Offseason csapatértékelők - 4. New England Patriots

Meddig lehet Bradyre építeni?

Offseason csapatértékelők - 4. New England Patriots

4. NEW ENGLAND PATRIOTS
Mérleg: 12-4

Ez történt 2013-ban:
Már a szezon kezdete előtt hatalmas csapás érte a New England Patriots csapatát, hiszen Aaron Hernandez letartóztatása miatt Brady az egyik legmegbízhatóbb célpontját vesztette el, ráadásul Wes Welker is távozott és pont az egyik legnagyobb AFC-beli riválishoz, a Denver Broncoshoz. Ennek köszönhetően a csapat passzjátéka bőven hagyott kívánnivalót maga után, a fiatal elkapók még nem igazán értek meg a feladatra, hogy a rutinos játékosok helyébe lépjenek, Amendola sosem volt teljesen egészséges, így Bradynek nagyon nehéz dolga volt, pályafutása egyik legkomolyabb feladata volt ezzel az elkapósorral ilyen messzire juttatni a bostoniakat. Mert azért így is igen messzire jutott a Pats, olyan erényeket csillogtattak, amelyekkel jó tíz évvel ezelőtt értek el sikereket, kemény védelem, erős futójáték, a kulcsfontosságú pillanatokban pedig Brady tudta hozta magát. Kérdéses, hogy az alapemberek folyamatos sérülései nélkül mire lett volna képes a New England, azonban az NFL-ben ezzel nem nagyon lehet takarózni, ez állandó része a játéknak, mást nem lehet tenni, mint olyan keretet felépíteni, ami elbírja a hiányzókat.

Edzőváltozások:
A legfőbb posztokon nem történt változás, annak ellenére, hogy Josh McDaniels komoly favorit volt a Browns főedzői posztjára, azonban a sokakat megosztó szakember végül a maradás mellett döntött. Azért így sem múlt el ez a holtszezon veszteségek nélkül, Dante Scarnecchia (assistant HC/ OL coach), Pepper Johnson (LB coach) és George Godsey (TE coach) sem folytatja a csapatnál, előbbi kettő ráadásul hosszú évtizedek óta dolgozott Belichick kezei alatt.

Draftjogok:
Hat saját pickkel rendelkezik a Pats (az ötödik körös hiányzik) és van egy plusz hatodik körös választási lehetőség (az Eagles draftpickje az övék).

Mozgástér: Körülbelül 12.5 millió $

Lejáró szerződésű játékosok*:
LeGarrette Blount (RB), Austin Collie (WR), Julian Edelman (WR), Michael Hoomanawanui (TE), Matthew Mulligan (TE), Will Svitek (OL), Ryan Wendell (OL), Andre Carter (DE), Christian Cox (DE), Dane Fletcher (LB), Brandon Spikes (LB), Aqib Talib (CB)

Korlátozott jogú szabadügynök: -

*félkövérrel a kezdők

Hiányposztok: OL. DL, TE, DB

Várható tervek a holtszezonra:
Nincs egyszerű helyzetben a Patriots, hiszen viszonylag szűkös caphelyzetben fontos játékosokat kellene megtartani mint Aqib Talib és Julian Edelman, a két falra ráférne a vérfrissítés és akkor még abban is bízni kell, hogy a fiatal elkapók megfelelően fejlődnek és végre valahára Gronkowski is le tud hozni egy szezont sérülés nélkül (persze ehhez először teljesen fel kell épülni a nem egyszerű térdsérülésből). Sok függ attól, hogy mire megy a vezetőség a fent említett két úriemberrel, amennyiben sikerülne őket megtartani, akkor nem valószínű, hogy a szabadügynök piacon túl aktívan tevékenykedne a Patriots, azonban ha nem sikerülni szerződést kötni Talibbal és Edelmannal, akkor bizony keresni kell majd a megoldást a secondarybe és az elkapósorba is, hiszen bár vannak tehetséges fiatalok, akiket fel lehet építeni, azonban messze nem biztos, hogy a Dobson, Thompkins, Boyce elkapó hármas úgy fog fejlődni, ahogy az Belichickék gondolják. A védőfal és a támadófal esetében is belül lehet szükség vérfrissítésre. Ryan Wendell ugye szabadügynök, és nem biztos, hogy jövőre is Patriots mezben fog szerepelni, Mankins és Connolly már a harmadik X rossz oldalán vannak, úgyhogy várható, hogy az első körök valamelyikében érkezik ide egy játékos a draftról. A védőfal belsejéből Tommy Kelly és Vince Wilfork is sérülés miatt esett ki tavaly szezon közben, ráadásul ők is a krisztusi kort közelítik, és mivel a Vellano-Chris Jones páros pedig bár mutatott jó dolgokat, de megváltóként még nem kezelhetők, nem volna meglepő egy DT pick sem a draft első napjaiban. A secondaryben Steve Gregory cutját követően Duron Harmon előtt nyílik meg a lehetőség, hogy kezdőként csillogtassa tudását, CB poszton pedig Talib esetleges távozásával a Dennard, Arrington, Logan Ryan hármasra szűkülne a használható CB-k listája, így ide is elkélne az erősítés. Mindezt végiggondolva elég sok irányba folytathatja az építkezést a bostoni csapat, ami leginkább üdvözítőnek tűnhet, az a két fal megerősítése, hiszen így a futójáték tovább javulhatna, illetve a másik oldalon a linebackerek szabadabban játszhatnak, ami a védelem minőségi javulását eredményezheti.

Előretekintés:
Bár akadnak gondok a Pats háza táján (hol nem?), azért elég nehéz úgy elképzelni az offseason történéseit, hogy ne ők legyenek az AFC keleti csoportjának a top favoritja cirka 6 hónap múlva. Azonban tekintettel arra, hogy Brady sem lesz már fiatalabb és ki tudja, hány szezon van benne, fontos volna nagyon a jó draft és az okos szerződések megkötése a szabadügynök piacon, mert ebben a picit hullámvölgyben lévő AFC-ben igen könnyen oda lehet érni a Superbowl közelébe, idén is egy meccsre voltak tőle Belichickék egy szekérderék sérült játékossal. Illetve, ha sikerülne egy komoly magot kialakítani, amire a keret jelenlegi állapotát nézve minden lehetőség megvan, akkor jóval könnyebb lesz majd az átmenet egy új irányítóval kezdődő érába. Hiszen lassan erre is gondolni kell.

 

Kocsis Gábor (Gabokocka)


Hozzászólások

több mint 10 éve
Bár szerepel a hiányposztok között a TE, túl sok szó nem esett róla. Szerintem ide várható egy draft, bár azt hiszem, aki a Pats-et próbája feltérképezni, és megmondani, mit fog tenni BB az elkövetkező 5-6 hónapban, az nincs túl jó helyzetben. Ilyenkor jön minden Patriots drukker mantrája: In Bill we trust!
több mint 10 éve
Ha a top TE-k közül bennmarad valamelyik a 2-3 körben akkor biztos hogy elvisszük, de első körben nem fogunk Te-t választani hanem inkább a D-t erősítjük vagy a támadó falat.
több mint 10 éve
"a kulcsfontosságú pillanatokban pedig Brady tudta hozta magát"

értelek.