Bowl beharangozók - A mai menü [12/27]

Indul az igazi meccsdömping, január 1-jéig minden nap legalább három bowl-mérkőzés a kínálatban.

Bowl beharangozók - A mai menü [12/27]

MILITARY BOWL PRESENTED BY NORTHROP GRUMMAN

San Jose State Spartans vs. Bowling Green Falcons


Mikor?
December 27-én, magyar idő szerint 21:00 órás kezdéssel. A mérkőzést az ESPN America élőben közvetíti.

Hol?
Az amerikai fővárosban, Washington D.C.-ben található Robert F. Kennedy Memorial Stadiumban. Az 1961-ben District of Columbia Stadium néven megnyitott stadiont 1969-ben nevezték át John Kennedy öccsének tiszteletére RFK-re. A Redskins otthona volt 36 éven keresztül, és tíz éven át a Washington Senators baseballcsapat is használta mielőtt Minnesotába költöztek 1971-ben. A Rézbőrűek távozása után a labdarúgók, név szerint a DC United vette birtokba a létesítményt, ahol egyébként az 1994-es világbajnokság és az 1996-os olimpia idején is tartottak soccermérkőzéseket. 2005-2007 között visszakapta baseballcsapatát is a város, ám a Nationals szurkolók nagy része nem kedvelte az ehhez a sporthoz nem túlságosan illő stadionszerkezetet a franchise pedig meghajolt a nyomásnak. Az eredeti tervben megfogalmazott elképzeléstől eltérően baseball- és amerikai futballmeccseket már csak elvétve rendeznek itt.

A bowl jelentősége:
A rendkívül fiatal eseményt a Marie Rudolph és Sean Metcalf vezette lobbicsoportnak köszönheti a város, akik a katonai akadémiák bevonásával egy új kupameccset próbáltak létrehozni 2008-ban. A törvényhozó testület, a Kongresszus közelsége miatt a tervezési stádiumban sokan „Congressional Bowl” néven hivatkoztak rá, az EagleBank szerepvállalását megelőzően. 2008-ban az EagleBank Bowllal startolt el a bowl-szezon, 2009-től bő egy héttel későbbre csúsztatta az ESPN. Leginkább az ACC, a C-USA vagy az egyik kiképző akadémia hivatalos a bowlra, de mivel egyik konferencia sem tudott elég bowl-képes csapatot delegálni, rendhagyó módon egy WAC és egy MAC csapatot választottak a szervezők.

A főszponzor:
2008-ban eredetileg a helyi illetőségű EagleBank volt, de 2010-ben a Northrop Gunman váltotta fel őket. A repülőgépgyártó és haditechnikai vállalat Northrop Grumman 2010-es beszállásával az Armed Forces mellé újabb "katonai" bowl csatlakozott.. A Grumman vállalat olyan legendás gépek megalkotója, mint az F4F Wildcat vagy a az F–14 Tomcat. 1994-ben egyesültek a korábbi rivális Northroppal. Egy 2010-es felmérés alapján a világ 4. legnagyobb biztonságtechnikai cége a NGC. Egyes spekulációk szerint a vállalat 34 milliárd dollárral rendelkezik.

Emlékezetes momentumok az elmúlt évekből:
2008-ban a Wake Forest úgy verte meg szoros csatában Navy-t, hogy az irányító Riley Skinner minden passza (11/11) elkapót talált. Tavaly a közönség egy rendkívül szórakoztató 42-41-et láthatott a Toledo és az Air Force között, előbbi sikerével.

A csapatok:

