NFL eredménykövetés NFL eredménykövetés - 1 aktív topik

2012 Fiesta Bowl

Az újév második napján, a legendás Rose Bowl után kerül megrendezésre az év talán második legjobban várt bowl összecsapása, a Fiesta Bowl

 
 
RÖVID TÉNYEK
 
Miért?
A Fiesta Bowl 1998 óta a Bowl Championship Series része, a négy nagy "BCS Bowl" egyike (a Rose, a Sugar és az Orange mellett)
 
Mikor?
2012. január 3-án, magyar idő szerint hajnali 02:30-tól. Az USA-ban az ESPN tévétársaság közvetíti a találkozót, hazánkban az ESPN America jóvoltából tekinthető meg. A két kommentátor Dave Flemming és Todd Husak lesz, a pálya széléről pedig John Platz szállítja majd a híreket
 
Kik?
A Big 12 konferencia győztese, a BCS rangsorban harmadik kiemelt Oklahoma State Cowboys méri össze erejét a negyedik kiemelt Stanford Cardinal csapatával, akik a Pac-12 konferencia Északi divíziójának második helyén végeztek
 
Hol?
A Fiesta Bowl megalakulásától, 1971-től 2006-ig az Arizonában található Tempe városában, az Arizona State-nek otthont adó Sun Devil Stadiumban rendezték meg a találkozókat. 2007-ben az esemény átköltözött az akkor pár hónapja átadott Glendale-i University of Phoenix Stadiumba, az NFL-es Arizona Cardinals stadionjába
 
Mennyiért?
A csapatok fejenként 17 millió dollár díjazásban részesülnek, ami bizonyítja, mekkora pénzek forognak az NCAA-ben. A játékosok ajándéktárgyakkal lesznek gazdagabbak, ami egy-egy kb. 400 dollár értékű technikai eszközökből álló csomagot, Kenneth Cole karórát, sapkát és Ogio Convoy hátitáskát foglal magában
 
 
A FIESTA BOWL – Egy kis történelem
A Bowl alapítása annak köszönhető, hogy az 1960-as évek végén a WAC konferencia bajnokának nem sikerült meghívást kapnia az akkoriban még jóval kevesebb számú bowl valamelyikére, és a konf sem akart kimaradni a jóból, az egyre népszerűbbé váló bowlszezonból. Amint a két arizonai csapat átlépett a Pac-10-be, megszűnt a WAC automatikus meghívója, de innen indult csak felfelé a bowl elismertség terén, a 80-as években több igazi klasszikus mérkőzés helyszíne volt (például 1986-ban a Miami vs. Penn State a de facto bajnoki döntőnek számított). A 90-es években az elismertséget tökéletesen jelezte az, hogy a Bowl Coalition, majd a Bowl Alliance tagjai lettek, ezáltal a college football bowl mérkőzéseinek tényleges krémje közé került a Fiesta Bowl. 1998-ban, 2002-ben (amikor még nem volt külön National Championship Game) ez a mérkőzés döntött a bajnoki címről. 1996 óta a Tostitos chipset gyártó vállalkozás, a Frito-Lay a találkozó főszponzora. A Fiesta Bowl első University of Phoenix Stadiumban lejátszott mérkőzéséről nem túlzás azt állítani, hogy az egyetemi football történetének egyik legemlékezetesebb meccse, az Adrian Petersont is a soraiban tudó nagy favorit Oklahoma Sooners-t hosszabbításban, parádés módon győzte le a veretlen szezont produkáló Boise State Broncos.
Nem szabad elhallgatni viszont a tavasz során kirobbant hatalmas botrányt, melyről a pro football business blogon részletesebben is olvashattatok. Még az is felmerült, hogy a Fiesta Bowl elveszíti BCS tagságát, ám végül az ügynek nem lett komolyabb hatása a Bowl működésének körülményeire, az idei remek párosítás pedig minden kritikát elnyomott.
 
 
A csapatok
 
OKLAHOMA STATE COWBOYS
 
 
Út Glendale-ig
A Cowboys a szezon előtt sötét lóként volt jegyezve a Big 12 bajnoki címének várományosai között. 2011-ben aztán olyan játékot produkáltak, főleg támadó oldalon, hogy a ranglisták első felébe kúsztak fel, megverve a top 10-ben rangsorolt Texas A&M-t és a Kansas State-t. A BCS döntőről szőtt álmaik az utolsó előtti mérkőzésükön foszlottak szerteszét, amikor az Iowa State otthonában kétszori hosszabbításban kaptak ki. Az utolsó fordulóban így az elsődleges céljuk a Big 12 megnyerése és minél jobb BCS helyezés lehetett, és mivel a nagy rivális Oklahoma ellen kiütéses győzelmet értek el, történetük során először konfbajnokként BCS Bowlon vehetnek részt.
 
