NFL visszaszámlálás - 28-27.

2015. augusztus 14., 05:46

Már javában dübörög az előszezon, pörgetjük tehát mi is tovább a visszaszámlálót.

NFL visszaszámlálás - 28-27.

28. WASHINGTON REDSKINS


Várható kezdőcsapat:


QB: Robert Griffin III – Rögtön a támadósor legfontosabb pozíciójában bajban van a Redskins, a remekül sikerült újonc éve óta nagyon hektikus Griffin játéka, ráadásul folyamatosan benne van a sérülésveszély. Három idény alatt egyszer sem sikerült végigjátszania egy szezont, lassult is, a statisztikái pedig erősen csökkenő tendenciát mutatnak. Az upside persze még mindig nagyobb benne, mint McCoyban vagy Cousinsban, így szeptemberben ő lesz a kezdő, ha addig meg nem sérül…
RB: Alfred Morris – A futóknál szerencsére jobb a helyzet, hisz bár Morris számai sem olyan jók, mint 2012-ben, az egészségével nincs gond, ismeri a rendszert és a társakat, egész évben megbízható játékot várhatunk tőle. A fullback idén is Darrel Young lesz, így egy valóban összeszokott páros segíthet az aktuális irányítót tehermentesíteni. 
WR: DeSean Jackson, Pierre Garcon, Andre Roberts – Jackson és Garcon személyében bombabiztos a két szélső elkapó, mindketten megbízhatóak, playmaker adottságokkal. A slotban Andre Roberts kezdheti a szezont, de tavaly kissé csalódást keltő volt a produkciója, ennek tudatában is draftolt két WR-t a Redskins. Mind Jamison Crowder, mind Evan Spencer edzőtáboráról pozitív híreket olvasni, ha az előszezonban is így teljesítenek, már újoncként sok tapasztalatot gyűjthetnek.
TE: Jordan Reed – A 25 éves játékos a harmadik szezonjára készül a csapatnál, nem csak passzokkal lehet keresni,  blokkolásban is megállja a helyét, az egyetlen „buktató” nála is az épségben maradás lehet. Váltótársának, Niles Paulnak ez már biztos nem sikerült, a tegnap esti (elő)szezonnyitón olyan durván kiment a bokája, hogy kihagyni kényszerül az egész idényt
LT: Trent Williams – Egyértelműen a támadófal legbiztosabb pontja a háromszoros Pro-Bowler, nincs okunk feltételezni, hogy ez megváltozna, a bal oldalról 2015-ben sem fog sok nyomás érkezni.
LG: Shawn Lauvao – Különösen ha Lauvao is javul valamennyit, hisz tavaly eléggé inkonzisztens volt, mögötte a remek pedrigével rendelkező Arie Kouandjio várja a bevetést.
C: Kory Lichtensteiger – Jól sikerült a posztváltás, rögtön első szezonjában centerként végig egyenletes és megbízható játékot nyújtott, plusz egy év tapasztalattal a fal közepén csak még jobb lehet.
RG: Brandon Scherff – A holtszezon elején ugyan még RT posztra várta őt a szaksajtó nagy része, a gyakorlásokon guardként jobban szerepelt, ami nem kevésbé fontos pozíció a Redskins támadószemléletében. Az 1/5-ös picket ezek után egyesek kicsit magasnak érezhetik, Scherff azonban igyekszik rácáfolni mindenkire, a közös edzésen például JJ Watt ellen is sikeresen helyt állt.
RT: Morgan Moses – Scherff bemozgatásával a fal szélén keletkezett űrt a másodéves játékosnak kellene betöltenie, az egyik legnagyobb kérdőjel az ő szereplése lesz, tavaly mindenesetre többet vártak tőle.

