College football beharangozó 2016 III. - Big 12 erősorrend

Írta: empty taxi — 2016. augusztus 31., 17:11

Sorozatunk harmadik részében a leginkább támadószellemű konferenciát vesszük górcső alá.

College football beharangozó 2016 III. - Big 12 erősorrend

A Big 12 különlegessége a nagy konferenciák között az, hogy itt nincs egyedül két csoportra osztva a mezőny. A szokásoknak megfelelően idén is számos pontháborút fog ez a konferencia tartogatni az érdeklődőknek. Hogy ebből végül is mi lesz a sorrend, ahhoz szeretne ez a cikk segítséget nyújtani.

1. Oklahoma Sooners

Tavaly támadóoldalt minden működött, amit elképzeltek. Az irányító Baker Mayfield esetében a Heisman Trophy sem kizárt a szezon végén, megfelelő csereirányítója viszont nincs a Soonersnek, ezért fontos lenne, hogy Mayfield egészséges maradjon végig az idényben, ebben segítség lehet a konferencia egyik legjobb támadófala. A Samaje Perine - Joe Mixon futótandem talán az ország legjobbja. Az elkapósor Sterling Shepard távozása után is erősnek látszik, Dede Westbrook abszolút alkalmas első számú elkapónak és a Penn State-ről érkezett Geno Lewis is kitűnő játékos. Ha figyelembe vesszük a Sooners ellenfeleit valóságos csoda, hogy a védelem a 9. legjobb tudott lenni passz ellen az országban. A védőfalban a szélen és belül is található domináns játékos Ogbinnia Okoronkwo ill. Charles Walker személyében. A secondary a hagyományoknak megfelelően most is kitűnő, Steven Parker a konferencia egyik legjobb safetyje, a cornerback Jordan Thomas szintén posztja elitjéhez tartozik. A linebackerek közül többen távoztak, de Jordan Evans személyében maradt is sztár az egységben, mellé pedig csak felnő majd valamelyik fiatal. Tavaly a futás elleni védelem néhányszor megrogyott, ha Bob Stoops fiai a tavalyinál is sikeresebb idényt szeretnének, akkor leginkább itt van javítanivaló.

Játékosok, akikre érdemes figyelni: Baker Mayfield (QB), Samaje Perine (RB), Orlando Brown (OT), Charles Walker (DT), Jordan Thomas (CB), Ahmad Thomas (FS)

2. TCU Horned Frogs

A TCU támadósora úgyis a 7. legtöbb pontot szerezte 2015-ben, hogy a sztárirányító Trevone Boykin megsérült. Boykin távoztával a karmesteri pálca a Texas A&M-ről érkező Kenny Hill kezébe került. A tavalyi legjobb futó is távozott Aaron Green, persze Kyle Hicks és Trevorris Johnson személyében vannak potenciális utódok a keretben. Josh Doctson és Kolby Listenbee is már az NFL-ben vitézkedik, ennek ellenére elképesztő sebesség maradt így is a WR-sorban KaVontae Turpinnel az élen. Számos fegyver áll Hill rendelkezésére, akik között szét lehet osztani a labdákat. A tavalyi kezdő OL-ből csak a harmadéves tackle, Joseph Noteboom maradt, de nála is posztváltás történt RT-ből LT-be tették át, ennek ellenére nem lehet teljesen rutintalannak nevezni az egységet, elvégre Noteboom mellé 3 junior és 1 senior került a kezdőbe. A konferencia legjobb védelme a TCU-é. A Gary Patterson alatt megszokott 4-2-5-ös alapfelállású csapatba 7 kezdőjátékos is visszatért. A linebackereknél a Travin Howard - Montrel Wilson - Ty Summers trióból egyszerre csak kettő fér fel a pályára, ennek ellenére nem kizárt, hogy a szezon végén mindhárman beférnek valamelyik konferenciaválogatottba. a három safety szintén erőssége a csapatnak, mellettük Ranthony Texada személyében komoly corner is dolgozik. Josh Carraway a Big 12 egyik legjobb defensive endje, belül az egykori nebraskai Aaron Currytől várnák az előrelépést, hogy stabilizálja a futás elleni védelmet.