Offense
A Cowboys lehengerlő passzjátékkal rukkolt elő, az elmúlt idények produkcióit is megfejelve átlagban mérkőzésenként 386 yardot passzoltak és majdnem 50 pontot szereztek. Az irányító Brandon Weeden érdekes játékos. 28 éves, ami az egyetemi fociban elég furcsán hangozhat. 2002-ben végzett a középiskolában, de mivel államilag elismert baseballjátékos (is) volt, profinak állt és a New York Yankeeshez került. 2007-ben hagyta abba a baseballt és iratkozott be az Oklahoma State-re. Első három évében alig kapott lehetőséget, majd 2010-ben kezdőként játszotta végig a szezont és mutatott jó játékot. Idén nagyjából hasonló statisztikákat hozott, aminek keretében több iskolai rekordot döntött meg. A szezon során 4328 yardot, 34 TD-t és 12 INT-t dobot, passzai 72,6 %-ban értek célba. Kedvenc célpontja a sztárelkapó Justin Blackmon, aki 2010-ben fantasztikus statisztikáihoz (1782 elkapott yard, 20 TD, 1 futott TD) képest ugyan 2011-ben minden mutatóban visszaesett (1336 elkapott yard, 15 TD), de csodás paramétereit kihasználva ettől függetlenül az egyik legjobb elkapó az egész NCAA-ben. Persze a többi WR-t sem szabad semmibe venni, de a második és harmadik legtöbb labdát elkapó játékos, Josh Cooper (64) és Tracy Moore (45) sem rendelkezik annyi elkapással, mint Blackmon (113) egymaga. A kiváló passzjáték mellett a futójáték sem elhanyagolható fegyver a Cowboysnál, nyilván a kettő szorosan összefügg. A két sophomore RB közül Joseph Randle 1193 yarddal és 23 futott TD-al zárta a szezont, míg társa Jeremy Smith 645 yardot és 9 TD-t tett bele a közösbe. A támadófal majdnem a legkevesebb sack-et engedélyezte (11) az első osztályban, igaz ez köszönhető az állandó shotgun formációnak is. Az egység tapasztalt, mivel három senior és két junior játékos alkotja. A bal tackle Nick Martinez, mellette Jonathan Rush guardként, a center Grant Garner, míg a jobb oldalt Lane Taylor (RG) és Levy Adcock (RT) a kezdő.
 
 
Defense
Az egység, amit elhomályosít a támadók parádéja, noha nem rossz társaság ez sem, igaz engedett yardok tekintetében nincsenek éppen előkelő helyen, de másban igen. Főleg a labdaszerzésben brillíroznak, ugyanis 42 alkalommal szedték el ellenfelüktől a labdát, amivel elsők az FBS-ben. Ebből 23 INT-t szereztek, ami a második legtöbb a Nort Carolina State mögött, valamint 19 fumble-t  A védőfalban olyan remek játékosok játszanak, mint a senior DE Jamie Blatnick, aki idén 7 sacket és 11,5 mínusz yardos szerelést mutatott be. A túloldalon Richetti Jones riogatja az ellenfelet. A linebacker sor vezére a négy INT-t, 4,5 sacket begyűjtő James Thomas, és a 9,5 mínusz yardos tacklet és két INT-t (az egyiket visszahordva TD-ra) jegyző Shaun Lewis, de nem szabad megfeledkezni a LB-ként legtöbb szerelést (78) szerző junior Alex Elkins-ről sem. A secondary-ben igazi labdavadászok várnak a becserkészendő prédára. Főleg igaz ez a két cornerre, Broderick Brownra és Justin Gilbertre. Előbbi öt, míg utóbbi négy INT-t szerzett a 2011-es szezon során. A két safety a megtestesült tackle-gyár, a sophomore Daytawion Lowe a csapat legtöbb szerelését szerezte idén 88-al, míg Markelle Martin 65-tel a negyedik a házi rangsorban.
 
Special Team
A rúgásokhoz kötődő feladatokat, a mezőnygólokat és a puntokat is Quinn Sharp hajtja végre. A legemlékezetesebb hibája az egyetlen vereség során kihagyott 37 yardos FG-ja, de ezenkívül remekül teljesített, egész évben 87 %-al értékesítette a mezőnygólokat (20/23), míg az extra pontoknál csupán egyszer hibázott 75 kísérletből. 46 yardos átlaggal puntolt, a puntokat általában Josh Cooper hordta vissza, de ő nem volt túl eredményes e téren. Ellenben a kickoff visszahordásoknál Justin Gilbert kétszer is utat talált az ellenfél végzónájába 2011-ben.
 
