Super Bowl XLIX beharangozó VI. - Irányítók és futók

Írta: empty taxi — 2015. január 31., 21:37

Posztonkénti bemutatónk végén a backfielden nézünk szét.

Super Bowl XLIX beharangozó VI. - Irányítók és futók
Irányítók

New England Patriots

Szerintem a sportág szerelmesei közül senkinek sem kell különösképpen bemutatnom a Pats quarterbackjét, Tom Bradyt. A már most három bajnoki gyűrűvel rendelkező játékos szinte biztosan a Hírességek Csarnokába kerül majd visszavonulásakor. Kérdés, ki fogadott erre 2000 tavaszán, mikor mindössze a draft hatodik körében került kiválasztásra a Michigan Wolverines egyetemi csapatában pallérozódott irányító. Akkor újoncként még csupán sokadik számú irányító volt, ám második évében már ő volt a fő tartalék, így Drew Bledsoe sérülése miatt hamar a kezdőben találta magát és élni tudott a lehetőséggel, egészen a nagydöntőig vezette a Hazafiakat, akikkel szemben akkor a (de furcsa ezt 2015-ben leírni) jóval esélyesebb St. Louis Rams állt. A Kurt Warner vezette Kosokat végül egy utolsó másodperces Vinatieri mezőnygóllal gyűrte le a Pats, Brady megkapta a döntő legjobbjának járó MVP címet, és gyakorlatilag azóta szinte minden szezon előtt a New Englandet a végső esélyesek között kell megemlíteni. A Patriotsnak sikerült a 2001-es siker után még 2003-ban és 2004-ben is begyűjtenie a Vince Lombardi Trófeát, végképp dinasztiává válva. Azóta azonban nem sikerült a győzelem, legközelebb ehhez a 2007-es és a 2011-es szezonban kerültek Bradyék, a Giants viszont mindkétszer keresztülhúzta a számításaikat. Az volt az emlékezetes, 16-0ás makulátlan mérleggel záródott alapszakasz, amely során Brady megdöntötte Peyton Manning egy szezonban dobott TD passzainak számát, kerek 50 hat pontot érő átadást felmutatva (ezt a rekordot 2013-ban Peyton Manning visszavette). Talán az volt Brady egyik legsikeresebb éve, amit egy balszerencsés "szezon" követett. Azért idézőjeles a "szezon" kifejezés, mert a nyitómeccsen Pollard, a Chiefs safetyje úgy vitte földre az irányítót, hogy az egész szezonra kidőlt, nem is lett meg a rájátszás a Patriótáknak. Sokakban ekkor bizonyára megfogalmazódott a kérdés, hogy Brady képes lesz-e továbbra is ilyen szinten teljesíteni majd a sérülése után, nos, azóta tudjuk, hogy a válasz igen.
Többek között az idei év is ezt bizonyítja, Brady idén pályafutása során hetedszer hozott 4000+ passzolt yardos alapszakaszt, tehát nem mondhatni, hogy kiégett volna. Február elsején a negyedik bajnoki gyűrűjét szerezheti meg. A New England inkább a gyors, rövid passzokra fókuszál, ebből tudnak haladni, rendkívül eredményesen. Brady előszeretettel találja meg a kedvenc célpontjainak számító tight endet, Gronkowskit és mellette a két elkapót Julian Edelmant és Brandon LaFellt. Természetesen a rövid passzok hatékonysága nem azt jelenti, hogy nincs benne a Pats támadóiban egy-egy hosszú játék, csak nem ez a tendencia. Brady ráadásul olyan típusú játékos, aki az előzetesen gyengébb képességűnek ítélt elkapóit is képes "naggyá tenni", remekül lát a pályán, nagyon gyors a dobómozdulata, és általában pontos is, a passzkísérleteinek csupán 1.5%-a lett interception, ez (Russell Wilsonnal és Ben Roethlisbergerrel holtversenyben) a 4. legjobb mutató a ligában, csak Aaron Rodgers, Alex Smith és Carson Palmer volt pontosabb. Egy háromszoros bajnok játékossal szemben nyilván nem az lesz a kérdés február elsején sem, hogy képes lesz-e felnőni a feladathoz. Sokkal inkább az, hogy mennyi védelmet kap a faltól, és mennyi ideje lesz megtalálni célpontjait, illetve a Seahawks bivalyerős secondaryje ellen mennyire tud vigyázni a labdára.
Cseréje az újonc Jimmy Garoppolo, aki egyetemi szinten Tony Romo iskolarekordjait adta át a múltnak az Eastern Illinoison. Most még nyilván nem egy Brady-kaliber, a Pats szurkolóknak eléggé nagy csapás lenne, ha a meccs jelentős részét neki kellene végigirányítania, de anno Bradyről is ezt hitte mindenki. Garoppoloban a Patriots front office-a a most 37 éves Brady utódját látja, de a jelenleg még az ex-Michigan irányító az elsőszámú. A New England csupán két irányítót tart az 53-as kereten, a harmadik számú QB szintén újonc, Garrett Gilbert, ő a gyakorló csapat tagja.

