Bowl-beharangozók [01/02]

Írta: r.baggio — 2016. január 2., 05:11

A nagydöntőt leszámítva az idény utolsó játéknapja az FBS-ben.

Bowl-beharangozók [01/02]


TAXSLAYER BOWL
LIBERTY BOWL
ALAMO BOWL
CACTUS BOWL

 

18:00 Georgia Bulldogs vs Penn State Nittany Lions - tv: ESPN

Hol?
EverBank Field, Jacksonville. Amellett, hogy a Jaguars otthona, benne játssza a hazai mérkőzéseit az NASL-ben szereplő soccer csapat, a Jacksonville Armada FC is, továbbá a mai egyik résztvevő a Georgia Bulldogs számára sem ismeretlen ez a stadion, hiszen minden évben itt mérkőznek meg a Florida Gators csapatával a "World's Largest Outdoor Cocktail Party" névre keresztelt rivalizálás keretében.

 

Miért?
A bowl ötlete Charles Hilty, Sr. fejéből pattant ki, Ray McCarthyval, Maurice Cherryvel és W.C Iveyval közösen ők adták össze azt a 10000 dollárt, amiből az első Gator Bowlt megrendezték 1946-ban. Sok szponzora volt már a bowlnak, a mostani főszponzor a Taxslayer.com nevű, Georgiában székelő vállalat online adóbevallási szoftverek fejlesztésével foglalkozik, az első szponzor, aki elérte, hogy ne szerepeljen a Gator a bowl elnevezésében. A NASCAR rajongók számára szintén ismerős lehet a cég, hiszen évek óta támogatja a JR Motorsports csapatát. A bowl történelmére rápillantva látható, hogy a Pac-12 kivételével gyakorlatilag az összes nagy konferenciával állt már szerződésben. Jelenleg az SEC-vel van állandó szerződés és 3 évente rotálják a Big Tent és az ACC-t/a Notre Dame-et. Az aktív NFL-játékosok közül volt itt MVP Calvin Johnson (2007), Philip Rivers (2003), Michael Vick (2001) és E.J. Manuel (2011) is. Szereplések számában holtversenyben a Florida és a Clemson vezet, a Florida ráadásul 7-szer nyert is, amivel szintén rekorder.

 

Mit kapnak a játékosok?
Panasonic ajándékcsomagot és Fossil karórát. Az SB Nation ajándékrangsorában ez a 41 bowl-meccsből a nem túl előkelő 33. helyre elég.

 

Kik játszanak?

Georgia Bulldogs (9-3, 5-3): A Deep South's Oldest Rivalry keretében sikerült idegenben megverni az Auburnt, ezek kívül viszont pozitív mérlegű csapatok ellen nem volt sikerélménye a Dawgsnak idén, sikerült kikapni az #13 Alabamától, a Tennesseetől és a #11 Floridától is. Az alapszakasz végén kirúgták a 15 éve regnáló főedzőt, Mark Richtet, utódja az Alabama védőkoordinátora Kirby Smart lesz, azonban Smart jelezte, hogy amíg a Tide érdekelt a rájátszásban szeretne a csapat mellett maradni, így ma a WR-edző Bryan McClendon lesz az ideiglenes HC. A csapatnak elsősorban a védelme kimagasló (9. legkevesebb pontot kapják átlagban az országban), de a futójáték is jó annak ellenére, hogy az első számú futó (és Heisman-esélyes) Nick Chubb kidőlt, Sony Michel személyében tehetséges helyettest találtak. A keretben lévő irányítók képességei limitáltak (ugyanakkor Greyson Lambert utoljára október 17-én dobott interceptiont), ezért a passzjáték nem komoly tényező.

Penn State Nittany Lions (7-5, 4-4): James Franklin 2. évét tapossa a Linebacker U főedzői székében, akárcsak a korábbi 3 évben a Vanderbiltnél, itt is mindig bowl-eligible gárdát farag a csapatából. A szezont egy Temple elleni vereséggel indították, ami csúnyább blamának tűnt akkor, mint most, de összességében azért nem egy jó eredmény. Ezután egy ötös győzelmi sorozat következett, mondjuk ebből csak az Indiana elleni magabiztos győzelem az, ami említésre méltó ellenfél ellen született. Az 1. kiemelt Ohio State-nek nem voltak ellenfelei, utána két győzelem született a konferencia gyengébb csapatai ellen, majd vereségek következtek a Northwestern, #14 Michigan, #5 Michigan State trió ellen, tőlük sem szégyen kikapni, győzelmi esélyük viszont csak a Wildcats ellen volt. A csapat erőssége a Carl Nassib vezette védelem, a támadósor viszont nem túl jó, a vesztes meccseiken egyszer sem szereztek 21 pontnál többet.


