A hét témái - IV. rész

2015. november 25., 15:56

Az NFL heti nagy kérdéseire ezúttal négy szerkesztő próbált meg választ találni.

A hét témái - IV. rész


- Osweiler a Patriots ellen
- TB és KC a PO-ért
- Megnőtt az AFC South étvágya
- Coples még jó lesz?
- Thanksgiving tippek

 

1., Brock Osweiler marad a kezdő Denverben a sikeres debütálás után (mint kedd este kiderült, Peyton Manning sérülése miatt nem is alakulhatott volna másképp a helyzet). Sokan mondták, hogy a Patriots-nak a denveri kirándulás lesz a legnehezebb idén. Te mennyi sanszot adsz a hazaiaknak?

Herczeg Ádám (Höri): Sokat, főleg ahhoz képest, hogy korábban elég vokális voltam a Patriots 16-0-s idényét illetően. Osweiler gazdagabb lesz egy Sanders-szel a vasárnapihoz képest, és Vernon Davis-szel is csak javulni fog az összeköttetés. Talib és Ward ebben a párharcban extra motivált a korábbiak miatt, a New Englandben pedig egy szenvedős hétfő után most van leginkább benne a bukta lehetősége. Nem mellékes, hogy ez is belefér még nekik.

 

Kocsis Gábor (gabokocka): Néhány hete úgy tűnt, hogy az összeomló denveri támadósor miatt nem lesz bonyolult dolga a bostoniaknak a Mile Highon, azonban a Denver kilábalni látszik a hullámvölgyből, a New Englandet pedig igen komolyan sújtják a sérülések a támadóoldalon, így ismét nyíltnak tűnik az összecsapás. Az is érdekes kérdés, hogy Osweiler mire fog menni a Pats védelmével, nem egyszerű haladni Chandler Jonesék ellen, ráadásul Osweiler nehezen nevezhető rutinos rókának, meglepne, ha labdaeladás nélkül le tudná hozni a Broncos a meccset. Így egy igen izgalmas és érdekes mérkőzésnek nézünk elébe, ahol 50-50 % esélyt adok mindkét félnek a győzelemre.

 

Rajnai Gergely (Rajna): Szerintem ez az egy megjósolhatatlan kimenetelű meccs. A Patsben gyakorlatilag két NFL-szintű célpont maradt (Gronkowski és LaFell), a Denver passzvédelme ezt meg kéne oldja. Nyilván Osweilertől nem lehet nagy parádét várni, de szerintem itt könnyen elveszítheti a veretlenségét a Patriots.

 

Szabó Attila Zsolt (Löfli): Nem sokat. A Patriots, ha nehezen is, de feltörték a Bills védelmét, szerintem a Broncost is két vállra tudják fektetni. Remek cornerbackek és passz-siettetők is vannak Denverben, de erőn felüli teljesítmény fog kelleni tőlük. A győzelem kulcsa minden bizonnyal Osweiler lesz, aki a Bears ellen remekül menedzselte a játékot és a futásokkal jól haladtak, de a Chicago védelmét nem említeném egy lapon a Patriotséval.

 


 

2., Több olyan csapat is feltűnt a playoff-térképen, akik az idény elején nem jöttek számításba. Az NFC-ben a Tampa Bay, az AFC-ben a Kansas City lendül egyre jobb formába. Szerinted egyik, másik, mindkettő vagy egyik se lesz ott januárban a nagyok között?

Höri: A Chiefs-t favoritnak merem nevezni jelenleg a hatodik helyre hajtók között, az ötödik Steelers elég biztonságos helyzetben van. Egészen váratlan, ami Jamaal Charles kiesése óta történik, de immár azt is tudjuk, hogy a Charcnado-varázslat sem egyszeri és megismételhetetlen. A sorsolás erősségét pedig már szóba hozták a többiek. A Buccaneers egyre jobb és még tán nincs ennek vége, Austin Seferian-Jenkins még egy réteget ráhúzhat erre a támadójátékra. A keret azért még sok helyen lyukas, de ezeket rendre túléli valahogy a gárda, talán Kwon Alexander rövidebb elvesztése is belefér majd. A radar alatt odaférhetnek, ha a Seattle nem tud kiegyenesedni. A Falcons-t pedig lerendezhetik egymás között. Nagy sztori lenne 1/1-esből playoffossá válni, de az elmúlt öt évben abszolút nem páratlan ez.

 

Gabokocka: Mindkét csapatnak jó esélye van bekerülni a playoffba, azonban ahogy az egyik pillanatról a másikra fordult a kocka velük kapcsolatban az elmúlt hetekben, úgy ez megtörténhet a későbbiek folyamán más csapatokkal is, lehetnek itt még komoly megtáltosodások és drasztikus visszaesések is. A Buccaneers a Falconsszal és a Seahawksszal áll harcban a playoffba jutásért és a formákat, valamint a csapatok sorsolását tekintve nem nevezném őket esélytelennek, a Chiefs pedig még náluk is jobb helyzetben van, hiszen az utóbbi hetek legjobb formában levő alakulatáról beszélünk, miközben a riválisok igencsak botladoznak. Szerintem mindkét csapat be fog jutni a playoffba.