Játékosok, akikre érdemes figyelni: Kenny Hill (QB), KaVontae Turpin (WR/KR), Joseph Noteboom (OT), Josh Carraway (DE), Travin Howard (LB), Denzel Johnson (SS)

3. Oklahoma State Cowboys

Tavaly passzal a 7. legtöbbet haladó támadóegység volt a Cowboysé és mivel nem volt jelentős távozó a támadósorból, így idén is megvan minden esély arra, hogy pusztítsanak a levegőben Mason Rudolphék. A junior irányító lehetne valamivel konzisztensebb, persze lehet csak az kellett neki, hogy fixen ő legyen az első a depth charton, ami J.W. Walsh távozásával 2016-ra megvalósult. James Washington az egyetlen 1000-yardos elkapója a konferenciának, aki visszatért a csapatához, Marcel Atemannel egyetemben egy nagyon atletikus elkapósor élén állnak, az NFL scoutok által is figyelt Rudolphnak bőven van fegyvere, akik között szétszórhatja a labdákat. A támadófalnak tavaly nem igazán ment a futásblokkolás (passznál egy kicsivel jobban teljesítettek), senki sem távozott az egységből, így a holtszezon folyamán már összeszokottan gyakorolhattak. Sok tehetséges futó várja Mike Gundytól a lehetőséget, közte az egyetem talán legnagyobb legendájának, Barry Sandersnek a fia, Barry Sanders Jr., aki a Stanfordról transzferelt Stillwaterbe. Tavaly gyakori probléma volt a védelemmel, hogy a 2. félidőre elfáradt. A linebacker-sor lehet a védelem legfőbb erőssége, Chad Whitener, Devante Averette és Jordan Burton is harcedzett veterán, akik sokat tehetnek azért, hogy javuljon a védelem futás ellen. A védőfal elvesztette Emmanuel Ogbaht, de Vincent Taylor személyében továbbra is a DL-ben található a csapat legjobb védője. Ogbah-szintű tehetség nincs másik a pass rusherek között, de megfelelő rotációval pótolhatják a sackjeit, fürge és atletikus defensive endek állnak rendelkezésre és tavaly 40 sackkel az OSU volt a konferencia legjobbja. A Jordan Sterns - Tre Flowers safetytandem kimagasló páros, azonban a cornerbackeknél már nem ilyen jó a helyzet, nem gyenge az egység, de a Big 12 passzgépezetei ellen lehet néhány meccs, ahol szenvedni fognak.

Játékosok, akikre érdemes figyelni: Mason Rudolph (QB), James Washington (WR), Blake Jarwin (TE), Vincent Taylor (DT), Jordan Burton (LB), Jordan Sterns (FS)

4. Baylor Bears

Már nem Art Briles a csapat vezetőedzője, ennek ellenére a szurkolók reménykednek benne, hogy a támadósor az utóbbi években megszokott bombasztikus formáját tudja hozni. A támadókoordinátor mindenesetre továbbra is Kendal Briles, a korábbi főedző fia. Tavaly megannyi irányító lesérült, ennek ellenére a gépezet robogott tovább, tette a pontokat a táblára. A QB-helyzet most világos, Seth Russell felépült, Jarrett Stidham pedig a transzfer mellett döntött. A KD Cannon vezette elkapósorról mindent elmond, hogy Corey Coleman távozása után is a konferencia egyik legerősebbjének számít. Korántsem egydimeniós ez a támadósor, konkrétan az ország egyik legmélyebb futóállománya a Bayloré. A támadófalból 4 kezdő is távozott, de a menetrend eleje olyan laza, hogy az alatt bőven össze tudnak állni a pufifánkok. A szezon kulcsa mindenesetre az lesz, hogy Russellt sikerül-e megvédeni, ha a freshman Zach Smithnek kell beállni a helyére, abból probléma lehet. A védelem tavaly eleget hozott ahhoz, hogy több rangadót is meg tudjon nyerni a Bears. A 4-2-5-ös alapfelállású defense erőssége a secondary, minden posztra van fiatal és rutinos opciója is Phil Bennett védőkoordinátornak. A linebacker-sor sokoldalú, rutinos és mély, számos variációra ad lehetőséget. Erre szükség is lesz, elvégre Andrew Billings távozásával óriási lyuk maradt a védőfalban, el fog telni néhány meccs, mire megtalálják a legjobb négyest.

