Bowl beharangozók - A mai menü [01/04]

Írta: vassadi — 2013. január 4., 00:34

Az előző szezonban még a Big 12-ben viaskodó Texas A&M és Oklahoma találkozik a Cowboys Stadiumban.

Bowl beharangozók - A mai menü [01/04]

AT&T COTTON BOWLTexas A&M Aggies vs. Oklahoma Sooners

Mikor?
2013. január 5-én szombaton, 02:00-tól a FOX-on.

Hol?
Idén már sorozatban negyedik alkalommal nem az eredeti helyszín, a névadó dallasi Cotton Bowl, hanem az arlingtoni Cowboys Stadium ad otthont a mérkőzésnek. A Dallas Cowboys 105 ezer férőhelyes arénája nem csak a Cotton Bowl révén kapcsolódik az egyetemi futballhoz: itt került sor az eddigi utolsó két Big 12 döntőre, a Cowboys Classic elnevezésű sorozat keretein belül a 2009-es megnyitás óta minden idényben játszanak itt egy mérkőzést a nyitó fordulóban (a következő szezonban LSU-TCU párharcot rendeznek), 2014-től pedig visszatér a stadionba az Arkansas - Texas A&M rivalizálás (Southwest Classic).

A bowl jelentősége:
Az 1937-ben alapított Cotton Bowl Classic az egyetemi utószezon egyik legnagyobb múlttal rendelkező mérkőzése. A szervezők hagyományosan a Southwest Conference bajnokát hívták meg, mellettük pedig többnyire egy SEC- vagy egy rangos független csapat kapott invitálást; előbbi főcsoport megszűnése után a Big 12-vel kötöttek szerződést a rendezők. 2007-ben jelentették be, hogy a sorozatot a Cowboys Stadium megnyitását követően ebbe a létesítménybe költöztetik, és egyúttal a BCS-tagságért is lobbizni kezdtek, utóbbi kampány azonban sikertelennek bizonyult, miután a BCS Bowlok közvetítési jogát az ESPN szerezte meg. A jelenlegi meghívási rendszer értelmében a szervezők a BCS Bowlok után a Big 12-ből elsőként, az SEC-ből - a Capital One Bowlt követően - másodikként választhatnak csapatot. A Cotton Bowl egyike lesz a 2014-es szezontól induló playoff hat bowljának.

A főszponzor:
1996 óta szponzorálja a rendezvényt az AT&T, az Egyesült Államok legnagyobb telekommunikációs vállalata.

Emlékezetes momentumok az elmúlt évekből:
2010-ben, az első Cowboys Stadiumbeli Cotton Bowlon az Ole Miss 21-7 arányban múlta felül az Oklahoma State-et, egy évvel később pedig, a sorozat történetének első főműsoridős meccsén az LSU 41-24-re győzte le a Texas A&M csapatát. Utóbbi mérkőzésen Tyrann Mathieu defenzív MVP címet érő teljesítménnyel adott ízelítőt abból, ami 2011-ben következett. Tavaly az SEC bajnoki címéhez (és ezáltal a nemzeti döntőhöz) is közel járó Arkansas a sokak szerint BCS Bowlt érdemlő Kansas State-tel játszott, az összecsapás pedig a Razorbacks 29-16-os sikerével ért véget.

A csapatok:TEXAS A&M AGGIES
Út Arlingtonig: Szenzációsra sikeredett a Heisman-győztes Johnny Manziel vezette Aggies első SEC-idénye, a texasiak 10-2-es mérleggel debütáltak az egyetemi futball legerősebb főcsoportjában. Nyitómeccsüket szoros csatában még elbukták a Floridával szemben, és később az LSU-val sem bírtak hazai pályán, így a divíziógyőzelemre nem pályázhattak, de ezt a két meccset leszámítva végig hengereltek, túlszárnyalva még a legmerészebb szezon előtti várakozásokat is. Legnagyobb győzelmüket Tuscaloosában aratták, ahol 29-24 arányban múlták felül a regnáló bajnok és idén is nemzeti döntőbe jutó, akkor első helyen rangsorolt Alabamát.
A főedző: Kevin Sumlin a 2011-ben nagyszerű menetelést bemutató Houston Cougars-tól került College Stationbe, az Aggies-nél pedig még nagyobb sikereket ért el első idényében, melynek SEC Év edzője díj lett a jutalma. Egyesek kétségbe vonták, hogy mennyire lesz eredményes az újonnan installált spread szisztéma az SEC-ben, de Kliff Kingsbury offenzív koordinátorral közösen remek munkát végeztek. Igaz, ezek a kételyek is még azokban az időkben fogalmazódtak meg, amikor általános meglepetésként hatott, hogy Jameill Showers helyett egy zűrös offseasont maga mögött tudó freshman nyerte a kezdő QB szerepkörért folyó versenyfutást.
Legjobb játékosok: Johnny Manziel (QB), Mike Evans (WR), Ryan Swope (WR), Luke Joeckel (OT), Jake Matthews (OT), Damontre Moore (DE), Sean Porter (LB)
Erősségek: Johnny Footballt aligha kell bárkinek is bemutatni. Az Aggies támadósora rajta kívül is kiváló játékosokból áll, elég csak Evans és Swope WR-párosát vagy a két, a drafton egyaránt első körre esélyes offensive tackle-t, Joeckelt és Matthews-t említeni, de a futóknál Ben Malena és Christine Michael is megbízhatóan teljesít. A parádés támadószekció mellett kevesebb szó esik a védelemről, pedig - a Louisiana Tech elleni meccset leszámítva - a defense is rendre helytállt. A draftra juniorként jelentkező Damontre Moore 12.5 sacket jegyzett az alapszakaszban.
Gyenge pontok: Labdaszerzésekben nem jeleskednek a védők, az alapszakaszban mindössze 15 turnovert generáltak. A Lou Groza Award győztes Randy Bullock utódja, Taylor Bertolet nem túl megbízható kicker, szezonbeli 22 mezőnygól-kísérletéből csak 13-at értékesített.

