Szabadügynökök 2011: védőfal

Három poszt korlátozás nélküli szabadügynök játékosait lehet itt felmérni: 43-as DT, 34-es DE és 34-es NT.

 

A listák a 2009-es szabályok szerinti állapotot tükrözik, amikor négy teljesített év már elég volt a korlátozás nélküli szabadügynök státuszához a 2010-es átmeneti idénnyel ellentetében, amikor ehhez hat évre volt szükség. Az új CBA ugyanis valószínűleg ehhez fog visszatérni. A *-gal jelölt játékosok franchise taget kaptak. A négy illetve öt teljesített évvel rendelkező játékosoknak adott RFA tendereket figyelmen kívül hagytuk. Fogalomtisztázásért a bowl.hu korábbi cikke az ajánlott olvasmány.

 

 

DT-k a 43-as védelemben

 

1. Barry Cofield, DT – Giants (6’4”/306 font/27 magasság/súly/életkor)

 

2009-ben térdműtétje hátráltatta, idén a szezon után vállműtéten esett túl. A liga jobbik belső falembereihez tartozik, ha egészséges. Újoncszerződésének ért a végére már tavaly (csak a kivételes FA szabályok miatt lehetett korlátozott státuszú szabadügynök), amit még negyedik körös „talán lesz belőle valaki” játékosként írt alá. A poszt gyakorlatilag nem létező piacának fényében szép fizetésnapra számíthat Cofield, de nem valószínű, hogy a Giantstől. A két fiatal (Linval Joseph, Marvin Austin) és két tapasztalt veterán (Rocky Bernard, Chris Canty) mellett nem létfontosságú a megtartása. Cofield NFL léptékkel mérve még nem kereste túl magát, bizonyára lesz vonzóbb ajánlata a Giantscével szemben.

 

2. Brandon Mebane, DT – Seahawks (61/311/26 m/s/é)

 

Úgy érzem, nem számolnak velem a továbbiakban – mondta a falember, miután a lockout megkezdése előtt nem jutottak egyezségre hosszútávú szerződéséről Seattle-ben és helyette a 2010-es szabályok kényelmével élve egy harmadik körös RFA tendert dobtak rá. A posztjára nem érkezett minőségi játékos a drafton, a szabadügynökök piaca – ahogy látható – nagyon vékony. Colin Cole mellett nincs komolyan vehető játékosuk középre. Amint ismét lehet tárgyalni, biztosan megpróbálják a csapatnál tartani.

 

3. Pat Williams, DT – Vikings (63/317/38 m/s/é)

 

Minnesotában lett pro bowl játékos, és harmincnyolc évesen nem maradt sok hátra a pályafutásából. Vajon elmegy szerencsét próbálni egy+egyéves szerződéssel egy olyan csapathoz, ahol úgy ítéli meg, hogy jó esélye lehet gyűrűt nyerni, vagy játszik még volt koordinátora csapatának, hogy bíbor színekben vonulhasson vissza?

 

4. Anthony Adams, DT – Bears (60/310/31 m/s/é)

 

A játékos és csapat oldaláról is olyan híreket lehetett olvasni, ami arra enged következtetni, hogy nem lesz Adamsnél klubváltás, annak ellenére, hogy a draftról érkezett Stephen Paea Chicagoba. Különösen annak fényében, hogy az egykor szebb napokat látott, a fél liga által rettegett Tommie Harris játékát nézve nehezen hihető, hogy észrevehető pozitív hatása lehet bármely csapat játékára, bárhova is sodorja az élet a másik szabadügynök falemberüket.

 

34-es védelem endjei

 

1. Haloti Ngata*, DE – Ravens (64/325/27 m/s/é)

 

A franchise tag nála is a hosszútávú szerződést szolgálja. Posztjának klasszis játékosáról van szó. Olyan egyéniség a védőfalban, aki három down során képes meghatározó teljesítményre, és döntően befolyásolni a mérkőzés alakulását – ahogy az a 34-es védelem endjeitől elvárható.

 

2. Shaun Ellis, DE – Jets (65/290/34 m/s/é)

 

Egész pályafutását, tizenegy idényt töltött el Jetként, és még mindig nagyon magas színvonalon látja el a feladatát. Pouha és DeVito játéka ellenére, még mindig ő a meghatározó erő a védőfalban. Az idei drafton előkelő helyen választották Muhammad Wilkersont frissítésnek, de ettől még nem lenne létszámfeletti Ellis visszaigazolása esetén. A csapathoz való kötődése és pályán mutatott produkciója miatt egy-két évet még lehúzhat Rex Ryan védelmében.