Az edzők
A head coach, Mike Gundy narancssárga vérrel rendelkezhet. Már egyetemre is ide járt és játszott a csapatban, mint kiváló irányító, sok iskolarekordot felállítva. Diplomázása után edzősködni kezdett, volt az elkapók, az irányítók edzője, valamint támadó koordinátor. Öt év távollét után 2001-ben Les Miles mellett lett támadó koordinátor. Miles távozását követően, 2005-től tölti be a főedzői szerepet. Tavaly a Big-12 konferenciában kapta meg az Év Edzői címet, míg idén ezt országosan érdemelte ki. A támadó koordinátor Todd Monken, a védelemért Bill Young és Glenn Spencer közösen, míg a special teamért Joe DeForest a felelős.
 
 
STANFORD CARDINAL
 
 
Út Glendale-ig
Andrew Luck visszatértével a legmagasabb trón meghódítására törtek idén a stanfordiak. Még úgy is, hogy a csapatot a semmiből az élmezőnybe trenírozó Jim Harbaugh (és több edző is) az NFL-be szerződött. Ennek dacára nagyon benne volt egy veretlen szezon is a levegőben. Minden az elvártnak megfelelően zajlott sorra jöttek a magabiztos, nagyarányú győzelmek, október végén például a szezon egyik legjobb mérkőzésén, háromszori hosszabbításban nyertek a USC ellen. A legnehezebb feladattal, az Oregon elleni találkozóval ellenben nem tudtak megbírkózni és elszenvedték az első vereségüket. A hátralevő két héten (szoros győzelem a California és Notre Dame ellen) nyertek, de mivel az Oregon is egy vereséggel végzett a Pac-12 Északi csoportjában, a Ducks játszhatott a konferencia bajnoki címéért. A szezon során tehát csak a Rose Bowlra készülő Oregon verte meg őket, a BCS rangsor negyedik helye biztos BCS Bowl meghívót jelentett.
 
Offense
Kivel is kezdhetnénk, mint a jövő évi draft 1/1-es várományosával, Andrew Luckkal. A döntés, hogy visszatért még egy évre és megszerzi diplomáját, némiképp meglepő volt 2011 januárjában, de egyértelművé tette, hogy a bajnoki címre hajt, mégha ez nem is jött össze neki. A pályán igazi vezérként szerepelt, 3170 yardot és 35 TD-t passzolt. A passzolási pontossága figyelemre méltó (70%) és ha kellett elkapóként is megcsillogtatta tudását. Fő elkapója Griff Whalen volt a maga 664 yardjával, azonban a kedvenc célpontokat nem a WR-ek között kell keresni. A Stanfordot lassan átkeresztelhetjük „TE U”-ra, mivel három tehetséges tight end is szerepel a csapatban. Coby Fleeners közülük is kiemelkedik az idei 648 yardos 10 TD-os teljesítményével, azonban Levine Toilolo és az év közben térdsérüléssel bajlódó Zach Ertz is remek célpontjai Lucknak. A három TE egyébként 1281 yardot és 19 TD-t hozott össze a szezon során. Sajnos a csapat legjobb elkapója Chris Owusu nem léphet pályára agyrázkódás miatt (valószínűleg futballkarrierje is véget ért), de a helyét átvevő freshman Ty Montgomery megfelelően helyettesítette. A támadórepertoár szélességét jellemzi, hogy a FB Ryan Hewitt is elkapott 277 yardot és 5 TD-t. Az igazi erősség mégis a futójáték, amely leveszi Luck válláról a terhet. A négyes futóalakulat közül Stepfan Taylor az első számú játékos, aki idén több mint 1100 yardot és 8 futott TD-t ért el. Szintén 8 TD-t szerzett a leginkább rövid yardos szituációknál használt senior Jeremy Stewart. Eggyel tőlük lemaradva végzett Tyler Gaffney és nem szabad megfeledkezni Anthony Wilkersonról sem, aki három futott touchdownt szállított, és persze ott van a már említett fullback, Ryan Hewitt, aki a futásokat segíti blokkjaival. A támadófal azt is el bírta viselni, hogy három új kezdővel vágjanak bele az idénybe, mondjuk az sem ártott, hogy a két rutinos vezér a bal oldali tackle Jonathan Martin és a jobb oldali guard David DeCastro volt, akiket várhatóan egyaránt a 2012-es Draft első körében választanak majd ki. A jobb oldali tackle Cameron Fleming, a bal oldali guard David Yankey és a center Sam Schwartzstein. Az ő munkájuknak köszönhető a futók remek teljesítménye és hogy csupán kilenc alkalommal sackelték Andrew Luck-ot.
 
