Bowl beharangozók - A mai menü [12/24]

Írta: vassadi — 2012. december 24., 03:24

Karácsonykor sem maradunk futball nélkül: Hawaii-on bowlozik a Fresno State és az SMU.

Bowl beharangozók - A mai menü [12/24]

SHERATON HAWAII BOWL

Fresno State Bulldogs vs. SMU Mustangs

Mikor?
2012. december 25-én kedden, 02:00-tól az ESPN-en. A mérkőzés az ESPN Americán is élőben lesz látható.

Hol?
A Hawaii fővárosában, Honoluluban található Aloha Stadiumban. Az 1975-ben felavatott, 50 ezer néző befogadására alkalmas létesítmény a Hawaii Warriors futballcsapatának otthona, és a 2010-es évet leszámítva 1980 óta a Pro Bowlra is itt kerül sor. Emellett az Aloha Stadium számos középiskolai futballmérkőzés, koncert és egyéb más rendezvény helyszínéül is szolgál.

A bowl jelentősége:
A szigetállamban már 1936 óta rendeznek bowl-meccseket, maga a Hawaii Bowl, melyet rendszerint karácsony előestéjére ütemeznek, azonban csak egy évtizeddel ezelőtt született meg. A szervezők egyrészt a Conference USA-vel kötöttek szerződést, őket 2006-ban és 2008-ban a Pac-10 váltotta fel, de csak előbbi alkalommal tudott csapatot küldeni a BCS-konferencia. A bowl másik partnere egészen tavalyig a Western Athletic Conference volt, velük ráadásul egy olyan speciális feltételben is megállapodtak a rendezők, hogy amennyiben a helyi Warriors együttese jogosult az utószezonbeli szereplésre, úgy automatikusan a Hawaii Bowlra kap meghívót. A harcosok idén a Mountain West mezőnyéhez csatlakoztak, így a bowl szervezői is váltottak a WAC-ről az MWC-re.

A főszponzor:
2003 óta a honolului központú Sheraton Hotels and Resorts Hawaii szállodalánc a bowl névadó szponzora.

Emlékezetes momentumok az elmúlt évekből:
A speciális megállapodásnak köszönhetően nem meglepő, hogy a helyi Warriors tartja a Hawaii Bowl szereplési rekordját 6 fellépéssel, a harcosok azonban csak az itt lejátszott utószezonbeli meccseik felét tudták megnyerni. A pontgazdag mérkőzések kedvelői számára jó ómen, hogy az Aloha Stadiumban pályára lépő csapatok rendszerint igazi shootouttal szokták megajándékozni a nézőket (volt már egyebek mellett 54-48-as és 49-48-as végeredmény is), bár az utóbbi években valamivel egyoldalúbbra sikeredtek a párharcok, mint az esemény kezdeti időszakában. A Hawaii Bowlon olyan, jelenleg is aktív NFL-játékosok nyerték már el az MVP-címet, mint Brandon Marshall, Golden Tate, vagy Chris Johnson.

A csapatok:FRESNO STATE BULLDOGS
Út Honoluluig: Amennyire elkeserítő szezonnal búcsúztak a bulldogok a WAC-től, annyira jól sikerült a debütálásuk a Mountain Westben. A tavalyi idényt 4-9-es mérleggel záró gárda idén 180 fokos fordulatot vett, és rögtön első MWC-s hadjáratát megosztott konferencia-bajnoki címmel zárta. Csak az Oregon, a C-USA bajnok Tulsa, valamint a főcsoportban velük (és a San Diego State-tel) együtt az élen végző Boise State tudta őket felülmúlni, az alapszakaszt pedig ötmeccses győzelmi szériával fejezték be, melynek során átlagban 25.8 pontot vertek ellenfeleikre.
A főedző: Pat Hill tavalyi elbocsátását követően nevezték ki a Fresno State futballcsapatának vezetőedzőjévé Tim DeRuytert, aki korábbi állomáshelyein (Nevada, Air Force, legutóbb pedig a Texas A&M) védőkoordinátorként rendre látványosan feljavította az adott együttesek defense-ét. Irányítása alatt a Bulldogs-nál nem csak a védelem, hanem a komplett csapat óriásit lépett előre; az újonc head coach létére elért főcsoport-elsőséggel bizonyította DeRuyter, hogy nem csak DC-ként remek edző.
Legjobb játékosok: Derek Carr (QB), Robbie Rouse (RB), Davante Adams (WR), Austin Wentworth (OT), Phillip Thomas (S), Derron Smith (S)
Erősségek: A Bulldogs passz- és futójáték szempontjából is parádés támadósort vonultat fel, olyan egyéniségekkel, mint az All-MWC irányító, Derek Carr, a futballprogram történetének legeredményesebb running backje, Robbie Rouse, vagy a Freshman All-American elkapó, Davante Adams. A kiváló offense mellé hasonló színvonalú védőegység társul, a fresnói alakulat védelme országos viszonylatban top 20-ba tartozik total defense és sackek tekintetében, a 33 labdaszerzésnek is köszönhetően pedig az FBS 5. legjobb turnover mutatójával rendelkezik a gárda. A defense sztárja a Thorpe Award döntős Phillip Thomas, aki az egyetemi futball élvonalában a legtöbb interceptiont (8) szerezte.
Gyenge pontok: Futás ellen nem épp a legstabilabb a védelem, és ha konzisztensen termelik ellenük a yardokat a földön, pályán kívül tartva ezzel Carrt és társait, akkor az átlagban 40 pontot szerző offense eredményességét is korlátozni lehet.SMU MUSTANGS