 

3. Cullen Jenkins, DE – Packers (62/305/30 m/s/é)

 

Vádlisérülés miatt csak decemberig tudott érdemi munkát végezni a védelem egyik alapembereként, mint hatékony passz-siettető Dom Capers védőfalában (7 sack 11 meccsen). Agresszív, 1-gap sémában állandó fenyegetést jelent a támadófal áttörésére. A Washington Post értesülései nyomán egyre terjed a pletyka, hogy a Redskins komoly érdeklődésére vevő a játékos is, ami bizonyára jótékony hatással lesz a piaci értékére.

 

4. Stephen Bowen, DE – Cowboys (65/306/25 m/s/é)

 

Jay Ratliff mellett nagyon hasznos szerepet tolt be a védőfalban sub felállások (amikor öt vagy több DB van a pályán) során, és gyakorol nyomást az irányítóra. Az alapvédelemben viszont alig játszott, és Marcus Spears sérülése után sem nem volt annyira meggyőző kezdőként, de ott van benne a lehetőség, hogy megtegye a nagy lépést a nickel/dime felállásokból a kezdősorba. A helyzetet bonyolítja, hogy Rob Ryan, az új védő koordinátor filozófiája eltér a távozott Wade Phillipsétől a 34-es védelmet illetően, és nagyon fontos a futás elleni stabilitás, és a blokkokról leválás, LOS-szal párhuzamos mozgás a zseb agresszív támadása helyett. Mindenesetre, ha nem is találtatik elegendőnek Bowen a kezdősorban, mint belső passz-siettető, szituációs játékosként továbbra is nagyon értékes lehet a számukra. Különösen, hogy a stabil kezdő Spears mellett Jason Hatcher (kiegészítő ember) is szabadügynök a védőfalban, Bowen visszaigazolása lenne a jövő szempontjából a leginkább kifizetődő megoldás.

 

5. Shaun Smith, DE – Chiefs (62/325/29 m/s/é)

 

Smith pont az a szürke eminenciás, aki nélkül egyetlen 34-es védőfal sem tud meglenni. Futás elleni stabilitásával az első körben választott Tyson Jacksont is kiszorította a kezdőből egy időre. Sohasem lesz az irányítók réme, de a Chiefs-féle séma nem is ezt kéri tőle. A draftról érkezett Allen Bailey, de ő még csak egyszerű project, akitől nem sokat lehet várni 2011-ben.

 

Még említést érdemel

 

Justin Bannan denveri kiruccanása előtt a Ravens falában volt fontos kiegészítő ember. Akár 43-ban is lehet benne fantázia, vagy negyedik falembernek leigazolni háromtagú védőfalba.

 

NT-k a 34-es védelemben

 

1. Paul Soliai*, NT – Dolphins (64/342/27 m/s/é)

 

Az NFL harmadik legjobb futás elleni védelmének motorja a fal közepén, bár csak egy kiemelkedő éve volt, ami a helyzet óvatos kezelésére intheti a döntéshozókat. Korai downok során nélkülözhetetlen.

 

2. Aubrayo Franklin, NT – 49ers (61/317/30 m/s/é)

 

Isaac Sopoaga kínál egyedül alternatívát a fal közepére, ami erősítheti Franklin tárgyalási pozícióit, bár az elmúlt két évben egyéves szerződéssel játszott, és ennek tudatában produkálta is magát. Még egy utolsó nagy fizetési napra rendezkedett be. Kézenfekvő kérője lehet a Redskins.

 

3. Alan Branch, NT/DE – Cardinals (66/338/26 m/s/é)

 

Ha kellően motivált és koncentrált bárki és bármi ellen képes megtartani a pozícióját futás ellen, amivel nagyon hasznos két-down játékost jelent foglalkoztatójának limitált szerepkörben. A probléma, hogy erre eddigi pályafutása során csak elvétve került sor. Legutóbb tavaly, amikor az újonc Dan Williams leigazolása adhatott lökést a büszkeségének. Emiatt elképzelhető, hogy az Arizona visszahozza diszkontáron. Tekintélyt parancsoló pozíciós edzővel és veterán falemberekkel rendelkező klubnál jó kiegészítő játékos lehet.

 

Még említést érdemel

 

Ron Edwards és Jamal Williams is a szakma nagy öregjei, és bár még használható alternatívát jelentenek a háromemberes védőfal közepén, ha nem nekik kell a húzónévnek lenni a kezdőben futás ellen a korai downok során, mindketten inkább 43-as védelemben lehetnek még használható szituációs játékosok. Előbbi játékos visszaigazolása a Chiefshez valószínűbb, míg a Broncos biztosítéknak próbálkozhat a korábbi Chargers védővel, hogy legyen DT is a keretükben.

 

Dávid László (DoM)