NT: Terrance Knighton – Amennyiben sikerül úrrá lenni súlyproblémáin bizonyosan a védelem alapköve lesz, a hetedik szezonjára készülő játékos mellett nem sokan fognak elfutni új csapatában sem.
DE: Stephen Paea, Jason Hatcher – A széleken két, már bizonyított játékos lehet ebben Knighton segítségére, ráadásul az NT-hez hasonlóan ez a poszt is kellően mély, igyekeztek a falnál megalapozni az új védelmet.
OLB: Ryan Kerrigan, Trent Murphy – Kerrigan vita nélkül a védelem sztárja, tavaly szinte egyedüliként nyújtott kiemelkedő teljesítményt a D-ben, ráadásul túl sok segítség nélkül, így a cél, hogy 2015-ben még jobb legyen. Orakpo ugyan távozott, de így is lesz kire figyelni a túloldalon, hisz Trent Murphy korrekten játszott újoncként, a második körben kiválasztották Preston Smitht, ráadásul a balhés Junior Galette is a fővárosban kötött ki. Ideális esetben így legfeljebb a rotációt kell jól megszervezni.
ILB: Keenan Robinson, Perry Riley – Tavaly -sok társukhoz hasonlóan- csalódást keltően szerepeltek, komoly vetélytárs azonban nem érkezett a posztra, így a stáb idén is velük dolgozhat középen.
CB: DeAngelo Hall, Chris Culliver, Bashaud Breeland – Hall egy komoly paycut után kap még egy esélyt, a jövő azonban mindenképpen a frissen igazolt Culliver és a másodéves Breeland lehet Washintonban. Utóbbi egy meccses eltiltással kezdi a szezont, de MCL sérülése miatt egyébként is szüksége van a pihenésre.
S: Dashon Goldson, Duke Ihenacho – Aprópénzért sikerült megszerezni a Bucstól Goldsont, bár borzalmas éven van túl, még így is magasan a legjobb safety a csapatban. Az erős oldalon Ihenachot Jeron Johnson válthatja, ehhez azonban egészségesnek kell maradnia és meccsszituációkban is bizonyítania.
K,P: Kai Forbath, Tress Way – Way tavaly nagyon bevált és Forbath is megbízható rúgó, maradnak.

Az edzők

Főedző: Jay Gruden. NFL edzői pályafutását még a bátyja kezei alatt kezdte a Bucsban, de a karrierje viszonylag nehezen indult be a profi ligában. 2011-ben offenzív koordinátornak nevezték ki Cincinnatiben, ahol azonban annyira sikeres volt, hogy egy szezon után három vezetőedzői állásnál is szóba került a neve. Két évig ugyan még maradt, 2014-ben elfogadta a Redskins ajánlatát és az arénafocis kitérői után ismét főedzővé avanzsált. A váltás első éve nem volt kimondottan sikeres, a pocsék játékot nyújtó irányítók az egész csapat -és így Gruden- megítélésére rányomták a bélyeget.
Támadókoordinátor: Sean McVay. Régi ismerősként üdvözölték egymást Grudennel, hisz korábban Tampában és egy UFL-es kalandban is együtt dolgoztak, így Gruden kinevezése a fiatal szakembernek is nagyobb posztot hozott. Három idény TE edzősködés után mindössze 28 évesen kapta meg a támadókoordinátori posztot. A debütálás nem sikerült túl jól, de ha valamelyik irányítója megtanul konzisztensen játszani, könnyen Top10 egységet varázsolhat az offenseből.
Védőkoordinátor: Joe Barry. Itt sem találunk nagyobb nevet, Barry karrierje nagy részét pozíciós edzőként töltötte, több NFL és egyetemi csapatnál is a linebacker sorért volt felelős, nem meglepő módon ő maga is az volt. Egyetlen DC-ként töltött szezonja a Lions 0-16-os évében volt, egyelőre a fővárosban sem sikereitől hangos a futballvilág, meglátjuk idén mihez kezd egy mélyebb kerettel.

