Bowl beharangozók [01/01]

A kiemelt mérkőzések előtt négy non-BCS bowlt is rendeznek kora este.

Bowl beharangozók [01/01]

TAXSLAYER.COM GATOR BOWL

Nebraska Cornhuskers vs. Georgia Bulldogs

Mikor?
Újév napján 18:00-tól az ESPN2-n, a kommentátorállásból Bob Wischusen és Danny Kanell, a pálya széléről pedig Allison Williams jelentkezik.

Hol?
Florida állam legnépesebb városában, Jacksonville-ben. 2012-es becslések szerint a városnak több, mint 800 ezer lakosa van, az agglomerációs területekkel együtt pedig közel 1,4 millió ember él a környéken. A mérkőzést az EverBank Fielden rendezik, ez a stadion a Jacksonville Jaguars otthona, itt rendezték a XXXIX. Super Bowlt, 2005-07 között itt játszották az ACC-döntőt, továbbá 1995-től minden évben itt rendezik meg a World’s Largest Outdoor Cocktail Party névre hallgató mérkőzést a Florida Gators és a Georgia Bulldogs csapatai között.

Kik játszanak?
Az SEC-vel és a Big Tennel állnak szerződésben, az SEC-t a Georgia Bulldogs, a Big Tent a Nebraska Cornhuskers képviseli.

Díjazás:
A csapatok 3,5 millió dollárt kapnak, ez a 6. legnagyobb díjazású bowl-meccs, a nem BCS-bowlok között ez a 2. legtöbb. A játékosok labdát, Fossil karórát, Dome kalapot, Mercury Luggage Seward Trunk bőrönd-szettet és Jostens gyűrűt kapnak ajándékba.

A csapatok:


NEBRASKA CORNHUSKERS (8-4, 5-3)

Út Jacksonville-ig: 4 non-konferenciameccsel kezdték az idényt, ezek közül egyedül a 16. kiemelt UCLA volt említésre méltó ellenfél, tőlük ki is kaptak 41-21-re. A Big Ten küzdelmeit 5-3-mal zárták, kikaptak a Minnesotától, a #16 Michigan State-től és az Iowától, viszont szoros csatában sikerült nyerniük a Michigan és a Penn State ellen is, utóbbi meccs hosszabbításba is torkollott.

Meghatározó játékosok: Ameer Abdullah (RB), C.J. Zimmerer (FB), Quincy Enunwa (WR), Jeremiah Sirles (OT), Spencer Long (OG), Randy Gregory (DE), Ciante Evans (CB), Stanley Jean-Baptiste (CB)

Erősségek: Elképesztően jó a futójáték, ez részben a jó támadófalnak, részben pedig a tehetséges futóknak köszönhető. Ameer Abdullah kapja a carryk jelentős részét, az alacsony termetű futó több, mint 6 yardot átlagol cipelésenként, a 10 TD-ig jutó erőfutóval Imani Cross-szal kiválóan kiegészítik egymást, valamint a freshman Terrell Newby is bemutatta, hogy van utánpótlás Abdullah mögött. Passz ellen kifejezetten jól védekeznek, Randy Gregoryt (9.5 sack, 15.5 TFL) érdemes a pass rusher needes NFL-csapatok szurkolóinak is figyelni, a két corner, Evans és Jean-Baptiste egyaránt 4 interceptionnél tart ebben a szezonban.

Gyengeségek: A kezdő irányító Taylor Martinez szinte egész szezonban sérült, ma sem vállalja a játékot, a helyén a mobilis Tommy Armstrong Jr.-ral próbálkoztak, aki nem volt túl jó és megsérült, ekkor Ron Kellogg III kapott játéklehetőséget, akin látszott, hogy egy korrekt game managernél nem több. Armstrong bokasérülése egyébként rendbe jött mára, valószínűbb, hogy ő fog kezdeni. A futás elleni védekezésük egyébként is egy kicsit haloványabb a passz elleninél, ráadásul most Thad Randle DT (térd) személyében a run defense egyik alapköve nem biztos, hogy vállalni tudja a játékot. A sérülések a támadófalat sem kímélik, a kiváló guard Spencer Long október közepe óta harcképtelen, ráadásul most a helyettese Mike Moudy is kérdéses besorolást kapott a válla miatt, ha ő sem játszik, akkor a sophomore Ryne Reeves fog kezdeni. Az FBS 3. leggyengébb punt return átlagával rendelkeznek.