Játékosok, akikre érdemes figyelni: Seth Russell (QB), KD Cannon (WR), Kyle Fuller (C), Taylor Young (LB), Ryan Reid (CB), Orion Stewart (S)

5. Texas Longhorns

Charlie Strongnak bizonyítania kell, hogy a munka, amit elkezdett eredményeket is fog hozni. Minden bizonnyal az eredménykényszer is belejátszott abba, hogy új támadókoordinátor érkezett a csapathoz Sterlin Gilbert személyében a Tulsától. Gilbert jelezte, hogy magasabb tempójú támadógépezetet képzel el a korábbinál, ehhez a Chris Warren III és D'Onta Freeman alkotta futópáros kiváló alapot nyújt. Az irányító személye még nem dőlt el, a freshman Shane Buechele és a végzős Tyrone Swoopes csatázik, nem kizárt, hogy rotációban fogják őket használni. Az elkapóknál széles a merítési lehetőség, de azt nem igazán tudni, hogy ki tud előrelépni első számúvá. A támadófal most a legjobb a Charlie Strong-éra alatt, konferenciaszinten is erősnek mondható, de egy fiatal egységről beszélünk, megfelelő cserék nélkül. Strong főedzői széke nagyban múlik azon, hogy sikerül-e épületes passzjátékot összehozni Austinban. 2015-ben a védelem váratlanul rossz volt, különösen futás ellen. Erre az évre azért javulás várható, különösen akkor, ha a Poona Ford - Paul Boyette DT-páros egészséges tud maradni. DE poszton mélyebb a keret, több komoly potenciállal bíró játékosuk van, még a tavalyi balul sikerült évben is 37 sacket tudott felmutatni a Longhorns. A linebacker-sor lehet a védelem legfőbb erőssége, Malik Jefferson esetében már másodévesként sem kizárt, hogy övé lesz a Butkus Award (legjobb egyetemi linebackernek járó díj). A linebackerek mellett a Holton Hill - Davante Davis CB-páros számít még komoly fegyvernek, az egyik legjobb duó a Big 12-ben. Ha a védőfal képes lesz futás ellen domináns produkcióra, akkor országos szinten is komoly kis védelem lehet ez.

Játékosok, akikre érdemes figyelni: D'Onta Freeman (RB), Connor Williams (OT), Patrick Vahe (OG), Malik Jefferson (LB), Davante Davis (CB), Holton Hill (CB)