BG
Bowling Green Falcons
Út Washingtonig: Az elit védelemmel (8. legkevesebb kapott pont) rendelkező csapat papírforma vereségekbe rohant bele a Florida és a Virginia Tech ellen. Konferencián belül sikerült a két főbb riválistól a tavalyi Military Bowl győztes Toledótól és a MAC-döntőt elvesztő Kent State-től kaptak ki, így jelenleg egy vándorserleg sincsen a Falcons birtokában. Az idény közepén volt egy 6 meccses győzelmi szériájuk, amivel gyakorlatilag bebiztosították a bowl szereplést, az Ohio elleni győzelmük pedig bőven kimeríti az upset fogalmát.
A főedző: Dave Clawson 2008-ban vette át az együttes irányítását. Vezetésével ez lesz a csapat első bowl fellépése a 2009-es Humanitarian Bowl-on elszenvedett egy pontos vereség óta. 2010-ben összefüggésbe hozták az East Carolina University-vel, de végül nem ő lett a befutó a vezetőedzői posztra. Irányításával ez a Falcons eddigi legsikeresebb éve.
Legjobb játékosok: Matt Schilz (QB), Anthon Samuel (RB), Chris Gallon (WR), Chris Jones (DT), Dwayne Woods (LB), Gabe Martin (LB)
Erősségek: A MAC legjobb védőegysége hatalmas szerepet játszott a Bowling Green idei szereplésében. A védők alig engedtek pontokat az ellenfeleknek, ami a semennyire sem kiemelkedő, de viszonylag megbízható támadók mellett nagyon fontos volt a szezon szempontjából. Chris Jones 12,5 sackig jutott, ez a legtöbb volt idén a MAC-ben.
Gyengeségek: A megbízható offense nem jelent egyet a jó offense-szel, így ezt az egységet jelölném meg gyenge pontként. Minden statisztikában a mezőny hátsó részében tanyáznak, még a MAC-ben is csak a 11. helyen vannak rangsorolva, ami egyáltalán nem hízelgő.


SJSU
San Jose State Spartans
Út Washingtonba: A Spartans szezonja egyáltalán nem úgy alakult, ahogy azt bárki várta volna. A Bill Walsh tiszteletére rendezett Stanford elleni szezonnyitót csak szoros csatában vesztették el. A szezon másik veresége talán egy fokkal fájóbb lehetett a szurkolóknak, hiszen a konferencia rivális Utah State ütötte ki őket, amivel gyakorlatilag csekély esélyük maradt a WAC bajnoki címére utolsó idényükben. Nem is sikerült a bravúr, de az utolsó fordulóban sikeresen elégtételt vettek a Louisiana Tech egyetemen, így a konferenciában megszerezték a második helyet.
A főedző: Mike MacIntyre 3 éve alatt alaposan felforgatta a SJSU életét. Az 1-12-es bemutatkozó évét egy 5-7 követte, majd az idei 10-2 rendesen feltette a pontot az I betűre. Nem csoda, hogy több másik csapatnál is felmerült a neve, és sokak bánatára el is fogadta a Colorado egyetem ajánlatát. Este a védelmi koordinátor, Kent Baer lesz a megbízott vezetőedző, jövőre pedig a San Diego State-től elcsábított Ron Carragher irányításával vághatnak majd neki az első MWC szezonnak.
Legjobb játékosok: David Fales (QB), De'Leon Eskridge (RB), Ryan Otten (TE), Noel Grigsby (WR), David Quessenberry (OT), Travis Johnson (DE), Vince Buhagiar (LB), Bene Bewikere (CB)
Erősségek: Egyértelműen az offense. David Fales érkezésével ligaelit passzjáték alakult ki San Jose-ban. Noel Grigsby, Chandler Jones, Jabari Carr és Ryan Otten életveszélyes célpontoknak bizonyultak egész évben, segítségükkel Fales közel 4000 yardig jutott. A QB 72 százalékos pontossággal passzolt, ami egy passz orientált támadóegységben rendkívüli szám. Emellett a futójáték is kiválóan működik a minnesotai transzfer, De’Leon Eskridge vezetésével, aki gond nélkül átlagolt 2012-ben legalább 5 yardot futásonként. A védelem igazi playmaker játékosokkal van tele, akik előszeretettel engedtek rengeteg yardot az ellenfeleknek, de turnoverekkel sikeresen kompenzálni tudták mindezt. Talán a legkiemelkedőbb Bene Bewikere volt 7 interceptionjével, de ebből a védelemből szinte mindenkinek volt kisebb-nagyobb momentuma.
Gyengeségek: A Utah State megmutatta a csapat igazi gyengeségét, mégpedig a támadófal hibáit. Az Aggies 13 sackig jutott azon a mérkőzésen, de nem volt idén meccs, ahol Fales ne feküdt volna a földön. Ez annyira nem bíztató előjel, ha az aktuális ellenfélben a MAC legjobb, komoly pro potenciállal rendelkező defensive tackle-je játszik. Védelmi oldalon is akadhatnak gondok, futás ellen kifejezetten sebezhető a Spartans.