GEORGIA BULLDOGS (8-4, 5-3)

Út Jacksonville-ig: Dél-Karolina két legjobb csapatával kezdték az idényt, a 8. kiemelt Clemsontól kikaptak 38-35-re, viszont a fontosabb meccsen 41-30-ra verték a 6. kiemelt, nagy rivális South Carolinát, ez lendületet adott a csapatnak, még behúztak három meccset zsinórban, ebből #6 LSU elleni 44-41-es diadal különösen dicséretes. A csapatot folyamatos sérüléshullám hátráltatta a szezonban ez meglátszott a 25. kiemelt Missouri és a Vanderbilt elleni vereségek alkalmával, viszont utána az EverBank Fielden sikerült legyőzni a Floridát és rá egy hétre az Appalachian State-et is esélyeshez méltóan sikerült elintézni. Következhetett egy másik régi rivális, az #7 Auburn, akiktől nem szégyen 5 ponttal kihagyni, az alapszakaszt pedig a Kentucky és a Georgia Tech ellen győzelemmel sikerült lezárni. Az alapszakasz végén a BCS-rangsor 22. helyét szerezték meg.

Meghatározó játékosok: Aaron Murray (QB), Arthur Lynch (TE), Kenarious Gates (OT), Chris Burnette (OG), Garrison Smith (NT), Amarlo Herrera (ILB), Ramik Wilson (ILB)

Erősségek: A védelem futás ellen kifejezetten jól zúz, köszönhetően a Wilson-Herrera ILB-párosnak, mindketten 100+ szerelést hajtottak végre ebben a szezonban. Aaron Murray vezetésével országosan is elit passzjáték volt Athensben, azonban az SEC örökranglistáját passzolt yardokban vezető QB a Kentucky ellen súlyos térdsérülést szenvedett, a helyére beugró Hutson Mason viszont egyáltalán nem tűnik reménytelennek. Mason legfőbb célpontja a 6-3 magas elkapó Chris Conley lehet, már ha játszik ugyanis edzésen kiment a bokája, játéka kérdéses. Ha Conley sincs, akkor összesen 4 elkapója lesz sérült a Georgiának. Marshall Morgan méltó utódja Blair Walshnak, a punt coverage egység az országos elitbe tartozik.

Gyengeségek: A passz elleni védekezéssel vannak problémák, annak ellenére, hogy 32 sacket jegyeznek az idén. A secondary szintén nem kímélték a sérülések, a cserék pedig rutintalanok, ráadásul a csapatszabályok megszegése miatt Josh Harvey-Clemons és Sheldon Dawson személyében két DB-t el is tiltott Mark Richt főedző a mai bowl-meccstől. Így a secondaryben két junior (Damian Swann és Corey Moore) valamint két freshman (Brendan Langley és Tray Matthews) fog kezdeni és a nickelback Shaq Wiggins is elsőéves. Keith Marshall októberi térdsérülése óta kissé visszaszorult a futójáték, pedig Todd Gurley zseniális futó, 6.3 yardot átlagol cipelésenként, mögötte két tehetséges freshman J.J. Green és Brendan Douglas vár bevetésre. Kickoffoknál előfordul, hogy bénázik a speciális egység, nincs a csapatban veszélyes visszahordó.

 

Érdekességek:
- Az egyetemi futball két hagyományos powerhouse-a csap ma össze, ezt mi sem jelzi jobban mint, hogy a Bulldogs 17, a Cornhuskers pedig 6 éve folyamatos bowl-résztvevő. A Georgiáé a 3., a Nebraskáé a 15. leghosszabb aktív sorozat jelenleg.
- Ez a két csapat tavaly a Capital One Bowl keretében mérkőzött meg, akkor 45-31-re győzött a Dawgs, az MVP a 4 TD-passzt kiosztó Aaron Murray lett. A két csapat másik mérkőzése az 1969-es Sun Bowl volt, akkor a Huskers nyert 45-6-ra.
- A Cornhuskers a legutóbbi 3 bowl-meccsét elveszetette, utoljára a 2009-es Holiday Bowl-on nyertek, akkor az Arizonát verték 33-0-ra.
- A Nebraska 2009-ben járt itt, akkor 26-21-re verte a Clemsont. A Georgiának ez a negyedik fellépése itt, 1989-ben a Michigan State-et, 1971-ben a North Carolinát verték, 1948-ban pedig 20-20-as döntetlent játszottak a Marylanddel.
- Aktív NFL játékosok akik voltak itt MVP-k: Michael Vick (2001, Virginia Tech), Philip Rivers (2003, NC State), Leon Washington (2005, Florida State), Calvin Johnson (2007, Georgia Tech), E.J. Manuel (2010, Florida State).