Seattle Seahawks

A 2012-es draft előtt Andrew Luckot és Robert Griffin III-t övezte a legnagyobb hype, ehhez képest viszont a most harmadéves irányítók közül Russell Wilson az, aki a legtöbb playoff-győzelmet jegyzi, és ő jutott elsőként Super Bowlba csapatával.

Az egykori North Carolina State és Wisconsin QB mindenekelőtt alulméretezettsége miatt csúszott a draft harmadik köréig, de rövid idő alatt rácáfolt azokra a kétkedőkre, akik úgy gondolták, 180 centiméteres magassággal sohasem lesz belőle átlagon felüli vagy egyáltalán kezdő szintű irányító az NFL-ben. Már első profi idényében alapemberré vált, miután az előszezonban megnyerte a pozíciós versenyt a Seahawks által frissen leigazolt, eredetileg kezdőnek szánt Matt Flynn-nel szemben, majd kiváló alapszakaszt produkált (3607 total yard, 30 total TD, 10 interception, 64.1%-os passzolási pontosság), melyet követően a szurkolók megválasztották az év legjobb támadó újoncának. 26 TD átadása holtversenyben a legtöbb, amit rookie irányító valaha elért egy szezon alatt - a másik, aki ezt elmondhatja magáról az Peyton Manning. A rájátszás wild card körében Wilson 24-14-es győzelemhez segítette csapatát a Redskins otthonában, majd egy héttel később, a Falcons ellen egészen parádés teljesítménnyel állt elő, de ez sem bizonyult elegendőnek a Seattle továbbjutásához. A 2013-as szezonban töretlen maradt a Seahawks kezdő irányítójának fejlődése; hasonló statisztikákat ért el az alapszakasz során, mint újonc évében: 3896 total yard, 27 total TD, 9 interception, 63.1%-os pontosság. Ő lett a Super Bowl éra első olyan játékosa, aki első két idényében egyaránt legalább 100-as passer ratinggel zárta az alapszakaszt (100.0, illetve 101.2), valamint az ebben a periódusban elért 24 győzelemnél sem mutathat fel többet egyetlen irányító sem első két évében. Ebben a rájátszásban nem alkotott kimagaslót, a Saints és a 49ers ellen sem volt hibáktól mentes a játéka; inkább azt lehet mondani, hogy hozta a Seattle Super Bowlba jutásához szükséges minimumot, a Super Bowlon pedig a gyenge napot kifogó Denver Broncos ellen nem kellett tőle extra.
Wilson játéka erre a szezonra még tovább érett, pályafutása legtöbb passzkísérletét mutatta be, legtöbb passzolt yardját hozta és emellé a legkevesebb interceptiont dobta: 3475 yard 20 TD 7 INT, 63.1%-os pontossággal. Köztudott Wilsonról, hogy lábon is veszélyes QB, ilyen tekintetben is a legjobb idénye volt, 849 yardot és 6 touchdownt futott az alapszakaszban. A rájátszásban a Carolina védelme ellen kifejezetten pontosan passzolt, ami ismerve a Panthers front7-jének az erejét nem kis dolog. A Green Bay elleni konferenciadöntőn már nem ment ennyire jól: 4 interceptiont dobott és futással sem volt túl veszélyes, azonban a hosszabbításban a győztes rakétát ő dobta oda Jermaine Kearse-nek.
Érdekesség, hogy Wilson egész éves fizetésének 1,5-szeresét keresi Brady havonta, jóllehet biztosra vehető, hogy rövidesen ő is sokmilliós szerződést írhat majd alá, a hírek szerint a Seattle front office-a a liga legjobban fizetett irányítójává akarja őt tenni a nyáron.
Wilson cseréje a 31 éves Tarvaris Jackson, aki szintén mobilis irányító azonban korántsem olyan pontos, mint a csapat vezére. Jackson korábban volt kezdőirányító itt Seattle-ben illetve Minnesotában is, így képes Wilson mellett egyfajta mentorként funkcionálni, amellett, hogy a playbookot sem kellene átalakítani ha ő kerülne pályára. A depth chart első két helyezettjéhez hasonlóan a harmadikszámú irányító BJ Daniels is a mobilitásáról ismert. A 2013-as draft 7. körében draftolta a 49ers, októberben rakta ki a Frisco, a waiverről a Seattle húzta be, azóta többször is kitették majd visszahozták, a practice squadból nem rég aktiválták.