 

Egyéb érdekességek:
- Az egyetemek fellépési díja 2 millió dollár.
- A játékosok ajándékba egy karórát, egy beanie sapkát és egy Apple iPad minit kapnak.
- Az ESPN kommentátorai Bob Wischusen és Danny Kanell lesznek, a pálya széléről Quint Kessenich fog bejelentkezni.
- A két csapat még soha nem találkozott egymással.
- A SJSU 2900 mérföldet utazik a Washingtonig. Ők mennek idén legmesszebb egy bowl meccsért.

Summa-Summarum:
Két olyan csapat találkozik egymással, akik bowl szereplése a szezon előtt nagyon sokat fizetett volna a fogadóirodáknál. Az NCAA egyik legjobb és legszebb támadójátékát bemutató csapat az egyik legjobb front seven ellen. A Bowling Green nagyon kiegyensúlyozott volt az egész idény során, a Spartans viszont nagyon magas fokon pörög hetek óta. Ha a San Jose State úgy jön ki a meccsre, ahogy azt az LA-Tech ellen tették, illetve ha a Falcons offense továbbra sem tud pontokat gyártani, akkor az ohioiakra nagyon hosszú este vár. Mike MacIntyre hiánya érződhet majd a spártaiakon, viszont aki nem látott még idén SJSU meccset, az mindenképpen pótolja eme hiányosságát.

Parrag Zsombor (shawnka)

 

BELK BOWLCincinnati Bearcats vs. Duke Blue Devils

Mikor?
December 28-án, 0.30 órás kezdettel. Az ESPN America élőben közvetíti, délután 13.30-kor pedig megismétli.

Hol?
A Bank of America stadionban, Charlotte-ban, North Carolinában, tehát a Carolina Panthers NFL gárdájának otthonában. Egyetemi futball mérkőzéseket nem rendeznek itt, kivéve az ACC konferencia döntőjét, 2010 óta. Ha minden jegyet eladnak, 73 778 néző fér be.

A bowl jelentősége:
Tavaly vette meg a névhasználati jogot a Belk. 2002-ben alakult a charlotte-i bowl, eleinte a Continental gumi, majd a Meineke Car Care támogatta, de utóbbi úgy döntött, hogy texas-ba költözik. 2010 óta a Belk Bowl választhat magának az ACC-ből csapatot ötödikként és mivel ott 4 csapat is north carolinai, így igyekszik otthon tartani valamelyik egyetemet a szurkolók miatt. 2007 és 2013 között a Big Eastből jönnek az ellenfelek, ami a földrajzi közelség miatt ugyancsak jövedelmező.

A főszponzor:
A Belk áruház kb 1.6 millió dollárt áldoz erre az eseményre. Már 1888-ban ott volt a piacon a charlotte-i székhelyű cég, amely ruhát, cipőt, ékszert egyaránt forgalmaz és több mint 23 ezer munkvaállalót foglalkoztat. Itteni áruháza mellett megtalálhatók Atlantában, Raleighben és Birminghamben is.

Emlékezetes momentumok az elmúlt évekből:
Mivel eddig 1 Belk Bowl volt ezen a néven, így maradjunk annak felidézésénél. 2011 december 27-én a North Carolina State 31-24-re győzte le a Louisville gárdáját, és Mike Glennon zsebelte be az MVP címet. Három TD-t osztott ki az idén végző irányító, kettőt a jelenlegi Bills elkapó, TJ Grahamnek. David Amerson fergeteges szezonját egy 65 yardos picksixxel zárta le, amivel már 31-10 is volt a farkasoknak, de Teddy Bridgewater 2. és 3. touchdown-ja szorossá tette a meccset az utolsó 4 percre.

