Offseason csapatértékelők - 24. Buffalo Bills

Írta: Höri — 2014. február 14., 10:17

Meddig marad vágyálom a rájátszásba jutás?

Offseason csapatértékelők - 24. Buffalo Bills

24. Buffalo Bills
Mérleg: 6-10

Ez történt 2013-ban:
A Bills előző idénye nem csak az újabb negatív mérleg miatt volt csalódást keltő, hanem mert új, első körös irányítójuk, EJ Manuel csak 10 meccsen tudott pályára lépni, és igazából nem jutottunk közelebb a megoldáshoz, hogy milyen játékot szeretnének bemutatni. Beugróként Thaddeus Lewis és az undrafted rookie, Jeff Tuel is kapott szerepet a center mögött, ilyen körülmények közepette pedig igen nehéz felvenni a versenyt a legjobbakkal. A szezon így eléggé kiszámíthatatlan mederben folyt, csak év végén sikerült egymás után két győzelmet szerezni. Aminek lehetett örülni a sok bosszúság mellett, hogy a Miamit kétszer is elintézték, így a playofftól is elütötték őket. Sztárjátékosaik közül CJ Spiller 1000 yard alatt ragadt, Stevie Johnson pedig a hatszázat se érte el. A védelemre kevesebb panasz érkezhetett, hiszen eleinte Stephon Gilmore nélkül kellett kiállniuk, de így is lett négy Pro Bowler a keretben, hárman a védőfalból ráadásul (Dareus, és a két Williams), Kiko Alonso pedig versenyben volt az év védő újonca címért.
Ennek is köszönhetően a szezon utolsó edzőváltása során a Cleveland Browns megegyezett Mike Pettine-nel, a védőkoordinátorukkal. Sikerült azonban egy nagy névvel befedni a rést, Jim Schwartz Tennessee-ben és Detroitban is bizonyította, hogy a stáb hasznos tagja tud lenni. A kérdés, hogy a szokásos középszerűségből mi mozdítja majd el a csapatot fölfelé.

Edzőváltás:
Mike Pettine DC helyett Jim Schwartz (eddigi Lions főedző)

Draftjogok: Minden körben a 9. választás az övék.

Mozgástér (cap space): kb 19 millió dollár

Lejáró szerződésű játékosok*: Frank Summers (FB), Scott Chandler (TE), Thomas Welch (OT), Alex Carrington (DE), Arthur Moats (LB), Jairus Byrd (FS), Jim Leonhard (SS), Dan Carpenter (K)

Korlátozott jogú szabadügynökök: Chris Hogan (WR), Mike Caussin (TE), Antoine McClain (OG)

*félkövérrel az alapember

Hiányposztok: TE, OG, S, CB

Várható tervek a holtszezonra:

Az első számú feladat Jairus Byrd megtartása, ami nem lesz egyszerű, hiszen tavaly is hosszúra nyúló tárgyalássorozat zárult eredménytelenül, és kellett a safety-nek franchise tag alatt bizonyítania. Mivel ez megtörtént, egyértelmű, hogy Byrd a legjobban fizetett safety-k közé akar tartozni, és nem csak egy évre. A jó hír, hogy a Bills megengedhet magának egy ilyen szerződést, hiszen rajta kívül csak a tight end szerződése járt le a kezdőcsapatból. Az már más kérdés, hogy a többi posztra jóval nehezebb lesz erősíteni ha Byrd jelentős részt lefoglal a sapkából, de egyrészt ő megéri, másrészt új szerződés esetében igyekeznek úgy kalkulálni, hogy az aláíráspénz kompenzálja a kisebb garantált tartalmat. Az már másik kérdés, hogy Byrd motivált-e eléggé, hogy a Bills-ben folytassa karrierjét.
A front7 mélyítése elkerülhetetlen, hiszen Schwartz egyértelmű 4-3-as hívő, Pettine viszont jóval flexibilisebben kezelte a kérdést. Érdekes lesz például, hogy a meglepően jól teljesítő Jerry Hughes-nak mennyire fekszik majd az a szerepkör, amiben Indianapolis-ban megszenvedett.
Chandler marasztalása a fentiek függvényében megoldható, de egyáltalán nem biztos, hogy ragaszkodnak hozzá.
A többi hiányposzton el lehet odázni az erősítést, és nem kell feltétlenül prémium szabadügynököket hozni, de a drafton mindenképp kellene egy guard Doug Legursky helyét veszélyeztetve, illetve Leodis McKelvin sem feltétlen szolgál rá a 4.75 milliós évi bevételére.
A kivágásra esélyes játékosok között Kevin Kolb élre kívánkozik, aki tavaly egyáltalán nem tudott pályára kerülni és 3.6 millióval terheli meg a sapkát.
Ami a kort illeti, a jövő héten 33. életévébe lépő Fred Jacksonról nem tudjuk meddig tudja tartani a megszokott szintet, de a keret nagy részét nem kell félteni a kiöregedéstől.
Manuel első éve nem volt ugyan diadalmenet, de elkapói közül Robert Woods és Marquise Goodwin is megmutatta, hogy miért hozták a csapathoz.
Kevésbé izgalmas téma, hogy Dustin Hopkins miként tér vissza az ágyéksérülése után, hiszen a beugró Dan Carpenter egy év alatt magasra tette a mércét.

Előretekintés:
Őszintén szólva nehéz elképzelni, hogy a következő szezon meglepetéscsapata a Bills legyen. Nyilván Manuelnek nem ártott a felszedett rutin, és ha végignyomja az idényt egészségesen, akkor vélhetően jobban fog játszani. Nincs sok hiányposztja a csapatnak, mégse érezni rajtuk azt, hogy közel lennének a rájátszáshoz, mivel egyrészt a New England beelőzése évtizedes megoldhatatlan feladat, és potenciál alapján a csoport másik két csapata is legalább ilyen szintet megüt. Egy kirobbanóan jó drafttal persze egycsapásra meg tud erősödni bármelyik franchise, mégis jelen állás szerint inkább az tűnik valószínűbbnek, hogy 2014-ben is a mezőny 2. felében fog zárni a Bills. A főedző, Doug Marrone első évében könnyen ráfoghatta a visszafogott eredményességet a kiakalult QB-szituációra, de jövőre már produkálniuk kell, ilyen szempontból is érdemes figyelni, hogy merre indulnak el a holtszezonban a csapatépítést tekintve.


Hozzászólások

több mint 10 éve
Ahhoz képest, hogy alig van need-ünk, nagyon gyenge volt a csapat. Remélem, Schwartz kihozza az állatot a D-ből, a támadósor meg fel tud pakolni meccsenként 20+ yardot. Az 50% már jó lenne szerencsétlen kis csapatomtól😊 Azt nem értem, hogy a falat miért ítéljük jónak, mikor sokkal több van a futó corpban...
több mint 10 éve
Höri Indianapolis Colts West Virginia Mountaineers 185 — bútor
a támadósor meg fel tud pakolni meccsenként 20+ yardot.fodoroli
szerintem ez menni fog!

több mint 10 éve
Megnéztem a sorsolást. 5 otthoni meccsen vagyunk favoritok éppenhogy és 3 ki-ki van idegenben. Vékony lesz a 8-8-hoz... De bízunk a 24-20-as meccsekben😊
több mint 10 éve
Pt79 New Orleans Saints 1
a támadósor meg fel tud pakolni meccsenként 20+ yardot.fodoroli
szerintem ez menni fog!Höri
😀