Út Honoluluig: Története során először fordul elő az SMU-val, hogy sorozatban negyedszer is részt vehet az utószezonban, de meglehetősen rögös úton jutottak el idáig. Egészen az utolsó meccsig bizonytalan volt, hogy bowl-jogosultságot érő mérleggel tudnak-e zárni, de a későbbi C-USA bajnok Tulsa felülmúlásával (a Golden Hurricane számára nem volt tétje a mérkőzésnek, addigra már biztosították konferencia-döntős helyüket) meglett a musztángok idei hatodik győzelme.
A főedző: June Jones „hazatér”, az 59 éves szakember az SMU-s megbízatás előtt 9 szezonon át irányította a Hawaii Warriors csapatát. A ’90-es években offenzív koordinátorként és vezetőedzőként az NFL-ben is dolgozó Jones, akit 1999-ben, a harcosokkal debütáló idényében elért WAC-bajnoki címe után az év edzőjének is megválasztottak, 2008-ban 1-11-es mérleggel nyitott a musztángoknál, majd a mostanival együtt négy olyan szezon következett, amit bowl-meccsel zártak, de a középszerűségből eddig nem sikerült kiemelnie a Southern Methodistot.
Legjobb játékosok: Zach Line (RB), Margus Hunt (DE), Ja’Gared Davis (LB), Taylor Reed (LB), Kenneth Acker (CB)
Erősségek: Támadó oldalon a texasiak legjobb játékosa Zach Line, aki - a C-USA történetében mindössze negyedikként - sorozatban három idényben is 1000 yard felett futott. Labdaszerzésekben az SMU védelme is jeleskedik; csakúgy, mint a bulldogok, ők is 33 turnovert harcoltak ki. Futás ellen teljesít még viszonylag jól a defense, átlagban csak 129 yardot engednek a földön mérkőzésenként.
Gyenge pontok: A Texas egyetemről transzferelő Garrett Gilbert hasonlóan inkonzisztens teljesítményt nyújt, mint a Longhorns irányítójaként. Line egyéni statisztikái meggyőzőek, a Mustangs csapatszinten azonban csak 129 futott yardot átlagol meccsenként. Passzvédekezés szempontjából egyenesen kritikus a helyzet, ebben a statisztikai kategóriában országosan a 103. helyen szerénykednek a musztángok. Chase Hover 26 mezőnygól-kísérletéből mindössze 16-ot értékesített az alapszakaszban.
Egyéb érdekességek:
- A játékosok jutalma egy Fossil karóra, Oakley hátizsák, Tori Richard aloha ing, strandtörölköző, Pro Athletics rövidnadrág, pólók, sapka, valamint egy naptár.
- A résztvevő egyetemek fellépési díja 1.3 millió dollár.
- A két csapat közül eddig csak a Southern Methodist járt egy alkalommal a Hawaii Bowlon: három évvel ezelőtt sima, 45-10-es sikert arattak a Nevada felett.
- A Fresno State irányítója, Derek Carr a New York Giants csere QB-jának, David Carrnak az öccse.
- Zach Line-t egy touchdown választja el az SMU futott TD-kre vonatkozó rekordjának beállításától. Jelenleg 47 földön elért hatpontossal Eric Dickerson a listavezető.
- A mérkőzés kommentátora Carter Blackburn és Kelly Stouffer lesz, az oldalvonal mellől Kaylee Hartung tudósít.

Summa-summárum:
Az alapszakaszban nagyszerű menetelést bemutató, támadó és védő oldalon egyaránt sztárjátékosokkal megerősített Bulldogs az eddig botladozó SMU-val szemben tulajdonképpen egyértelmű esélyesnek tekinthető. Bizonytalan, hogy a musztángok mennyire tudják majd korlátozni a Carr-Rouse-Adams trió által fémjelzett fresnói támadósort, és ha Line vezérletével a texasiak futójátéka még működni is fog, Garrett Gilbertéknek nem túl jók a kilátásaik a kifejezetten hatékony pass rush és az olyan ballhawk defensive backek ellen, mint Thomas és Smith. Mindettől függetlenül, a hasonló bowl-meccseken sohasem lehet biztosra menni, így karácsonykor is érdemes lesz időt szakítani az egyetemi utószezonra.

Vass Ádám (vassadi)