Az esélyekről:
Mindkét csapat a kezdő irányítója nélkül áll ki ma, kérdés hogy ez milyen hatással van a keret többi tagjára. Mark Richt hagyományosan jól motiválja a fiait a szezon utolsó meccsére, az utóbbi 8 bowl-mérkőzésükből 6-ot megnyertek. A Huskerst fűtheti a visszavágási vágy a tavalyi vereségért, viszont az elmúlt évek bowl-szereplései alapján kérdéses, hogy mennyire tudja a játékosokat motiválni Bo Pellini vezetőedző (aki alatt állítólag inog a kispad). A fogadóirodáknál 9.5 pontos favorit a Dawgs, én nem érzem ennyire simának ezt a találkozót.

Papp Gábor (empty taxi)

 

HEART OF DALLAS BOWL

UNLV Rebels vs. North Texas Mean Green

Mikor?
Január 1. magyar idő szerint 18 órás kezdéssel. Ez Texasban délelőtt 11-et jelent, szóval lehet majd sasolni a másnapos fejeket a nézőtéren.

Hol?
Cotton Bowl, Texas. Egy 84 éves stadionról van szó, amit ma már szinte egyáltalán nem használnak, leginkább a Red River Rivalry miatt nevezetes, ami még nem szorult ki innen. A befogadóképesség 92 100 fő, és a Heart of Dallas Bowlon ennek a felét sikerül rendre megtölteni. Korábban a Dallas Cowboys az NFL-ben, a Dallas Texans az AFL-ben, az SMU Mustangs pedig az NCAA-ben mondhatta magáénak ezt a pályát, és a Cotton Bowl Classic is természetesen itt székellt, 1937 és 2009 között.

Kik játszanak?
BigTen csapatok egyik évben Big12, másik évben C-USA csapat ellen. Ez az eddigi 3 évben nagyszerűen össze is jött, idén viszont a BigTen helyett a Mountain-West lesz jelen létszámhiány miatt. A Dentonban székellő North Texas közel van Dallashoz, így a szervezők nagyon bíznak benne, hogy a zöldek jelentős táborral érkeznek az összecsapásra.

Díjazás:
1 100 000 dollár a fellépési díj az egyetemek számára, 11 bowlnál fizetnek jobban. A játékosok karórával, focilabdával, ESPN sapkával és egy ajándékcsomaggal a hónuk alatt indulhatnak hazafelé.

A csapatok:


UNLV REBELS (7-5)

Út Dallasba: Bobby Hauck főedző 3 év alatt nyert 6 meccset a csapatával, és a kirúgás széléről jutott el odáig, hogy 3 éves hosszabbítást írattak vele alá. Ennyit jelent egy 7-5-ös mérleg Las Vegasban. Maga a kezdet ezúttal sem volt erős, bár a Minnesota vagy az Arizona elleni upset nem is volt elvárás. Utána szépen lassan elkezdett a csapat nyerni a QB-csere miatt is, és csak a rangsorolt Fresno State rondított bele egy 6 hetes diadalmenetbe. A San Jose State és a Utah State megálljt parancsolt nekik, így 5-6-os mérlegnél, kritikus helyzetben kellett a bowl-lehetőséget kiharcolni, de sem az Air Force, sem a San Diego State nem tudott komoly akadályt jelenteni a lázadóknak.