Legfontosabb érkező: Brandon Scherff. Érkezett ugyan vagy öt kezdő a védelembe, a legfontosabb az előrelépéshez talán mégis inkább egy ütőképes támadófal összerakása lehetett, ennek szellemében választották a draft ötödik helyén Scherffet. Sok ideje nem lesz megtanulni az új posztját, de jó edzők figyelnek rá, így muszáj lesz az első játéknaptól kezdve komoly szintet hoznia.

Legfontosabb távozó:  Brian Orakpo. Sokat volt sérült és a pótlása is jól sikerült, más használható játékos azonban nem hagyta el a keretet, ráadásul a Titansben első számú OLB-ként simán benne van egy Pro-Bowl szezon.

Az újonc, akitől a legtöbbet várják: Brandon Scherff. Csak ismételni tudom magam, ha sikerül megvédeni Griffint akkor csak az irányítón múlhat a támadók sikeressége, előbbiben Scherff lesz az egyik kulcs.

Sötét ló: Terrance Knighton. A köztudottan súlyproblémákkal küzdő játékosnak igen fontos feladata van a védőfal közepén, talán az ő kiesése okozhatja a legnagyobb gondot a front-sevenben, az edzőtáborból egyelőre nem sok hír érkezik vele kapcsolatban, mindenki döntse el maga, hogy ez jót jelent vagy sem.

A menetrend erőssége:  20. legnehezebb. Az NFC déli csoportja, míg az AFC keletije van menetrenden ebben az évben, szinte mindegyik riválisuk jobban erősített, szóval nem lesz ez sétagalopp.

Várható mérleg: 3-13. A csoporton belüli rivalizálások, az irányító nélküli ellenfelek, vagy az átalakulóban lévő vetélytársak ellen szinte biztosan összejön egy-két siker, de jelenleg ránézve a menetrendre nehéz olyan párosítást mondani ahol nyugodt szívvel mondanánk a Redskinst esélyesnek.

 


 

27. NEW YORK JETS

Várható kezdőcsapat:


QB: Ryan Fitzpatrick – Mikor elkezdtük írni ezt a cikket, itt még Geno Smith neve állt, azóta mindannyian tudjuk mi történt. A holtszezon elején meglepő volt, hogy mindenféle versenyhelyzet nélkül egyből Smith mellé állt a stáb, szóval szerintünk a hihetetlen sérülés nem biztos, hogy annyira visszaveti majd a támadókat. Fitzpatrick hiába került ismét új környezetbe, több mint egy évtizedes NFL tapasztalata van, megbízható veterán aki vigyáz a labdára, ez nem volt éppen Smith erőssége. Szintén pozitívum, hogy lesz elég ideje az első csapattal készülni, ráadásul extra motiváció, hogy ideális esetben a kezdő szerepét is megtarthatja.
RB: Chris Ivory – Nagy a tülekedés a poszton, Ivory azonban egyértelműen a legjobb opció kezdőnek, míg a többiek lemeccselik, hogy ki kapja a maradék snapet. Elképzelhető, hogy egyikük sem végez 1000 yard felett, de összességében így is egy stabil, megbízható játékot várhatunk a futóktól.
WR: Brandon Marshall, Eric Decker, Jeremy Kerley – Marshall személyében végre érkezett egy kompetens első számú elkapó, a gyakorlásokon élményszámba ment a Revis elleni külön párharcuk. A túloldalon és középen marad a Decker-Kerley páros, de mögöttük van egy kis lemaradás, Devin Smith bordasérülés miatt nem készülhet a csapattal, Owusu és Posey pedig nem sokat mutattak eddigi állomáshelyeiken.
TE: Jeff Cumberland – Amaronak csak nem sikerül az áttörés, a tavalyi második körös összekötő jelenleg csak harmadik számú TE-ként van feltüntetve. A kezdőben így idén is Cumberland nevét olvashatjuk majd, aki ugyan lelkesen blokkol és elkap, de legfeljebb csak átlagos játékosnak nevezhetjük.
LT: D’Brickashaw Ferguson  – Az utóbbi két évben már közel sem tudott olyan domináns lenni, mint anno, idén pedig már 31 éves, kezd eljárni felette az idő. Konkurencia nincs mögötte, de csipkednie kell magát, ha jövőre is itt szeretne játszani.
LG: James Carpenter – Nem volt igazán nagy név a szabadügynök piacon az OG-k közt, így jobb híján az egykori első körös Carpenter érkezett, neki is fejlődnie kell, hogy valóban sikeres lehessen a támadófal.
C: Nick Mangold – A liga egyik legmegbízhatóbb, elnyűhetetlen centere, 30 felett is benne van, hogy ismét Pro Bowl szezont hoz.
RG: Willie Colon – Újabb öreg róka a 32 éves Colon személyében, a legnagyobb baj vele is az, hogy már láttuk mi a maximum teljesítménye (átlagos kezdő), nem valószínű, hogy ezt 2015-ben fogja túlszárnyalni.
RT: Breno Giacomini – Elfogadható szezont hozott ő is, de második New York-i évében sem várhatunk sokkal többet tőle.

