Bowl szezon - a mai menü (1/9)

A döntő előtti utolsó párbajra kerül sor hajnalban, a wild card meccsek után

Kraft Fight Hunger BowlMikor?

2011. január 10., hajnali 3:00-kor, nem sokkal a Packers - Eagles wild card meccs befejezését követően. Tévén az ESPN Americán követhetjük, ami hétfőn este 20:00-kor is műsorra tűzi.

Hol?

San Francisco is bekapcsolódott az egyetemi vérkeringésbe, de nem a 49ers Candlestick Parkjával, hanem az MLB-s SF Giants otthonával, az AT&T Parkkal. 2005-től 2008-ig ez volt az egyetlen csak Bowlokon futballra használt baseballstadion, tavalyelőtt azonban a St. Petersburg Bowllal a Tropicana Field is csatlakozott az AT&T Park mellé. A cserepadok elhelyezése ezért kicsit problémás, a két csapat stábja azonos oldalra kerül és az 50-es vonalnál lesznek elszeparálva. Ikonikus része a stadionnak a hatalmas baseballkesztyű és a neonos kólásüveg, illetve az is ismertté teszi, hogy közvetlenül a tengerparton helyezkedik el. 2011-ben átmenetileg a California Golden Bears is itt rendezi majd a hazai találkozóit.Miért?

Ez is egy névváltásokon gyakran áteső bowl mérkőzés, az elmúlt 6 évben Emerald néven futott. Még 2002-ben alapították San Francisco Bowl néven, majd a Diamon Walnut sósmogyoró gyártó cég lett a névadó szponzor az Emerald korszak előtt. A mai névadó Kraft Foods is kajagyáros cég, ez nem változott, csak most az éhező amerikaiakon való segítést tűzte zászlajára a Bowl szervezőcsapata. A győztes csapat tagjainak jutalma egy zajszűrős Sony fejhallgató, egy Fossil márkájú karóra, egy baseballsapka, Ogio hátitáska és 100$ értékű Levi's ajándékutalvány.

Kik játszanak?

2010-ben és 2013-ban a szerződés alapján a Pac-10 hatodikja játszott volna a WAC első három csapata közül valamelyikkel. Erre azonban nem kerülhetett sor, mert a Pac-10 nem tud elegendő Bowl képes csapatot felmutatni, így jött szóba az ACC konferencia, ahonnan kilencen is részt vehetnek az utószezonban. A kilencedik jelölt a Boston College volt, így tavaly után ismét ők utazzák át az országot. Azért is volt kézenfekvő az ACC-ből pótolni, mert a megalakulás óta Pac-10 vs ACC párharcok voltak, és bár idén hanyagolni szerették volna a keleti csapatokat, ismét rákényszerülnek. A WAC-nál nincs ilyen gond, sőt mivel hármas holtversennyel záródott az idény az élen, így a megosztott bajnoki címvédő, Nevada Wolfpack részvétele még nagyobb presztizsű is, mint amire számítani lehetett.

Érdekességek az egyetemekről:

A Nevada nem egy NFL prospect gyár, jelenleg 5 neveltjüket találhatjuk NFL csapat rosterén, Harvey Dahl (OG) és Nate Burleson (WR) a legnagyobb nevek. A felmérések szerint 190 oktatásilag magasabb szintű egyetem is van az országban, ezáltal a sportolókon kívüli celebek sincsenek sokan, 6 pulitzer díjast azért így is sikerült felvonultatniuk.
A Boston College híres, római katolikus iskola. A kabalának számító sasról egy bronzszobor is díszeleg a campusban. Híres növendékei közül James Balog fotóművész a származása miatt érdemel kiemelést, de ide járt még az "igazi Robin" vagyis Chris O'Donnell, aki manapság a NCIS:LA-ben domborít, Maile Flanagan vagyis Naruto angol hangja, vagy Elisabeth Filarski, aki a Survivor szereplés után hozzáment Tim Hasselbeckhez feleségül.
Az NFL-ben jelenleg 24 egykori sast foglalkoztatnak, például Cherilus, Colombo, Hasselbeck, Kiwanuka, Koppen, Raji, Ryan, Snee vagy Woody.Kikre figyeljek?