A csapatok:CINCINNATI BEARCATS
Út Charlotteba: Az elmúlt öt évben negyedik alkalommal végzett a Big East élén a 'Cats, ezúttal négyes holtversenyben, a BCS Bowlra pedig a Louisville utazhat, amelytől 34-31-re kikaptak a szezon közepén. Rajtuk kívül egy másik bajnok, a Rutgers is kifogott a Cincinnattin, a 3-10-es eredmény mindent elmond arról a meccsről. A harmadik zakó az igazán meglepő, hiszen a Toledo ellen szenvedték el, egy MAC gárda skalpja pedig elég fájó egy nagykonf elit gárdájának. A létfontosságú meccseket tehát bukta a binturong bagázs, szóval csak a riválisok ügyetlenkedésének hála hullott ölükbe e megosztott bajnoki cím, önerőből nem szolgáltak rá. Említést érdemel a 3. heti Virgina Tech fölötti 27-24-es diadal, főleg azért mert mai ellenfelük, a Duke 41-20-ra kapott ki a pulykáktól.
A főedző: Steve Stripling csak megbízott edző amíg nem találnak valakit Butch Jones megüresedett helyére. Jones két évet töltött el Cincinnatiben, két megosztott Big east elsőség után pedig elfogadta a Tennessee Volunteers ajánlatát. Korábban a Central Michigannél is sikeredzőként tevékenykedett. Stripling segédedzőként és a védőfal mestereként dolgozott Jones regnálása alatt itt és a CMU-nál is, főedzői rutinja nincsen. Beugróként a CMU-nál már egyszer helyettesítette Jones-t. Az akkor épp Cincinnatibe szerződő főedző helyén 44-41-es győzelemre vezette a Chippewast a Troy elleni GMAC Bowlon és ezzel bebiztosította Lefevourékkel az év végi kiemelt helyezést, ami MAC csapattól nagy szó. Már azt is lehet tudni, hogy Tommy Tuberville veszi át a csapatot, aki az Auburn és a Texas Tech kispadja után telepszik át Ohioba, de ma még csak nézőként vesz részt a mókában.
Legjobb játékosok: George Winn (RB), Travis Kelce (TE), Drew Frey (SS), Greg Blair (ILB)
Erősségek: A szezon végére összeállt a védelem, csak 11.8 pontot kaptak átlagosan az utolsó hónapban. George Winn a legjobb futó a Big Eastben, 1204 yardja 100.3-as meccsenkénti átlagot jelent és 12 touchdownt is szerzett. Travis Kelce - a philadelphia center öccse - tight endként a legjobb elkapó a csapatban 599 yarddal és 7 TD elkapással. Sőt, a UConn ellen passzolt is egy touchdownt az irányítónak!
Gyenge pontok: Walter Stewart a legjobb védőjük volt, de idény közben gerinc problémák miatt abba kellett hagynia a sportolást. A profi potenciállal bíró pass rusher pótlása megoldhatatlan. A szezon közepén irányítót kellett váltani. Munchie Legaux helyét Brandon Kay vette át, akivel elégedettek is voltak, sőt az NCAA engedélyezte, hogy ötödik évére is maradhasson a 2013-as szezonban a Bearcats-nél.DUKE BLUE DEVILS
Út Charlotteba: Ennél boldogabb 4 vereséggel záró csapat se volt még a történelemben. Zsinórban 17 negatív mérlegű év után sikerült elérni az 50%-ot, az említett időszakban 37-158 volt a Blue Devils mérlege (19%) és 4 idényben is 0-12-vel zártak. Idén mindhárom kötelező non-konf meccsüket behúzták (FIU, NC Central, Memphis) és bár a Stanfordtól simán kikaptak, a lendület elég volt, hogy az ACC aljához tartozó csapatok közül a Virginiát és a Wake Forestet is elkapják, sőt a WF mellett a másik fő riválisukat, a North Carolinát is legyőzték, drámai körülmények között egy utolsó másodperces Crowder touchdownnal.
A főedző: Unásig ismételt tény, hogy David Cutcliffe a Manning-testvérek edzője volt Tennessee-ben majd Mississippiben egyetemi karrierjük alatt, és a Duke-hoz kerülése után is kinevelt a profi ligának egy Thaddeus Lewis-t, aki ma a Browns játékosa. Sean Renfree lehet a következő, akivel sikerült 17 év után Bowlt elérni Durhamben, Cutcliffe el is nyerte az ACC Év Edzője díjat, és 2018-ig meghosszabbították a szerződését, ami 1.5 millió dollárt garantál neki évente.
Legjobb játékosok: Conner Vernon (WR), Sean Renfree (QB), Walt Canty (FS)
Erősségek: Sean Renfree három éve kezdő irányító, az ACC legjobb végzős tanulója-sportolója. A Hurricanes ellen 432 yarddal és 4 TD-vel zárt, összesen pedig 18/8 a TD/INT mutatója. Két elit elkapója Jamison Crowder, akinek 99 yardos TD-je is van, illetve Conner Vernon, akinek 45 yard hiányzik az 1000-hez. Utóbbi komoly pro prospect, a szegény ember Eric Deckerjeként 8 év után az első Duke játékos lehet, akit draftol valaki.
Gyenge pontok: Mióta behúzták a 6. győzelmet, szenvednek a védők. 49.5 pont és 593.3 bekapott yard az átlaguk a szezon végén, a Miami elleni utolsó fordulót 52-45-re bukták el. Ennyit valószínűleg nem fog a Cincinnati termelni, de sokat mondó adatok.


