Bowl szezon - a mai menü (1/8)

Az NFL playoff előtti ráhangolódásként 18.00-kor is rendeznek egy bowl mérkőzést.

BBVA Compass Bowl

Mikor?
A találkozóra január 8-án 18:00-tól kerül sor, a mérkőzést az Egyesült Államokban az ESPN, hazánkban pedig az ESPN America élőben közvetíti.

Hol?
A Legion Fielden kerül sor az összecsapásra, melyet 1926-ban nyitottak meg. A pálya Birminghamben, Alabama államban található. Megnyitásától egészen 2003-ig használta az Auburn és az Alabama egyetem évi néhány mérkőzés lebonyolítására a közel 72000 fő befogadására alkalmas stadiont. Többek között 1948 és 1988 között itt rendezték meg az Iron Bowlt, az Auburn és Alabama közötti rivalizálást, amely a college futball egyik leghíresebb rangadója. Manapság az UAB C-USA-ban szereplő elsőosztályú csapat otthona és emellett 2006 óta otthont ad ennek a bowl mérkőzésnek.

Miért?
A bowlt 2006-os alapítása óta minden évben megrendezik, érdekesség, hogy eddig mindig Big East csapat nyerte meg a mérkőzést. A bowl első szponzora a PapaJones.com volt, amely egy nemzetközileg is ismert pizzák és szendvicsek készítésére szakosodott vállalkozás. Mivel idéntől ők nem újították meg a szerződést, a bowlnak új szponzor után kellett néznie, ez pedig nem lett más, mint a BBVA Compass, amely a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, bilbaói székhelyű bank (Spanyolország második legnagyobb bankja) amerikai leányvállalata. A BBVA Compass székhelye Birminghamben található. A bowl mérkőzés idén 1 millió dollárt garantál az SEC képviselője, és 900000 dollárt a Big East reprezentánsa számára. A résztvevők Oakley napszemüveget, hátizsákot és órát és egy labdát kapnak, amely a mérkőzést örökíti meg.Kik játszanak?
A megállapodásnak megfelelően évről évre az SEC és a Big East egy-egy reprezentánsa küzd meg egymással a bowlon. Idén a szervezők kilencedikként választottak az SEC bowl képes gárdái közül, míg a Big Eastből a hatodik csapatot foglalhatták le. 2010-ben az SEC konferenciát a 6-6-tal végző Kentucky Wildcats képviseli, ellenfelük pedig a Pittsburgh Panthers lesz, amely 7-5-tel zárta az idényt. A két csapat még sohasem találkozott egymással.

Érdekességek az egyetemekről:

A Kentucky egyetem elsősorban nem futballban, hanem kosárlabdában ért el nagy sikereket. Nem csoda, hogy volt játékosaik közül nagyon sokat jutottak el az NBA-be. A közelmúlt és jelen kiemelhető játékosai: Jamal Mashburn, Nazr Mohammed, Antoine Walker, Jamaal Magloire, Rajon Rondo, John Wall, Kelenna Azubuike. Ide járt Sam Bowie is, aki arról híres, hogy az 1984-es NBA drafton Hakeem Olajuwon és Michael Jordan között kelt el a második helyen. A 216 cm magas center karrierjét sérülések tették tönkre, emiatt nem vált igazi sztárrá a profik között. Szintén ide járt Pat Riley a Lakers, a Knicks és a Heat hatszoros NBA győztes edzője. Futballban a legnevesebb volt játékosnak George Blanda számít. Egyéb területekről megemlíthetjük Ashley Judd színésznőt, és a két Nóbel-díjast, William Lipscombot, és Thomas Hunt Morgant.

A Pittsburgh egyetem az Egyesült Államok neves kutatóintézményei között van számontartva. Különösen transzplantációs és agysebészeit területen értek el világraszóló eredményeket. Az egyetem hallgatója volt a nevesebb futballisták közül Tony Dorsett, Mark May, Mike Ditka, Dan Marino, Curtis Martin, Larry Fitzgerald, Darrelle Revis, Antonio Bryant és LeSean McCoy. Az edzők közül Marty Schottenheimer és Jimmy Johnson, a híres kosárcsapat jelenlegi legnevesebb képviselője az NBA-ben DeJuan Blair, és a Dallas Mavericks tulajdonosa, Mark Cuban is járt ide. Mellettük több Pulitzer díjas, Nobel díjas, nemzetközileg elismert kutató található a volt hallgatók között.Kikre figyeljek?

Kentucky Wildcats

1. Randall Cobb (WR)
: Cobb egyedülálló tehetség, a Kentucky legfontosabb játékosa. Idén 2192 yardot ért el összesen csapata számára. Ez 955 elkapott, 401 futott, 201 punt return és 635 kickoff return yardból épül fel. Az eredendően WR-ként szereplő Cobb idén összesen 13 TD-t szerzett. Nemcsak elkapóként és returnerként használják, hanem Wildcat formációban is, amelyet a csapatnál WildCobb elnevezéssel illetnek. Cobb nem az átlagos Wildcat futó, hiszen rendszeresen passzol is, idén is van három TD passza. A harmadéves WR biztosan ott lesz az NFL drafton.

2. Danny Trevathan (LB): Micah Johnson, az LB sor sztárja tavaly befejezte egyetemi pályafutását. Mindenki nagy visszaesést várt az egységtől ennek megfelelően, és szinte senki sem számított arra, hogy Trevathan kimagaslik majd játékával a védelemből. A junior LB egyenesen az SEC első csapatáig menetelt idei teljesítményével.

