Offseason csapatértékelők - 5. Carolina Panthers

Sikerül-e megragadni az élmezőnyben?

Offseason csapatértékelők - 5. Carolina Panthers

5. CAROLINA PANTHERS
 Mérleg: 12-4

Ez történt 2013-ban:
Komoly teherrel és győzelmi kényszerrel vágott neki a szezonnak Ron Rivera csapata, hiszen még egy év szerencsétlenkedést feltehetően nem úszták volna meg edzőváltás nélkül. Szokás szerint rosszul is kezdte a szezon a Panthers, azonban az 1-3-as kezdés után mintha valami varázsütésre megváltozott volna az öltözőben, a csapat a következő 12 meccséből 11-et sikerrel vívott meg – menet közben igen komoly skalpokat begyűjtve - így pedig sikerült megszerezni az NFC déli csoportjának bajnoki címét. A rájátszásban már nem sikerült maradandót alkotni, azonban a liga egyik, ha nem a legerősebb védelmi frontja garancia lehet arra, hogy a következő években komolyan kell számolni a Párducokkal. A remek szezon következtében igen komoly elismerést vívott a csapat, ennek következtében Luke Kuechly lett az év védője, Ron Rivera pedig az év vezetőedzője, akivel így nagyot fordult a világ néhány hónap alatt, a mozgó kispadot, új búsás szerződésre cserélte.

Edzőváltozások:
Változatlan edzői stábbal vághat neki a Carolina a 2014-es szezonnak, noha a védelmi koordinátor, Sean McDermott után volt érdeklődés, azonban interjúnál tovább nem jutott első nekifutásra.

Draftjogok:
Az első hat körben a saját pickek (28.) állnak Dave Gettleman GM rendelkezésére, az utolsó körben a Giants választási joga került a Carolinához Jon Beason elcserélése következtében, azonban, így sem választhat hétnél többször a Panthers, mert a saját hetedik körös draftjoguk a 49ers birtokában van a ST ász Colin Jones megszerzése következtében.

Mozgástér: Körülbelül 7.5 millió $

Lejáró szerződésű játékosok:
 Derek Anderson (QB), Jimmy Clausen (QB), Brandon LaFell (WR), Ted Ginn Jr. (WR), Domenik Hixon (WR), Ben Hartsock (TE), Bruce Campbell (OL), Geoff Hangartner (OL), Chris Scott, (OL), Travelle Wharton (OL), Garry Williams (OL), Colin Cole (DT), Dan Connor (LB), Jordan Senn (LB), Jason Williams (LB), Captain Munnerlyn (CB), Drayton Florence (CB), Mike Mitchell (S), Quintin Mikell  (S)

Korlátozott jogú szabadügynök:
Richie Brockel (FB), Byron Bell (OL), James Dockery (CB)

Exkluzív korlátozott jogú szabadügynök: Jeff Byers (C) 

× félkövérrel a kezdőjátékosok

Hiányposztok: WR, TE, OT, CB, S

Várható tervek a holtszezonra:
Egyértelmű, hogy a támadósor renoválására kell a legnagyobb figyelmet szentelnie Dave Gettlemannek, egészen pontosan elkapósort és a támadófalat kell felépíteni szinte a semmiből. Ami a WR posztot illeti, a 2013-as idényben a depth chart első négy helyén tanyázó játékos közül három szabadügynök, és a csapat motorja és ikonja, a szerződés alatt álló Steve Smith jövője is kérdéses vaskos fizetése miatt. Jordan Gross visszavonulása következtében a támadófal is jelentősen meggyengült, egyedül Ryan Kalil jelenti a biztos pontot a fal közepén, a több poszt a falon belül minimum homályos, de van ahol még az sem… Jelenleg nincs a keretben olyan játékos, akire rá lehetne bízni azt a feladatot, hogy védje Cam Newton vak oldalát, LG poszton Amini Silatolu, a 2012. évi második körös pick fejlődik, de eddig mindkét szezonját IR-en végezte. Edmund Kugbilából, a potenciális kezdő RG-ból sem láthattunk sokat, hiszen ő eddigi egyetlen szezonját töltötte végig sérültlistán, míg Byron Bell bár korlátozott jogú szabadügynök, messze nem nyújtott olyan teljesítmény, ami nélkülözhetetlenné tenné őt a csapat számára.Mindezeket figyelembe véve, alsó hangon szükség lesz két új elkapóra és egy, de inkább két kezdő OT-re, ráadásul olyanokra, akiket azonnal be lehet dobni a mályvízbe. A párducok szerencséje, hogy talán ezeken a posztokon a legmélyebb az idei draftclass, de a szabadügynök piacon is szükség lesz újra a zavarosban történő halászásra.

A védelemben Greg Hardy tagelését követően a front seven egyben maradt, ami mindenképp reménykeltő, egyedül Colin Cole hiányozhat talán a DT rotációból, de Lotuleleiék fejlődése ezt szerintem bőven kompenzálhatja. A secondaryre azonban ráfér a ráncfelvarrás, idei mindenképp várható érkező CB és safety posztra is, bár ha Mike Mitchellel vagy Captain Munnerlynnel sikerülne megállapodni (egyértelműen előbbi élvez nagyobb prioritást), akkor nem lenne olyan égető a probléma.

A speciális egység Graham Gano szerződéshosszabbítását követően változatlan marad, már ami a rúgókat és a LS-t illeti, mert Ted Ginn Jr. esetleges távozásával komoly űr keletkezne returner poszton.

A cap space növelése céljából Charles Johnson és Greg Olsen szerződésének az átalakítása jöhet szóba, illetve Steve Smith és Charles Godfrey esetében merülhet fel a fizetés összegének konkrét csökkentése. A sérülésből lábadozó safety esetén a cut sem lenne meglepő, a veterán elkapó kapcsán ezt az eljárást talán túl drasztikusnak és méltatlannak is nevezném.

Előretekintés:
Nagyon fontos draft előtt állnak a Párducok, mert a szűkös capspace miatt nem valószínű, hogy komoly nevekkel fognak tudni erősíteni a szabadügynök piacról, így az új támadósor alapjait egyértelműen május 8-án kezdődő játékosbörze fogja meghatározni. A védelem feltehetően idén is hasonló játékerőt fog képviselni, mint tavaly, így nagyon extra játék nem kell a labda túloldalán a szoros meccsek eléréséhez, a kérdés mér csak az lesz, hogy ezeket a meccseket meg tudja-e nyerni a Panthers, mint tette azt 2013-ban, vagy elbukja őket, mint az ezt megelőző két esztendőben.

 

Kocsis Gábor (Gabokocka)


Hozzászólások

több mint 10 éve
🤘 gaben 🤘 Chicago Bears Texas Longhorns 99 — Deion Sanders for president!
Kölcsönkérik Wilson-t és bajnokok!

" Szeretem a jeget, hagyjál békén. "