Húzónevek: Caleb Herring (QB). Devante Davis (WR), Tim Cornett (RB), Brett Boyko (OT), Mark Garrick (DL), Peni Vea (CB), Frank Crawford (S)

Erősségek: A 3. héten állították be Herringet irányítani, és nagyszerű döntés volt. 22 passzolt touchdown, 5 futott TD és csak 4 interception. Ma is nagyszerű formát kell, hogy hozzon, hiszen a Rebels védelme alapvető formájában bármikor kaphat harmincvalahány pontot.
Szerencséjére Devante Davis személyében akad egy 6´3“ magas, 210 font nehéz #1 elkapó is a keretben, aki 1194 yarddal és 14 touchdownnal zavarta meg ellenfeleit. A San Diego State külön tudna mesélni róla, ők 4 TD-t és 171 yardot engedtek Davisnek.
Tim Cornett ugyanezt tudja RB poszton. Juniorként 1232, seniorként 1251 yardot ment előre labdával a kezében, szóval eléggé nehéz a Rebels offense ellen felkészülni.

Gyengeségek: Futással könnyen verhetők, 221.8 yardot kapnak a földön átlagosan!


NORTH TEXAS MEAN GREEN (8-4)

Út Dallasba: Október 5-én még 2-3 volt a gárda mérlege, ehhez képest a 8-4 igen jól néz ki. Kikaptak Ohióban, Georgiában és a Tulane otthonában is, utána viszont 5 győzelmes futásba kezdtek és például a C-USA bajnokát, a Ricet is megcsapták 28-16-ra. Az UTSA állította meg a nagy menetelést, de a szezonzáró ismét remekül sikerült, a tulsai 42-10-es kiütés képében. Egy meccsen múlott, hogy nem tudtak bekerülni a C-USA döntőjébe.

Húzónevek: Brandin Byrd (RB),, Cyril Lemon (OL), Aaron Bellazin (DT), Zachary Orr (LB), Marcus Trice (CB), Brelan Chancellor (KR/PR/WR),

Erősségek:
- Agresszív védelem, amely mindössze 18.1 pontot kap meccsenként. A liga #1 red zone védelme a North Texasé, szóval igen nehéz ellenük sikeresen befejezni a támadósorozatot! Zach Orr áll a defense élén 114 szereléssel, 3 kiharcolt és 4 megszerzett fumble mellett. Négy éve kezdő linebackerről van szó. Marcus Trice Oklahomából igazolt át ide, kis termete ellenére a 3. leggyakrabban szerelő védő és 5 INT mellett további 8 levédett passza volt 2013-ban.
- Brandin Byrd egy 1023 yardos, 11 TD-t szerző futó, akinek a liga 110. futás elleni védelmével szemben nagy napja lehet. A több 200+ yardos meccsen túllévő tailbacken áll vagy bukik a siker, a 4 vereség alkalmával mindössze 26 átlag yardra limitálták az ellenfelek.
- Brelan Chancellor a gárda fő playmakere, fut, elkap, visszahord. Minden formában veszélyes támadó, csak a labdát valahogy adják a kezébe.

Gyengeségek:
- Hátrányból nem tudnak játszani, ha félidőben az ellenfél vezet, a mérlegük 1-4.

 

Érdekességek:
- A BigTen eddig mindig bukott itt. A Northwestern a Texas Tech ellen, a Penn State a Houston ellen, a Purdue az Oklahoma State ellen. Ma ettől nem kell tartani.
- 2004 óta nem bowlozott a North Texas. Nyerni egyszer tudtak 7 próbálkozásból, két évvel korábban.
- A UNLV 2000 óta nem járt az utószezonban, akkor a Las Vegas Bowlon az Arkansast verték. Idegen pályán 30 éve bowloztak utoljára.
- Eddig négyszer találkozott a két iskola, mindet a Rebels nyerte.
- A UNLV 3 bowl meccset játszott történelme folyamán és megnyerték mindet.

Az esélyekről:
Nagyon érdekes matchupok alakultak ki, hiszen a UNLV offense és a North Texas defense is nagyon magas szinten teljesített az egész év folyamán. Ahol eldőlhet a harc, az az, hogy a Rebels védelem meg tudja állítani Byrdéket, vagy a szokásos átjáróház lesznek a futójáték során. Ezen előny miatt számít 6.5 pontos favoritnak a North Texas, de ahhoz, hogy valóra váltsák a papírformát, tényleg a legjobb arcát kell mutatnia a védelmüknek, hiszen Cornett vagy Davis ellen ezen a szinten igen nehéz boldogulni. Két nagyon motivált csapat lesz a pályán, várhatóan egy jó hangulatú meccset biztosítva az érdeklődőknek.