Futók

New England Patriots

A Patriotsra az alapszakaszban egy teljesen random vetésforgó volt a jellemző abból szempontból, hogy aznap ki lesz a legtöbbet foglalkoztatott futó. A Ravens ellen sokat volt a Pats hátrányban így Josh McDaniels támadókoordinátor nem igazán forszírozta a futást, a Colts ellen LeGarrette Blount vitte a prímet, így vele kezdeném a bemutatást. Blountot a rengeteg pályán kívüli gondja miatt nem draftolták 2010-ben, végül a Tampa Bay Buccaneerstől kapott lehetőséget, ezt egy 1007 yardos 6 TD-s alapszakasszal hálálta meg, a következő két idényben egyre inkább csökkent a teljesítménye, így 2013 áprilisában a Bucs Jeff Dempsért és egy 7. körös draftjogért New Englandbe cserélte a balhés futót. A szezon végén lejárt a szerződése, a Pittsburgh Steelersnél írt alá egy kétéves kontraktust, a természete itt is utolérte, Le'Veon Bellel közösen tartóztatták le marihuána birtoklásért, ezek után Blountot kitették a keretből, november 20-án kötelezte el magát 2 évre a Patriotshoz. Eddigi legjobb teljesítményét a Colts elleni főcsoportdöntőn hozta, 30 cipelésből 148 yardot hozott 3 TD kíséretében. Blount egy igazi bulldózer erőfutó, mint Lynch, viszont passz-szituációknál nem nagyon lehet a pályára engedni, hiszen a blitzek felvételében egészen borzalmasan teljesít.
A Patriots futói közül érdemes még Jonas Gray nevét is megemlíteni, a draftolatlan újonc játékos Bill Belichick egyik legújabb találmánya, a Colts elleni alapszakaszmeccsen írd és mondd 201 yardot futott 4 touchdownnal fűszerezve, ezzel a teljesítményével a 11. játéknapon a Hét Támadójátékosa lett az AFC-ben. A "Supreme" becenévre hallgató alacsony, izmos futó tehermentesítheti Blountot. A harmadik fontos szereplője a futórotációnak Shane Vereen. 2011-ben a 2. körben választotta ki Belichick Marshawn Lynch alma materéből, a California egyetemről. Évről évre gyarapodik a futott és az elkapott yardjainak a száma is, az idei alapszakaszban 838 scrimmage yardja volt és az 5 touchdown is egyéni csúcs nála. Ő a csapat harmadik downos futója, nagyon jó keze van, jól veszi fel a blitzeket, illetve újabban a jogosult-jogosulatlan elkapókkal történő Patriots-féle variálásban is kulcsszerepe van. A 2012-es rájátszásban a Houston Texans elleni győztes főcsoport-elődöntőben futott és elkapott TD-t is jegyzett, a rájátszásban rajta kívül erre csak két másik futó, Roger Craig és Ricky Watters volt képes. Vereen igazi focistacsaládból szrámazik, édesapját Henryt a Tampa Bay Buccaneers draftolta az 1979-es draft 9. körében, testvére Brock a Chicago Bears safetyje.