6. West Virginia Mountaineers

Az FBS talán legőrültebb főedzője, Dana Holgorsen elsősorban a kiváló passzjátékáról ismert támadósorokat rakott össze korábban, ám 2015-ben a futójátéka volt ellenállatatlan az Eersnek. Erre az évre talán újra jobban elmegy az offense a passz irányába, de a futás továbbra is fontos lesz. A végzős Skyler Howard korrekt irányító, aki nagyot játszott az előző szezon végén, az Arizona State elleni bowlmeccsen. A kezdő elkapótrió, Daikiel Shorts, Shelton Gibson és Ka'Raun White, egészen veszedelmes. Wendell Smallwoord immár a Philadelphia Eaglest erősíti, de Rushel Shell személyében így is van egy tapasztalt kezdőfutó, aki mögött ráadásul van némi mélység is a tehetséges freshman, Kennedy McKoy révén. Nem mellesleg a WVU támadófalával csak az Oklahoma versenyezhet ebben a konferenciában, a center Tyler Orlosky vezetésével olyan egység ez, amelyik bárkit képes eltakarítani. A védelem tavaly hét meccsen is maximum 24 ponton tartotta az ellenfelet, ami nagy szó ebben a Big XII-ben. A háromemberes front maradt a régi, középütt Darrien Howard, a szélen Noble Nwachukwu pusztít. Nick Kwiatkowski révén jelentős vérveszteséget könyvelhetett el a linebacker-sor, de Al-Rasheed Benton személyében elég jó utódja van. Karl Joseph és K.J. Dillon távozása után is maradt tehetséges safety a csapatban, név szerint Dravon Askew-Henry, viszont a másodvédelem többi tagja körül gyűlnek a kérdőjelek. A védelem legnagyobb problémája mindenesetre az lehet, hogy Nwachukwun kívül nem látni, hogy ki lehet veszélyes az ellenfél irányítójára.

Játékosok, akikre érdemes figyelni: Rushel Shell (RB), Shelton Gibson (WR), Tyler Orlosky (C), Darrien Howard (NT), Noble Nwachukwu (DE), Dravon Askew-Henry (FS)

7. Texas Tech Red Raiders

Az ország 2. legjobb támadósora volt tavaly TTU-é és idén még jobbak lehetnek. Az irányító Patrick Mahomes szerzett még egy év rutint, így még inkább űrszámokra lehet képes. Ebben az egyedüli akadály a támadófal lehet, Le'Raven Clark pótlása kérdéses, mindkét kezdőtackle freshman. Az elkapósorban Jakeem Grant távozása után is maradt bőven opció, ott nem lesz gond. DeAndre Washington elvesztése fájhat, de Justin Stockton gyors és tehetséges futó. A védelem az előző idényben minimális ellenállásra sem volt képes, szolid 548 yardot kaptak meccsenként. A secondarybe visszatérnek a veteránok és ha sikerül fizikálisabban játszaniuk, akkor van esély a javulásra. Nagy kérdés honnan lesz pass rush, Breiden Fehoko az egyetlen említésre érdemes játékos a védőfalban. Dakota Allen kirúgásával pedig a linebacker-sorban nem maradt vezér.

Játékosok, akikre érdemes figyelni: Patrick Mahomes (QB), Justin Stockton (RB), Ian Sadler (WR), Breiden Fehoko (DT), Malik Jenkins (LB), Jah'Shawn Johnson (FS)

8. Kansas State Wildcats

A támadósor nagyon hullámzó volt 2015-ben. Mindenesetre újra Jesse Ertz a kezdőirányító, aki tavaly az első playében, egy 5-yardos futásnál elszakította az ACL-jét. A futójáték beindítása egyébként nem elképzelhetetlen, elvégre a támadófal nem rossz és Charles Jones személyében egy rutinos, sokoldalú futója is van a csapatnak. A passzjáték beindítása már nehezebb diónak igérkezik, sok fog múlni a JUCO transzfer elkapón, Byron Pringle-ön. A védelem ellenben az elmúlt évek egyik legjobbja lehet, ami nagy szó az előző esztendő után, ahol az átlagos futás elleni védekezéshez botrányos passz elleni párosult. A linebacker-sor konferenciaszinten is erősnek számít, mély az egység, megvan benne a kellő sebesség és a kellő keménység is, ez a sokat fejlődött védőfal mögött jó futás elleni védelmet eredményezhet. Az imént szóba került DL-ben Jordan Willis és Tanner Wood elég jó DE-párosnak számít, belül pedig Will Geary számít nagy névnek. A secondarynek óriási segítség lesz a sérüléséből visszatérő safety, Dante Barnett.

