Hivatalos: 11 meccsre tiltották el végül Deshaun Watsont

Bowl beharangozó [01/05]

A nagydöntő előtti utolsó bowl-mérkőzésre kerül sor magyar idő szerint hétfő hajnalban, a playoff-meccsek után.

Bowl beharangozó [01/05]

GODADDY BOWL

Arkansas State Red Wolves vs. Ball State Cardinals

Mikor?
Magyar idő szerint 2013. január 6-án, hétfőn 3:00-tól az ESPN-en.

Hol?
Alabama harmadik legnagyobb városában, Mobile-ban, a 33,471 fő befogadására alkalmas Ladd Peebles Stadiumban. Az aréna a South Alabama Jaguars csapatának ad otthont az NCAA-ben, de itt rendezik a végzősök „All-Star gáláját”, a Senior Bowlt is. Az Arkansas State idén már járt itt, amikor november 2-án 17-16-ra legyőzték a South Alabamát.

Kik játszanak?
A hosszú ideig GMAC Bowl néven ismert mérkőzés korábban a Conference USA, a WAC és egy évig az ACC konferencia egyetemeivel állt szerződésben, de immár négy éve a MAC és a Sun Belt konferencia egy-egy élcsapata vesz részt rajta.

Díjazás:
A csapatok 375,000 dollárt kapnak a fellépésért, a játékosok pedig egy Timely karórának, egy Sol Republic asztalnak, egy Mercury Luggage Seward Trunk utazótáskának és egy Wilson focilabdának örülhetnek.

A csapatok:


ARKANSAS STATE RED WOLVES (7-5, 5-2 Sun Belt)

Út Mobile-ig: Az Arkansas State az elmúlt két év sikereit folytatni szerette volna idén, céljuk a Sun Belt konferencia megnyerése volt. Ennek megfelelően gyűjtötték be a kötelező kiütéses győzelmet az Arkansas-Pine Bluff ellen az első héten, majd érkezett egy várt pofon a bajnoki döntős Auburn otthonában. A Troy elleni drámai körülmények között megnyert meccs után úgy tűnt, jó úton halad a Red Wolves, de a Memphis és a Missouri elleni sima vereségek után kezdhettek aggódni a szurkolók. Az Idahót kiütötte a csapat, de a Louisiana-Lafayette elleni hazai rangadón a támadók betliztek, ekkor úgy tűnt, a bowl-szereplés is csak távoli álom. A South Alabama ellen kiszenvedett siker azonban új lendületet adott, a Texas State sima legyűrése után a Georgia State ellen egy utolsó percekben kivédekezett kétpontos kísérlet biztosítatta az újabb bowl-fellépést. A Sun Belt-győzelem azonban elmaradt, ugyanis az utolsó héten a Western Kentucky tíz másodperccel a lefújás előtt fordított ellenük, így maradt a konferencia második helye és a szokásos GoDaddy Bowl.

Meghatározó játékosok: Adam Kennedy (QB), Michael Gordon (RB), JD McKissic (WR), Bryce Giddens (C), Ryan Carrethers (DT), Qushaun Lee (MLB), Sterling Young (S).

Erősségek: Az Vörös Farkasok futójátékra alapoznak, a próbálkozásokat megosztja egymás között az irányító Adam Kennedy, az erőfutó David Oku és a szélvészgyorsaságú Michael Gordon. Bár a passzjáték már jóval gyengébb, muszáj megemlíteni az elkapóként és visszahordóként is életveszélyes JD McKissic-et, akire azonban a többi célpont gyengébb kvalitásai miatt hatalmas figyelmet szentelnek az ellenfelek, így azért nem lehetetlen lefogni. A támadófal ezen a szinten kiváló erőkből áll. Ryan Carrethers és Qushaun Lee kitűnő védők, bármikor hozhatnak sorsfordító játékokat. Brian Davis jó rúgó.

Gyengeségek: Kennedy passzkészsége kissé elmarad a kívánttól. A védelem Lee-n és Carrethersen kívül nem bír igazán tehetséges játékosokkal, nagyon sebezhetőek, különösen passzjátékokkal.


