Bowl beharangozók [12/31]

Az év utolsó napján is rendeznek négy bowl-meccset.

Bowl beharangozók [12/31]

Az elmúlt napok bowljainak összefoglalói:

Conner és Boyd nyerte meg a Pizza Bowlt a Pittsburghnek.

Rangsoroltat vert a Utah State, ismét buktak Jordan Lynchék.

Nem bírt el Catóékkal a tartalékos Maryland.

Az utolsó percben dőlt el a Texas Bowl a Syracuse javára.

Megbízott edzővel is győzni tudott a Washington a BYU ellen.

Az írek nehezen, de igazolták a papírformát Bronxban.

A North Carolina speciális csapatrésze játszotta a főszerepet a Belk Bowlon.

Bridgewater 447 yardjára építve kiütötte a Louisville a Miamit.

Tyler Lockett 3 elkapott touchdownjával verte a K-State a Michigant.

 

ADVOCARE V100 BOWL

Arizona Wildcats vs. Boston College Eagles

Mikor?
Magyar idő szerint 2013. december 31-én, kedden 18:30-tól az ESPN-en.

Hol?
A louisianai Shreveportban, a 49,427 fő befogadására képes Independence Stadiumban. A stadion néhány rövidéletű csapat otthona volt, jelenleg nincs gazdája, a most lejátszásra kerülő meccsen kívül csak a Shreveport Classic meccset rendezik meg itt minden évben, amelyen helyi FCS csapatok küzdenek meg.

Kik játszanak?
A bowl egészen tavalyig Independence Bowl névre hallgatott, miután az Egyesült Államok függetlenségének kétszázadik évfordulóján, 1976-ban rendezték meg először. Korábban a Southland, a Big 12 és a Mountain West is szerződésben állt vele, jelenleg az SEC-ből és az ACC-ből választana egy-egy csapatot. Miután azonban az SEC tizedik, illetve az ACC hetedik helyezettje kerülne ide, gyakran előfordul, hogy nincs elég pozitív mérlegű csapat ezekben a főcsoportokban ahhoz, hogy ide is küldjenek egyet, ilyenkor helyettest kell találni. Tavaly egy MAC-Sun Belt összecsapás született ilyen okokból, idén pedig az SEC reprezentáns helyére a Pac-12-ből szereztek ellenfelet az ACC hetedikjének.

Díjazás:
A csapatok 550,000 dollárt kapnak a fellépésért, a játékosok pedig egy Timely karórával, egy New Era sapkával és egy, az alkalomra elkészített labdával térhetnek haza.

A csapatok:


ARIZONA WILDCATS (7-5, 4-5 Pac-12)

Út Shreveportig: A Wildcats egy komoly bowlra való eljutás reményében vágott neki a szezonnak, és bár ettől nem voltak messze, végül nem sikerült ezt elérniük. Három kötelező győzelemmel nyitották az idényt, majd jött egy sima vereség a Washington, majd egy szoros a USC otthonában. A konferencia gyengébb csapatai (Utah, Colorado, California) ellen sikerült kozmetikázni a mérlegen, felcsillant ismét a remény. Ezt követően azonban egy várható (UCLA), és egy váratlan (Washington State) hazai zakó úgy tűnt, megpecsételi a Vadmacskák sorsát, hiszen két nagyon nehéz meccs volt hátra a szezonból. Ekkor a szezon egyik nagy meglepetéseként nagyon eltángálták az Oregont, ezzel nagyobb tiszteletet vívtak ki, amit az Arizona State elleni állami rangadón sikerült többé-kevésbé elveszteni egy méretes zakóval.

Meghatározó játékosok: BJ Denker (QB), Ka’Deem Carey (RB), Mickey Baucus (LT), Shaquille Richardson (CB), Marquise Flowers (OLB), Jake Fischer (MLB)

Erősségek: Ka’Deem Carey lett idén a Pac-12 legjobb támadója, egyetlen meccsén sem futott 100 yard alatt, aki még nem látta játszani, mindenképp nézzen bele a meccsbe. Előtte rutinos, kemény falemberek törik az utat, BJ Denker pedig folyamatosan javuló teljesítménnyel irányít, ráadásul ő is veszélyes a földön. A védelem nagyot javult tavalyhoz képest, a linebacker-sor jóval magabiztosabb, Shaquille Richardson pedig sztárrá nőtte ki magát cornerback poszton.