Játékosok, akikre érdemes figyelni: Jesse Ertz (QB), Charles Jones (RB), Byron Pringle (WR), Jordan Willis (DE), Elijah Lee (LB), Dante Barnett (SS)

9. Iowa State Cyclones

Matt Campbell személyében új vezetőedzője van amesi alakulatnak, Campbell előző állomáshelye a Toledo főedzői posztja volt. Támadókoordinátornak érkezett Campbell-lel együtt régi csapattársa a Mount Union egyetemről, Tom Manning, ő a támadófal felkészítéséért felelt a Toledonál. Az ISU támadójátéka minden bizonnyal nem lesz túl bonyolult, minél többször akarják futtatni a sophomore Mike Warrent, aki tavaly 5.9-es átlaggal jutott el 1339 yardig. Futásblokkolásban még nem is rossz a Cyclones támadófala, ellenben Joel Lanning a dual-threat képességeit gyakorta menekülésre használta 2015-ben. Azért sem lenne utolsó dolog ha Lanningnek lenne elég ideje passzolni, mert az óriás Allen Lazard vezetésével kitűnő elkapók álllnak rendelkezésre. Tavaly is az volt a legfőbb gond a támadósorral, hogy az OL nem hagyott elég időt Lanningnek, így mélységi passzokkal nem tudták megnyújtani a pályát. Campbell a védőkoordinátorát, Jon Heacockot is magával hozta Amesbe, az ő feladata lenne ország egyik leggyengébb passzvédelmét gatyába rázni. Egyébként a secondary Brian Peavyvel az élen még nem is vészesen rossz, de a nyomás nagyon nem jött a védőfal széléről és belül is eléggé egyedül van Demond Tucker. A legnagyobb erősség a linebacker-sor lehet, itt bőven van opciója Heacocknak.

Játékosok, akikre érdemes figyelni: Joel Lanning (QB), Mike Warren (RB), Allen Lazard (WR), Demond Tucker (DT), Willie Harvey (LB), Brian Peavy (CB)

10. Kansas Jayhawks

A legutóbbi 10 mérkőzésén nem sikerült a Jayhawksnak 20 pontnál többet tenni a táblára, anélkül pedig igen nehéz nyerni a Big 12-ben. Ryan Willis személyében mindenesetre úgy tűnik megtalálták azt az irányítót, aki köré lehet építkezni. Az elkapósorban nem látszik, hogy ki tud előlépni WR1-nek, viszont Ben Johnson személyében legalább van egy jó tight endjük. Az első számú futónak, Ke'aun Kinnernek nem kellenek hatalmas lyukak az OL-től, viszont ő csak limitált snapszámban tud pályán lenni. A támadófal kapcsán pozitívum, hogy van kiből meríteni, így talán sikerül kiválasztani egy a tavalyinál hatékonyabb ötöst. Ha előre szeretnének lépni a tavalyi 0-12-ről, akkor a futó- és a passzjáték közül legalább az egyiket stabilan jól kellene csinálni. A védelem ha lehet még rosszabb volt, mint a támadósor 2015-ben, 561 yardot és 46 pontot engedélyeztek átlagban. Komoly gond a pass rush teljes hiánya, enélkül tehetetlen a secondary, amiben a safety Fish Smithsonon kívül egyébként sincsenek jó játékosok. A linebacker-sor Joe Dineennel és az egykori South Carolinás Marquis Roberts-cel már valamivel jobb egység, de ők is kevesek ahhoz, hogy különbséget jelentsenek egy-egy mérkőzésen.

Játékosok, akikre érdemes figyelni: Ryan Willis (QB), Ke'aun Kinner (RB), Ben Johnson (TE), Joe Dineen (LB), Marcquis Roberts (LB), Fish Smithson (S)