Kire figyeljek?

GEORGIA
1. Leonard Floyd (OLB) - 1. kör
2. Dominick Sanders (DB) – sophomore
3. Jordan Jenkins (OLB) - 2. kör
4. John Theus (OT) - 2-3. kör
5. Sony Michel (RB) - sophomore

Azt már megszokhattuk, hogy futó poszton sosincsenek elveszve, Michel 5.4-es átlaggal jutott ezer yard fölé. Theus régi bútordarab már a kezdőben, talán egy Clint Boling-szintű játékos belőle is lehet. A védelem érdekesebb, ott rendre túlcsodulás van tehetségből, és ugyan a többek közt 5 interceptiont is jegyző Sanders-re még várni kell, a két OLB-nek lassan eljön az ideje a profi életre.
Floyd idén többet ment hátra zónázni és nem csak az irányítót támadta, és hasonlóan ügyesen mozgott, ami minden sémába elérhetővé teszi. Jenkins más kaliber, őt a Senior Bowlon is meg lehet majd nézni, sokkal fizikálisabb és szívósabb, amolyan Courtney Upshaw-féle játékos, akinek még bizonyítani kell, hogy egy NFL csapat nézhet-e rá kezdő matériaként.

 

PSU
1. Carl Nassib (DE) - 1-2. kör
2. Austin Johnson (DT) - junior (2. kör)
3. Anthony Zettel (DE) - 4. kör
4. Saquon Barkley (RB) – freshman
5. Chris Godwin (WR) - sophomore

Szolid védőfal ez itt, Nassib konkrétan a Big Ten legjobb védője lett. A korábbi walk-on az utolsó két meccsen csak 6 snapet volt a pályán, de így is iskolarekorder lett sackek terén, és az országban is első 15.5-tel, valamint 6 kiharcolt fumble-lel. Negatív yardos szerelésben egy jobb védő volt nála mindössze. Mellette Johnson nem egy tipikus DT, 70 szerelése mindent elmond az agilitásáról, csak két defensive tackle mutatott be többet nála a ligában. Zettel a haszonélvezője, hogy rá sose jut duplázás.
Támadásban van egy 1007 yardos újonc futójuk, meg egy 968 yardos elkapójuk - utóbbi nem tűnik soknak, de a Big Tenben Godwiné a második legtöbb yard a receiverek között. A listára nem fért fel a még mindig csak 20 éves QB, Christian Hackenberg, aki ugyan interceptionjeit bőven lecsökkentette (5), de a játék többi elemében még mindig nem tűnik a futball megváltójának. Mai formájára ismét kíváncsi lesz az ország.

 

Mik az esélyek?
6 pontos favorit a Georgia, 42.5 pont az over/under.

 

Miért nézzem?
Ennél nagyobb védelmi dominanciát, mint ami itt várható nem nagyon lehet látni az idei bowl-szezonban. A bulldogok Sony Michel révén legalább a földön tudnak haladni, így náluk megvan az esély arra, hogy pontokat tegyenek a táblára. Mindkét csapatnak a mai a 6. TaxSlayer Bowlja, korábban a Georgia 2-szer, a PSU 1-szer nyert itt. Érdekesség, hogy két ilyen nagy múltú futballprogram csupán egyszer találkozott eddig, az 1983-as Sugar Bowlban 27-23-ra a Nittany Lions győzött. Érdemes mindkét csapatnak a front7-jére figyelni, hiszen Leonard Floyd, Jordan Jenkins, illetve Austin Johnson és Carl Nassib személyében draft szempontból sem jelentéktelen játékosok lépnek pályára, utóbbi ráadásul néha John Theus-szal is szembe fogja találni magát, ami jó erőfelmérő lehet mindkettőjük szempontjából.