NT: Damon Harrison – Az egyik legjobb fiatal NT a ligában, nem csak a társak teszik naggyá, ő maga is remek játékos.
DE: Muhammad Wilkerson, Sheldon Richardson – Kétségkívül elit páros, a holtszezonjuk azonban nem a szurkolók álma szerint alakult. Wilkerson cseréjéről vagy holdoutjáról szóló pletykái rövid életűnek bizonyultak, Richardson azonban eleve négy meccses eltiltással kezdi a szezont és még a törvénnyel is összetűzésbe került, könnyen növekedhet ez a szám. Hogy ne essen vissza az egység, arról az idei draft egyik legjobb játékosa gondoskodhat, Leonard Williams már újonc évében sok lehetőséget kaphat.
OLB: Quinton Coples, Calvin Pace – Két egykori első körös játékos, de tavaly egyikük sem volt csúcsformában, Jason Babin viszont maradt rotációban, így azért már nem olyan vészes a helyzet. Ha nem így alakul, az újonc Lorenzo Mauldin is könnyen a tűz közelébe kerülhet.
ILB: Demerio Davis, David Harris – Harris egy valag pénzért maradt és Davis is korrekt a gyenge oldalon, de a cserék között sem sokkal rosszabb játékosokat látni, így igyekezniük kell ha a szezon végén is kezdők szeretnének maradni.
CB: Darrelle Revis, Antonio Cromartie, Buster Skrine – Az új rezsim igencsak kitett magáért mikor úgy döntött, hogy felturbózza a secondary-t, gyakorlatilag mindhárom (régi)új srác jobb, mint a tavalyiak, szükség is van egy ilyen hátvédsorra az AFC keleti csoportjában.
S: Calvin Pryor, Marcus Gilchrist – Gilchrist szintén FA-ként érkezett, előző csapatánál egy bizonyos Eric Weddletől tanulhatta a szakmát, így vele szemben is magasak az elvárások. Pryor első szezonja felemásra sikeredett, idén azért várható egy komolyabb javulás plusz egy év tapasztalattal és jobb társakkal a környékén.
K,P: Nick Folk, Ryan Quigley – Már 2013-ban is ők voltak, 2015-ben sem lesz másképp.

