Offseason csapatértékelők - 27. Atlanta Falcons

Írta: shawnka — 2014. február 11., 10:04

Legalulról legfelülre?

Offseason csapatértékelők - 27. Atlanta Falcons

27. Atlanta Falcons
Mérleg: 4-12

Ez történt 2013-ban
Hatalmas reményekkel feltűzdelve vágtak neki Atlantában az évnek, amiből végül legalább akkora csalódás lett, ha nem nagyobb. A legtöbb külföldi szakértő, illetve a szerkesztőségünk is a megszokott futást várta a csapattól, többen egyenesen Super Bowl várományos csapatként tekintettek erre a gárdára. Az első 5 meccsükből aztán négyet elbuktak, de mind olyan szoros volt (7 pont különbség volt legfeljebb a két fél között), hogy nem tűnt minden elveszettnek. Jómagam azért elsirattam a helyzetet, hogy aztán a rituálé hatására a maradék 11-ből is csak hármat sikerüljön behúzni, ezeket legtöbb esetben gyalázatos játékkal övezve. Az edzői stáb az első héttől elkezdődő sérülési hullámot tette felelőssé a rettenetért (az év eleji kezdők közül mindössze 9-10 játékos volt stabilan bevethető hétről-hétre az idény felétől, ráadásul javarészük bőven tudásuk alatt játszott, mélység és megfelelő utánpótlás hiányában ezt nem bírta ki a keret), Mike Smithék pedig látványosan nem tudtak mit kezdeni a kialakult helyzettel és ezt gyorsan felismerve ki is dobták az egész szezont a kukába 2014-re fókuszálva. Pozitívumként talán annyit lehet megemlíteni, hogy az évek óta problémás linebacker poszt Paul Worrilow és Joplo Bartu felemelkedésével megoldódni látszik, illetve a radikális fiatalításnak köszönhetően a másodvonal is okésnak tűnik.

Edzőváltások
Ray Hamilton DL edző helyett Bryan Cox (korábbi Tampa Bay DL edző)
Pat Hill OL edző helyett Mike Tice (korábbi Bears OC)

Draftjogok
1/6, 2/5, 3/4, 4/3, 4/?, 5/7, 6/6, 7/5, 7/?, 7/?, 7/?,

Mozgástér (cap space): ~ 19,2 millió dollár

Lejáró szerződésű játékosok (UFA):  Jonathan Babineux (DT), Peria Jerry (DT), Corey Peters (DT), Mike Johnson (RT/G), Joe Hawley (C/G), Chase Coffman (TE), Dominique Franks (CB), Jeremy Trueblood (RT)

Korlátozott jogú szabadügynökök (RFA): Robert McClain (CB), Kevin Cone (WR)

Hiányposztok: RB, TE, OT, DT, CB, S

Várható tervek a holtszezonra
Annyiból szerencsés helyzetben van az Atlanta, hogy stabil és viszonylag fiatal kezdőjátékosokkal tudnak számolni szinte minden poszton, így a tavalyit elkerülendő neki tudnak állni mélyíteni a keretet. A magas draftcetliknek köszönhetően (feltéve ha jól használják fel Dimitroffék ezeket) ez elvileg és gyakorlatban is gyorsan lefolyhat majd.

A szabadügynökök közül a legfontosabb egyértelműen az lenne, hogy a 3 védőfalemberből legalább kettőt meg tudjon tartani a franchise. Jonathan Babineux az egyik legalulértékeltebb DT az egész mezőnyben, őt illene karrierje végéig ideláncolni, a Jerry-Peters duóból pedig utóbbira lenne érdemesebb fókuszálni, mivel Jerry sohasem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket, plusz jóval madárcsontúbb is, mint bárki más ezen a poszton az NFL-ben. Az csak hab a tortán, hogy Peters tavaly karrierje legjobb szezonját futotta, már csak ezért is egyértelműbbnek tűnik a választás.

A támadófalnak eddig sem a belsejével volt a komolyabb probléma, így Joe Hawley és Mike Johnson visszahozatala kézenfekvőnek tűnik. Johnson a tavalyi edzőtáborban nagyon bíztató játékot mutatott, de aztán egy Achilles-szakadás miatt kénytelen volt kifeküdni egész 2013-at. A sérülés miatt valószínűleg zsebpénzért meg lehet majd tartani, ő lehet a csapat egyik legnagyobb sleepere jövőre.

Tony Gonzalez visszavonulásával (?) maradt Levine Toilolo utódként, ezért Chase Coffman jelenléte nem volna hátrányos. Coffman valaha az egyetemi bajnokság egyik legjobb elkapó tight endje volt, és amikor megkapta a lehetőséget Mike Smithtől, akkor élni is tudott vele. Mindenképpen érik ide egy draft, de Coffman megbízható backupnak tűnik, a limitáltabb mozgástér miatt pedig nem lehet nagyon válogatni. Ebben a helyzetben nem is nagyon érné meg.

A secondary feljavulásában elévülhetetlen szerepe van Robert McClainnek, akinek egyrészt elengedésével mindössze kettő corner maradna a keretben, másrészt 2012 egyik legjobb nickelbackje volt, míg 2013 első felében a csapat legjobb védője. Utána mondjuk alábbhagyott a motiváció, de az ő megtartása kifejezetten fontos volna. Dominique Franks mehet isten hírével, évek óta anomália, hogy miért maradhatott ilyen sokáig a keretben.

Nem lenne meglepő húzás, ha a Moore-DeCoud párost megbontaná Dimitroff a tavasszal. DeCoud 4,8 millió dollárt keresne idén, ám a tavalyi szezont sikerült 0 interceptionnel és több látványos elbaltázott szereléssel abszolválnia. Ezt egy elméletben all-pro safety nem engedheti meg magának és olyan nevekkel a piacon, mint T.J. Ward, Jairus Byrd vagy Bernard Pollard, nem csodálkoznánk, ha kiadnák az útját.

A másik nagyobb cut Jason Snelling lehet, aki millió feletti fizetéséhez nem párosít olyan játékot, amilyet elvárna a publikum. 30 feletti kora és a marihuánás ügye sem segíti különösebben, plusz bőven ráfér a fiatalítás erre a posztra már.

Előretekintés
Az Atlanta nagyon sokban hasonlít a korábbi évek 1/1-es csapataihoz. Egy-egy hiányzó láncszem nagyban befolyásolni tudja egy gárda eredményességét. Atlantában ezek a hiányzó láncszemek hatványozottan jelen voltak 2013-ban, de egy jó drafttal, rendszerbe illő veteránok hozatalával, illetve naponta 5 imával a sérülések elkerüléséért ez a Falcons jövőre ismét csont nélkül a rájátszásért küzdhet majd. Más kérdés, hogy ezt Mike Smith is így gondolja-e majd, mert ugyan lehet, hogy megkapta a vezetőségtől még 2 évre a bizalmat, de arra most már ideje volna rászolgálni is.

 


Hozzászólások

több mint 8 éve
Én csípem őket, remélem jól draftolnak. Amúgy jó írás 😉