Herczeg Ádám (Höri)

 

CAPITAL ONE BOWL

Wisconsin Badgers vs. South Carolina Gamecocks

Mikor?
Január 1-én 19:00-tól az ABC-n. A kommentátorállásból Rece Davis, Jesse Palmer és David Pollack, az oldalvonal mellől pedig Samantha Ponder jelentkezik.

Hol?
A floridai Orlandóban. 2012-es adatok szerint a várost kis híján negyedmillióan lakják, az agglomerációs területekkel együtt pedig több, mint 2,2 millió ember él ezen a környéken. A mérkőzést a Florida Citrus Bowl Stadiumben rendezik, akárcsak a Russell Athletic Bowlt és a Florida Classicet (az egyik legnagyobb FCS-rangadó, Bethune-Cookman vs. Florida A&M). 1979-2006 között ez a stadion volt a UCF Knights otthona, az 1994-es labdarúgó világbajnokságon is rendeztek itt mérkőzéseket, továbbá 2015-től az Orlando City SC MLS-csapat hazai pályája is a Citrus Bowl lesz.

Kik játszanak?
A bowl két partnerkonferenciája a Big Ten és az SEC. A Big Ten a Wisconsin Badgers, az SEC-t a South Carolina Gamecocks képviseli.

Díjazás:
4,550,000 $ az itteni fellépési díj, ez a legjobban fizető non-BCS Bowl, összesítésben pedig a 6. legtöbb pénzt kapják a csapatok. A játékosok 450 $-os Best Buy utalványt és bevásárló túrát, Timely Watch Co. karórát és Russell Athletic edzőtrikót kapnak ajándékba.

A csapatok:


WISCONSIN BADGERS (9-3, 6-2)

Út Orlandóig: Alapvetően elégedettek lehetnek a Gary Andersen-éra első évével a Badgers-szurkolók. Három konferencián kívüli meccsel kezdték az idényt, ezek közül az Arizona State volt az egyetlen komolyabb ellenfél, nem teljesen korrekt bíráskodás mellett 32-30-ra a Sun Devils győzött. A Purdue legyőzése papírforma volt, utána következhetett a 4. kiemelt Ohio State elleni csoportrangadó, 31-24-re a Buckeyes nyert. Ezután egy hatos győzelmi széria következett, az alapszakasz végére még becsúszott egy vereség a Penn State ellen. Az alapszakaszt végül a BCS-rangsor 19. helyén zárták.

Meghatározó játékosok: Melvin Gordon (RB), James White (RB), Jared Abbrederis (WR), Jacob Pedersen (TE), Ryan Groy (OG), Beau Allen (NT), Brendan Kelly (OLB), Chris Borland (ILB), Sojourn Shelton (CB), Dezmen Southward (SS)

Erősségek: Az Andy Ludwig által koordinált pro-style offense a futásra épül és ezt nagyon jól csinálják. A támadófal az FBS legszűkebb elitjébe tartozik, mögötte szabadon garázdálkodhat a Melvin Gordon (1466 yard, 8.1 yard/carry, 12 TD) – James White (1337 yard, 6.4 yard/carry 13 TD) – Corey Clement (515 yard, 7.8 yard/carry, 7 TD) alkotta háromfejű futószörny. A védelem szintén az országos elitbe tartozik, futásoknál 3.2 yardot engednek cipelésenként, a levegőben a 123 csapatos FBS-ben a 12. legkevesebb yardot nyelik be átlagban, kapott pontokat tekintve pedig az 5. legjobb csapat a Badgers. Chris Borland Az Év Védője lett a Big Tenben, Sojourn Shelton 4 interceptionnel, Brendan Kelly 3 kiharcolt fumble-lel vetette észre magát ebben a szezonban. Kenzel Doe személyében egy nagyon veszélyes visszahordóval is rendelkezik a Wisconsin és a coverage csapatok is megbízhatóak.

Gyengeségek: A Joel Stave vezette passzjáték alapvetően nem rossz, de az elit futójáték miatt keveset használják, ez arra is visszavezethető, hogy Jared Abbrederisen és Jacob Pedersenen kívül nincs igazán megbízható célpont a keretben. Kicker poszton komoly problémák vannak, Drew Meyer az FBS egyik legrosszabb puntere.