3. Derrick Locke (RB): Locke egy nagyon tehetséges, de hihetelenül sérülékeny futójátékos, aki, ha 100 %-os állapotban van, az SEC konferencia egyik legjobb RB-je. 816 yarddal és 10 TD-vel zárt idén annak ellenére, hogy öt mérkőzést is kihagyott.

Pittsburgh Panthers

1. Jonathan Baldwin (WR)
: Baldwin az a játékos, akit évek óta elsőkörös tehetségnek tartanak a scoutok és a drafttal foglalkozó oldalak, ehhez képest azonban idén nagyon alulteljesített. 810 elkapott yardjával és 8 TD-jével elmaradt tavalyi számaitól. Köszönhető ez annak, hogy a QB, Tino Sunseri nem tudta reprodukálni Bill Stull 2009-es teljesítményét, és úgy tűnt, Baldwin hozzáállásával is kisebb gondok vannak. Valószínűleg kijön majd az NFL draftra, de előtte még van egy lehetősége hogy a gyenge éve után pozitívabb képet alakítson ki magáról.

2. Dion Lewis és Ray Graham (RB-k): A Panthers futójátéka 2010-ben kezdetben eléggé gyengélkedett. A 2009-ben remeklő Dion Lewis katasztrofális idénykezdeten volt túl, és emiatt Dave Wannstedt lehetőséget adott Ray Grahamnek is. A két futó együttesen közel 1800 yardot és 20 TD-t szorgoskodott össze év végére, köszönhetően a fal feljavulásának. Érdemes mindkettejüket figyelnünk.

3. Dom DeCicco (S/LB): DeCicco a szezont még safety poszton kezdte el és nyújtotta a komoly hibákat elkövető secondary legjobb produkcióját. Az MLB, Dan Mason sérülése azonban rákényszerítette a csapatot arra, hogy a safetyt egy sorral feljebb tolja. DeCicco LB poszton is jó teljesítményt nyújtott, a csapat legtöbb szerelésével zárt, és 5 interceptiont is szerzett, ezek többségét LB-ként.

Mire számítsak?
A Pittsburgh Panthers a Big East konferencia legnagyobb esélyeseként kezdte el az idényt, és ennek ellenére a csalódást keltő 7-5-tel végeztek. Ez is elég volt azonban arra, hogy holtversenyben nyerjék a konferenciát, de szemmel látható volt, hogy Dave Wannstedt nem hozta ki ebből a csapatból a benne rejlő lehetőségeket. Az edző a kritikák miatt lemondott, de az egyetem meghagyta neki az opciót, hogy a csapatot irányíthassa a bowl mérkőzésen. Wannstedt elfogadott egy adminisztrátori posztot is, de arra képtelen volt, hogy eldöntse, szeretné-e a bowlon irányítani a Pantherst. Közben Steve Pederson, a Pitt athletic directora kinevezte az új vezetőedzőt, a Miami Ohiot MAC győzelemig vezető Mike Haywoodot. Mire Wannstedt eldöntötte, hogy nem irányítja a csapatot, azonban már nem Haywood volt az edző. Újévkor a leendő HC összeszólalkozott a gyerektartásról gyermeke anyjával, akivel tetlegességig fajult a vita. Haywoodot letartóztatták, a felonynak minősülő tettel vádolt edzőt pedig másnap kirúgta a Pittsburgh. A jövő kérdéses, a játékosok csak kapkodják a fejüket, és közben még az edzői stáb megmaradó tagjait is szerződtetik más egyetemek. A bowlon a csapatot a defezív koordinátor, Phil Bennett irányítja majd. A másik oldalon egészen szép eredmények mellett (a South Carolina legyőzése és a 3 pontos vereség az Auburn ellen) a Kentucky egy-két nagyobb vereségbe is beleszaladt, de összességében inkább pozitív volt a szezon. A gond az alapszakasz után kezdődött, amikor is Mike Hartlinet, a senior QB-t letartóztatták. Hartline idén az SEC egyik legjobb passzoló irányítója volt, Cobbal, illetve Chris Matthews-szal való remek összhangjának köszönhetően remekelt az offense. Hartlinet eltiltotta tette miatt a bowltól Joker Phillips HC, helyettese a tavaly fél éven át kezdő Morgan Newton lesz.

Newtonnal nem valószínű, hogy olyan lesz ez a Wildcats támadójáték, mint amit az idényben láthattunk. Több teher kerül majd valószínűleg Locke és Cobb vállaira. Nem lesz könnyű dolguk, bár a Pitt védelmének idén megvoltak a nehéz pillanatai. Annak ellenére, hogy statisztikailag magasan rangsoroltak futás és passz ellen is, Jordan Todman 222 futott yardos teljesítményét és a secondary hibáit nehéz elfelejteni. Emellett fontos megemlíteni, hogy a Big East idei és tavalyi legjobb védője, a két DE, Jabaal Sheard és Greg Romeus is kihagyja az összecsapást. A Kentucky 2010-ben borzasztóan szenvedett futás elleni, alig tudtak valakit megállítani a védőfal közepének gyenge teljesítménye miatt. Ezt kihasználhatja a Lewis-Graham futóduó. Ha sikerül a futást megalapozni, akkor a play-actionökkel megzavarhatják a Wildcats idén jól teljesítő passz elleni védelmét Baldwinék. A mérkőzés három pontos favoritja a Pittsburgh Panthers a fogadóirodáknál, de nagy kérdés mennyire lesznek ott fejben a pályán a nem mindennapi események után...

Gaál Sándor (gsn)