 

Rajna: A Tampa menetrendje nagyon kemény, őket nem tudom elképzelni a playoffban. Én őket eleve 6-7 győzelem köré saccoltam szezon előtt, ez ki is fog jönni belőlük, tehetség az van, ha összerakják a védelmet, akkor az NFC South-ban nagyon veszélyesek lehetnek jövőre. A Chiefsnek viszont minden hátralévő meccse nyerhető, így akár oda is érhetnek a rájátszásba, ha megnyerik a kulcsmeccseiket (kétszer az Oaklanddel, egyszer a Buffalóval játszanak még). Viszont nagyon nehéz elképzelni, hogy a másik öt, AFC-ben jelenleg rájátszásra álló csapatból bárki elbukjon (legfeljebb a Colts), úgyhogy nincs sok hibázási lehetőségük.

 

Löfli: A Bucs védelme az utolsó két mérkőzésen remekül játszott, az Eagles ellen pedig a támadósor is feltámadt, ettől függetlenül nem tartom őket esélyesnek a rájátszásra, hiszen két átlagos, vagy inkább gyengébb csapatot vertek meg. A következő három forduló kulcsfontosságú lesz, hiszen két csoportmeccset is játszanak, ha azokat be tudják húzni, lehet esélyük. A Chiefsben jobban bízom, a védelmük az utóbbi hetekben szinte tökéletes (a 4 győzelmük során egyszer sem kaptak 13 pontnál többet és 12 labdát szereztek), a támadósorban azért még előfordulnak egyéni hibák: sok az elejtett labda és a támadófal sem az igazi még, de a maradék hat meccsükből ötöt könnyen hozhatnak.

 


 

3., A Texans bizonyította, hogy nem csak fellángolás volt a Bengals elleni diadal és újabb skalpot gyűjtött be a hétvégén, miközben a Luck-mentes Colts is nyert. Egy múlt heti kérdéssel merőben szembe menve, előfordulhat, hogy év végén a körberöhögött AFC South két csapata is legalább 8 győzelemmel áll majd?

Höri: A Colts-nak mindenképp illene, mivel a csoportmeccseken kívül is elkezdtek nyerni, előbbieket pedig megfoghatatlanok már 2 éve. A Texans kulturált játéka kicsit a semmiből jött, de a Saints elleni hétvégi meccsen és a záró két fordulóban is favoritnak számítanak, az meg már rögtön nyolc. Persze ez a csapat nem a papírforma igazolásáról híres, így én inkább 7-9-et tippelek nekik. 

 

Gabokocka: A nyolc győzelem lehet, hogy összejön mindkét csapatnak, azt azonban továbbra is tartom, hogy csak a csoportgyőztes fog bejutni a playoffba. Bármennyire is megmosolyogtató versenynek tűnik jelenleg az AFC utolsó wildcard helyéért folytatott versenyfutás, a Chiefs, Bills, Jets hármasból lesz egy alakulat (feltehetően a Chiefs), amelyik legalább 9-10 győzelmet összegyűjt.

 

Rajna: Elő, de azért a körberöhögés megmaradhat, mert ez a 8-8 elég lehet a csoportgyőzelemre. Nem kéne rossz legyen ez a Texans, de nem tudom elképzelni, hogy az Indianapolist megelőzzék, nem tűnnek különösebben jó mentális felkészültségű csapatnak.

 

Löfli: Nem hiszem, hogy ez idén így lesz, leginkább az év végi rengeteg csoportmérkőzés miatt, ahol minden bizonnyal majd jól körbeverik egymást, ráadásul a Texansnak még hátravan a Bills és a Patriots is. Hiába a javuló houstoni védelem és Hoyer game manager játéka, a 3-0-s csoportmérleg alapból a Coltsnak kedvez, és Hasselbackkel a center alatt egyelőre nem tudnak kikapni, nehéz elképzelni, hogy a Texans vagy akár a Jacksonville 50%-os mérleggel zárjon.

 


 

4., A 2012-es draft egyik legnagyobb reménységének tűnő Quinton Coples-t kirakta a Jets. Szerinted lesz még belőle máshol alapember, ahol többre viheti, mint eddigi állomáshelyén?

Höri: Vannak nagy újrahasznosító műhelyek, én mindenképp bizalmat szavaznék neki, de nagyban csapatfüggő, hogy mi lesz vele. Miamit pont nem mondanám ideális landolási helynek, de tavasszal mehet tovább, ha akar (ha nem). Mivel műár láttuk, hogy a versenysúlyával igen rugalmasan bánik, tényleg csak edzői stáb kérdése a jövője.

 

Gabokocka: Szerintem halva született ötlet volt a Jets részéről Coples 3-4-es védelembe történő draftolása, amennyiben egy más rendszert preferáló gárdához kerül (ez meg is történt a Dolphins esetében), akkor még lehet belőle NFL játékos. Persze munka lesz vele bőven, de ha jó kézzel nyúlnak hozzá, kisülhet belőle egy Jerry Hughes féle történet.