Gyengeségek: Denker bár egyre biztosabb kezű, a Wildcats még mindig gyengén passzoló csapat, nincsenek igazán jó elkapók sem a keretben. A védelem, különösen a védőfal továbbra is hagy kívánnivalót maga után, ezt bizonyította az Arizona State is.


BOSTON COLLEGE EAGLES (7-5, 4-4 ACC)

Út Shreveportig: A tavalyi csalódást keltő idény után az új edző, Steve Addazio vezetésével felállt a padlóról a Boston College, és teljesen elégedettek lehetnek idei eredményeikkel. A Villanova kötelező legyűrése után következett a Wake Forest elleni csoportgyőzelem, aztán két nagyágyú (Florida State, USC) ellen romlott a mérleg. Az Army elleni nem túl értékes győzelem és két újabb zakó (Clemson, North Carolina) úgy tűnt, ez a szezon sem lesz jobb, mint a tavalyi. Az idény második fele azonban sokkal jobban alakult, a Virginia Tech elleni meglepetéssel új lendületet kapott a gárda, és újabb három győzelem következett a New Mexico State, a North Carolina State és a Maryland ellen. Még szebb lett volna a szezon, ha a Syracuse nem fordít ellenük a szezonzárón hat másodperccel a vége előtt, de így is mindenki elégedett Chestnut Hillen.

Meghatározó játékosok: Chase Rettig (QB), Andre Williams (RB), Alex Amidon (WR), Matt Patchan (T), Kaleb Ramsey (DE), Kevin Pierre-Louis (LB).

Erősségek: Egyetlen oka van annak, hogy Carey nem kapta meg idén a legjobb egyetemi futónak járó Doak Walker Díjat: Andre Williams. A Sasok sztárfutója egyedül viszi hátán a támadósort, persze ki kell emelni előle a falat is. Alex Amidon az egyetlen passzra használható játékos a keretben, de ő nem rossz. nagyon kevés eladott labdával dolgoznak a támadók, a védők pedig komoly nyomást képesek helyezni az ellenfelek irányítóira.

Gyengeségek: Amidonon kívül nincs passzjáték. A secondary harmatos, közepes elkapók is darabokra tudják szedni. A futás elleni védelem közepes számokat hoz, de csődöt mond, ha viszonylag jó futójátékkal találja szembe magát. Az egysíkú támadójáték miatt harmadik kísérleteknél nem hatékonyak Williamsék.
Érdekességek:
- A két gárda még sosem játszott egymással
- Az Arizona még sosem utazott ennél keletebbre bowlmeccsért
- Egyik csapat sem járt még ezen a bowlon, a legsikeresebb a 4-1-es mérleggel rendelkező Ole Miss
- A bowlon rendszerint 2-3 MVP-t választana, közülük néhány nagyobb, NFL-t megjárt név: Geno Atkins (Georgia, 2009), Eli Manning (2002, Ole Miss), Gary Kubiak (Texas A&M, 1981)

 

Az esélyekről:
Annyi biztos, hogy a futójáték szerelmesei nem fognak csalódni a meccsben. Az NCAA talán két legjobb futója csap össze, és egyik védelem sincs azon a szinten, hogy megállítsa az ellenfél földi támadását. A két támadóegység persze ettől még nem ugyanolyan: a Wildcats modern, gyors játékot játszik (ahogy azt Rich Rodrigueztől megszokhattuk), míg az Eagles egy hagyományos, lassabb, de nagyon kemény stílust alkalmaz. Miután a védelmek nagyjából hasonlóak (leszámítva a védőfalat, ahol a Boston College jobb), az lehet a döntő, hogy az Arizonának valamivel hatékonyabb a passzjátéka. Mindez akkor lehet igaz, ha Denker nem adja el a labdát sokszor, ugyanis ez esetben a labdabiztos Eagles komoly sanszot kap a győzelemre. Mindenesetre szoros, pontgazdag, sok futással tarkított meccsre lehet
számítani, ahol sokat számít majd a motiváció is: az Arizonánál talán elégedetlenek ezzel a párharccal, míg a Boston College-nak még egy vereség esetén is biztos a sikeres szezon.