SOUTH CAROLINA GAMECOCKS (10-2, 6-2)

Út Orlandóig: Jól indult a szezon a North Carolina 27-10-es legyőzésével, utána viszont 41-30-ra kikaptak a nagy rivális 11. kiemelt Georgiától. A Vanderbilt 35-25-ös legyőzésével egy 4 meccses győzelmi széria vette kezdetét, melyet nagy meglepetésre a Tennessee állított meg. A következő fordulóban óriási izgalmak közepette, kétszeri hosszabbításban 27-24-re legyűrték a Missourit, ez újra lendületet adott Steve Spurrier fiainak, az összes hátralevő meccsüket megnyerték, legyőzték többek között a Mississippi State-et és az állami rivális 6. kiemelt Clemsont. Az alapszakaszt a BCS-rangsor 9. helyén zárták.

Meghatározó játékosok: Connor Shaw (QB), Mike Davis (RB), Jadeveon Clowney (DE), Chaz Sutton (DE), Kelcy Quarles (DT), Victor Hampton (CB), Jimmy Legree (CB)

Erősségek: Kiegyensúlyozott és jó támadóegységük van. A sophomore Mike Davis 1134 yardot és 11 TD-t futott az alapszakaszban, az irányító Connor Shaw 21 TD-passzára mindösszesen 1 (!) darab interception jutott, mindemellett ha futni kell sem jön zavarba. Legfőbb elkapói közül Damiere Byrd kihagyja a találkozót, atroszkópiás térdműtét vár rá, hiányában Bruce Ellington mellé Shaq Rolandnak kell fellépnie. A védőfaluk az ország egyik legjobbja, erre alapozva mind a futás mind a passz elleni védelmük stabil, a 26 szerzett labda kifejezetten szép szám ebben az idényben. Pharoh Cooper veszélyes kickoff returner.

Gyengeségek: A támadófal passzblokkolásnál sebezhető. A puntokkal bajban vannak: egyrészt nettó puntátlagban a 107. helyen állnak a 123 csapatos FBS-ben, ez Kenzel Doe ellen nem sok jót sejtet, másrészt punt return átlagoknál pedig a 111. helyen vannak az FBS-rangsorban.

 

Érdekességek:
- Ez a két csapat még sosem találkozott egymással.
- Mindkét csapat kétszer szerepelt eddig ezen a bowlon. A Wisconsin mérlege hibátlan: 2005-ben az Auburnt, 2006-ban az Arkansast múlták felül. A South Carolina 1-1-re áll: 1975-ben vereség a Miami (OH) ellen, 2011-ben győzelem a Nebraska Cornhuskers felett.
- A South Carolina 6, a Wisconisn 12 éve folyamatos résztvevője az utószezonnak. A South Carolina utolsó bowl győzelme tavalyra datálódik, az Outback Bowlon 33-28-ra győztek a Michigan ellen. A Badgers utolsó bowl-győzelme ebben a stadionban volt, 2009-ben a Champs Sports Bowlon (mai nevén Russell Athletic Bowl) 20-14-re verték a Miami Hurricanes-t.
- Aktív NFL-játékosok, akik MVP-k lettek itt: Peyton Manning (1997, Tennessee), Plaxico Burress (2000, Michigan State), Ronnie Brown (2003, Auburn), Chad Henne (2008, Michigan), Matt Stafford (2009, Georgia), Courtney Upshaw (2011, Alabama), Alshon Jeffery (2012, South Carolina)
- James White-nak az unokatestvére a Washington Redskins elkapója, Santana Moss

Az esélyekről:
Mindkét csapat álmaiban a szezon előtt egy BCS-bowl szerepelt, és mindkét csapatnak országosan is kiváló védelme van. A harcikakasok kerete rendkívül fiatal, támadóoldalt csupán Shaw és az egyik guard Ronald Patrick, a védelemben pedig csupán Chaz Sutton DE és Jimmy Legree CB végzős. A South Carolina nagyon sok labdát szerez és keveset ad el, de a wisconsini is egy rendkívül labdabiztos támadóegység. A fogadóirodáknál 2-pontos favorit a Gamecocks, magam is egy szoros, izgalmas találkozót várok, a Wisconsin OL vs. South Carolina DL pedig az egész bowl-szezon egyik legszínvonalasabb összecsapása lehet.

