Bowl-beharangozók [12/28]

Írta: r.baggio — 2015. december 28., 03:34

A szezon utolsó MNF-je elé dupla NCAA-s felvezetés dukál.

Bowl-beharangozók [12/28]


MILITARY BOWL
QUICK LANE BOWL

 

20:30 Pittsburgh Panthers vs Navy Midshipmen (#21) – tv: ESPN

Hol?
Navy–Marine Corps Memorial Stadium, Annapolis. Az Egyesült Államok Haditengerészeti Akadémiájának kampuszán elhelyezkedő stadion a Navy kadétok amerikaifoci és lacrosse csapatának otthonaként szolgál 1959 óta, befogadóképessége 34,000 fő (a nézőcsúcs ennek dacára 38,225 fő 2013-ból). Utoljára 2004-ben újították fel, 2009-ben egy profi lacrosse franchise, a Chesapeake Bayhawks is ide költözött.

 

Miért?
Congressional Bowl munkacímmel 2008-ban kapták meg a szervezők az engedélyt az NCAA-től egy új utószezoni mérkőzésre a fővárosban, melynek színhelyeként az ikonikus, ám 1991-ben a Washington Redskins által parlagon hagyott Robert F. Kennedy Memorial Stadiumot jelölték ki. Az EagleBank pénzügyi intézet ekkor szinte azonnal megvásárolta a néhasználati jogot, amit 2010-ben a világ ötödik legnagyobb fegyvergyártója, a Northrop Grumman túllicitált, így lett EagleBank Bowlból Military Bowl. Az RFK-től 2012-ben, a San José State vs Bowling Greennel búcsúztak, 2014-től az ACC és az AAC a két társkonferencia.

 

Mit kapnak a játékosok?
Egy Microsoft Xbox One-t Kinecttel és egy Under Armour tornazsákot.

 

Kik játszanak?

Pittsburgh Panthers (8-4, 6-2): Nagyszerűen mutatkozott be a Michigan State DC pozíciójából főedzőnek kinevezett Pat Narduzzi, elmozdítva a 6-6-os alapszakaszok fájó sorozatából az elmúlt öt évben négy HC-t „elfogyasztó” programot. Három vereség az abszolút elfogadható kategóriába tartozik, hiszen az Iowa, a North Carolina és a Notre Dame egyaránt a top10-ben foglal helyet jelenleg, egyedül a Miami elleni rondít bele a képbe az utolsó héten, ami ha megvan, sokkal előkelőbb bowl meghívóját jelentette volna.

Navy Midshipmen (10-2, 7-1): Megalakulása óta először vett részt idén csoportküzdelmekben a Navy, 136 éves függetlenségét feladva. A debütálás robbanásszerű volt, egyedül a Houston fogott ki rajtuk az American konferenciában, ami divízióelsőségbe is került. De így sem érheti egy szó a ház elejét a Notre Dame elleni vereséggel együtt sem, a másik nagy rivális, az Army elleni győzelmi széria 14 W-sre duzzasztásával és második 10 W-s kampányával Ken Niumatololo már vita nélkül kilépett elődje, Paul Johnson árnyákából, ráadásul a mormon mester nemet mondott a BYU ajánlatára, tehát még sok ideig a haditengerészet szolgálatában állhat.


Kire figyeljek?

NAVY
1. Keenan Reynolds (QB/RB) - 6. kör
2. Chris Swain (FB) - 7. kör
3. Bernard Sarra (DT)
4. EK Binns (OG)
5. Will Anthony (DE)

Náluk ugyebár a draft nem téma, hiszen első a haza, de például Joe Cardona esete tavaly megmutatta, hogy lehet kivétel. Reynolds az American konf év támadója, és a Heisman-szavazás 5. helyezettjeként akár tovább folytathatja sikerekben gazdag pályafutását a profik között egy posztváltás után, de itt ma még ő lesz az irányító. Reynolds a Shrine Game, Chris Swain a Senior Bowl keretei között kerül a továbbiakban megfigyelésre. Ha máshol játszanának, egyértelmű lenne, hogy az NFL reális lehetőség, innen viszont ez közel sem biztos.