Rajnai Gergely (Rajna)

 

HYUNDAI SUN BOWL

UCLA Bruins vs. Virgina Tech Hokies

Mikor?
Magyar idő szerint 2013. december 31-én, kedden este 20.00 órától, a CBS csatorna közvetítésében.

Hol?
Hagyományosan a texasi El-Pasoban rendezik a Sun Bowlt, a mexikói határ közelében fekvő városban eleinte egy középiskolai pályán, majd később a Kidd Fielden mérkőztek meg a felek, 1963 óta azonban kifejezetten ennek az eseménynek a kedvéért húzták fel a Sun Bowl Stadiumot, apróbb felújításokkal azóta is ezt használják. Az 51.500 néző befogadására alkalmas létesítmény az alapszakasz során az UTEP Miners otthona.

Kik játszanak?
A bowl hosszú történelme során sokat változtak a résztvevők, így az eredményeket böngészve feltűnhet, hogy szinte már az összes nagyobb egyetem legalább egyszer játszott itt az utószezonban. A legújabb 2013-as megállapodás szerint az elkövetkező négy évben első körben a Pac-12 és az ACC konferenciákból választhatnak a szervezők, egyaránt a negyedik helyezettet.

Díjazás:
Az egyetemek 1.9 millió dollárt kapnak a részvételért, míg a játékosok egy kisebb ajándékcsomagot, Timely órával, Majestic pulóverrel, Top of the World sapkával, Ogio hátizsákkal valamint egy emlékérmével és hajszárítóval.

A csapatok:

UCLA BRUINS

Út El-Paso-ig: Remekül kezdte az idényt a Bruins, a kezdeti 21. kiemelt hely után öt, rendkívül magabiztos győzelemmel már a 9. helyről várhatták a Stanford(13.) ill. Oregon(3.) elleni, sorsdöntő találkozókat, azonban a Pac-12 északi divíziójából mindkét csapat erősebbnek tűnt idegenben, ráadásul az utolsó előtti héten a déli vetélytárs Arizona State(17.) is megtréfálta őket. A városi rivális Trojanst idén legyőzték, így hiába futottak viszonylag eredményes évet, a kiemelt ellenfelek ellen nem tudták bizonyítani, hogy miért érdemelnének az országos 17.-től jobb helyet.

Húzónevek: Brett Hundley (QB), Jordon James (RB), Shaquelle Evans (WR), Xavier Su’a-Filo (OL), Cassius Marsh (DE), Anthony Barr (OLB), Eric Kendricks (LB), Myles Jack (LB/RB)

Erősségek: Jim Mora remekül kezeli a fiatal csapatát, minden meccsen extra motiváltak mely eredményességgel is társul. A sok sérült ellenére egész évben hatékony maradt a támadósor, Brett Hundley a konferencia legpontosabb passzolója volt, 22 TD átadás mellett a földön is komolyan veszélyeztetett. A futójáték Jordon James kezdő RB kiesésével is sok gondot okozott az ellenfeleknek, hisz a már említett Hundley (587 yard, 9 TD) mellett Paul Perkins (570 yard, 5 TD) is jól dolgozott. A védelemben elsősorban a linebacker sor erős, mind passzsiettetésben, mind futás ellen a körülményekhez képest helyt álltak. Érdemes külön kiemelni Myles Jacket, a fiatal játékos már legelső évében berobbant a köztudatba, a labda mindkét oldalán megválasztották az év újoncának, a hiányzók miatt a backfielden is felállt néha, melynek 37 futásból 267 yard lett az eredménye, a 7.3-as átlaghoz ráadásul 7 TD is párosult. Linebackerként azonnal kezdővé vált és 71 tackle mellett például 10 TFL, 10 PD és interception is áll a neve mellett.