BALL STATE CARDINALS (10-2, 7-1 MAC)

Út Mobile-ig: A tavalyi kilenc győzelem után a Ball State szurkolói újra bowlra éhesen vágtak neki az idénynek, és nem is kellett csalódniuk. Az Illinois State és az Army kiütését követően azonban becsúszott egy fájó vereség a North Texas ellen, pedig 17 perccel a vége előtt még 27-9-re vezettek Pete Lembo fiai. A csalódás ellenére sikerült két sikerrel indítani a MAC-ben (az Eastern Michigan és a Toledo ellen), ráadásul bravúrként a Virginiát is legyőzték idegenben. A Kent State ellen másfél perccel a vége előtt fordított a Ball State, ezután pedig két sima idegenbeli siker következett (a Western Michigan és az Akron bánták). Ekkor nagyon úgy tűnt, hogy sansza lehet a csapatnak akár a konferencia megnyerésére is, de Jordan Lynchre nem volt válaszuk, a Northern Illinois elleni zakó pedig azt jelentette, hogy az ohiói Miami kiütése ellenére sem kerülhettek be a MAC-döntőbe.

Meghatározó játékosok: Keith Wenning (QB), Jahwan Edwards (RB), Willie Snead (WR), Zane Fakes (TE), Jordan Hansel (OG), Jonathan Newsome (DE), Ben Ingle (OLB).

Erősségek: Keith Wenning kiegyensúlyozott, pontos és hatékony, a kisebb konferenciák egyik legjobb irányítója. Arról, hogy a passzjáték eredményes legyen, Wenning kiváló elkapói (Willie Snead az NCAA 4. legjobb elkapója idén, a meccs után valószínűleg dobogós lesz, de Jordan Williams és Jamill Smith is remek célpontok) gondoskodnak. Emellett Jahwan Edwards majdnem ugyanannyi yardot hoztak össze futással, mint az Arkansas State. A támadófal is természetesen kiváló. A védelem futószalagon szállítja a nagy játékokat, ebben leginkább a kitűnő – draftesélyes – defensive end, Jonathan Newsome remekel.

Gyengeségek: Edwards futópárja, Horactio Banks sérült. A védelem különösen a futás ellen gyenge, de a levegőben is verhetőek; ha nem szereznek labdákat, ki lehet őket tömni. Amikor 28 pontnál többet kaptak, kikaptak, amikor sikerült ez alatt tartani az ellenfelet, nyertek.

 

Érdekességek:
- A két gárda még sosem játszott egymással
- A Ball State még sosem nyert bowlt
- Az Arkansas State győzelem esetén a bowl történetének legsikeresebb csapatává avanzsálhat két győzelemmel (a három fellépés már így is rekord)
- A Red Wolves hét győzelméből ötöt úgy aratott, hogy a félidőben még hátrányban volt
- A bowl történetében olyan neves MVP-k is voltak, mint LaDainian Tomlinson (2000, TCU), Byron Leftwich (2001 és 2002, Marshall) vagy éppen Ben Roethlisberger (2003, Miami (Ohio))

Az esélyekről:
Ez a meccs a támadókról kell szóljon, márpedig a Ball State támadósora ezen a szinten kiemelkedőnek számít. A Red Wolvesnak nincsenek meg az eszközei arra, hogy lelassítsák Wenninget; igaz, a Ball State védelme sem alkalmas az Arkansas State futásainak megállítására. A Vörös Farkasok hosszú támadássorozatokkal elérhetik, hogy Wenning kijöjjön a ritmusból, de mindeközben vigyázniuk kell a labdára, a Cardinals ugyanis nagyon hatékony a labdaszerzések terén. JD McKissic játékba hozása szintén kulcsfontosságú eleme lesz a meccsnek, ha kis területtel maga előtt megkapja a labdát, extra játékokat hozhat. Nehezíti az Arkansas State helyzetét, hogy a tavalyi GoDaddy Bowlhoz hasonlóan idén sem számíthatnak aktuális vezetőedzőjükre, Bryan Harsin ugyanis jövőre már a Boise State trénere lesz, így John Thompson védőkoordinátor lesz a csapat vezére ismét. Thompson tavaly szerencsét hozott, hiszen akkor a szintén esélyesebbnek tartott Kent State ellen nyerni tudott a Red Wolves. Ha akkor meg tudták csinálni, most is megcsinálhatják, de a Ball State az eddig mutatott játék alapján erősebb csapat, ráadásul sokkal éhesebb lehetnek a sikerre. Pontgazdag meccsre lehet számítani, ahol mind a futó-, mind a passzjátékok szerelmesei jól fognak szórakozni.

Rajnai Gergely (Rajna)