TNF beharangozó - 13. hét

2016. december 1., 14:49

Úton a 11. győzelem felé?

TNF beharangozó - 13. hét


Minnesota Vikings - Dallas Cowboys

2016. december 2., 2:25, U.S Bank Stadium, Minneapolis (TV: Sport2, ÉLŐ)

A pulykavacsorát kipihenve, újra csütörtöki mérkőzésen lesz jelenése a Vikings és a Cowbyos csapatának. Az NFL jelenleg legújabb és talán legszebb stadionjába látogat az elképesztő menetelésben lévő Dallas, akik ha megszerzik 11. győzelmüket is zsinórban, akár már a forduló végén biztosan bent lehetnek a rájátszásban. A hazaiaknál már egészen mást mutat a jelenlegi forma. A Vikings a legutóbbi 6 meccséből mindössze 1-et tudott megnyerni, és létfontosságú lenne számukra a mai győzelem, hogy a Lions nyomába eredjenek. Némi pozitívum, hogy idén az új U.S Bank stadionban csak a Detroit tudott győzni, és ők is csak egy heroikus küzdelem végén a hosszabbításban.
Idén is találhatunk az NFL-ben szerencsésebb és kevésbé szerencsés csapatokat a sérüléseket tekintve. Nem merném kijelenteni, hogy leginkább a Vikings haragította magára Fortunát, de továbbra is egészen balszerencsés sérülés hullám sújtja a csapatot. Ezúttal (is) a lassan már az utcáról berángatott emberekből álló támadófalból fog hiányozni talán az idei egyetlen biztos pont, Joe Berger a center, aki agyrázkódás miatt nem fogja tudni vállalni a játékot. Rajta kívül továbbra is lábadozik térdműtétjéből Sharrif Floyd (DT), és Marcus Sherels (CB). Rajtuk kívül valószínűtlen a játéka Mackensie Alexandernek (CB) és kérdéses besorolást kapott Terence Newman (CB) és Stefon Diggs (WR) is. Sérülteket tekintve a vendégeknél sincs hiány. Biztosan nem fog játszani Morris Claiborne (CB), James Wilcox (S), Charles Green (T) és Justin Durant (LB). Továbbá kérdéses besorolást kapott Sean Lee (LB), Barry Church (S), Jack Crawford és Demarcus Lawrence (DE), Terrell McClain (DT) és Tyron Smith (T). Közülük azonban többségük valószínűleg pályára lép.
Ha már sérülések, mindenképp meg kell említeni Mike Zimmert is. A Vikings vezetőedzője ugyanis szerdán sürgős szemműtéten esett át, így pedig kérdéses, hogy ott tud-e lenni az esti találkozón. Ha az egészsége ezt nem engedi meg, valószínűleg a nemrég ideiglenesen kinevezett támadókoordinátor Pat Shurmur veheti át a helyét.

Mondhatni semmi sem a Vikings győzelmi esélyeit mutatja. A csapat erőssége eddig is a védelem volt, és az elmúlt hetekben, amikor a védelem vagy épp a speciális csapatrész nem tudott pontokat rakni a támlára, az együttes vereséget szenvedett. Erre most is égető szükségük lesz, mert a Dallas az egyik legjobb támadójátékkal rendelkezik, és mérkőzésenként 28 pontot átlagolnak, amit idén a Vikings mindössze kétszer lépett át, igaz, akkor nyertek is. Stefon Diggs esetleges hiányában azonban a támadósor legveszélyesebb fegyvere hiányozhat. Hiszen hiába futó csapat alapvetően a Vikings, Adrien Peterson hiányában és a csere cseréiből álló támadófal mögött a Vikings futói átlagolják messze a legkevesebb yardot kísérletenként, mindössze 2.8-at. Csak, hogy érzékeltessük, a második legrosszabb gárda (NYG, LA) 3.4-et átlagol. Így muszáj passzolnia Bradfordnak, amiben Diggs mellett legfőképp Adam Thielen és Kyle Rudolph veszi ki a részét, de Diggsen kívül egyikükben sincs igazán jelen a semmiből előtörő nagy játék esélye. Ráadásul a dallasiak támadójátéka mellett a védelmükre sem lehet panasz. Az 5. legkevesebb pontot kapja mérkőzésenként a Sean Lee vezette gárda, amihez persze hozzájárul, hogy a csapat erős futójátéka miatt nem kell túl sokat a pályán lenniük. A Vikings védelme ráadásul elsősorban a passz ellen számít igazán jónak. Xavier Rhodes felé alig mernek dobni az ellenfél irányítói, aki az egyik legalacsonyabb QBR-et engedi a ligában. Továbbá Newman is hétről hétre megmutatja, hogy öregember, nem vénember, a pálya közepén pedig Captain Munnerlyn nyújt kiemelkedő teljesítményt, így nem elsősorban a levegőben kell megpróbálni a hazaiak fölé kerekedni. Izgalmasnak ígérkezik ugyanakkor a Rhodes - Bryant párharc a szélen és a Munnerlyn - Beasley összecsapás a pálya közepén. Egyenként ugyanis minden játékos posztja élmezőnyébe tartozik, kérdés a mai összecsapáson ki tudja megnyerni a maga kis egyéni párharcát. Bryant visszatérésével nagyot lendült Prescott játéka is, és érezhetően szüksége van a kiváló elkapójának megvillanásaira. Érdekes lesz megnézni, hogy követni fogja-e őt Rhodes az egész pályán, vagy maradnak annál, hogy Xavier védje le a pálya bal oldalát. Ha Bryant nem lesz elégszer elérhető sem kell kétségbe esni, Cole Beasley élete szezonjában van, és láthatóan hamar megtalálta az összhangot az újonc Prescottal. A jó passz elleni védelem mellett a futás ellen már korántsem ilyen jó a Minnesota és 4.2 yardot átlagolnak ellenük kísérletenként. Valószínűleg ez lesz a döntő párharc a mérkőzésen. Ha a lassan legendás dallasi támadófal tud utat nyitni Elliottnak, Perscottnak nem kell túlvállalnia magát, és dominálva az órát a futásokkal, komoly esélyük lehet megnyerni a mérkőzést.
Ugyan az előjelek alapján a vendégeket lehetne esélyesként kihozni, a hazai pályán játszó, továbbra is erős védelemmel rendelkező Minnesotát nem szabad leírni. Ha Bradford az ismét új formációval felálló támadófal mögött nem lesz állandó nyomás alatt, és vigyázni tud a labdára, képes lehet a támadósor a Dallas után eredni. A győzelem eléréséhez azonban szükségük lesz a besegítésre a védelemtől vagy épp a speciális csapatrésztől. Motivációban biztos nem lesz hiány. A Cowboys az NFC első helyéért, míg a Vikings játékosai a rájátszási esélyeik növeléséért és vezetőedzőjükért fognak harcba szállni.