Egyéb érdekességek:
- A játékosok egy karórát kapnak, illetve egy Belk vásárlási körútra is benevezhetnek.
- A Duke utoljára 1995-ben vett részt az utószezonban. Akkor a Wisconsin 34-20-ra győzött a Hall of Fame Bowlon (amit azóta már Outback Bowlnak hívnak). Utolsó győzelmük 1961-re datálódik, a Cotton Bowlon akkor 7-6-ra verték az Arkansas-t.
- A kommentátorok Mike Patrick, Ed Cunningham és Jeannine Edwards lesznek.

Summa-Summarum:
 Alapvető faktor, hogy a kisebb bowlokon a motiváció döntő faktor lehet. Nos, a Duke biztosan mindent megtesz majd a sikerért, más kérdés, hogy tehetségben nem tudják felvenni a versenyt a Cincinnativel. A kék ördögök gyenge védelmét George Winn könnyen darabokra szedheti, és nem biztos, hogy a liga első negyedébe tartozó passzjáték elég lesz hozzá, hogy meccsben maradjanak. A nagyobb szurkolótábor valószínűleg mellettük lesz mindenesetre. Nagy kérdés, hogy Steve Stripling mennyire tudja tűzbe hozni a srácait, de ha abból indulunk ki, hogy itt meg lehet tenni az első jó benyomást a fiataloknak Tubberville felé, a seniorok között pedig több leendő profi is van, akik már a scoutoknak bizonyíthatnak, valószínűleg a Bearcats is komolyan fogja venni a Belk Bowlt.

Herczeg Ádám (Höri)

 

BRIDGEPOINT EDUCATION HOLIDAY BOWLBaylor Bears vs. UCLA Bruins

Mikor?
2012. december 28-án pénteken, 03:45-től az ESPN-en. A mérkőzés a Digi Sport 2-n és az ESPN Americán is élőben lesz látható.

Hol?
Az Egyesült Államok legdélnyugatibb szegletében elhelyezkedő San Diegóban, mely az ország 8. legnagyobb városa. A mérkőzést, hasonlóan az egy héttel ezelőtti Poinsettia Bowlhoz, a Qualcomm Stadiumban rendezik, mely jelenleg a San Diego Chargers és a San Diego State Aztecs közös otthonául szolgál, de 1969 és 2003 között a San Diego Padres baseballcsapata is itt játszotta hazai meccseit. A futballmérkőzésen valamivel több, mint 70 ezer néző befogadására alkalmas arénában rendeztek már többek között három Super Bowlt (XXII, XXXIII, XXXVIII), illetve 1984-ben és 1998-ban a profi baseball-liga döntőseit is vendégül látta a World Series keretein belül. A névadói jogokat a Qualcomm vezeték nélküli hálózatokkal foglalkozó vállalat birtokolja.

A bowl jelentősége:
Az 1978-ban útjára induló bowl keretein belül eredetileg a Western Athletic Conference bajnoka mérkőzött meg egy at-large alapon meghívott együttessel, illetve 1986 és 1994 között a Big Tennel álltak szerződésben a rendezők. 1984-ben a BYU itt hódította el a nemzeti bajnoki címet, miután a WAC-et veretlenül nyerő mormonok 24-17 arányban felülmúlták a Bo Schembechler vezette Michigan Wolverines-t. 2009 óta (papíron) a Pac-12 harmadik és a Big 12 ötödik kiemeltjét invitálják San Diegóba.

A főszponzor:
A San Diegói székhelyű Bridgepoint Education egy magántulajdonban lévő oktatási vállalat, mely üzleti, edukációs, valamint sport- és egészségtudományi területeken kínál érettségi utáni képzéseket az Ashford University és a University of the Rockies közvetítésével.