Gyenge pontok: A támadófalban három újoncnak is kezdeni kellett, melynek meg is lett az eredménye, 33-szor sackelték Hundleyt. Shaq Evans ugyan egyetemi szinten jó elkapó, igazi elit segítséget senkitől nem kaphat az irányító passzjátéknál, mely egy erős D# ellen a vártnál jobban kiütközhet. A védelemben ugyan több „playmaker” játékos is van, egységként nem tudtak hatékonyak lenni, még a győzelmeik során is viszonylag sok pontot engedtek az ellenfeleiknek.VIRGINA TECH HOKIES

Út El-Paso-ig: Nem mondhatni, hogy az első heti, Alabama ellen elszenvedett sima zakó megtörte volna a csapatot, hisz kihasználva a könnyebb menetrendet, 6-1-es mérleggel, a 14. helyen kiemelve várták a Duke csapatát. Itt azonban váratlan verességgel ért véget a nagy menetelés, ráadásul az utolsó öt csoportmeccsből csak kettőt sikerült megnyerni, így keserű szájízzel ért véget az alapszakasz, hiába az állami rivális elleni 16-6-os győzelem. A nagy visszaesés eredményeként nemhogy konferencia döntőt nem játszhattak, de még a divíziójukon belül is csak a negyedik pozíciót sikerült elérni.

Húzónevek: Logan Thomas (QB), Trey Edmunds (RB), Derrick Hopkins (DT), Jack Tyler (LB), Kendall Fuller (CB), A.J. Hughes (P)

Erősségek:
 Nem csak az ACC, de több szempontból is az ország egyik legjobb védelmét sikerült összeraknia Frank Beamernek, 37 sack, 19 interception, meccsenként engedett átlagosan 103.8 futott és 168.5 passzolt yard, beszédes számok. Nem villogtak az év során a támadók, de az elkapókra valamelyest kevesebb panasz lehetett, végig kiegyensúlyozott volt a társaság, kiemelkedő játékos nélkül is, jó rotálási lehetőséggel segítették csapatukat.

Gyenge pontok: Logan Thomas végzős évére karrierje legrosszabb szezonját rakta össze, mind futás, mind passz terén egyre kevésbé tudott meghatározó lenni, mellyel erősen limitálttá vált a teljes offense. A védelem ugyan remek számokat hozott össze, igazán komoly ellenfél ellen nem tudtak bizonyítani, márpedig a Bruins támadói nem egy ACC szinten fognak pörögni. Trey Edmunds a legeredményesebb futó volt 2013-ban, lábtörése miatt azonban kénytelen lesz kihagyni ezt a találkozót.

Érdekességek:
- Sorozatban 21. bowl mérkőzésére vezetheti csapatát Frank Beamer, ez a leghosszabb sorozat az aktív edzők között, de az egyetemek között is második a Florida State 32 fellépése mögött.
- 2005 óta először érhet el legalább 10 győzelmet egy szezonban a UCLA.
- Negyedik Sun Bowljára készül a Bruins, a Hokies viszont 1947 után csupán másodszor jár itt.
- Az ajándék hajszárítónak külön története van, 1980-ban a Helen of Troy cég alapítójának lánya, Kari indult a Sun Queen szépségversenyen. A papának annyira megtetszett a Sun Bowl hangulata, hogy a részvevő egyetemek minden tagjának (az edzőket is beleértve) felajánlotta cége legismertebb termékét, és ez a hagyomány máig él, pár évig a vállalat a bowl fő támogatója is volt.


Az esélyekről:
Erős támadósor az erős védelem ellen, cserébe a labda másik oldalán egyik csapat sem tudott kiemelkedőt alkotni. A meccs könnyen a scrimmage vonalon dőlhet el, hisz egyik támadófal sem brillírozott, így megfelelő nyomás esetén mindkét irányító bajba kerülhet. A szurkolók, szakértők és fogadóirodák szerint is a Bruins az esélyesebb, de ehhez a védelmüktől is legalább egy átlagos teljesítmény kell Thomasék megállításhoz.

Varga Kristóf (kristof)

 

AUTOZONE LIBERTY BOWL

Rice Owls vs. Mississippi State Bulldogs

Mikor?
Szilveszter estéjén 22:00-s kezdéssel. Az éjféli pezsgőzés alatt ez megy majd a háttérben.

Hol?
Memphis, Tennessee. A Liberty Bowl Memorial Stadium nevű intézményben. A Memphis Tigers otthona ez az NCAA-ben, 59 308 néző befogadására alkalmas, és a Southern Heritage Classic keretein belül a Tennessee State és a Jackson State is itt ütközik meg már 1990 óta. Párosítástól függetlenül a Liberty Bowlon mindig teltház van.