 
Defense
A tavalyi évben gyökeresen fejlődött ez a csapatrész, Vic Fangio munkásságának hála. A védekező koordinátor azonban távozott Harbaugh-val együtt és kérdéses volt, idén tudják-e folytatni a tavalyi remek teljesítményüket. A válasz: igen. Ez a védelem rendkívül atletikus és gyors (persze nem említhető egy lapon az Alabaméval vagy LSU-éval). Átlagban 20 pontot kaptak mérkőzésenként. Futott yardokat tekintve 90, míg passzokból 241 yardot engedtek átlagosan a találkozóikon. Sok labdát nem szereznek, INT-ből is csak hat sikerült, kiharcolt fumbleból pedig 18. Az ellenfél irányítóira elég jól helyeznek nyomást, mivel 38 sacket szereztek az idei szezonban, ami a hatodik legjobb teljesítmény volt a 120 csapatból. Az alapfelállás a 3-4, ahol a NT Terrence Stephens, a két end Matt Masifilo és Ben Gradner. A linebacker sor, és tulajdonképpen az egész védelem hatalmas veszteséget könyvelhetett el, amikor a szezon közepén Shayne Skov súlyos térdsérülést szenvedett. Helyét a sophomore A.J. Tarpley vette át a másik kezdő ILB Jarek Lancester mellett, aki a csapat legtöbb szerelését szerezte a szezonban 63-al. A két OLB igen produktív évet zárt. Chase Thomas 8,5, míg Trent Murphy 5,5 sacket szerzett, az ő játékuk is kellett, hogy a futás elleni védelem a rangsor első felében végezhessen. A secondary-ban a két safety igazán sokat megélt játékos, Michale Thomas és Delano Howell is senior. Előbbi a csapat második legtöbb szerelését (61) gyűjtötte be három INT mellett, miközben utóbbi kisebb sérülésekkel bajlódott egész évben. A corner poszt ezúttal is véleményes, nem az összesen egy INT-t szerző Barry Browning a probléma, hanem a két kezdő, Johnson Bdemosi és Terrence Brown. Érdekes, hogy a hivatalosan elkapó Corey Gatewood is szerepet kap néha cornerként.
 
Special Team
A kickoff visszahordásokat évek óta Chris Owusu csinálta, de sérülése maitt idén Ty Montgomery vette át tőle ezt a feladatot. Nem teljesített rosszul, egy alkalommal TD-re is visszahordta a labdát. A punt visszahordásokat a junior WR Drew Terrell csinálta 11 yardos átlaggal. A mezőnygól-kísérleteket a sophomore Jordan Williamson 80 %-os pontossággal teljesítette, az extra pontoknál kettőt hibázott, 52 kísérletből. A puntokat David Green 41,6 yardos átlaggal hajtotta végre.
 
Az edzők
A vezetőedző David Shaw, aki Jim Harbaugh örökébe lépett 2011-ben. Egyetemre a Stanfordra járt és elkapóként játszott. Edzői pályafutását a Western Washingtonnál kezdte, de pár NFL csapatnál is munkálkodott pozíciós edzőként. 2007-ben Harbaugh-val együtt került alma materébe és látta el a támadó koordinátori feladatokat. Harbaugh távozásával első vezetőedzői megbízását kapta meg. A jelenlegi offenzív koordinátor Pep Hamilton, aki egyben az irányítók edzője is, a védelemért Derek Mason és Jason Tarver a felelős, míg a special teamet Brian Polian, az Indianapolis Colts menedzserének, Bill Poliannak a fia trenírozza.
 
 
Mire számítsak?
Az előzetesek alapján pontgazdag mérkőzéssel kalkulálhatunk. Az egyetemi első osztály két leghatékonyabb támadóalakulatát láthatjuk majd, a Stanford az előrejelzések szerint megpróbálja majd a futásokat erőltetni, hogy a labdabirtoklási fölényben minél kevesebb időt tölthessen a Cowboys offense-e a pályán, az Oklahoma State-nek pedig pontosan ennek megakadályozása lehet a kulcs a sikerhez, hibára kényszerítve Andrew Luck-ot. Ahogy az lenni szokott ilyen esetekben, a két védelem közötti különbség dönthet a Fiesta Bowl sorsáról. Egyik defense sem nagyon találkozott az ellenfél támadósorához hasonlóval, így érdekes lesz látni, melyikük veszi fel hamarabb a ritmust.
 
 
Kiss Ferenc (Fucu)