Emlékezetes momentumok az elmúlt évekből:
2005 óta felváltva nyerték a bowlt a Big 12 és a Pac-12 delegáltjai, így ha folytatódik a sorminta, idén a UCLA játékosai örülhetnek majd a mérkőzés végén. Az utóbbi évek legjobb Holiday Bowlja a 2008-as Oregon - Oklahoma State összecsapás volt, mely a Ducks 42-31-es győzelmével ért véget, míg a 2009-es párharc arról lehet emlékezetes, hogy Ndamukong Suh utolsó egyetemi meccsén a Nebraska védelme lenullázta az Arizona támadóegységét. Tavaly is egy kaliforniai és egy texasi alakulat találkozott San Diegóban, akkor a Longhorns - elsősorban a védelem remeklésének köszönhetően - 21-10-re nyert a Golden Bears ellen.

A csapatok:


BAYLOR BEARS
Út San Diegóig: Óriási kihívással néztek szembe a texasiak, elvégre idén már Robert Griffin III nélkül kellett maradandót alkotniuk. Egy ideig úgy tűnt, nem tudnak felnőni a feladathoz, és le fognak maradni az utószezonról, noha nem a támadósor, hanem az előző idényhez hasonlóan ezúttal is kritikán aluli védelem jelentette a problémák forrását. A szezon második felére azonban valamelyest a defense is feljavult, a medvék pedig hárommeccses győzelmi sorozattal zárták az alapszakaszt, így a bowl-szereplés idén sem marad el. Ennek a nyertes szériának az első állomása egyben idei legnagyobb sikerük is volt: november közepén a BCS-rangsor akkori első helyezettjét, a Kansas State-et múlták felül 52-24 arányban.
A főedző: A nagyszerű offenzív stratéga, Art Briles 2008-ban vette át a wacói alakulat irányítását, és rövid idő alatt új szintre emelte az addig igencsak lesajnált futballprogramot. Tavaly története egyik legeredményesebb évét produkálta a csapat (korábban csak egyszer, 1980-ban ért el 10 győzelmet), az idei bowl-szereplésnek köszönhetően pedig először fordul elő a Bears-szel, hogy sorozatban három idényben is résztvevője az utószezonnak. A Briles-éra eddigi öt éve alatt 17 győzelmet arattak a medvék a Big 12-en belül; az azt megelőző 12 évben összesen nyertek 11 főcsoport-meccset. Nem véletlen, hogy a hónap elején szerződést hosszabbított vezetőedzőjével a Baylor.
Legjobb játékosok: Nick Florence (QB), Lache Seastrunk (RB), Terrance Williams (WR), Tevin Reese (WR), Cyril Richardson (OG), Bryce Hager (LB), Ahmad Dixon (S)
Erősségek: RG3 távozása után sem beszélhetünk visszaesésről a támadóknál, egyrészt Briles zsenialitásának köszönhetően, másrészt mert a támadóegység játékosállománya továbbra is nagyszerű. Nick Florence az FBS legjobb total offense átlagával rendelkezik (387.7 yard), a Biletnikoff Award döntős Terrance Williams iskolarekordot jelentő 1764 elkapott yardjával országos első, valamint az alapszakasz végéhez közeledve az oregoni transzfer, Lache Seastrunk is formába lendült (amitől olyannyira megnőtt az önbizalma, hogy megígérte, jövőre ő nyeri a Heismant).
Gyenge pontok: Az Ahmad Dixon vezette secondary az alapszakasz utolsó hónapjában szemmel láthatóan feljavult (9 touchdown passzt engedtek, miközben szereztek 11 interceptiont), de a Baylor védelme még így is katasztrófa. A statisztikák önmagukért beszélnek: országos viszonylatban a Bears-t total, scoring, és pass defense kategóriában is a tíz legrosszabb csapat között találjuk.UCLA BRUINS
Út San Diegóig: Nem várhatták túlzottan jó előjelekkel a szezont a Los Angeles-iek, de végül az év egyik meglepetéscsapatának bizonyult a Bruins azáltal, hogy a divízióelsőség toronymagas esélyesének tartott USC-t megelőzve a Pac-12 déli csoportjának első helyén zárták az alapszakaszt. A nagy rivális Trojans eltiltása miatt a bocsok már tavaly is főcsoport-döntőt játszhattak, idén azonban önerőből jutottak el a konferencia fináléjáig. Itt alulmaradtak a Stanforddal szemben, így a hőn áhított Rose Bowl-szereplésről is le kellett mondaniuk, de összességében a várakozásokat bőven túlszárnyalva teljesítettek az idei szezonban.
A főedző: Jim L. Mora az NFL-ben a Falcons és a Seahawks vezetőedzőjeként is dolgozott, college szinten azonban szinte semmiféle rutinnal nem rendelkezett (edzői karrierje kezdetekor, a ’80-as évek közepén volt egy évig graduate assistant a Washington Huskies-nál), így általános meglepődést váltott ki, amikor múlt év decemberében bejelentették a UCLA-nél, hogy ő lesz Rick Neuheisel utódja. A legtöbben bukást vártak ettől a kísérlettől, Mora azonban hamar rácáfolt a kétkedőkre, a recruitingben elért azonnali sikerek után a pályán is sorra jöttek a pozitív eredmények rögtön debütáló idényében.
Legjobb játékosok: Brett Hundley (QB), Johnathan Franklin (RB), Joseph Fauria (TE), Jeff Baca (OG), Datone Jones (DE), Anthony Barr (LB), Eric Kendricks (LB), Jeff Locke (P)
Erősségek: A Bruins támadósorát az ország egyik legproduktívabb QB-RB párosa vezeti: Brett Hundley redshirt freshman létére is közel 4000 yardot és 35 touchdownt jegyzett idén, a Doak Walker Award döntős Johnathan Franklin pedig, aki futott yardok számában az iskolai rekordot tartja, több mint 2000 scrimmage yarddal segítette csapatát az alapszakaszban. A 13.5 sackje révén országos első Anthony Barr vezérletével pass rush-ban rendkívül hatékony a védelem, melynek köszönhetően rengeteg turnovert tudnak generálni. A defense másik alappillére Eric Kendricks, aki 137 szerelésével volt idén ligaelső. Jeff Locke NFL-potenciállal rendelkező punter, amit a pályán is rendre bizonyít.
Gyenge pontok: Hiába eredményes a Bruins az irányítók siettetése terén, a védelem összességében meglehetősen bizonytalan. Főként passz ellen vannak gondjaik, amit tovább súlyosbíthat, hogy a safety Tevin McDonald eltiltás miatt nem játszhat a bowl-meccsen.
Egyéb érdekességek:
- A játékosok jutalma egy Best Buy bevásárlókártya, Tourneau karóra, Maui Jim napszemüvegekre szóló ajándékutalvány, valamint egy sapka.
- A résztvevő egyetemek fellépési díja 4.15 millió dollár.
- Ez lesz a futballtörténelem első Baylor-UCLA párharca, és a Holiday Bowlon is most fog először pályára lépni mindkét csapat.
- A mérkőzés kommentátora Dave Pasch és Brian Griese lesz, az oldalvonal mellől Jenn Brown tudósít.