Kik játszanak?
A Conference USA legkívánatosabb csapata utazik ide, ellenfele pedig a SEC-ből 8. helyen elkelő alakulat. Az idei szezon sem kivétel.

Díjazás:
Lesz egy HD fejhallgató, karóra, napszemüveg, sportcipő, sportszandál (!), Kevin Durantes hátizsák és egy labda. Az egyetemek 1 437 500 dollárral gazdagodnak a 21. legjobban fizető bowlon.

A csapatok:


RICE OWLS

Út Memphisbe: Bajnoki címmel a zsebben érkeznek a houstoni baglyok, 1957 óta nem volt ilyen. Sőt, az 1960/61-es idényekben volt példa arra utoljára, hogy egymás utáni években tagjai voltak az utószezonnak. Bekezdtek a szezon elején, a Texas A&M-Kansas-Houston non-konf menetrendet nem kell szégyellni, és bár csak a gyengécske Jayhawksot kapták el, egy Big12 csapat elleni W mindig nagy siker a Rice számára. Ez egy ötös győzelmi szériát indított el, amit a North Texas ugyan megtört, de újabb 3 sikerrel vigasztalódtak és simán hozták a C-USA nyugati első helyét. A döntőben a Marshall 41-24-re maradt alul, ami hatalmas meglepetésnek számított.

Húzónevek: Charles Ross (RB), Jordan Taylor (WR), Christian Covington (DE), Michael Kutzler (LB), Phillip Gaines (DB), Chris Boswell (K)

Erősségek:
Megbízható red zone offense, 42/47 pontszerzést felmutatva. Ezek közül 35 touchdown volt, ami külön fegyvertény.
Charles Ross egy 6´1“ magas, 235 fontos running back, izomból megy előre és tömik is labdával folyamatosan. 15 touchdown és 1252 yard lett a mérlege 2013-ban.
Taylor McHargue irányítóként szintén veszélyes a földön, 17 TD futása van karrierje alatt és a hossz passzokkal is veszélyeztet. Az idényben 19 olyan játékot mutatott be, ahol 25 yardosnál hosszabb elkapás lett a vége. Főleg play-actionökre kell számítani.

Gyengeségek:
33 beszívott sack, ami azért is kellemetlen, mert ez egy futócsapat, sokkal kevesebb alkalma van a védőknek földre vinni a QB-t mint más párosításban. Nem lenne egyszerű ha sok 3. és hosszú kísérletre kárhoztatnák magukat.


MISSISSIPPI STATE BULLDOGS

Út Memphisbe: Semmi érdekes sem történt egészen az utolsó hétig, mikor a 7-4-es mérleggel álló Ole Misst sikerült elkapni hosszabbításban az Egg Bowlon. Előtte a kötelezőket hozta Dan Mullen csapata, a vereségeiket pedig olyan csapatoktól szenvedték el mint az Oklahoma State, az Auburn, az LSU, a South Carolina, az Alabama és a Texas A&M, csupa top20-as, top10-es gárda. Volt némi félelem, hogy 4-6 után nem lesz bowl, de az Arkansas majd a Mississippi is fejet hajtott ellenük az overtime végén.

Húzónevek: Dak Prescott (QB), Gabe Jackson (G), Malcolm Johnson (TE), Deontae Skinner (OLB), Denico Autrey (DE), Baker Swedenburg (P)

Erősségek:
Gabe Jackson egy magasan jegyzett guard prospect, hasonló adottságokkal, mint a Detroit Lions újonca, Larry Warford. Hatalmas testét meglepően gyorsan mozgatja oldal irányba is, potenciális NFL kezdőről van szó, így az OG problémás csapatok szurkolói nyugodtan nézzék meg őt ma.
Meccsenként 2 labdaszerzés átlagosan, de ezt leginkább az utolsó 4 találkozó nyomja meg, amiken 14 jött össze. Ha ezt az arcát hozza a védelem, akkor nem lehet gond.

Gyengeségek:
Két irányítót rotálnak, ami kissé feleslegesnek tűnik. A futni is tudó Dak Prescott (751 yard, 11 TD) sokkal jobban mutatott a pályán, mint a pár százalékkal jobban passzoló Tyler Russell.
Nickoe Whitley személyében a legjobb védőjük térdműtét miatt nem tud játszani,. így a safety poszton verhetők lehetnek.
LaDarius Perkins 1000+ yardos szezon után óriási szenvedést mutat be idén, még az 500 yardot sem érte el és összesen 2 TD-t futott.