Boston College
Anthony Castonzo (LT)
: A remek felépítéssel bíró támadófalember a 2011-es draft egyik elit játékosa a maga posztján. Már újoncként kezdőbe került, ahol a végzős Matt Ryan megvédésén dolgozhatott. Másodévesként került át jobbról bal oldalra, ahol végigjátszotta pályafutása maradék 3 évét. Idén az ACC álomcsapatában is stílszerűen ő az LT, akárcsak tavaly.

Mark Herzlich (OLB): A 2008-as szezon ACC év védője díj nyertesének történetéről már alighanem mindenki hallott. Egy év alatt épült fel a rákból, és idén újra végigrobotolta a meccset a védelemben, olykor törött kézzel, vagy kificamodott bokával is. Az egykori all-American játékos egyelőre nem tudta megközelíteni korábbi formáját, de így is húzónév, és emocionális vezére a sasoknak. Az áprilisi draft egyik felejthetetlen momentuma lesz, amikor kiválasztják őt.

Luke Kuechly (MLB): Tavaly Herzlich kiválásával az újonc Kuechly megkapta a lehetőséget, hogy kezdőcsapata kerüljön. Első évében 142 tackle-lel az FBS leghatékonyabb szerelői közé került, volt sackje és INT utáni visszahordott touchdownja is. Az ACC év védője, és az all-American Freshman Team tagjaként indította ezt az évet, aminek végén ACC válogatott lett. Jelenleg 19 éves, a jövő nagy MLB tehetsége és leendő tackle gyárosa az NFL-ben is.

Nevada
Vai Taua (RB)
: A végzős futó a nevadai Pistol offense egyik ékköve. Az elmúlt 3 idényben 44 futott és 8 elkapott touchdown fűződik a nevéhez. Ebben a szezonban 22 kombinált TD-nél tart. Már 2008-ban a WAC konferencia MVP-jének választották, amikor a nevadai focitörténelemben először ő és Kaepernick is 1000 futott yard felett zárt. A tavalyi Hawai’i Bowl kimaradt az életéből, mert tanulmányi gondjai akadtak, ezért idén némi extra motiváció is ott lesz számára a többiekhez képest.

Colin Kaepernick (QB): Rajta kívül csak 2 ember mondhatja el magáról az NCAA történetében, hogy egy idényen belül 20-20 passzolt és futott TD-t is összerakott. Tim Tebow és Cam Newton, két Heisman győztes. Arra viszont senki sem volt képest, hogy egymás után 3 évben 2000 passzolt és 1000 futott yard felett zárjon egy idényt. Kalandos életútja vezetett el a mai Bowl meccsig, ami az utolsó lesz a draft előtt. Kiválasztásához nem férhet kétség, de az erősen kérdéses, hogy mit tudnak vele majd kezdeni egy profi rendszerben. Szerencsére ma még ezen nem kell agyalni, hiszen azt csinálhatja, amihez a legjobb ért.

Dontay Moch (DE/OLB): Ez az ember 4.25 körüli 40 yardos időt tud futni, szóval elvileg megdöntheti a combine-on Chris Johnson rekordját. Mindezt linebackerként! Tavaly az év védője volt a WAC-ban. Nevadai rekorder egy szezonban elért sackek (11.5) és mínuszos szerelések (20) kategóriában is. Jövőre ő is vasárnaponként fog játszani.


Mire számítsak?

Nagyon érdekes párharc ez. A Nevada tökélyre fejlesztette Ault mesterrel a pistol offense-t, viszont most egy magasabb szinten játszó védelemmel kerül szembe, ami tele van klasszissal. A Nevada idén két jegyzett defense-szel találkozott. A Californiának 52, a Boise State-nek 34 pontot rámoltak be, és mindkettőt megverték. Egyetlen vereségük van a szezonban, a Hawai’i elleni 21-27, ami utóbb kiderült, a szóló bajnoki címükbe került. A Boston College offense teljesen egy emberes, Montel Harrisen áll vagy bukik minden. A térdsérülésből épülgető RB kihagyta csapata legutóbbi meccsét, de előtte 1243 yarddal és 8 TD-vel örvendeztette meg szurkolóit. A passzjáték teljesen minimálisan van csak jelen az offense-ben, így egyértelműen a Nevada az összecsapás esélyese, annak ellenére, hogy egy kevésbé jegyzett konferencia tagja.

 

Herczeg Ádám (Höri)