 


 

21:20 Kansas State Wildcats vs Arkansas Razorbacks – tv: ESPN

Hol?
Liberty Bowl Memorial Stadium, Memphis. Részben épp azért épült, hogy a Liberty Bowlnak állandó otthona legyen, ezen felül az NCAA első osztályában szereplő Memphis Tigers együttesének hazai pályája. Befogadóképessége 59,308 fő, tervrajzai a már lebontott Tampa Stadium, becenevén „Big Sombrero” alapján készültek el. A tipikus déli városban amúgy 646,889-en laknak a legutóbbi népszámlálás szerint, ezzel a régió egyik központja. Rendkívül híres zenei életéről, hiszen itt alkotott például Johnny Cash és Elvis Presley is, Marc Cohn leghíresebb számát meg mindenki ismeri.

 

Miért?
A bowl komoly történelemmel bír, hiszen még 1959-ben tartották meg először Philadelphiában (a név is a város egyik nevezetességére, a Liberty Bellre vezethető vissza). Az alacsony nézőszámok miatt előbb Atlantic City-be, majd Memphisbe költözött a mérkőzés, ahol 1965 óta minden évben megrendezik. Sok konferencia csapatai megfordultak itt, korábban a legjobban teljesítő katonai akadémia volt állandó meghívott, 1996-tól 2013-ig meg a Conference USA bajnoka kvalifikálta magát automatikusan. Az SEC mellé 2014-ben sikerült beszervezni a Big XII-t, így napjainkban két Power 5-os részvétele garantált az AutoZone autóalkatrész-kereskedő vállalat szponzorációjával.

 

Mit kapnak a játékosok?
Bass Pro Shops ajándékkártyát bevásárlóúttal együtt, egyedi Oculus Pro Team HD távcsövet, Bulova órát, Nike edzőcipőt, sportszandált, napszemüveget, egyedi hátizsákot és focilabdát.

 

Kik játszanak?

Kansas State Wildcats (6-6, 3-6): A KSU mágusa, Bill Snyder nem fog örömtől könnybe lábadt szemekkel visszatekinteni erre a szezonra, mely során az utolsó fordulóban érték el a „bowl eligible” státuszt. Hat vereséget szenvedtek el csoporton belül, a Big XII-ben a bűngyenge Kansas-t és Iowa Statet, illetve egy ponttal a „futottak még” kategóriába sorolandó West Virginiát győzték le, miközben még az LA Tech ellen is hosszabbításra kényszerültek. Bár sokan rebesgetik, az egyszer már visszavonult HC egyelőre marad a helyén, mert szeretné, ha a fia, az ST koordinátorként dolgozó Sean Snyder venné át tőle a stafétát, elképzelését azonban a vezetőség mintha nem osztaná.

Arkansas Razorbacks (7-5, 5-3): Csakúgy, mint tavaly, idén is csalódást keltően induló, ám reménykedésbe forduló szezont produkált Bret Bielema együttese. Szeptemberben a MAC-os Toledo-tól és a Big XII-es Texas Tech-től is kikapó Arkansas 2-4-ről változtatta pozitívra mérlegét közte két őrült, hosszabbításos mérkőzéssel (54-46 az Auburn és 53-52 az Ole Miss ellen).


Kire figyeljek?

KANSAS STATE
1. Will Geary (DT) – sophomore
2. Glenn Gronkowski (FB) – junior
3. Cody Whitehair (G) - 1-2. kör
4. Morgan Burns (CB) - 6. kör
5. Travis Britz (DT) - udfa

A sztáralkatnak aligha nevezhető Geary walk-onként igen gyorsan csapata legjobbjává nőtte ki magát és alacsony súlypontját, valamint robbanékonyságát kihasználva rendre túljár a támadófalemberek eszén.
A Gronkowski nevet látva ne lelkesedjük túl magunkat, Glenn közelebb áll tehetségben Danhez vagy Chrishez a testvérei közül, de az is biztos, hogy látni fogjuk még NFL dresszben. A labdával ritkán találkozik természetesen. Cody Whitehair még nem őszül, de őskövület ezen a szinten, 51. meccsére készül kezdőként. Megbízható játékát a megfigyelők is értékelni fogják. Burns négy TD-t hordott vissza kirúgás után, ami Big12 rekord egy év alatt, és a sérülésektől tizedelt secondary-nek az egyik biztos eleme.

