Offseason csapatértékelők - 1. Seattle Seahawks

Írta: Fucu — 2014. március 11., 20:20

Címvédés?

Offseason csapatértékelők - 1. Seattle Seahawks

Mérleg: 16-3 (alapszakaszban 13-3)

Ez történt 2013-ban
Négy év alatt szépen fokozatosan javulva tavaly elértek a csúcsra. A szezon során azonban nem voltak olyan lehengerlőek, mint a döntőben, de
nem érdemtelenül érték el az alapszakasz végén a 13-3-as mérlegüket. Jó pár szoros mérkőzést játszottak, de nagy százalékban megtalálták az utat a győzelemhez. Három kivétel volt amikor vereséget szenvedtek ebből kettő csoport ellenfél ellenében történt. A védelmük kiemelkedően teljesített a 2013-as szezon legjobbjai voltak.
A rájátszást a második körben kezdték meg alapszakasz mérlegüknek köszönhetően. A Saints elleni találkozón az időjárási viszonyok nem voltak a legideálisabbak és a már megnyertnek hitt mérkőzés izgalmas végjátékba torkollott, de csak begyűjtötték a győzelmet. A konferenciadöntőben összejött az „álom párosítás” a 49ers elleni találkozó. Izgalmas, végig kiélezett mérkőzést játszottak a csoport rivális ellen, mondhatjuk az év egyik, ha nem a legjobb találkozója volt. A Super Bowl utólag visszatekintve formalitásnak tűnik a mutatott játékuk alapján. A védelmük teljesen felülmúlta a Peyton Manning által vezetett Broncos támadósort. A Seahawks története során első alkalommal hódította el a Vince Lombardi trófeát.

Edzőváltások
Nem voltak.

Draftjogok
1/32, 2/32, 4/32, 5/6 (OAK), 5/32, 6/32, 7/32
A harmadik körös választásuk a Percy Harvin csere miatt a Vikingshoz került. A plusz ötödik körös választást a Matt Flynn csere miatt kapták.

Mozgástér (cap space)
Kb. 14 millió dollár

Lejáró szerződésű játékosok
Michael Bennett (DE), Golden Tate (WR), Brandon Browner (CB), Kellen Davis (TE), Breno Giacomini (RT), Steven Hauschka (K), Tarvaris Jackson (QB), Chris Maragos (S), Anthony McCoy (TE), Tony McDaniel (DT), Clinton McDonald (DT), Paul McQuistan (OL), Michael Robinson (FB), O'Brien Schofield (OLB), Walter Thurmond III. (CB)

* félkövérrel az alapember

Korlátozott jogú szabadügynökök
Michael Morgan (DE, RFA)

Hiányposztok
WR, OL, TE, S

Várható tervek a holtszezonra
Nem az irányító poszt lesz, ahol a legnagyobb hiányban szenvednek. Russell Wilson még idén is aprópénzért játszik majd kezdőként. Tarvaris Jackson szabadon igazolható, de nem lenne rossz visszaigazolni, mivel ismeri a rendszert és cserének teljesen megfelel.

A futóknál sem lesz változás. Marshawn Lynch mögött továbbra is Robert Turbin és Christine Michael várakoznak, hogy labdaérintéshez jussanak. Fiatalításra nincs szükség, maximum egy-két draftolatlan újonc érkezik majd az edzőtáborra. A fullback részlegen nem marad Michael Robinson, mert így is csak sérülések miatt igazolták le szezon közben, tehát marad a Derrick Coleman Spencer Ware páros blokkolni a futóknak.

Az elkapóknál már érdekesebb a helyzet. Sidney Ricet elküldték és a megspórolt pénzből szeretnék újraigazolni Golden Tate-et. Ez még nem történt meg pedig már csak pár óra van a szabadügynök piac nyitásáig. A keretben továbbra is ott lesz Percy Harvin, akit reményeink szerint többször látunk majd a pályán 2014-ben, mint 2013-ban. Jó hír, hogy Doug Baldwin aláírta egy évre szóló RFA tenderét, így marad a csapatnál és igaz, hogy nem szállította az eszméletlen számokat, de rengetegszer kulcsfontosságú elkapásokat mutatott be. A helyi srác Jermaine Kearse nagyobb szerepet kaphat. Viszont még mindig nincs igazi első számú elkapója a csapatnak (Harvin sérülései miatt nem számít annak). Az FA piacon nem fognak olcsón szerezni, így marad a draft.

A tight endeknél Zach Miller elküldésére lehet számítani, de még az is lehet, hogy maradni fog. Anthony McCoy visszatért és Achilles-ín sérülése után 100%-os állapotban várhatja az edzéseket. A tavalyi újonc Luke Willson kevésszer kapott szerepet, de ez idén változhat.

A támadófal ismét meg lesz bolygatva. Russell Okung és Max Unger helye betonbiztos azonban a többi poszton lesznek változások. Breno Giacomini (a hazai szurkolók „nagy kedvence”) szabadügynök és visszatérésére kevés az esély. Helyét a jobb oldalon a tavalyi újonc Michael Bowie veheti át. Paul McQuistan is távozott, így guard és tackle cserében hiányt szenved a csapat. James Carpenter újra kezdő lehet bal oldali guardként. A drafton valószínűleg érkezik majd ismét egy fiatal a falba, de ne várjuk, hogy az első két napon.

A védelem az NFL legjobbja volt 2013-ban és ha idén is sokáig szeretnének jutni akkor egyben kell tartani. Szerencséjükre az alapemberek nagy része fiatal és keveset kereső játékos, így egy évig még nagyjából ugyanazok alkothatják a csapatot.
Azonban kell a változás főleg a fizetések miatt. Ezért lett elküldve Red Bryant is (aki azóta már alá is írt a Jaguarshoz). Erre azért volt szükség, hogy Michael Bennettet újra tudják igazolni, ami a tegnapi napon sikerült is. A védekező fal másik szélén várható egy Chris Clemons elküldés, így Cliff Avril teljes értékű kezdő lehet 2014-ben. A fal közepéről két játékos is szabadügynökké vált, de egyikük visszaigazolására sem lehet számítani mert tavaly két játékos is érkezett DT posztra a drafton.

A linebacker sor jelenleg úgy jó ahogy van, így változásra nem kell számítani esetleg pár fiatal érkezhet kipróbálásra az edzőtábor alatt.

Felbomlott az eredeti Legion of Boom Brandon Browner távozásával, de Byron Maxwell jól pótolja majd a kezdőben. Walter Thurmond lehet többet fog kérni a szabadügynök piacon, mint a Seahawks ajánl neki (ha egyáltalán megpróbálják visszahozni), de a corner poszt nélküle is rendben lesz. Majd a draftról hoznak egy magas fizikális CB-et. Safety poszton minden évben leírjuk/elmondjuk, hogy a két kezdőn kívül nincs olyan csere akit biztonsággal betennénk a kezdőbe, ha valami gond lenne a Thomas – Chancellor kettős egyikével. Viszont nagyon strapabíró mind a kettejük, így maximum a drafton érkezhet ide valaki, de csak a hátsó körökben vagy UDFA-ként.

Steven Hauschka szabadügynök és még nem jöttek hírek, hogy szeretnék visszaigazolni. Pedig butaság lenne hagyni, hogy máshova igazoljon, mert az FA piac nem hemzseg a megbízható, jó rúgóktól.

Előretekintés

Nagyon nehéz megvédeni a bajnoki címet, de a Seahawksnak reális esélye van rá. Kevés hiányposzttal indulnak neki a szabadügynök piacnak. Valószínűleg a draftról fognak erősíteni. A 2014-es menetrend nem lesz egyszerű egyrészt a csoporton belüli összecsapások, másrészt az AFC West-es meccsek miatt. Lehet nem lesz megint 13 győzelmük, de a rájátszásban való részvételük gyakorlatilag birítékoható.


Hozzászólások

több mint 10 éve
Miközben nyitottam meg az oldalt, azon gondolkodtam, hogy a Seattle-t vizsgáló íráshoz milyen címet írnék. Én is ezt a költői kérdést tettem volna fel: "Címvédés?"
több mint 10 éve
endorphyn Seattle Seahawks 6 — Seahawk Royal Guard
Mar vartam, gratula hozza! 😊

-- TIME I'AM! --