Offseason csapatértékelők - 19. Chicago Bears

Írta: Höri — 2014. február 19., 12:11

Felborultak az alapelvek, védelmet kell építeni.

Offseason csapatértékelők - 19. Chicago Bears

19. Chicago Bears
Mérleg: 8-8

Ez történt 2013-ban:
Óriási fordulat következett be Chicagóban a Marc Trestman éra első évében. A támadósor Jay Culter és Josh McCown vezénylete alatt is kiválóan muzsikált, a defense viszont időnként tudott csak elfogadható teljesítményt felmutatni. Mindenidők egyik leggyengébb védelme állt fel futás ellen Lance Briggs kiesése után, rendszeresen több, mint 200 yardot engedett a medvék védelme csak a földön. A defense-ből azonban kulcsfontosságú emberek dőltek ki sérülések miatt: Briggs mellett a kezdő DL-ből Peppersen kívül mindenki hagyott ki mérkőzést, kidőlt D.J. Williams, Charles Tillman, a szezon közben leigazolt Jeremiah Ratliff pedig csupán 5 mérkőzésen állt a Bears rendelkezésére. A védelem alapemberei mellett a franchise QB, Jay Cutler kiesése is nehezítette a chicagóiak dolgát, Trestman rendszerében azonban Josh McCown is élt, mint hal a vízben. Alshon Jeffery és Brandon Marshall párosa megállíthatatlan volt a legtöbb secondary számára, Matt Forte is karrierje egyik legjobb évét produkálta. Az offense szárnyalása tartotta életben a Bears-t, az utolsó fordulóban vívott ki-ki harcot azonban elbukták a feltámadó Packers ellen, így lemaradtak a rájátszásról.

Edzőváltások:
Mike Phair, DL coach helyett Paul Pasqualoni (korábbi Connecticut HC)
Tim Tibesar, LB coach helyett Reggie Herring (korábbi Texans LB coach)

Draftjogok:
1/14, 2/19, 3/18, 4/17, 5/16, 6/7 (a Tampa Baytől Gabe Carimiért cserébe), 6/15. A 7. körös cetlit Dallasba cserélték Dante Rosario játékjogáért

Mozgástér (cap space):
Kb. 6,7 millió dollár

Lejáró szerződésű játékosok*:
Josh McCown (QB), Jordan Palmer (QB), Devin Hester (WR), Dante Rosario (TE), Eben Britton (OT), Jonathan Scott (OT), Roberto Garza (C), Henry Melton (DT), Corey Wootton (DT), Jeremiah Ratliff (DT), Landon Cohen (DT), D.J. Williams (LB), James Anderson (LB), Blake Costanzo (LB), Charles Tillman (CB), Zackary Bowman (CB), Kelvin Hayden (CB), Derrick Martin (CB), Sherrick McManis (CB), Major Wright (S), Craig Steltz (S)

Korlátozott jogú szabadügynökök:
Taylor Boggs (G), Nate Collins (DT), Anthony Walters (S)

*félkövérrel az alapember

Hiányposztok:
DE, DT, CB, MLB, slot WR, S, C?

Várható tervek a holtszezonra:
A fenti nevek mellett Jay Culter is potenciális szabadügynök lett volna márciustól, azonban a Bears stábja húzott egy merészet és bebiztosította az irányító helyét a csapatnál. Mindezt egy 7 éves, összesen 126 millió dollár értékű szerződéssel érték el. Várhatóak még cutok, leginkább Julius Peppers elbocsátása, vagy legalábbis fizetésének radikális csökkentése és ezzel lépéssel máris egy kis levegőhöz juthat majd a Bears.

Cutler cseréjének lehetséges, hogy egy friss arcot szeretnének Trestmanék, akármennyire is jó volt McCown, 35 éves lesz a szezon kezdetekor.

Napjaink pass-heavy támadósoraiba elengedhetetlen egy jó slot WR, ennek pedig híján vannak a medvék. A drafton igen jó lesz az elkapó felhozatal, a komplett védelem gatyába rázása mellett ez a poszt szerepel a csapat need-jei között. Devin Hester már közel sem olyan veszélyes returner, kérdéses a sorsa a korábban imádott játékosnak.