 

PITT
1. Tyler Boyd (WR) - 2. kör
2. Adam Bisnowaty (LT) – junior
3. Ejuan Price (DE/OLB) – udfa
4. Qadree Ollison (RB) – freshman
5. JP Holtz (TE) - udfa

Tyler Boydról még sokat fogunk hallani Amerika különböző futball pályáin. Az egykoron wide receiver U néven emlegetett Pittsburgh igen régen bírt ekkora tehetséggel elkapó poszton, Jon Baldwint pedig felejtse el mindenki, aki eddig nem tette meg. A jövő Bisnowaty számára is fényes, de ő jobban jár, ha még egy évig pallérozódik, és akkor első körös tehetség is lehet belőle. Price egy sérülékeny tweener, de 2000 óta nem volt 11.5 sackes játékosa a párducoknak, így ők nagyon bíznak benne, joggal. Ollison az ACC év újonca díj nyertese, miután James Conner betegsége után bekerülve a csapatba 1000 yard fölé jutott és tízszer tudott pontokat szerezni.

 

Mik az esélyek?
Három pontos favoritok a saját stadionban focizó Tengerészek, 53 pont az over/under.

 

Miért nézzem?
December 19-i New Orleans Bowlon a Louisiana Tech futó Kenneth Dixon beelőzte Keenan Reynolds-ot az NCAA örökranglistáján szerzett TD-k számában, a hazai pályán búcsúzó, éppen ezért a már amúgy is extra motivált Navy QB-nek három TD szükséges a rekord újbóli megkaparintásához. A szórakoztatási faktor attól függ, hogy a Pitt mennyire asszisztál a gálához, mert ugyan a védelmük képes bárki megállítására és a támadóoldalon is vannak figyelemreméltó embereik, konferenciájuk kissé kitolt velük a Military Bowlra való küldéssel, és Narduzzi se volt még főedzőként ilyen szituációban.

 


 

23:00 Central Michigan Chippewas vs Minnesota Golden Gophers – tv: ESPN2

Hol?
Ford Field, Detroit. A Lions stadionjától nem idegen a college football, 2002-es megnyitásától kezdve rendeznek benne bowlokat, a MAC konferencia döntőjét pedig 2004-től.

 

Miért?
A Quick Lane Bowl hivatalosan 2014-ben jött létre, azonban már 1997 óta játszanak megszakítás nélkül bowlmeccset a városban, csak a korábbi Motor City/Little Caesars Pizza Bowl szervezőgárdáját cserélte le a dolgokat saját kezébe vevő Detroit Lions az ESPN-nel együttműködve. Partnernek megnyerték a Big Tent és az ACC csoportokat, főszponzornak meg a Quick Lane autószerviz-hálózatot.

 

Mit kapnak a játékosok?
JBL fejhallgatót, egy-egy életnagyságú egyedi matricát külön mindenkiről, kapucnis pulóvert, télisapkát, baseballsapkát, Ogio hátizsákot, focilabdát és egy 200$-os Best Buy ajándékkártyát.

 

Kik játszanak?

Central Michigan Chippewas (7-5, 6-2): John Bonamego épp a Lions special team edzőjeként dolgozott még tavaly, mikor Dan Enos januárban, a toborzási időszak legvégén lelépett az Arkansas-hoz, így váratlanul ülébe hullt a lehetőség, hogy 51 évesen először főedzőként is bizonyíthasson. A kezdést sikeresen abszolválta többek között a Northern Illinois skalpjával, és noha ötször mértek rájuk zakót, még olyan nagyágyúk ellen is jól tartották magukat, mint az Oklahoma State vagy a Michigan State. Ráadásul Bonamego augusztusig kemoterápiás kezelésen esett át, novemberben kürtölhette világgá boldogan, hogy legyőzte a rákot.