 

ARKANSAS
1. Hunter Henry (TE) - junior (2. kör)
2. Sebastian Tretola (G) - 3. kör
3. Alex Collins (RB) - junior (3-4. kör)
4. Dan Skipper (RT) – junior
5. Brandon Allen (QB) - 6. kör

Az SEC legeredményesebb támadósoráról van szó 34.4 ponttal meccsenként, így nem véletlen, hogy a támadófal több helyen is képviselteti magát. Tavaly és idén is a legkevesebb sacket engedélyezte a Hogs ötöse, Skipper LT és RT poszton is elboldogult, Tretola pedig összesen egy sacket engedett egyetemi karrierje alatt. Sokat segít, hogy az ország legjobb tight endje az övék. Hunter Henry természetesen all-American lett miután a legtöbb first downt és a legtöbb yardot termelte a maga posztján.
Mögöttük Alex Collins csatlakozott Herschel Walkerhez és Darren McFaddenhez abban, hogy az SEC-ben csak ők hárman csináltak első három évükben mindig 1000+ futott yardot. Még két TD-vel ma iskolarekorder lehetne, aminek beállítására 1969 óta várnak. Allen semmiképp sem elit, de draftolható prospect, akinek volt pár kiemelkedő meccse, amire rá lehet mutatni a rezümében, de nála majd a felmérőkön jönnek a nehéz dolgok.

 

Mik az esélyek?
Az összes bowl közül itt az egyik legnagyobb a spread, 12.5 pontos favorit az Arkansas, 56 pont az over/under.

 

Miért nézzem?
Elméletben nincs sok sansza a Kansas State-nek, de Snyder épp elégszer írta felül a papírformát ahhoz, hogy balga módon elhiggyük, ez egy előre lefutott párharc. Fontos természetesen, hogy a speciális csapategység és a labdaszerzési-mutató segítse a Wildcats célja elérésében, különben Bielema nem fog kegyelmezni a 2014-es Texas Bowlhoz hasonlóan kihívójának.

 


 

00:45 Oregon Ducks (#15) vs TCU Horned Frogs (#11) – tv: ESPN

Hol?
Alamodome, San Antonio. A 65.000 szurkoló befogadására alkalmas fedett stadion több sportágnak ad otthont, az amerikai foci mellett a labdarúgás és kosárlabda szerelmesei is gyakran látogatják. Elhelyezkedését tekintve az Alamodome a Texas állambeli San Antonio belvárosának délkeleti peremén található, 1993. május 15-én készült el és építési költségei 186 millió dollárra rúgtak. A San Antonio Spurs csapata körülbelül egy évtizedig ezen építményben játszotta mérkőzéseit, ők 2003-ban léptek le, míg a nemrég alakult UTSA Roadrunners egyetemi fociprogram 2011-ben költözött be főbérlőként. Az eredeti tervek között volt egy NFL franchise San Antonio-ba csábítása (sokszor cikkeztek a Raiders-ről lehetőségként a közelmúltban is), ám egyre valószínűbb, hogy ez a hajó már elúszott. Az biztos, hogy az Alamo Bowlra kifejezetten különleges end zone felfestésekkel készültek idén.

 

Miért?
Az Alamodome átadásakor egyértelmű volt, hogy minél több eseménnyel kell megtölteni, ezért adta magát egy bowl létrehozása is. Nem is kis csoportokat tudtak megnyerni a szervezők az ötlethez, a sok texasi gárdával bíró Southwest Conference mellett a Pac 10-nel szerződtek le, majd az SWC felbomlása után annak tulajdonképp utódja, a Big XII csatlakozott. 1995-től a nyugati partiakat a Big Ten váltotta, 2010-től újra az immár 12 tagúra bővült Pac-12 a társ. A főszponzora Valero Energy Corporation, benzines és petrolkémiai termékek gyártásával és beszállításával foglalkozó vállalat.

 

Mit kapnak a játékosok?
Beats Studio vezeték nélküli fejhallgatót, Fossil órát, 125$ értékű Best Buy ajándékkártyát, csapatfotót, mini-sisakot.

 

Kik játszanak?

Oregon Ducks (9-3, 7-2): A Heisman-díjas Marcus Mariota távozásával nem volt valós elvárás a nagydöntős szereplés megismétlése Eugene-ben, jóllehet az FCS-ből ide transzferelő QB, Vernon Adams Jr. döntése bizakodásra adott okot. Adams a Michigan State elleni bukta alkalmával megsérült, és hiánya a következő hetekben a csoportmérkőzéseken igen megérződött, persze a Utah elleni 62-20 arányú szégyenteljes vereség nem csak ezen a tényezőn múlt. Miután a Washington State is két vállra fektette otthon a Ducks-t már megszólaltak a vészharangok, Adams visszatértével azonban újra a helyes pályára álltak és többek között a Stanfordot, illetve a USC-t is móresre tanították az oregoniak.

TCU Horned Frogs (10-2, 7-2): Fort Worth-ben vita nélkül a rájátszást célozták meg a nyáron, és ugyan ezek a tervek gyakorlatban csak novemberre váltak semmissé, az már az év elején látszott, hogy az egyre-másra kidőlő játékosok hosszabb távon éreztetik majd hatásukat. Így is lett, a támadósor a gyengébb ellenfelekkel szemben még kihúzta a csávából Gary Pattersonékat, mikor a legjobban kellett, az Oklahoma State ellen minden becsődölt. A alapszakasz azért szépen fejeződött be, a rivális Baylort egy óriási puntháborúban múlták felül.

 


Kire figyeljek?

TCU
1. Josh Carraway (DE) - junior
2. Halapoulivaati Vaitai (OT) - 3. kör
3. Aaron Green (RB) - 4. kör
4. Joey Hunt (C) - 7. kör
5. Davion Pierson (DT) - udfa

Josh Doctson, a nagyszerű elkapó csuklótörés miatt jó ha a Senior Bowl hetére felépül, Trevone Boykin, hátsó körös irányító (?) kocsmai verekedés miatt eltiltását tölti. Az ország 3. legerősebb támadósorából (564 yard meccsenként) ők biztosan hiányoznak majd, de amíg az OL egyben van, addig elvileg lehet focizni, bár a Dallas Cowboys fanok ezzel nem értenek egyet. Mögöttük Green 1171 yardot és 10 touchdownt szorgoskodott össze, egészen eltérő játékidő mellett meccsről-meccsre.
A védelemben is vannak jó képességű, de nem kiemelkedő játékosok, akikről nyilván nem sokat beszélnek ilyen offense láttán, mondván ha ötven alatt kapnak, akkor általában nyernek.

 

OREGON
1. DeForest Buckner (DE) - 1. kör
2. Royce Freeman (RB) - sophomore
3. Bralon Addison (WR) - 3. kör
4. Tyler Johnstone (T) - 5. kör
5. Vernon Adams Jr (QB) - udfa

Adams csak érdekességképpen van itt, testi paraméterei miatt erős szembe szélben kellene kiharcolnia a profi ligába jutást, miközben QB-ratingben a Pac-12 legjobbja. Az all-conf válogatottnak így se jutott közelébe. A kacsák támadórendszerét már talán nem kell bemutatni, ebben Addison elkapott 10 TD-vel villogott, Freeman pedig 1706 futott yarddal, amiből 14 touchdown származott.
Idén a védelemben is dolgozik egy top10-es besorolásra hajtó játékos, Bucknert a Pac-12-ben az év védőjének is megszavazták.

 

Mik az esélyek?
7 pontos favorit az Oregon, 73.5 pont az over/under.

 

Miért nézzem?
A slágermeccs a nem kiemelt bowlok sorában, melyen mondjuk nem keveset rontott Trevone Boykin eltiltása. A TCU ellenben már bebizonyította, hogy nélküle is képes felvenni a jobb csapatokkal a versenyt (lásd Oklahoma), és a Ducks gyengélkedő D#-e bárkiből képes királyt csinálni. A győzelem sorsa ott dől el, hogy a számos sérüléssel küszködő Frogs védelmén a több hetes szünet mennyire segített.