 

Érdekességek:
- A bowlt Philadelphiában alapították 1959-ben, onnan Antlantic City-n keresztül érkezett meg Memphisbe 5 évvel késöbb.
- A Mississippi State 4. alkalommal jön ide, eddig 2-1 a mérlegük. Legutóbb 2007-ben a UCF ellen léptek pályára és nyertek 10-3-ra, parádés meccsen. A Rice most debütál.
- 1975-ben találkoztak eddig egyetlen alkalommal az egyetemek és bár a Bulldogs ott 28-14-re győzött, sorozatos szabálysértéseik miatt az eredményt hivatalosan törölték.

Az esélyekről:
Egy SEC csapat mindig esélyes kell, hogy legyen egy C-USA gárda ellen, akkor is ha utóbbi a bajnok, míg előbbi csak a 8. választott. Most sincs ez másképp, a fogadóirodák 7 pontot állapítottak meg a Bulldogs javára. A Rice nem találkozott az alapszakaszban ilyen szintű gárdával, erőben, sebességben és szívósságban igen nehéz lesz felvenniük a kesztyűt a legjobbak között edződő Miss State legjobbjaival. Ugyanakkor az MSU nem egy parádézó együttes támadó oldalon, így mindenképp szoros meccsre van kilátás, mert náluk kevés a playmaker. Az NCAA kedvelőinek a Liberty Bowl igazi finomságnak ígérkezik, hiszen megtudhatjuk, hogy valójában mennyit ér a C-USA bajnoki cím, le tudja-e ez az együttes győzni a SEC egyik középcsapatát.

Herczeg Ádám (Höri)

 

CHICK-FIL-A BOWL

Duke Blue Devils vs. Texas A&M Aggies

Mikor?
Magyar idő szerint 2014. január 1-jén, szerdán, 2:00-kor. A mérkőzést a Digi Sport 1 is élőben közvetíti.

Hol?
Az atlantai Georgia Dome-ban. Az Atlanta Falcons több mint 71 ezer néző befogadására alkalmas fedett arénáját 1992-ben nyitották meg. Az 1996-os atlantai olimpián több sportág versenyeit is itt rendezték, évről évre ebben a stadionban játsszák az SEC konferencia döntőjét, továbbá ez a létesítmény szolgál a Georgia State egyetem futballcsapatának otthonául. A Chick-fil-A Bowlt, valamint elődjét, a Peach Bowlt 1992-ig a Georgia Tech pályáján, a Grant Fielden, illetve az Atlanta-Fulton County Stadiumban tartották; két évtizeddel ezelőtti megnyitása óta azonban a Georgia Dome az esemény helyszíne.

Kik játszanak?
A bowl kezdeti időszakában rendszerint egy ACC-alakulat játszott egy at-large alapon meghívott gárdával. 1993 óta van érvényben a jelenlegi rendszer, mely szerint egy SEC- és egy ACC-csapatot invitálnak a szervezők Atlantába.

Díjazás:
Összesen 6.900.000 dollárt osztanak szét a résztvevő egyetemek között, míg a játékosok Fossil karórát, Russell Athletic sapkát és táskát, focilabdát, 300 dollár értékű Visa vásárlási utalványt, valamint Chick-fil-A vásárlási utalványt kapnak.

A csapatok:


DUKE BLUE DEVILS (10-3, 6-2 ACC)

Út Atlantáig: A Duke menetelése az idei szezon egyik legnagyobb szenzációját szolgáltatta. A Blue Devils már tavaly is kisebb hőstettet hajtott végre azáltal, hogy egyáltalán kiharcolta az utószezonbeli szereplés jogát, és az ötven százalékos mérleg kibrusztolásánál többet idén sem várt tőlük gyakorlatilag senki. Szeptemberben, a Georgia Tech és a Pittsburgh elleni egymást követő vereségek után még valóban úgy tűnt, hogy legfeljebb divíziója középmezőnyét célozhatja meg az észak-karolinai együttes, ehelyett azonban egy nyolcmeccses győzelmi szériával álltak elő. Legyőzték két, előzetesen jóval magasabbra taksált csoportriválisukat, a Virginia Tech-et és a Miamit is, és a célegyenesben sem hibáztak David Cutcliffe tanítványai; november végén a North Carolina idegenbeli felülmúlásával biztosították divízióelsőségüket. Az ACC döntőjében - a papírformának megfelelően - egyoldalú meccsen kaptak ki az első helyen rangsorolt Florida State-től (7-45), de az iskolarekordot jelentő 10 győzelemnek köszönhetően így is a futballprogram történetének egyik, ha nem a legnagyszerűbb évét produkálták a kék ördögök.