 

Rajna: Coples már a Dolphinsnál van, feltehetőleg kémkednek a csoportrivális taktikája után. Még mindig fiatal, és a Jetsben nagyon sok komoly riválisa akadt, szerintem rotációba el kéne férjen valahol (akár Miamiban), de én sosem láttam benne a sztárjátékost.

 

Löfli: A Miami claimelte a még mindig fiatal védőjátékost, aki már Ryan 3-4-es rendszerébe se illett, Bowles a hibrid védelmébe pedig egyáltalán nem számolt vele. A Dolphinsban az év végéig egyértelmű passz szituációkban használható lesz, de nem vagyok benne biztos, hogy a következő évben bárhol kezdőként számítanának rá, lehetőséget viszont biztos fog kapni. 

5., Csütörtökön Hálaadás, három parázs összecsapással, mindegyikre várunk egy tippet, rövid indoklással.

Höri: A teljes legatyásodás után feljön az Eagles és szorosan tartja a csoportja elejét. A Lions nyert kettőt, de nem valami impresszív játékkal. Szerintem egyszeri kisiklás volt az Eagles defense Tampa elleni teljesítménye, szoros meccsen most eleget gyártanak majd Sanchezék.
Nem hiszek a 7-0-s rohanásban dallas-i részről, a Romo-lázat lehűti a Panthers. Amerika figyel, a Panthers-szel szemben még mindig szkeptikus a nagy átlag, ideje újabb józanító pofont kiosztani, ezúttal épp Amerika csapatának.
A Bears-nek nincs vesztenivalója, ha pályára lép Jeffery, Forté, (Royal), akkor még ki-ki meccs is lehet ebből, de mivel Favre ünneplése is most lesz, biztos élesek lesznek a sajtfejűek is, és a végén behúzzák valahogy.

 

Gabokocka: A Phillynél valami nagyon nem stimmel, amit mi sem jelez jobban, hogy már most Chip Kelly jövőjével foglalkoznak a szurkolók és az újságírók. Persze a Lionsnál sincs kolbászból a kerítés, azonban úgy tűnik, hogy londoni bukta és a byeweek óta magára talált a csapat, kezdik tavalyi formájukat idézni. Ennek fényében én Staffordék győzelmét várom.
A Panthers – Cowboys összecsapás ígérkezik a legnehezebbnek a Párducok hátralevő meccsei közül, a Cowboys Romóval a fedélzeten nem egy 3-7-es alakulat, ezzel mindenki tisztában van. Ennek ellenére úgy érzem meg fogja tudni őrizni veretlenségét Ron Rivera csapata, nagyon együtt vannak, minden meccsen más húzza a csapat szekerét, ez pedig, ha egy rendkívül szoros és kiélezett meccsen is, de elég lesz a győzelemhez.
A Packers a Vikings legyőzésével ismét a saját kezébe vette a sorsát, és a Bears ellen is diadalmaskodni fognak. Azonban ez nem lesz egyszerű, John Fox csapata szinte mindig megtalálja a módját, hogy szoros meccset játsszon aktuális ellenfelével, nem lesz ez most sem másképp, komoly erőfeszítésre fogják kényszeríteni Aaron Rodgerséket.

 

Rajna: Az Eagles legyőzi a Lionst egy kemény meccsen, mert már muszáj bizonyítaniuk, és mert jobb keretük van. Ha nem, az Eagles playoffreményei sokat romlanak.
A Panthers legyőzi a Cowboyst, mert valahogy mindig nyernek. A Redskins ellen voltak aggasztó jelek a védelemnél, de nagyon magabiztos volt a támadósor, és szerintem most sem kifejezetten kevés pontos meccset láthatunk, de a Carolina idén győzelemre ítélt csapat.
A Packers pedig sokkal jobb, mint a Bears, ráadásul a Minnesota ellen visszanyerték az önbizalmukat, úgyhogy nem látok semmilyen okot rá, hogy a Chicago akár szorossá tegye a találkozót.

 

Löfli: Lions - Eagles: Nem most fog befejeződni Chip Kelly és a támadók kálváriája, a Lions az új GM-je alatt még nem kapott ki, Staffordék magukhoz képest simán nyerni fognak.
Panthers - Cowboys: A hálaadási program legjobb párosítása, Tony Romo azonban az átlagos Dolphins védelem ellen sem villogott, meglátjuk plusz egy hét edzés mennyit segített. Greg Hardy a volt csapata ellen bizonyítani akar, de így sem fogják tudni megállítani Cam Newtont.
Bears - Packers: Elkapók nélkül is sikerült meccsben maradnia a Bearsnek a Denver ellen, a Packers másodvonala pedig jóval gyengébb, viszont a front7 sokszor oda fog érni Cutlerhez. Rodgers magabiztosan játszott a Vikings ellen, most pedig szétpasszolja a Chicagót, sima Packers győzelmet várok.