A támadófal meglepően masszív volt Chicagóban, annak ellenére, hogy csak Roberto Garza maradt a kezdőben a 2012-es állapotokhoz képest. Most azonban - több töltelék emberrel együtt - szabadügynök lesz. Tapasztalata nagyon hiányozna a meglehetősen fiatal OL-nek, ráadásul, ha nem egyezik meg a csapat és a játékos, egy újabb igen fontos pozíció válna hiányossá.

Feljebb már említettem, hogy az egész defense-t újra kell építeni. Ez nem túlzás, a defense-be az OLB-n kívül minden posztra ráfér az erősítés. Óriási feladat előtt tehát a medvék vezetősége, kérdés, hogy melyik posztot tartják kevésbé fontosnak, ennyi lyukat ugyanis képtelenség egy offseason alatt befoldozni. Kezdjük a fallal. Henry Melton keresztszalag-szakadás után valószínűleg nem lesz keresett a FA piacon, így gyanítható a maradása. Jeremiah Ratliffnek jót tett a környezetváltozás, igen jól játszott a Bears színeiben, kezdőként viszont nem nagyon lehet alapozni rá. Corey Wootton a DL minden posztján bevethető, stabilan hozza a tőle elvártakat, kiválóan használható a rotációban, Chicagóban biztosan szeretnék, ha maradna. DE poszton azonban nagyobb a baj. A Shea McClellin projekt bukással ért véget, Peppers szinte biztosan repül, így gyakorlatilag mindkét end posztra kell legalább 1-1 ember. Jelenleg igen sokat pletykálnak a TE Martellus Bennett testvéréről, a Seahawks-szal SB-t nyerő Michael Bennett leigazolásáról.

A LB sorból Lance Briggs és a szabadügynökké váló James Anderson nyújtott jó játékot. Így két veterán OLB van, aki elkaristol, középen viszont senki. A Bears szerencséjére mind DE, mind MLB poszton számos jó játékos lesz szabadügynök, így akár már korábban bevált focisták is erősíthetik a csapatot.

Ha ez megtörténik, akkor is nagy lesz az üresség a secondaryben. A tavalyelőtt mindenki által irigyelt Charles Tillman - Tim Jennings duó közel sem játszott olyan jól, mint 2012-ben, Tillman távozása pedig elég valószínűnek néz ki, Jennings ugyanis már január 2-án kapott egy új szerződést. Ezen kívül szinte minden csereember szerződése lejár, ennyi játékost képtelenség megtartani és igazából fölösleges is lenne, mert bármikor pótolhatóak. Major Wright karrierje is könnyen elkanyarodhat Chicagóból, de ha marad, akkor is kell mellé valaki. Ez legjobb esetben is egy kezdő FS és jónéhány CB beszerzését jelenti.

Előretekintés:
Érdekes offseason lesz ez a medvék számára, valószínűleg a kezdő védelem körülbelül fele kicserélődik. A szezon is érdekesnek ígérkezik, mert egy közepes védelem és egy brutálisan erős támadósor elegendő lehet egy rájátszás részvételhez. Utóbbihoz minden esély megvan, főleg ha Cutler egész évben egészséges tud maradni. Véleményem szerint nem lesz még Trestman karrierje veszélyben egy újabb középszerű idény után sem, azonban Chicagóban már tele a padlás ilyenekkel, 2010 óta nem volt playoffban a Bears. Elvárni azonban nem lehet azt, hogy a liga egyik legrosszabb védelméből rögtön középszerű egység váljon.

 

Molnár Dániel (Gyalu)


Hozzászólások

több mint 10 éve
Rewmac Philadelphia Eagles 1
Az biztos, hogy védelmet kell építeni. Csak nem mindegy miből. Költséges lenne tip toppa rázni az egészet egy offseason alatt. Szépen lassan kéne építkezni.
több mint 10 éve
Borbinho Indianapolis Colts Old Dominion Monarchs 19 — Rent Free - Megrögzött Colts Fan
" Így két veterán OLB van, aki elkaristol, középen viszont senki."

Nem néztem minden meccsét a maciknak, de Bostic-kal mi van?

"Overjoyed, the wolf devours his leg that's been torn off by a trap. Praised be the day that gave me food, he cries."
több mint 10 éve
Ha jól tudom Roberto Garza marad még 1 évet
több mint 10 éve
Hayden, Garza, Rosario +1 év már biztos