Húzónevek: Anthony Boone (QB), Jamison Crowder (WR), Kenny Anunike (DE), David Helton (WLB), Ross Cockrell (CB), Jeremy Cash (S)

Erősségek: A Duke támadósora elsősorban az Anthony Boone - Jamison Crowder páros fémjelezte passzjátékra építhet. Szituációs játékosként a második számú irányító, Brandon Connette is bevetésre kerülhet, aki az alapszakaszban 13 touchdownt futott. A támadófal megfelelő védelmet képes biztosítani az éppen aktuális QB számára, az eddigi 13 meccsen összesen 16 sacket engedtek. Az ACC öt legtöbb szerelést jegyző játékosa közül három (Helton, Cash és a középső linebacker Kelby Brown) a Blue Devils védőegységében szerepel. Crowder és egy freshman defensive back, DeVon Edwards révén a Duke az FBS egyik legjobb returner egységével rendelkezik.

Gyenge pontok: A passzjáték ugyan produktív, de a Duke irányítói meglehetősen sok interceptiont vétenek. A csapat legeredményesebb futója, Jela Duncan eltiltás miatt nem léphet pályára a meccsen, továbbá egy másik running back, Shaquille Powell szereplése is kérdéses, ami egyrészt óriási érvágás a futójáték számára, másrészt ezáltal nagyobb teher nehezedik a passzjátékra is. A támadófal legfontosabb láncszeme ugyancsak hiányozni fog; a kezdő bal oldali tackle, Perry Simmons ACL-sérülés miatt marad le a bowlról. A támadósort alaposan visszavetheti az említett játékosok hiánya, míg a defense eleve nem túl veretes; a labdaszerzések elfogadható számán túl minden szempontból az ACC gyengébb egységei közé tartozik a Duke védelme. A másodéves Ross Martin tehetséges kicker, tavaly 20/23-as mutatóval zárt, idén viszont mezőnygól-kísérleteinek kevesebb, mint 70 százalékát tudta csak értékesíteni.


TEXAS A&M AGGIES (8-4, 4-4 SEC)

Út Atlantáig: Johnny Manziel berobbanása és az Aggies nagyszerű SEC-debütálása után sokan azt várták, hogy a földművesek ebben a szezonban már a nagydöntős szereplésért fognak harcolni. Rögtön az idény elején tökéletes alkalom kínálkozott Kevin Sumlin alakulata számára a bizonyításhoz, elvégre szeptember közepén a bajnoki címvédő Alabamát fogadhatták a Kyle Fielden. Az év legnagyobb egyetemi meccseként beharangozott találkozó színvonal szempontjából nem okozott csalódást, a texasiak azonban szomorúan hagyhatták el a pályát a lefújást követően; Manzieléknek ezúttal nem sikerült kibabrálniuk az első helyen rangsorolt Tide-dal. Egy hónappal később az Aggies egy másik csoportriválisával, az Auburnnel szemben is alulmaradt, ez a vereség pedig végképp szertefoszlatta SEC-bajnoki álmaikat. Az at-large BCS Bowl meghívóra még volt esélyük, ehhez viszont mind az öt hátralévő meccsüket meg kellett volna nyerniük. Az első három mérkőzést még behúzták, november végén azonban az LSU ismét Johnny Football kriptonitjának bizonyult, majd egy héttel később az SEC keleti divíziójának első helyéért harcoló Missourival sem bírtak a földművesek.