Papp Gábor (empty taxi)

 

OUTBACK BOWL

Iowa Hawkeyes vs. LSU Tigers

Mikor?
Magyar idő szerint 2014. január 1-jén, szerdán, 19:00-kor. A mérkőzést az ESPN közvetíti.

Hol?
A floridai Tampában található Raymond James Stadiumban. A Tampa Bay Buccaneers és a South Florida Bulls közel 66 ezer néző befogadására alkalmas stadionjában rendeztek már két Super Bowlt (XXXV, XLIII); az Outback Bowlnak 1998-as megnyitása óta ad otthont a „Ray Jay” becenévre hallgató létesítmény.

Kik játszanak?
Az Outback Bowl jogelődjének, az 1977-ben megalapított Hall of Fame Bowlnak a szervezői rendszerint a Big Ten és az ACC egy-egy csapatát invitálták az eseményre, de miután 1995-ben Tampa városa a helyi Outback Steakhouse-zal társulva átvette a rendezési jogot a College Football Hall of Fame-től, utóbbi főcsoportot felváltotta az SEC. Papíron a szervezők mindkét konferenciából harmadikként választhatnak, de földrajzi okokból kifolyólag az SEC-ből rendszerint a keleti divízió valamely csapatát hívják meg.

Díjazás:
A résztvevő egyetemek jutalma 2.500.000 dollár, míg a játékosok 150 dollár értékű Best Buy vásárlási utalványt, Fossil karórát, sapkát, Jostens gyűrűt, valamint Outback Steakhouse vásárlási utalványt kapnak.

A csapatok:


IOWA HAWKEYES (8-4, 5-3 BIG TEN)

Út Tampáig: Az Iowa a szezon egyik pozitív meglepetését szolgáltatta azáltal, hogy a Legends divízió második helyén zárta az alapszakaszt. Kirk Ferentz együttese mind a négy vereségét rangsorolt csapat ellen szenvedte el, köztük volt az egyaránt BCS Bowlba jutó Michigan State és Ohio State is. A sólyomszemek szeptemberben megnyerték az Iowa State elleni állami rangadót, és a szintén kimondottan jó szezont futó Minnesota otthonában is nyerni tudtak, legnagyobb sikereiket azonban az idény végén aratták: az alapszakasz zárásaként előbb hazai pályán megverték a Michigant, ami mindig nagy szó egy Big Ten középcsapat esetében, majd a Heroes Trophy-ért vívott mérkőzésen a Nebraskát is felülmúlták.

Húzónevek: Jake Rudock (QB), Mark Weisman (RB), C.J. Fiedorowicz (TE), James Morris (MLB), Anthony Hitchens (WLB), Christian Kirksey (OLB)

Erősségek: A Hawkeyes védelmének minőségéről mindent elmond, hogy passing, total és scoring defense kategóriában egyaránt az országos top 11-ben található az egység, futás elleni védekezésben pedig a rangsor 17. helyén állnak. Morris, Hitchens és Kirksey a Big Ten egyik legjobb linebacker-sorát alkotja. A támadófal pass protectionben kiemelkedően jól teljesít, mindössze 12 sacket engedélyeztek az alapszakasz folyamán. A speciális egység visszahordásból nagyon kevés yardot enged az ellenfeleknek, miközben Kevonte Martin-Manley az FBS egyik legjobb punt return átlagával büszkélkedhet.

Gyenge pontok: Az offense a futójátékot leszámítva minden tekintetben a Big Ten alsóházához tartozik - a Hawkeyes sikeressége gyakorlatilag azon áll vagy bukik, hogy a védelem képes-e minimálisra korlátozni az ellenfél támadósorának produktivitását. A védők meglehetősen kevés turnovert generálnak, ami elsősorban a nem túl acélos pass rush-ra vezethető vissza; Phil Parker egysége csak 20 sacket ért el az alapszakaszban.