Summa-summárum:
Rendeztek már az idei bowl-szezonban olyan meccset, ahol két, egyaránt nagyszerű támadóegységet és gyenge védelmet felvonultató gárda találkozott. Az az összecsapás annak rendje és módja szerint óriási pontzuhatagot hozott, és ettől a párharctól nagyjából ugyanez a forgatókönyv várható. A Nevada-Arizona mérkőzés egy felejthetetlen végjátékkal is megajándékozta a nézőket; remélhetőleg a Baylor és a UCLA csatája hasonlóan emlékezetes marad.

Vass Ádám (vassadi)


Hozzászólások

több mint 8 éve
Drip Cleveland Browns Texas Tech Red Raiders 16 — Undertaker of the Cleveland graveyard
A belk bowlnál van egy kis elírás > " A Hurricanes ellen 432 TD-vel és 4 TD-vel zárt " Az egyik irreális 😛

Vernon miatt pedig eleve megéri fenn maradni 😀

több mint 8 éve
Höri Indianapolis Colts West Virginia Mountaineers 185 — bútor
javítva!

több mint 8 éve
sapka Washington Football Team 15
A Belk bowlnak mennyi a 'fellépési díja'?

Attribution No Derivatives (CC-BY-ND-3.0) Nevezd meg!-Ne változtasd!
több mint 8 éve
vassadi Pittsburgh Steelers Alabama Crimson Tide 46
A Belk bowlnak mennyi a 'fellépési díja'?sapka
3.4 millió dollár.