Az edzők

Főedző: Todd Bowles. Nyolc évet húzott le játékosként a ligában, a 22. Super Bowlon kezdő safetyként lett győztes a Washington Redskins csapatával. 2000 óta edzősködik az NFL-ben, a legtöbb állomáshelyén érthető módon a secondaryvel foglalkozott, de a bizalom mindenhol megvolt felé, megbízott HC és DC is volt. Arizonában két év alatt olyan védelmet épített, mely nemcsak rájátszásba segítette a csapatot, hanem őt magát az Év Asszisztens Edzője díjjal is kitüntették. Ezek után most januárban négy éves szerződést kötött a Jets-cel, első teljes állású főedzői munkájára készülve.
Támadókoordinátor: Chan Gailey. Három év szünet után tér vissza edzősködni a tapasztalt szakember, aki volt már főedző a Cowboys és a Bills csapatánál is a profik között, de igazán sikeresen inkább OC-ként szerepelt. A legnagyobb kérdés vele kapcsolatban, hogy mennyire lesz konzervatív, mennyire tudja felvenni ismét az NFL ritmusát.
Védőkoordinátor: Kacy Rodgers. Draftolatlan szabadügynökként nem tudott megragadni az NFL-ben így már egészen fiatalon edzőnek állt. Folyamatosan megmászva a ranglétrákat, az FCS-ből indulva 2003-ban debütált a profik között, négy évig Dallasban, nyolc évig pedig Miamiban foglalkozott a védőfallal. Egy remek DL itt is a rendelkezésére áll, ám talány, hogy adaptálódik az új szerepéhez, hisz védőkoordinátor még soha nem volt.

Legfontosabb érkező: Darrelle Revis.  Korszakos zseni, ráadásul a Super Bowl győztes csoportriválistól sikerült visszacsábítani, már egymagában nagy lökést adhat a hátsó védelmi vonalnak.

Legfontosabb távozó: Percy Harvin. Igazából évek óta nem volt jó szezonja, egészségesen viszont még így is hasznára lett volna a csapatnak. A fizetése viszont tarthatatlan volt, különösen Marshall érkezése után, így érthető a távozása.

Az újonc, akitől a legtöbbet várják: Leonard Williams. A draftprocedúra alatt konszenzus vélemény volt, hogy a legjobb, leginkább kész játékos Williams, sokan meglepődtek azonban, amikor a Jets választotta ki. A körülmények azonban úgy hozták, hogy már most komoly szerep várhat rá, a semleges szurkolók számára is izgalmas lehet, hogy ilyen társak mellett mire lehet képes a 140 kilós szörnyeteg.

Sötét ló: Brandon Marshall. Az előző három csapata mind elcserélte, miközben folyamatosan szállítja a Pro-Bowl szezonokat, ez azért nem lehet véletlen. 31 évesen kérdés, hogy mennyi maradt a tankjában, vagy hogy Fitzpatrick mit képes kihozni belőle, ha szeretnének előrelépni, ahhoz Marshallra is nagy szükség lesz.

A menetrend erőssége: 15. legkönnyebb. NFC East és AFC South van soron az idén, első ránézésre sokkal rosszabb is lehetne.

Várható mérleg: 5-11. Bowles szinte biztosan ütős védelmet hoz össze ebből a keretből, a gond inkább a labda túloldalán lehet. Fitzpatrick és az ő határai, a vékonyka WR sor, valamint a limitált támadófal is komoly gondot okozhat 2015-ben, így hát erősen hektikus szezon elé néznek New York zöldebbik felén.


Hozzászólások

több mint 8 éve
Nandito Tennessee Titans 20 — Titans fan
Fitz vigyáz a labdára... Ezen jót nevettem.

Music City Miracle
több mint 8 éve
Lucifer New York Jets 11
Fitz vigyáz a labdára... Ezen jót nevettem.Nandito
Vigyáz, nehogy megmelegedjen a kezében 😀

GO JETS!!!
több mint 8 éve
D11 Tampa Bay Buccaneers Miami Hurricanes 9 — Kalóz Kapitány
Goldson Bucstől ment a skinsbe, bár tény, hogy nem sok vizet zavart nálunk 😀
több mint 8 éve
Törölt felhasználó
Goldson Bucstől ment a skinsbe, bár tény, hogy nem sok vizet zavart nálunk 😀D11
való igaz, javítottam, köszi 😊