LSU TIGERS (9-3, 5-3 SEC)

Út Tampáig: Cam Cameron támadókoordinátori kinevezése abszolút pozitív hatást gyakorolt az offense-re, a Miles-éra talán legjobb támadóegysége állt össze erre a szezonra Baton Rouge-ban, a védelem azonban a számos távozó miatt elmaradt a megszokott színvonaltól, így a Tigers idén nem tudott versenyre kelni az SEC bajnoki címéért. Az Auburn elleni szeptemberi meccs akkoriban még kötelező győzelemnek tűnt az LSU számára, utólag viszont már kisebbfajta bravúrnak könyvelhető el a Tigers felülmúlása, ellenben egy héttel később a Georgiával már nem bírtak a louisianai tigrisek. Októberben az Ole Miss vendégeként is kikaptak Les Miles tanítványai, amivel gyakorlatilag eldőlt, hogy ismét le kell mondaniuk az SEC nyugati divíziójának első helyéről. Az Alabama otthonában elszenvedett vereség végképp megpecsételte a Tigers sorsát, de valamelyest még javítani tudtak az összképen azáltal, hogy relatíve könnyed sikert arattak a Texas A&M ellen, valamint zárásként egy váratlanul szoros mérkőzésen ugyan, de az Arkansas-t is felülmúlták.

Húzónevek: Jeremy Hill (RB), Odell Beckham Jr. (WR), Jarvis Landry (WR), La’el Collins (LT), Anthony Johnson (DT), Lamin Barrow (WLB)

Erősségek: A Beckham-Landry páros révén a Tigers az FBS egyik, ha nem a legjobb elkapó-duójával rendelkezik; ketten együtt közel 2300 yardot és 18 touchdownt jegyeznek. Az Iowa ellen ugyanakkor elsősorban a futójátékra alapozhat az offense; Jeremy Hill igazi workhorse back, és mögötte is megbízható játékosok várnak bevetésre RB poszton, valamint a támadófal is megfelelő támogatást képes nyújtani a futók számára. Beckham nem csak elkapóként, hanem visszahordóként is kimagasló szintet képvisel; all-purpose yardokat tekintve jelenleg harmadik helyen áll az országos rangsorban, ennek is köszönhetően nyerte el az FBS legsokoldalúbb játékosának járó Paul Hornung díjat. A kicker Colby Delahoussaye megbízhatóságára eddig nem lehetett panasz.

Gyenge pontok: A csapat kezdő irányítója, Zach Mettenberger az Arkansas elleni mérkőzésen ACL-szakadást szenvedett, az éles meccsen eddig jobbára csak garbage time-ban szereplő freshman QB, Anthony Jennings fogja őt helyettesíteni. A védelem a rossztól ugyan távol áll, de egyértelmű a minőségbeli különbség az LSU elmúlt évekbeli elit védősorai és a jelenlegi defense között. A kevés labdaszerzés az, ami a leginkább szembeötlő; mindössze 16 turnovert harcoltak ki az alapszakasz során.

 

Érdekességek:
- Az Iowa és az LSU eddig egyszer, a 2005-ös Capital One Bowl keretében találkozott egymással. A mérkőzést egy utolsó másodperces touchdownnal a Hawkeyes nyerte 30-25-re.
- Az Iowa korábban háromszor szerepelt az Outback Bowlon, 2-1-es mérleget mutathatnak fel ezeken a mérkőzéseken, míg az LSU eddigi egyetlen itteni fellépése alkalmával kikapott a Syracuse-tól.
- Az Outback Bowlon nem választanak külön támadó és védő oldali MVP-t, legutóbb például Ace Sanders (South Carolina) a speciális egységben nyújtott teljesítményének is köszönhetően bizonyult a mérkőzés legértékesebb játékosának.
- Az Iowa (14-11-1; .558) jobb örökös bowl-mérleggel rendelkezik, mint az LSU (22-18-1; .511).
- A bowl történetének talán legemlékezetesebb jelenetét is láthatták azok, akik végignézték a tavalyi mérkőzést.
- Ezúttal is a Monday Night Football közvetítések állandó stábja, a Mike Tirico - Jon Gruden páros tevékenykedik majd kommentátorként az Outback Bowlon.

Az esélyekről:
Mettenbergerrel a soraiban egyértelmű favoritnak számítana az LSU, és bár a végzős irányító hiányában is a Tigers tűnik esélyesebbnek, a QB-váltás még okozhat nehézségeket Les Miles csapata számára. Az Iowánál leginkább abban bízhatnak, hogy kiütközik Anthony Jennings rutintalansága, de amennyiben a freshman irányító legalább egy átlagos szintű teljesítménnyel képes lesz előállni, akkor nehéz elképzelni, hogyan kerekedhet felül ellenfelén a Hawkeyes.

Vass Ádám (vassadi)