OKLAHOMA SOONERS
Út Arlingtonig: A Sooners-nél egyértelmű cél volt a Big 12 első helye, melyet idén sikerült is elérniük, de csak a Kansas State-tel holtversenyben, és mivel egyetlen főcsoporton belüli vereségüket épp a Wildcats ellen szenvedték el, a konferencia automatikus BCS Bowl-meghívójának Collin Kleinék örülhettek. A telepeseknek még így is maradt esélyük at-large alapon az egyik kiemelt bowlba kerülni, elvégre a KSU mellett csak az országos első Notre Dame-től kaptak ki, de mivel a Northern Illinois a végleges BCS-rangsor első tizenhat helyezettje között zárta az alapszakaszt, a Huskies kapott invitálást az Orange Bowlra. A normaniek ebben a szezonban a Red River Rivalry-n elért sikerükre lehettek a legbüszkébbek; történelmi, 63-21-es vereséget mértek a nagy rivális Texas-ra.
A főedző: Bob Stoops 1999 óta dolgozik az Oklahoma vezetőedzőjeként. Második idényében veretlenül lett nemzeti bajnok a telepesekkel, ekkor az év edzőjének járó Paul „Bear” Bryant díjat is neki ítélték. Nyolc konferencia-bajnoki címhez segítette csapatát, és a Big 12 első Rose Bowl győzelme is az általa irányított Sooners-hez fűződik a 2002-es szezonból. Regnálása elején a „Big Game Bob” becenevet aggatták rá, később azonban már nem bizonyult a nagy meccsek mesterének: további három alkalommal juttatta BCS-döntőbe együttesét, de mind a három mérkőzést elbukták.
Legjobb játékosok: Landry Jones (QB), Damien Williams (RB), Trey Millard (FB), Kenny Stills (WR), Lane Johnson (OT), Gabe Ikard (C), Tom Wort (LB), Tony Jefferson (S)
Erősségek: Landry Jones-ról mint draft prospectről megoszlanak a vélemények, de Sam Bradford számtalan iskolarekordot megdöntő utódja megbízhatóan irányítja a Sooners támadóegységét. Tehetséges elkapó-gárda áll a QB rendelkezésére, és bár az Oklahoma passzorientált offense-t működtet, szükség esetén a Damien Williams vezette futójátékra is nyugodtan támaszkodhatnak. Passz ellen a Big 12 egyik legjobbja a védelem, míg a speciális egység visszahordásoknál nyújt kimagaslót.
Gyenge pontok: Futással sebezhető a védelem, és még inkább az lehet az eltiltott kezdő defensive tackle, Stacy McGee hiányában. A turnovereket a Sooners sem gyártja futószalagon, az Aggies védőihez hasonlóan a telepesek is csak 15 labdát szereztek a szezonban.
Egyéb érdekességek:
- Nem hozták nyilvánosságra, hogy milyen jutalmakban részesülnek a Cotton Bowlon pályára lépő játékosok. Valószínűleg idén is az előző évihez hasonló összetételű ajándékcsomagokat osztanak ki; tavaly többek között iPad2-t és Fossil karórát kaptak a résztvevők.
- A résztvevő egyetemek fellépési díja 7.25 millió dollár.
- A két csapat 1996-tól 2011-ig szerepelt együtt a Big 12-ben, és a kétcsoportos rendszer 2011-es megszűnéséig egyaránt a déli divízió tagjai voltak.
- Az Aggies tizenkét alkalommal lépett már pályára a Cotton Bowlon, de csak 4-8-as mérleget tud felmutatni. A Sooners-nek az idei lesz mindössze a második jelenése ezen a bowlon, első meccsüket 2002 januárjában 10-3-ra nyerték az Arkansas ellen.
- Mielőtt elfogadta volna a Houston vezetőedzői posztját, Kevin Sumlin 2003 és 2007 között pozíciós edzőként, valamint ezen időszak végén co-offensive coordinatorként dolgozott Bob Stoops edzői stábjában.
- Az 1993-as Florida óta az Oklahoma az első csapat, amely egy szezonon belül pályára lép a Heisman-szavazás első három helyezettje (Manziel, Te’o, Klein) ellen.
- A mérkőzés kommentátora Gus Johnson és Charles Davis lesz, az oldalvonal mellől Julie Alexandria és Petros Papadakis tudósít.

Summa-summárum:
Idén is BCS Bowlba illő párosítás jött létre a Cotton Bowl Classic-on, a találkozónak pedig külön pikantériát ad, hogy az SEC-hez ebben az idényben csatlakozó Aggies egykori konferencia- és divízióriválisával mérkőzik meg. A meccs kapcsán a legnagyobb érdeklődés természetesen Johnny Manzielt övezi, aki az Alabama legyőzése után egy újabb jelentős skalpot és egyben rangos bowl-győzelmet gyűjtene be csapatával, mielőtt - saját elmondása szerint - a következő szezonban nemzeti döntős menetelésbe kezdenének. Az egyetemi pályafutása utolsó mérkőzésére készülő Landry Jones által vezetett Sooners sem csak asszisztálni érkezik Arlingtonba: noha a BCS Bowl-szereplést nem tudták elérni, de a megosztott Big 12 bajnoki cím után nyilván mindent megtesznek azért, hogy a Cowboys Stadiumban bowl-sikerrel tegyék teljessé az összképet. A színvonalra aligha lesz panasz a 2012-13-as bowl-szezon egyik utolsó meccsén.

Vass Ádám (vassadi)