 


 

04:15 West Virginia Mountaineers vs Arizona State Sun Devils – tv: ESPN

Hol?
Chase Field, Phoenix. A Sun Devil Stadiumot felújítják, így 2005 után pár alkalomra visszatér az Arizona Diamondbacks MLB franchise pályájára a bowl. Ezzel a behúzható tetejű, 48519 férőhelyes Chase Field a negyedik baseballpark, ahol egyetemi utószezoni futballmérkőzést rendeznek (a Miami Beach, St. Petersburg és Pinstripe Bowl volt a másik három).

 

Miért?
Arizona 2015-ig egyetlen bowlja 1989-ben indult el Copper Bowl néven Tucsonban, és azóta háromszor váltott várost és nyolcszor nevet, a társkonferenciákról nem is beszélve. Jelenleg a Big XII és a Pac-12 a két partner, Cactus Bowlra 2015-ben keresztelték át a meccset, főszponzornak most szállt be a Motel 6, moteleket üzemeltető hálózat. 2006-ban itt esett meg az FBS bowl-történetének legnagyobb fordítása, a Texas Tech 38-7-es hátrányból győzte le hosszabbításban a Minnesotát.

 

Mit kapnak a játékosok?
Múszaki cuccokból összeállított ajándékcsomagot, Fossil órát, Ogio Excelsior hátizsákot.

 

Kik játszanak?

West Virginia Mountaineers (7-5, 4-5): Ha nincs a Kansas State elleni vereség, akkor tökéletesen sallangmentes évet tudnak le Dana Holgorsen főedző tanítványai; a menetrend elején a három esélytelen non-konf ellenfelet könnyedén lerázták, majd a Big XII négy legjobbjától kikaptak, hogy ezt követően a csoport többi tagját legyőzzék. Vagyis csak legyőzték volna, mert a többször említett Wildcats pályáján a negyedik negyedben egy kickoff return TD döntött a KSU javára. Holgorsen nagy figura és sokan szeretik karaktere és támadóstratégiája miatt, ám 2016-ban valami extrát villantania kell, különben elveszti az állását.

Arizona State Sun Devils (6-6, 4-5): Todd Graham még közel sincs ilyen szituációban, de a nyári fogadkozások csúnyán visszaütöttek, utólag legalábbis meglehetősen röhejesen hangzik a betervezett playoff. Két sikerre lehetnek büszkék, az akkor hetedik kiemelt UCLA idegenbeli és az állami rivális Arizona otthoni megverésére.


Kire figyeljek?

WVU
1. Daryl Worley (CB) – junior
2. Wendell Smallwood (RB) – junior
3. Nick Kwiatkowski (LB) - 7. kör
4. Tyler Orlosky (OL) – junior
5. KJ Dillon (S) - udfa

Legértékesebb játékosuk, a safety Karl Joseph térde szétment októberben, így ő jó ha a draft idejére felépül egyáltalán. A markáns erőt képviselő hátvédsoruk másik kiválósága, Worley 6 picket fogott és 49 szerelése ért el, sokat lett volna ma is a képernyőn, ha épp tanulmányi problémák miatt a minap nem függeszti fel őt csapata. Dillon inkább munkásember, de a seniorok között nem nagy a választék. Futásban a Big12 második legjobb csapata az Eers, Smallwood 1447 futott yarddal ugyancsak második és 6.4-es átlaggal megy, amibe 9 touchdown is beleszámít.

 

ASU
1. Christian Westerman (G) - 3. kör
2. Lloyd Carrington (CB) - 5. kör
3. Vi Teofilo (G) - 6. kör
4. Demario Richard (RB) – sophomore
5. Mike Bercovici (QB) - udfa

Több NFL prospectjük is van, de nyilván nem a guardok miatt fog az ember leülni meccset nézni (hacsak nem égető hiányposzt a kedvenc csapatánál). Eléggé se íze, se bűze ez a névsor, van ugyan egy ezer yardos futójuk, meg egy korrekt QB, de utóbbiból aligha lesz profi hosszú távon.

 

Mik az esélyek?
A fogadóirodák ezen a meccsen vacilláltak a legtöbbet, csupán 1 pontos favorit a West Virginia. Az over/under 64 pont.

 

Miért nézzem?
A szezon végéhez közeledvén minden meccset, minden játékot meg kell becsülni, és a Cactus Bowl után már csak a január 9-i másodosztályú finálé és a 11-i nagydöntő marad. Plusz két jó offense-t is láthatunk, amihez remélhetően színvonalas játék is párosul majd.