A 11. hét legjei

Bár már elkezdődött a 12. játékhét, pár mondatot még szenteljünk az előző forduló eseményeinek, NCAA videóval megtoldva

A 11. hét legjei

A hét mérkőzése: Carolina Panthers – New England Patriots 24-20
Több nagyon szoros és rendkívül színvonalas összecsapás is akadt a hétvégén, a mi választásunk a hétfő esti rangadóra esett. A végletekig kiélezett küzdelmet láthattak a nézők, ahol még az utolsó utáni másodpercben is történtek események. Mindkét irányító remekül játszott, a védelmek is képesek voltak nagy játékokra, a végén talán az döntött a Párducok javára, hogy a vörös zónában hatékonyabbnak bizonyultak ellenfelüknél és nem adták el a labdát. 

A hét támadójátékosa: Ben Roethlisberger QB, Pittsburgh Steelers
A Steelers irányítója kapcsán különböző pletykák kaptak szárnyra a hetekben, ami egyfelől természetes, ha a csapat várakozáson alul szerepel, másfelől furcsa, ha a realitások talajától meglehetősen elrugaszkodott találgatásokról van szó. Roethlisberger viszont kimagasló játékkal válaszolt a pletykákra, idén talán először nyújtott egy egész meccsen olyan teljesítményt, amiért a Pittsburgh szurkolók beleszerettek a játékába, szinte minden playben a lehető legjobb megoldást választotta, ha kellett futott, ha kellett hamar szabadult a labdától, ha kellett kivárt. Amennyiben így folytatja, még az is előfordulhat, hogy a tragikus kezdés ellenére nem kell játék nélkül töltenie a januárt a csapatnak.

A hét védőjátékosa: Gerald McCoy DT, Tampa Bay Buccaneers
Mintha Warren Sappet láttuk volna. McCoy a védőfal közepén az egész meccsen dominálta a Falcons támadófalát, három alkalommal is sackelte a vengégek irányítóját és komoly szerepe volt abban, hogy a Bucs védelme a mérkőzés érdemi részében nem nagyon engedte lélegzethez az Atlanta támadóit. McCoy pechje, hogy nincsenek elit játékosok a védőfal szélén, elképzelni is nehéz, mire lenne képes, ha nem ő jelentené az egyetlen veszélyt a Tampa védőfalából.

A hét újonc támadója: Matt McGloin QB, Oakland Raiders
Több újonc irányító is kimagaslóan teljesített, az döntött McGloin javára, hogy első alkalommal játszott kezdőként az NFL-ben egy elég jónak nevezhető védelem ellen és olyan teljesítményt nyújtott, amivel kiérdemelte a bizalmat, hogy adott esetben a szezon hátralevő részében kezdőként számoljon vele Dennis Allen. Bármilyen furán is hangzik, de minden egyes győzelemmel, amit elér vele a Raiders, segíthet neki a csapatban ragadni hosszú távon, hiszen amennyivel hátrébb draftol az Oakland, annál kisebb az esély minőségi franchise QB draftolására. 

A hét újonc védője: David Bass, DE Chicago Bears
A komoly károkat szenvedett Bears front sevenbe sikerült életjeleket vernie, négy szereléssel egy levédekezett passzal és egy interception return TD-vel jelentkezett, ami lehetővé tette, hogy csapata megnyerje az idei szezon minden bizonnyal leghosszabb meccsét. Nagyon örülnének Chicagóban, ha sikerülne állandósítania játéka színvonalát, mert komoly gondok vannak a védőfal két szélén, így pedig találhatnak egy fiatal játékost, aki ha beválik évekig bagóért játszik majd a csapatban.

A hét edzője: Jack Del Rio, interim HC, Denver Broncos
Nem állt egyszerű feladat előtt Del Rio, hiszen bár rutinos, sokat megélt szakemberről van szó, az eddig hibátlan Chiefs ellen hazai pályán szinte muszáj volt beugróként nyernie, különben könnyen elúszhatott volna a csoportgyőzelem. Del Rio megfelelt a feladatnak, gyakorlatilag különösebb probléma nélkül vették el Andy Reid csapata veretlenségét életben tartva reményeiket a divízió megnyerésére, amivel feltehetően párosulna az AFC első kiemelése is a playoff során. 

A hét játéka:


A hét fordítása: Cincinnati Bengals – Cleveland Browns
Az első negyedben semmi nem sikerült a Bengalsnak az ohioi derbin, Dalton kétszer is eladta a labdát, 13 pontos hátrányban volt a csapat, amikor varázsütésre megváltozott minden. A védelem és a speciális egység labdákat szerzett, a támadók kihasználták a lehetőségeket és a remek mezőnypozíciókat TD-kre váltották, így 31 pontot tettek fel a táblára, és gyakorlatilag a félidőre eldöntötték a mérkőzést, ami nagyjából a csoportgyőzelmet is jelenti a Cincinnati számára.

A hét legvitathatóbb ítéletei:
Két olyan ítélet is született múlt hétvégén, amiről sokáig fognak beszélni. Ezekkel a sorokkal nem is elsősorban Brooks ütközésével és Kuechly védekezésével szeretnénk foglalkozni, hanem azzal, ami a legnagyobb problémát jelentheti az NFL számára. Nem konzekvensek a játékvezetők ítéletei, ami az egyik drive során pass interference, az a következő játékban már nem, amelyik ütközés az egyik csapatnak 15 yardjába kerül, az a másiknak nem. Rengeteg olyan szabályváltoztatás történt az utóbbi években, amelyek mérlegelésre késztetik a bírókat, miközben a játék egyre gyorsabb és pillanatok tört része alatt kell dönteni. A legtöbbet azzal tehetné az NFL vezetése a játék tisztaságáért, ha olyan szabályokat hoznának, amelyek alkalmazása során a játékvezetőknek a lehető legkevesebbet kell mérlegelnie és konkrétan meg van határozva, mi szabálytalan és mi nem, és ha már szabálytalan, akkor konzekvensen be is dobják rá a zászlót a játékvezetők.