2016 NFL előzetes - 1-4.

Írták: Höri, Löfli — 2016. szeptember 7., 13:12

Tőlünk már kezdődhet, mindenkivel képbe kerültünk.

2016 NFL előzetes - 1-4.

4. New England Patriots

Tippelt kezdőcsapat:
QB: [Tom Brady]
RB: LeGarrette Blount
WR: Julian Edelman, Danny Amendola
TE: Rob Gronkowski, Martellus Bennett
OL: Nate Solder, Joe Thuney, David Andrews, (Jonathan Cooper), Marcus Cannon
DL: Chris Long, Alan Branch, Malcolm Brown, Jabaal Sheard
LB: Jamie Collins, Dont’a Hightower, Jonathan Freeny
DB: Malcolm Butler, Patrick Chung, Devin McCourty, Logan Ryan

Legfontosabb távozó: Chandler Jones (LB)
A holtszezon egyik legnagyobb visszhangot kiváltó cseréje volt (az 1/1 és az 1/2 elcserélése után), hogy Arizonába küldték a három év alatt 30 sacket szerző pass rushert. Cserébe érkezett egy 2. körös pick, valamint a sérülékeny Jonathan Cooper a támadófalba, nagy kérdés, hogy mennyire érzik meg majd a hiányát, hiszen Chris Long sem fiatal már.

Instant Impakt Rookie: Joe Thuney (G)
A tavaly nagyon gyenge teljesítményt nyújtó egységbe érkezett a harmadik körben a North Carolina State-ről Thuney, akit egyből a mélyvízbe dobnak, Solder személyében viszont remek mentora lehet, de a támadófal még így is elég szedett-vedettnek néz ki.

Miről szól majd a szezon?
1. Természetesen Tom Brady eltiltásáról beszélt mindenki a holtszezonban, aki júliusban nem próbálkozott tovább a fellebbezéssel, így nem játszhat a Cardinals, Dolphins, Texans, Bills kvartett ellen.
2. Milyen teljesítményt nyújt majd Jimmy Garoppolo? Az előszezonban mutatott teljesítménye alapján nem alszanak nyugodtan a Patriots szurkolók, de mi lehet az elvárás tőle? Hozzon egy game manager szintet és cseréljék el év végén, vagy pár év múlva neki kell lenni Brady utódjának? Négy meccs nem sok, de október végére többet tudunk majd meg a fiatal irányító sorsáról.
3. Beszereztek pár volt első körös játékost, beválik-e valaki? Jonathan Cooper most is sérült, Barkevious Mingo nem mutatott semmit a Brownsnál, Chris Long 31 éves, ráadásul az utolsó két éve sérülések miatt elég gyenge volt. Shea McClellin a front7-ben szinte minden poszton játszott már, sehol sem jól. Mindenki apróért jött, de ha akár egy játékosnak is fel tudják támasztani a karrierjét, win-win szituáció a játékosnak és a franchise-nak is.
4. Mennyit sikerült javítani a támadófalon? Tavaly a csapat leggyengébb egysége volt az O-line, a holtszezonban pedig próbálták foltozgatni, de a training camp közbeni sérülések ismét meggyengítették őket. Érkezett két újonc a draftról (Thuney, Ted Karras), Cooper a Cardinalsból, de sikerül-e megtalálni a legjobb ötöst év közben, vagy Bradynek (és Garoppolonak) megint két másodperc alatt kell elpasszolnia a labdát?
5. Mennyire fontos az első négy meccs? Sebastian Vollmer, Tre Jackson és Dion Lewis is PUP listán van, Ninkovich októberig kidőlt, és Danny Amendola se fog felépülni az első hétre valószínűleg, Brady pedig eltiltott. Ennyi hiányzóval és a viszonylag nehéz menetrenddel mennyire fontos, hogy jól sikerüljön az első négy hét? Két éve 2-2-es kezdés után mindenki azt hitte, hogy ennyi volt a Belichick-Brady-éra, de Super Bowl győzelemmel zártak, szóval még egy 1-3-as mérleg után se kéne a falnak menni.

 

3. Arizona Cardinals

Tippelt kezdőcsapat:
QB: Carson Palmer
RB: David Johnson, Chris Johnson
WR: Larry Fitzgerald, Michael Floyd, John Brown
TE: Darren Fells
OL: Jared Veldheer, Mike Iupati, AQ Shipley, Evan Mathis, DJ Humphries
DL: Calais Campbell, Corey Peters, Rodney Gunter
LB: Chandler Jones, Deone Bucannon, Kevin Minter, Markus Golden
DB: Patrick Peterson, DJ Swearinger, Tyrann Mathieu, Brandon Williams

Legfontosabb távozó: Jerraud Powers (CB)
Elment még Freeney és Rashad Johnson is, de a helyükre hoztak erősítést, Powers pedig hiába volt gyengébb a szélen, mint nickelben, Peterson másik oldalán kérdéses, hogy nem fognak-e Brandon Williamsre vagy Justin Bethelre folyamatosan dobálni.

Instant Impakt Rookie: Brandon Williams (CB)
Egy harmadik körös újonc, akit UDFA-nak vártak, csak egy évet focizott cornerként, előtte futó volt a Texas A&M-en. A training camp során hamar megszerezte a kezdő pozíciót, de nagyon nyers még a játéka, de remek mentora van Peterson személyében.

Miről szól majd a szezon?
1. Természetesen minden Palmer egészségén áll vagy bukik, Stanton örök csere-kaliberű QB marad, ha a veterán irányító ismét súlyos sérülést szenved, minden bizonnyal annyi a Super Bowl álmoknak.
2. Mennyi maradt még a tankban? Lezárulni látszik a championship window, Fitz pár napja lett 33, Palmer az év végén 37 lesz, Campbell is betölti a 30-at pár napon belül. Chris Johnson és Evan Mathis sem lesz már fiatalabb. Jönnek a fiatalok folyamatosan, de elég sok kulcsjátékos van a visszavonulás szélén, ha idén sem sikerül trófeával zárni a szezont, nem biztos, hogy egy év múlva ismét nekifutnak.
3. Palmer képes egy playoff menetelésre? Tavaly végre sikerült megnyerni élete első rájátszás meccsét, de rendesen dadogott a labda, sok szerencse kellett a Packers legyőzéséhez, a Panthers ellen pedig igazi leolvadást láthattunk. Képes lesz fejben rendbe rakni magát, és elhinni magáról, hogy le tud hozni 3-4 győztes mérkőzést januárban és február elején?
4. DJ Humphries eleget fejlődött egy év alatt? Tavaly Bobbie Massie nem volt nagyon kiemelkedő, az első körös újonc játéka pedig Arians elmondása szerint elképesztően nyers volt, idén viszont egyértelmű, hogy kezdeni fog. A Keim-éra alatt draftolt támadófal játékosok eddig nem váltak be, igaz, Jonathan Cooperen kívül csak Earl Watfordot húzták, aki 4. körösként néha kezdő is volt, de idén csereként számolnak vele. Idén jött még Cole Toner és Evan Boehm, az ő megítélésükhöz pedig még kell pár év, de valószínűleg Humphriesról se fognak lemondani 2 év után.
5. Mennyire fog beválni a „második körös újonc”, Chandler Jones? Kellett a felturbózása a passz siettető egységnek, mert a playoffban elfogyott a tudomány, Newtonhoz és Rodgershez se tudtak nagyon odaérni. Freeney hozta, amit tudott, de nem mai gyerek, és tovább is állt, Markus Golden bíztató újonc szezonnal kezdett, de egyértelmű erősítésnek tűnik egyelőre az ex-Patriots játékos. Az pedig már csak a jövő zenéje, hogy mi lesz az év végén, hiszen szerződése utolsó évében van Jones.

 

2. Carolina Panthers

Tippelt kezdőcsapat:
QB: Cam Newton
RB: Jonathan Stewart
FB: Mike Tolbert
WR: Kelvin Benjamin, Ted Ginn Jr.
TE: Greg Olsen
OL: Michael Oher, Andrew Norwell, Ryan Kalil, Trai Turner, Mike Remmers
DL: Charles Johnson, Kawann Short, Star Lotulelei, Kony Ealy
LB: Luke Kuechly, Thomas Davis, Shaq Thompson
DB: James Bradberry, Kurt Coleman, Tre Boston, Bene Benwikere

Legfontosabb távozó: Josh Norman (CB)
Sokáig úgy nézett ki, hogy tavalyhoz képest gyakorlatilag változatlan kezdőcsapattal nekivághatnak a szezonnak a Párducok, azonban Norman távozásával a secondary legjobb emberét kell majd pótolnia Ron Riveráéknak, ami nem lesz egyszerű feladat. A draftról érkezett is utánpótlás bőséggel, meglátjuk, mennyire fogják tudni pótolni a prbowler CB-t az újoncok.

Instant Impakt Újonc™: James Bradberry (CB)
Fentieknek köszönhetően Bradberry komoly snapszámra számíthat, az már csak rajta múlik, hogy mennyire tud majd élni a lehetőséggel. Egy elég jó védelembe szállhat be újoncként, ez feltételezhetően nem fog hátrányára válni. Az első körös újonc Vernon Butler jelen állás szerint maximum a rotációban kap majd lehetőséget köszönhetően az igen komoly konkurenciának a posztján, Daryl Worley pedig hasonló cipőben jár, mint Bradberry, azonban az előszezonban mutatottak alapján neki hosszabb időre lesz szükséges a profik ritmusának felvételéhez.

Miről szól majd a szezon?
1. Hogyan tudják Normant pótolni, milyen lesz az újoncokkal teli secondary? Ezek után nem meglepő, hogy a legkomolyabb kérdés a secondaryvel kapcsolatos, ahol akár az is előfordulhat, hogy három olyan játékos is szerepet kaphat kezdőként, akinek eddig erre még nem nagyon volt lehetősége. Bradberry, Worley és Boston mellett Coleman tapasztalata sokat érhet, és könnyen lehet, hogy Benwikere is a kezdőben találja magát, ha Worley nem úgy szerepel, ahogy azt tőle várják.

2. Kelvin Benjamin visszatérése mekkora lökést tud adni a támadósornak? A támadók tavaly minden várakozást felülmúltak, most pedig visszatérhet az újonc évében domináns játékot produkáló Kelvin Benjamin. Elvileg így adná magát, hogy tovább fejlődik az egység, azonban ez nem ilyen egyszerű, korántsem biztos, hogy Benjamin olyan állapotban tér vissza, mint amilyenben újonc idényében szerepelt, és lehet, hogy Newton sem úgy reagálja le kedvenc fegyverének visszatértét, hogy abból a lehető legtöbbet profitálja a csapat.

3. Cam Newton meg tudja-e ismételni tavalyi MVP szezonját? 2015-ben Cam Newton véglegesen berobbant a liga elitjébe, azonban ahogy szokták mondani, csak egy valamit nehezebb megcsinálni annál, hogy az NFL MVP-je legyen, megismételni azt a teljesítményt, ami odáig juttatta. Newton képességei aligha változtak az elmúlt kilenc hónapban, a motivációval sem lehet gond, hiszen a Superbowlban elszenvedett vereséget követően egyértelmű a célkitűzés idénre, bajnoki címet szeretnének szerezni a Párducok. Elviekben tehát minden adott ahhoz, hogy Cam ismét remekeljen, de biztos, hogy komoly céltábla lesz a hátán, amit az ellenfelek védelmei igyekeznek majd minél többször eltalálni.

4. Neki lehet-e menni a szezonnak mindösszesen két every down DE-del? Nem tűnik túl mélynek a Carolina kerete a DE-ek tekintetében, így pedig elég komoly teher lesz a két kezdőn, Charles Johnsonon és Kony Ealyn. Ráadásul velük kapcsolatban is vannak kérdőjelek, hiszen Ealy pályafutása során először szembesül azzal a teherrel, hogy végig kell játszani a teljes szezont kezdőjátékosként, Charles Johnsonnak pedig a tavalyi, felejthetően sikerült, sérülésekkel tarkított idényt követően kéne újra magára találnia.

5. Jön-e a Superbowl hangover? Gyakori, hogy azok a gárdák, amelyek elveszítik az előző szezon legfontosabb meccsét, a következő idényben jóval gyengébben teljesítenek, mint azt várni lehetett volna tőlük. A Panthers rostere súlyos vérveszteségeket nem szenvedett, bennük van a jó szereplés lehetősége, azonban egy-két rosszabb teljesítmény, egy-két sérülés és könnyen nehéz helyzetbe kerülhetnek még a legjobb kerettel bíró csapatok is. Úgyhogy, bár úgy tűnik, reális esélye van a Panthersnek a tavalyi produktum megismétlésére (még ha nem is 15-1-es alapszakasz márleggel), benne van a pakliban a visszaesés is.

 

1. Denver Broncos

Tippelt kezdőcsapat:
QB: Trevor Siemian
RB: C.J. Anderson, Devontae Booker
WR: Demaryius Thomas, Emmanuel Sanders
TE: Virgil Green
OL: Russell Okung, Max Garcia, Matt Paradis, Michael Schofield, Donald Stephenson
DL: Derek Wolfe, Sylvester Williams, Jared Crick
LB: Von Miller, Todd Davis, Brandon Marshall, DeMarcus Ware
DB: Aqib Talib, T.J. Ward, Darian Stewart, Chris Harris Jr.

Legfontosabb távozók: Peyton Manning (QB), Brock Osweiler (QB), Malik Jackson (DE), Danny Trevathan (ILB)
Sok kulcsember távozott Denverből, azokat emeltem ki, akiknél bizonytalannak tűnik a pótlás minősége. Siemian 0 km-es kezdő, akárcsak Todd Davis, Jared Crick pedig minőségben bőven elmarad Malik Jacksontól.

Instant Impakt újonc™: Devontae Booker (RB)
C.J. Andersonnak tavaly hullámzó szezonja volt, amikor nem ment neki, akkor Ronnie Hillmannel próbálkoztak, aki viszont már nincs a csapatnál, az ő snapjeit örökölheti meg Booker. Gary Kubiak rendszerében fontos elem a futás, így az egykori Utah RB sokkal jobb helyre nem kerülhetett volna. Érdekes lesz figyelni, hogy a 2. körös újonc, Adam Gotsis kiszorítja-e a már említett Cricket a szezon folyamán, a jövő feltétlen az övé. Paxton Lynch alapesetben nem kerülne 2016-ban pályára, ehhez Siemian sérülése/gyenge játéka fog kelleni. Darian Stewart személyében megbízható free safetyje van a Broncosnak, ennek ellenére Justin Simmons személyében a 3. körben hoztak a nyakára egy újoncot, akiről eddig csupa pozitív hír jön.

Miről szól majd a szezon?
1. Mire lesz képes Trevor Siemian? Peyton Manning visszavonult, Brock Osweiler úgy gondolta, hogy jót tesz neki a környezetváltás, így nyitott lett a kérdés, hogy ki lesz a kezdő QB, amit az egykori Northwestern növendék nyert el. Kubiak a liga legjobb play callerei között van számon tartva, ez feltétlen könnyebbséget jelenthet neki.
2. Tudja-e tartani a védelem a 2015-ös színvonalat? Malik Jackson és Danny Trevathan személyében meghatározó játékosokat kellett elengedni a fizetési sapka miatt, ráadásul a Jackson helyettesének szánt (egyébként valóban kezdőszintű) Vance Walker már sérültlistára került. Nem mellesleg Wade Phillips védelmeinél fordult már elő olyan, hogy 2. évre visszaesés következett be. Mindennek ellenére úgy tűnik, hogy passz ellen nem sok védelem lehet jobb a Denverénél 2016-ban, inkább futás ellen lehet látni apróbb jeleket, hogy ott visszaesés következhet be.
3. Mi lesz a támadófallal? Ryan Clady sorozatos sérüléseit megelégelve John Elway a Jetshez cserélte a kiváló tackle-t, a helyére érkezett a hasonlóan sérülékeny és hasonlóan jó Russell Okung. A fal közepéről hiányozni fog Louis Vasquez és Evan Mathis G-páros, Max Garcia az egyik posztot megoldhatja, de jobboldali guardnak lasszóval próbáltak valakit összeszedni a vadlovak. Végül a tavaly RT-ként játszó Michael Schofieldre esett a választás, a harmadéves, egykori 3. körös falembert az edzői stáb inkább cseretackle-nek szánta ebben a szezonban, ám végül szerepet cserélt a tavalyi draft 2. körében húzott Ty Sambrailoval.
4. Lesz-e TE-játék Denverben? Julius Thomas Jacksonville-be igazolása hagyott némi űrt a keretben, amit tavaly Owen Daniels hellyel-közzel azért betöltött. A rutinos összekötő szerződését felbontották, így az eddig leginkább blokkolásra használt Virgil Greennek vagy az újoncidényét sérülés miatt teljes egészében kihagyó Jeff Heuermannek kellene előlépni.
5. Van-e olyan erős ez a keret, hogy így is meg tudja nyerni az AFC Nyugati csoportját? A liga egyik legkeményebb divíziója ez a mindig veszélyes Chiefs-szel, a tudatosan építkező Raiders-szel és a sötét lónak számító Chargers-szel. Az utóbbi években jól szerepelt a Broncos a csoportmeccseken, de azért a mostani keretük gyengébbnek tűnik a John Elway-éra alatt megszokottnál.


Hozzászólások

több mint 7 éve
Negritis, a vajda Denver Broncos 50 — The Mathematician
panthers 5. kérdés : "márleg"
just for note

+ köszi
már várom a broncos - panthers felvezetését 😀

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
több mint 7 éve
Ha így áll fel a Cardinals támadósora, nagyon jók lesznek, tekintve, hogy tizenketten lesznek a pályán.