Seattle Seahawks

Marshawn Lynch profi pályafutása nem indult zökkenőmentesen, azóta viszont a Beast Mode becenévre hallgató running back csatlakozott posztja legszűkebb elitjéhez. A California egyetem egykori játékosát a 2007-es draft 12. pickjével választotta ki a Bills, első két buffalói idényében egyaránt átlépte az 1000 futott yardos határt, második évében pedig - Chris Johnson sérülése miatt - a Pro Bowlban is pályára léphetett, harmadik NFL-szezonját azonban hárommeccses eltiltással kezdte, melyet követően elvesztette kezdő pozícióját Fred Jacksonnal szemben. Mindössze 450 yardot tudott elérni az idény folyamán, majd 2010-ben ugyan három mérkőzésen kezdőként jutott lehetőséghez, de október elején egy 2011-es negyedik és egy 2012-es ötödik körös draftjog ellenében a Bills elcserélte őt Seattle-be. Mint utólag bebizonyosodott, a Seahawks kiváló üzletet kötött. Lynch a Smaragdvárosban töltött első - nem teljes - szezonjában kevesebb, mint 600 yardot termelt az alapszakasz során, a playoffban azonban sikerült maradandót alkotnia azáltal, hogy Beast Quake néven elhíresült touchdown futásának is köszönhetően a negatív mérleggel rájátszásba jutó Seahawks a wild card körben felülmúlta a bajnoki címvédő Saints együttesét. A következő idénytől aztán beindult a henger: 2011-ben 1204 yardot és 12 touchdownt, 2012-ben - a playoffot is beleszámítva - 1768 yardot és 13 TD-t ért el a földön (ekkor az All-Pro első csapatba is beválasztották), míg a 2013-as alapszakaszban 1257 futott yardot és 12 hatpontost jegyzett. Az előző rájátszás során is ő volt a Seattle támadóoldali sikereinek első számú letéteményese: a Saints-cel vívott Divisional Round meccsen 140 yardot és 2 touchdownt, a 49ers elleni főcsoport-döntőben 109 yardot és 1 TD-t futott, a Super Bowlban már annyira nem ment neki, de az ő jó játéka nélkül is simán győztek. A 2014-es szezon alapszakaszában is hozta korábbi formáját, 1306 yardot és 13 TD-t jegyzett. A playoffban a Carolina relatíve sikeresen limitálta, azonban a Green Bay elleni fordítás egyik fő letéteményese ő volt, 183 scrimmage yardot szerzett. A jelenkori Seahawks egyik ikonikus alakjának számító running backtől a Super Bowlban is hasonló produkcióra lesz szükség a végső sikerhez, elvégre a Seattle-i támadógépezet alapját a Lynch vezette futójáték jelenti.
A Seahawks futójátékának alfája és omegája Lynch, mögötte csak minimális szerep jut Robert Turbinnek. A korábbi Utah State játékost a 2012-es draft negyedik körében választották ki Pete Carrollék, és már újonc évében ő volt All-Pro kollégája első számú tehermentesítője. Első NFL-idényében 80 carry-ből 354 yardot ért el, 4.4 yardos futásonkénti átlaga azonban a következő szezonban 3.4-re csökkent, 77 labdacipelésből 264 yardot tudott összehozni a 2013-as alapszakaszban. 2014-ben valamelyest visszalendült korábbi formájához, 4.2-es átlaggal hozott 310 yardot. Profi karrierje során tétmeccsen még nem tudott futott touchdownt szerezni, ellenben 2012-ben, a Cardinals elleni hazai csoportmérkőzésen 100 futott yard fölé jutott. Turbin elkapások után is jól használható, 2 elkapott TD-je is volt az alapszakaszban, nyilvánvalóan tagja lesz az aktív keretnek. Ugyanez viszont Christine Michaelről már nem mondható el hasonló biztossággal. Sőt, a másodéves running back második körös választott létére a két szezonja alatt mindössze tizennégy alapszakasz-mérkőzésen öltözhetett be. Profi karrierje alatt labdacipelésből összesen 52 jutott neki, ezeket 254 yardra váltotta, touchdownt nem szerzett.
A csapat Will Tukuafu személyében fullbacket is használ, Tukuafu az Oregon egyetemre járt, a 2010-es drafton nem kelt el, ekkor került először a Seattle-höz, azonban a nyári keretszűkítés után San Franciscoba került, négy szezonon keresztül erősítette a 49erst, nyáron tért vissza a Seahawkshoz. A keret többségével ellentétben ő nem győztes, hanem vesztes Super Bowlon van már túl eddigi karrierje alatt.
 
Papp Gábor (empty taxi)