Húzónevek: Johnny Manziel (QB), Ben Malena (RB), Mike Evans (WR), Jake Matthews (LT), Cedric Ogbuehi (RT), Drew Kaser (P)

Erősségek: Támadó oldalon minden egyes csapatrészben (futók, elkapók, támadófal) az ország egyik legjobb játékosállományát vonultatja fel az Aggies (Evans és Matthews posztja legszűkebb elitjéhez tartozik), Johnny Manzielt pedig aligha kell bárkinek is bemutatni. A nagyszerű játékosanyag és Kevin Sumlin rendszerének ötvözete az FBS egyik legkiválóbb támadógépezetét adja. Drew Kaser a második legjobb punt átlaggal büszkélkedhet az országban.

Gyenge pontok: A támadósorról szinte csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, ellenben a texasiaké az egyik leggyengébb védelem az SEC-ben. Mark Snyder számos kulcsembert - például Damontre Moore-t és Sean Portert - elveszítő egységének nem sikerült felülkerekednie a távozók hiányán, a defense futás és passz ellen is borzasztó gyengén teljesít. Helyzetüket tovább nehezíti, hogy az egység talán legtehetségesebb játékosa, az újonc Darian Claiborne (MLB) eltiltás miatt nem szerepelhet a bowlon. Visszahordásoknál és különösen punt coverage-nél nem jeleskedik a speciális egység.

 

Érdekességek:
- Korábban még sohasem találkozott egymással a Duke és a Texas A&M futballcsapata, továbbá a Chick-fil-A Bowlban is most szerepel először mindkét együttes.
- A Georgia Dome nézőcsúcsát is egy Chick-fil-A Bowl mérkőzés tartja, a 2006-os Georgia - Virginia Tech összecsapást 75.406-an látták a helyszínen. A tavalyi Clemson-LSU találkozó minden idők legnézettebb non-BCS bowlja volt az ESPN-en. Egyúttal a non-BCS bowlok között a Chick-fil-A Bowl büszkélkedhet a legmagasabb helyszíni átlagnézőszámmal.
- A csirkés szendvicsekre specializálódott Chick-fil-A gyorsétterem-hálózat 1998 óta szponzorálja az eseményt. 2006 óta birtokolják a kizárólagos névadói jogokat, előtte - Georgia állam becenevéből adódóan - Peach Bowl néven futott a sorozat.
- Szerzett már itt MVP-címet többek között Hines Ward (Georgia), Champ Bailey (Georgia), Devin Hester (Miami), Matthew Stafford (Georgia) és C.J. Spiller (Clemson) is.
- Ez az egyetlen olyan párosítás az idei utószezonban, melynek mindkét résztvevője elmondhatja magáról, hogy az alapszakaszban úgymond hozzájárult a két nagydöntős csapat valamelyikének BCS-fináléba jutásához (a Duke a Florida State-től, a Texas A&M az Auburntől kapott ki).
- A Texas A&M kickere, Josh Lambo anno gurulós fociban is kipróbálta magát: az egykori profi soccer kapust a 2008-as MLS draft első körének 8. helyén választotta ki az FC Dallas.
- A Chick-fil-A Bowl egyike lesz a következő szezontól induló College Football Playoff úgynevezett access bowljainak, melyek között a rájátszás elődöntőit rotálják évről évre (emiatt újra Chick-fil-A Peach Bowlra változik az esemény hivatalos neve). Az atlantai bowl először a 2016-os idényben funkcionál majd playoff-meccsként.

Az esélyekről:
A Blue Devils szempontjából mindenképpen pozitívum, hogy a Texas A&M védősora a szezon nagy részében átjáróházra emlékeztetett, az viszont több mint kétséges, hogy David Cutcliffe együttesének támadósora képes lesz-e lépést tartani ponttermelésben az Aggies támadószekciójával. Ugyanakkor épp a Duke az élő példája annak, hogy nincs előre lefutott meccs (a bowl szezonra pedig ez végképp igaz), bravúrok egész sorát bemutatva jutottak el idáig a kék ördögök, egy újabb upset pedig már csak a hab lenne a tortán. Azért is érdemes lesz figyelni a Chick-fil-A Bowlra, mert könnyen lehet, hogy most láthatjuk utoljára Johnny Manzielt egyetemi mérkőzésen.

Vass Ádám (vassadi)


Hozzászólások

több mint 10 éve
r.baggio New Orleans Saints Tulane Green Wave 241 — No es importante
a Sun Bowlnál az esélyekről rész kitöltetlenül maradt, pár csapat neve mellől meg lemaradt a mérleg


---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal