HIVATALOS: Ebben a fordulóban nem lesz Titans-Steelers mérkőzés!

Offseason csapatértékelők - 25. Minnesota Vikings

Edzőváltás után, irányító-váltás előtt. Lehet-e Peterson köré ismét nyerő csapatot építeni?

Offseason csapatértékelők - 25. Minnesota Vikings

25. Minnesota Vikings
Mérleg: 5-10-1

Ez történt 2013-ban:
A pozitív csalódással és PO-részvétellel befejeződő 2012-es szezont követően a Vikings sokak szerint visszakerült arra a helyre, amelyre a keret alapján való, vagyis a sereghajtók közé. Adrian Peterson ebben az évben közel sem volt olyan hatékony, mint a 2012-es idényben, igaz az ellenfél védelmeinek is szinte csak a kiváló futóra kellett koncentrálniuk. A vikingek irányítója a szezon kezdetekor még Christian Ponder volt, azonban az ifjú QB sérülését követően Matt Cassel vezérletével a gárda megnyerte első meccsét az idényben. Rövid ideig volt viszont Cassel felé töretlen a bizalom, ugyanis Josh Freeman leigazolása után pár nappal már a kezdőben találta magát. Az a Giants elleni MNF találkozó, amin Freeman irányította a vikingeket, joggal pályázhat a szezon legrosszabb meccse címre. A támadósornál is nagyobb volt viszont a probléma a védelem oldalán. A DL teljesítménye közepes volt, ez az egység pedig kitűnt a Vikings védelméből. Chad Greenway-en és Harrison Smith-en kívül szinte mindenkiről elmondható, hogy csalódást keltően játszotta végig az esztendőt. Utóbbi ráadásul a szezon közepén sérülés miatt nyolc mérkőzésen is inaktív volt. A védelembe draftolt első körös újoncok, Xavier Rhodes és Sharrif Floyd viszont igen jól játszottak, így akár már a jövő évtől is számíthatunk a defense javulására. A harmadik első körös újoncról, Cordarrelle Pattersonról is illik szót ejteni, a Tennessee egyetemről érkező elsőéves játékos az egyik legveszélyesebb kickoff returnerré nőtte ki magát már pályafutása első évében.

Edzőváltások:
Leslie Frazier, HC helyett Mike Zimmer (korábbi Bengals DC)
Bill Musgrave, OC helyett Norv Turner (korábbi Browns OC)
Alan Williams, DC helyett George Edwards (korábbi Dolphins LB coach)
és még sokan mások

Draftjogok:
Összes saját (minden körben a 8. választás) és a Seattle 3. körös cetlije (3/32) a Percy Harvin trade keretein belül

Mozgástér (cap space):
Kb. 27 millió dollár

Lejáró szerződésű játékosok*:
Matt Cassel (QB), Josh Freeman (QB), Toby Gerhart (RB), Jerome Simpson (WR), Joe Webb (WR), J’Marcus Webb (OT), Charlie Johnson (OG), Seth Olsen (OG), Joe Berger (C), Kevin Williams (DT), Fred Evans (DT), Jared Allen (DE), Everson Griffen (DE), Erin Henderson (LB), Desmond Bishop (LB), Marvin Mitchell (LB), Chris Cook (CB)

Korlátozott jogú szabadügynökök:
Matt Asiata (RB/FB), Larry Dean (LB), Marcus Sherels (CB)

*félkövérrel az alapember

Hiányposztok:
QB, ILB, CB, SS, OG, DEVárható tervek a holtszezonra:
A 2013-ban tapasztalt irányítókeringőnek ideje véget vetni. A szabadügynökök között nincs kiemelkedő tehetség ezen a poszton, de ha lenne, akkor is valószínűleg inkább a drafton keresnék a megoldást a legnagyobb problémára. Bátor jóslatok Kirk Cousins Minnesotába cseréléséről is szóltak, azonban jóval nagyobb az esélye annak, hogy egy újoncban bízik majd a vezetőség. Az 1/8-as pickkel ennek rendje és módja szerint a Vikings gyaníthatóan QB-t fog húzni, akit Norv Turnerék nevelgethetnek. Cassel már kijelentette, hogy teszteli magát a FA piacon, Freeman helye sincs bebetonozva a vikngeknél, így Ponder megtartása, mint csere iránytó sem elképzelhetetlen, egy nagy mértékű paycut mellett. Ha minden potenciális irányítót kihúzzák májusban a lilák előtt, gyanítható egy letrade, illetve a védelem megerősítése.

A liga legjobb futója mögött évekig egy nagy reménység ült a padon Toby Gerhart személyében, aki várhatóan más csapatnál fog próbálkozni az első számú RB pozíció megszerzésére. Ha távozik Gerhart, egy kései körös picket biztos el fog lőni a Vikings az új backup RB-re, ugyanis Peterson mögött csak Matt Asiata lesz a sorban ez esetben.

Jerome Simpson igen megbízható célponttá vált Minnesotában, az új Vikings irányítónak pedig minél több ilyenre lesz szüksége. A Greg Jennings - Cordarelle Patterson - Jarius Wright elkapósor sem hangzik rosszul, de Simpson bőven befér a keretbe és a cap alá is, így erősen valószínű a maradása.

A kezdő OL-ből csak Charlie Johnson szerződése jár le. A korábban OT-ként is alkalmazott játékos stabil teljesítményt nyújtott, mind a QB megvédésében, mind a futások blokkolásánál. A támadófal mélysége azonban minden csapatnál kiemelten fontos, így várható beruházás akár egy kései pick, akár veterán igázolás is a fal közepének megerősítésére.

A védőfalból vélhetően távozik az egész védelem motorja, Jared Allen. A 2008 óta a Vikings gárdáját erősítő DE játéka már nem a régi, és bár közönségkedvenc, valószínűleg FA piacról vagy draftról érkezik valaki a helyére, illetve akár a szintén szabadügynök Everson Griffen is feljebb léphet a ranglétrán. Kevin Williams eligazolása valószínűtlen, a veterán 33 éves DT egész pályafutása során a Vikings csapatát erősítette, ráadásul tavaly remekül játszott a fiatal Shariff Floyd mellett. Fred Evans igen jó futás ellen, cserének kiváló a DL közepére, szintén nagyon régóta tagja a gárdának, várhatóan meg fog egyezni a játékos és az egyesület.

A LB sorban viszont közel sem ilyen nagy az egyetértés. Erin Hendersonnak már megköszönte a vezetőség az eddigi munkáját, így Greenway kivételével csak első, illetve másodévesek, vagy potenciális FA-k találhatóak a LB corpban. A szabadügynökök közül Larry Dean a ST-ben igen jó munkát végzett, ráadásul még csak RFA, így maradása szinte biztos. Marvin Mitchell szintén régi motoros már, cserének nem rossz, Desmond Bishop viszont nem játszotta be magát a szurkolók szívébe.

A secondary hosszú évek óta a Vikings egyik legnagyobb problémája. A korábbi második körös választott Chris Cook vagy sérült, vagy rosszul játszik, várhatóan elválnak a játékos és a klub útjai egymástól. Az újonc évében remekül védekező Xavier Rhodes mellé/mögé azonban kell legalább egy jó CB, hogy Josh Robinsont és Marcus Sherels lehetőleg ne kelljen sokszor látnia a Vikings híveinek. Utóbbi korlátozott jogú szabadügynök és az egész NFL egyik legjobb punt returnere egy személyben, Minnesotában minden bizonnyal tárt karokkal várják vissza. A hátsó egységbe már csak egy okos SS kell Harrison Smith mellé, a tavaly kezdőben szereplő safety-k pedig cserének tökéletesek.

Előretekintés:
Igen sok poszt kérdéses a Vikings háza táján, ennyi hiányosságot egy offseason alatt szinte képtelenség befoldozni. A irányítókérdés mellett a védelem minden szegmensében rendet kell rakni, erre pedig várhatóan kiválóan alkalmas lesz Mike Zimmer és stábja. Meglepő lenne, ha a Vikings jövőre a rájátszásért harcolna, nem is az lesz a fő cél, hanem hogy beépítsék a jövő franchise QB-ját, illetve stabil védelem álljon fel. Nagy kérdés lesz, hogy Mike Zimmer hogyan állja meg a helyét HC-ként, az 57 éves szakember ugyanis korában még soha, semmilyen szinten nem töltött be vezetőedzői feladatokat.

 

Molnár Dániel (Gyalu)


Hozzászólások

több mint 6 éve
jó írás! Remélem jó csapatuk lesz. Peterson megérdemelné 😊
több mint 6 éve
ZoliZoltán Minnesota Vikings 26 — E/1
Reméljük a legjobbakat!Bár én nem tudom,hogy Derekkel mennyire lennénk kint a vízből!?

GO VIKES !!! (tényleg zsíros a cikk)