Minnesota Golden Gophers (5-7, 2-6): A minnesotaiak vezetőedzője, Jerry Kill is régóta küzdött egészségügyi problémákkal (a korábbi években nem egyszer szenvedett epilepsziás rohamot az oldalvonalnál), ő októberben, 4-3-as mérlegnél volt ezért kénytelen bejelenteni visszavonulását. A posztjára ideiglenesen kinevezett addigi DC-re, Tracy Claeys-re hárult a munka dandárja, a menetrend nehezebbik fele, és talán kissé elhamarkodottan, a Michigan és az Ohio State elleni szoros vereségeket követően véglegesítették a helyén. Claeys első és eddigi egyetlen győzelmét az Illinois ellen aratta az Iowa és a Wisconsin elleni buktákkal keretezve, ám mint a Nebraska és a San José State esetében, a negatív mutató sem szabott gátat a bowl-kvalifikációnak.


Kire figyeljek?

MINNESOTA
1. Eric Murray (CB) - 4. kör
2. Briean Boddy-Calhoun (CB) - 4. kör
3. De'Vondre Campbell   (OLB) - 6. kör
4. Theiren Cockran (DE) - 7. kör
5. Shannon Brooks (RB) - freshman

Nem lesz könnyű haladni ellenük a CMU-nak, mivel két ígéretes CB dolgozik náluk. Murray fogja általában az ellenfél #1 elkapóját, de "BBC" sincs emiatt megetetve, hasonlóan veszélyesek a labdára és felépítésük se rossz. Az előttük dolgozó front fel tud vonultatni pár szürke eminenciást, akik spec teamerként magasabb szinten is elkaristolhatnak, lásd Damien Wilsont a Cowboys-ban. A támadóknál sokkal lehangolóbb a helyzet. Ha muszáj valakit kiemelni, akkor Brooks a kora miatt még rejthet magában potenciált a jövőre nézve, de momentán nem sok veszélyes emberük van.

 

CMU
1. Cooper Rush (QB) – junior
2. Ben McCord (TE) – udfa
3. Kavon Frazier (S) – udfa
4. Blake Serpa (DE) – udfa
5. Nick Beamish (C) - udfa

Mondhatnánk, hogy a következő Antonio Brown nem ebből a névsorból kerül majd ki, de Thomas Rawls története után már bármi előfordulhat. Irányítójuk top10-es yardgyáros a ligában, meccsenként 25 sikeres átadás felett átlagol. McCord top10-es elkapó TE, 15 yardot átlagol elkapásonként. Frazier 100+ szereléses safety Jahleel Addae nyomdokain. Serpa fő pass rusherként kemény 3 sacknél tart, de igyekszik másként is hasznossá tenni magát.

 

Mik az esélyek?
5 pontos hendikeppel indul a Minnesota a fogadóirodáknál, az over/under 48 pont.

 

Miért nézzem?
Két 5-7-es csapat már nemcsak játszott, hanem nyert is, szóval a lesajnált trió 100%-os lőlapja múlik a Gophers-en. A MAC csoportnak meg mindig nagy lehetőség, ha valamelyik tagjának esélye nyílik egy Big Ten-es megtréfálására, a közelmúltból kiindulva pedig szép számú szurkolótábor vált jegyet az ilyen detroiti bowlokra (elég csak a 2007-es Purdue vs CMU-ra gondolni). Papíron ez egy meglehetősen érdektelen párosítás, ami a gyakorlatban viszont meglepően érdekesen alakulhat.


Hozzászólások

több mint 8 éve
danyly Miami Dolphins Georgia Bulldogs 15 — Dolphins fan
"konferenciájuk kissé kitolt velük a Military Bowlra való küldéssel".
Ez hogy értendő?

Az életben nem az tragédia, ha valaki nem éri el a célját. A tragédia az, ha valakinek nincs célja.
több mint 8 éve
r.baggio New Orleans Saints Tulane Green Wave 241 — Don’t whine, don’t complain, don’t make excuses
A bowlokat az ACC egyértelműen megkülönbözteti presztízs és díjazás alapján. A kiemelt mérkőzés nyilván az NY6-es Orange Bowl (ha nem PO-elődöntő rendezői, akkor automatikusan oda kerül az ACC győztese), alatta a Russell Athletic Bowl foglal helyet (a következő években néha a Citrus Bowl lesz az, aki az Orange után választhat), Tier I besorolású Belk, Pinstripe, Sun és a Music City/Gator Bowl. Tier II-es a Military, az Independence és a Quick Lane Bowl.


---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal