College football beharangozó 2016 IV. - Pac-12 erősorrend

Írta: empty taxi — 2016. szeptember 1., 20:27

Irány a nyugati part!

College football beharangozó 2016 IV. - Pac-12 erősorrend

2016-ban a Pac-12 küzdelmei ígérkeznek a legizgalmasabbnak, az erősorrend első öt helyezettje közül gyakorlatilag mindenki azonos eséllyel indul harcba a konferencia trónjáért.

1. UCLA Bruins

A támadókoordinátor Noel Mazzone a Texas A&M-hez szerződött, Kennedy Polamalu RB-edzőt léptették elő a helyére, várhatóan ezzel megnő a futójáték szerepe a bocsok támadójátékában. Persze az offense alfája és omegája továbbra is az irányító Josh Rosen, de az is érthető, hogy a Soso Jamabo, Nate Starks és Bolu Olorunfunmi alkotta tehetséges futótriót is be akarják vonni a támadásba, pláne úgy, hogy tight end és fullback poszton is jól blokkoló játékosok játszanak. Talán közelebb lesz az idei UCLA a pro-style offense-hez, de Jim Moráék elsődleges célja a line of scrimmage dominálása lehet. Ehhez persze jó támadófal kell, tackle poszton nincs is gond Conor McDermott és Kolton Miller révén, ellenben belül igen nagy a katyvasz. Azért is van értelme a több futójátéknak, mert Jordan Payton, Devin Fuller és Thomas Duarte távozásával Darren Andrews maradt az egyetlen célpont, akinek legalább egy tucat elkapása volt az előző idényben. Kérdéses, hogy ki fog fellépni mellé, ott van a végzős Kenny Walker, a true freshman Theo Howard és a cornerbackből átképzett Ishmael Adams is. A védelemben annyi újdonság lesz, hogy többször fognak 4-emberes védőfalat használni, ebből leginkább Takkarist McKinley profitálhat, aki felépítésre klasszikus 4-3-as end, belül visszatér Eddie Vanderdoes, aki Eli Ankouval és Matt Dickersonnal kiegészülve masszív rotációt jelent. A linebacker-sor telítve van, Jayon Brown, Isaako Savaiinaea, Kenny Young, Cameron Judge egyaránt érti a dolgát és a true freshman Mique Juarezre is érdemes lesz figyelni. A secondaryben már azért akadnak hiányosságok, sok a sérülékeny játékos ebben a csapatrészben és a cseresor nem az igazi. Mindenesetre ha a kezdőjátékosok egészségesek maradnak és a pass rush is hozza az elvárt szintet, akkor elég lehet ez az egység is.

Játékosok, akikre érdemes figyelni: Josh Rosen (QB), Soso Jamabo (RB), Conor McDermott (OT), Takkarist McKinley (DE), Eddie Vanderdoes (DT), Jaleel Wadood (S)

2. Stanford Cardinal

Amíg a futó Christian McCaffrey a pályán van, minden rendben lesz támadóoldalon, ő mindenkit jobbá tesz. Ennek ellenére lesz meló azzal, hogy megismételjék a tavaly átlagolt 37.8 pontot, elvégre az irányító Kevin Hogan immár a Kansas City Chiefs csapatát erősíti. A helyéért Ryan Burns és Keller Chryst csatázik. David Shaw vezetőedző azt nyilatkozta, hogy Burns fog kezdeni a Kansas State elleni szezonnyitón, de Chryst is pályára fog lépni. Austin Hooper személyében újabb tight endet adott az NFL-nek a Stanford, de Dalton Schultz személyében itt megvan az utánpótlás. Ha a Francis Owusu - Trenton Irwin párosból felnő valaki a WR1 Michael Rector mellé, akkor több megbízható célpont áll az új QB rendelkezésére. A szurkolók leginkább a támadófal miatt aggódnak, ahova 3 új kezdőt is be kell építeni. A Cardinal offense alapja mindenebizonnyal az lesz, hogy a Christian McCaffrey - Bryce Love páros előtt a fullback Daniel Marx töri az utat. Ez működhet is, de összességében kevésbé néz ki jól ez a támadósor, mint az elmúlt években: egyrészt rendbe kell szedni a támadófalat, másrészt nincs meg az első számú irányító, így nincs meg az összeszokottság a célpontok és a QB között. A védelemben zsinórban harmadik éve kell nagy átalakítást csinálni a sok távozó miatt. A védőfalban található a defense legnagyobb sztárja Solomon Thomas, viszont a másik két kezdő lediplomázott. A legnagyobb nevű távozó a védelemből az ILB Blake Martinez, de a linebacker-sorban sosincs gond az utánpótlással a Stanfordnál. Peter Kalambayinak, Mike Tylernek és Joey Alfierinek is megvoltak a maga momentumai 2015-ben és Kevin Palma sem tűnik elveszettnek Martinez helyén. Az edzői stáb elsősorban a CB-sorra lehet büszke, Alijah Holder, Quenton Meeks és Alameen Murphy is fiatal és rendkívül ígéretes játékosnak számít. A söprögetőknél bőven áll rendelkezésre tapasztalat, főleg úgy, hogy Zach Hoffpauir úgy döntött, hogy az MLB-karrier helyett szeretne még egy évet focizni a Cardinal színeiben. Lance Anderson védőkoordinátornak az volt a baja a tavalyi védelemmel, hogy kevés labdát szerzett, szerinte ebben kellen feltétlen javulniuk.

Játékosok, akikre érdemes figyelni: Christian McCaffrey (RB), Michael Rector (WR), Johnny Caspers (OG), Solomon Thomas (DE), Peter Kalambayi (OLB), Quenton Meeks (CB)

3. Oregon Ducks

Az elmúlt 5 évben mindig minimum 43 pontot átlagolt a kacsák támadósora, ami lenyűgöző. Ugyanakkor zsinórban a második évben vágnak neki új támadókoordinátorral (Matt Lubick) és új kezdőirányítóval (a Montana State-ről transzferelő Dakota Prukop) az idénynek. Scott Frost távozásán valószínűleg túl tud lendülni a csapat, elvégre a vezetőedző Mark Helfrich elég tevékenyen vesz részt a támadóoldali playbook megalkotásában. Prukop már egy komolyabb ismeretlen az egyenletben, elvégre a cseréje a true freshman Justin Herbert. Skill pozíciókban nagyon mély a Ducks kerete, a futásoknál Royce Freeman viszi a prímet, az elkapóknál pedig Darren Carrington, Dwayne Stanford, Devon Allen és a tavalyként safetyként is villogó Charles Nelson is rendelkezésre áll. Ha ez nem lenne elég tight end poszton újra bevethető Pharaoh Brown, aki a 2015-ös évet kihagyta egy súlyos lábsérülés miatt. A támadófalba két új kezdőt kell beépíteni, de az LT Tyrell Crosby személyében megvan a vezére a csapatrésznek, a redshirted freshman centerről, Jake Hansonról nagyon pozitív hírek jönnek és nagy nehezen sikerült eldönteni, hogy az OL egyetlen végzőse, Cameron Hunt végül RG poszton fog szerepelni. Az offense sikeressége leginkább Prukopon múlik, márpedig eredményes támadósorra nagyon nagy szükség van Eugene-ben, elvégre a védelem tavaly a védelem komplett katasztrófa volt, ráadásul DeForest Buckner és Joe Walker személyében meghatározó játékosokat is vesztett. Nem csoda, hogy koordinátorcsere történt, az egykori Michigan vezetőedző, Brady Hoke érkezett, aki 4-3-as alapfelállást installált. Henry Mondeaux-tól várják, hogy nyomást generáljon az irányítóra. A linebacker-sorban teljes generál volt. A secondarybe mindenki visszatér, a S Tyree Robinson és a CB Arrion Springs ráadásul nem is rossz játékos és a cornerbackeknél már Ugo Amadi és Malik Lovette is felvillantotta a tehetségét. Brady Hoke agresszivitást akar a védelembe csempészni, ami érthető, viszont bizonyított játékosa nincs igazán a front7-ben.

Játékosok, akikre érdemes figyelni: Royce Freeman (RB), Darren Carrington (WR), Tyrell Crosby (OT), Johnny Ragin III (LB), Arrion Springs (CB), Tyree Robinson (S)

4. Washington Huskies

Elképesztően fiatal támadósorral vágott neki az előző évnek a U-Dub, az irányító Jake Browning és a futó Myles Gaskin is all-true freshman válogatott lett. Plusz egy év rutin konzisztencia szempontjából feltétlen jót tett a támadóknak és ezzel volt a legnagyobb gond 2015-ben azaz hazugság volna azt állítani, hogy Chris Petersen offense-ének a helyzete nem túl rózsás. Gaskin szokatlanul kiforrott játékott mutatott és Browning is jól teljesített egy újonchoz képest a Pac-12-ben. Browningnak ráadásul lehet ebben az évben egy hatalmas segítsége, név szerint az elkapó John Ross III, aki ha egészséges, akkor a konferencia egyik leggyorsabb játékosa. Ráadásul a tavalyról jól ismert Chico McClatcher - Dante Pettis duó is ott van az elkapósorban, melléjük csatlakozhat a hatalmas termetű kanadai elkapó, Brayden Lenius is miután letöltötte 3 meccses eltiltását. A Washington legnagyobb gondja volt tavaly a pass protection, a támadófal egyben maradt, sok fog múlni a két sophomore tackle, Trey Adams és Kaleb McGary hogyan fejlődik, illetve azon is, hogy a junior Coleman Sheltonnak mennyire jön be a center posztra váltás. Pete Kwiatkowski defensive coordinator tavaly kitűnően megoldotta azt, hogy hét kezdőjátékos is távozott a védelemből, konkrétan a Huskies védelem kapta a legkevesebb pontot a Pac-12-ben az előző szezonban. Ezúttal fordult a kocka, most 7 kezdőjátékos tért vissza azaz a U-Dub védelme országos szinten is domináns lehet. Budda Baker és Sidney Jones vezette secondary bármely FBS-csapatéval konkurál. A 3-emberes védőfal nagy és aljas játékosokból áll, a 321 fontos Elijah Qualls konkrétan defensive endet játszik. Travis Feeney távozásával a külső linebackerek miatt aggódnak a szurkolók egy kicsit, nagy lesz a nyomás a két végzősön, Joe Mathisen és Psalm Woochingon. A Mathis által birtokolt BUCK pozíció (egyfajta DE/OLB hibrid ez a Huskisnal) egyébként is talán a legfontosabb Kwiatkowski védelmében, korábban Feeney mellett Hau'oli Kikaha is ebben a szerepkörben tündökölt.

Játékosok, akikre érdemes figyelni: Jake Browning (QB), Myles Gaskin (RB), John Ross III (WR), Azeem Victor (LB), Sidney Jones (CB), Budda Baker (FS)

5. USC Trojans

Mivel a trójaiak új vezetőedzője a korábbi támadókoordinátor Clay Helton lett, így az offense filozófiájában nem várható nagy változás: futójátékkal kívánják diktálni a tempót, ami ráadásul remekül kihasználja az egységben rejlő tehetség kiaknázását, elvégre Justin Davis és Ronald Jones II révén megvan a maguk dinamikus duója a futóknál és a Zach Banner vezette támadófal is egyben maradt. A legtöbb ellenfél ellen a USC tackle-ök közötti futásokkal képes volt kontrollálni az órát. Az elmúlt 3 évvel ellentétben nem Cody Kessler lesz a csapat kezdőirányítója, helyettese az a Max Browne lesz, akit korosztálya legtehetségesebb irányítójának tartották a középsuliból kikerülve, megelőzve például Jared Goffot vagy Christian Hackenberget. Az elkapóknál JuJu Smith-Schuster személyében van egy szupersztár, ellenben más nagy játékra képes célpontot nem igazán látni. Helton visszahozta a védelem élére Clancy Pendergastot, aki 2013-ban már betöltötte ugyanezt a pozíciót, szóval az idősebb játékosoknak még nem is ismeretlen a személye, imádják a "gondolkozz kevesebbet, támadj többet" jellegű megközelítését a régi-új DC-nek. Porter Gustin és Cameron Smith személyében kívül és belül is megvan a húzónév az LB-sorban, az Adoree Jackson - Iman Marshall CB-párosnál nincs sok jobb az országban, a Chris Hawkins vezette safety-állomány pedig nagyon mély. Mindenezek ellenére Pedergast nem fog tudni megfelelni az elvárásoknak, ha a védőfal nem lesz képes felülemelkedni az akadályokon. Mindhárom kezdőjátékos távozott és az egyik leendő helyettes Kenny Bigelow elszakította az ACL-jét márciusban. Sok sophomore lesz így az egységben aktív szereplő, például Noah Jefferson, Rasheem Green, Jacob Daniel vagy Malik Dorton, illetve hatalmas segítég lehet a Utahról idetranszferelő Stevie Tu'ikolovatu.

Játékosok, akikre érdemes figyelni: Chad Wheeler (OT), Zach Banner (OT), Damien Mama (OG), Cameron Smith (ILB), Adoree Jackson (CB/WR/PR), Iman Marshall (CB)

6. Utah Utes

Jó hír Salt Lake Cityben, hogy 8 év után most először nem kellett új támadókoordinátor után nézni a holtszezonban. Ugyanakkor a backfield teljesen kicserélődött, a futóknál pozitívan nyilatkoznak Devontae Booker lehetséges utódairól, Joe Williamsről és Troy McCormickról. Irányító poszton pedig a JUCO transzfer Troy Williams próbálja itt megragadni azt az esélyt, amit anno a Washingtonnál elszalasztott, mindenesetre a csapattársak és az edzők is nagyon bíznak benne, csapatkapitánynak is választották. A tavalyi legeredményesebb elkapó Britain Covey mormon misszióját tölti, a cornerbackől átképzett kezdő slot WR-nek szánt Cory Butler-Byrd pedig rendőrségi ügybe keveredett, nem rég engedélyezte neki Kyle Whittingham, hogy újra elkezdhessen edzeni a csapattal, így az elkapósorban leginkább a 6-5 magas Tim Patrickben bízhatnak, a végzős reciever a teljes 2015-ös évet kihagyta egy szörnyű lábsérülés miatt. A támadófal az offense erőssége lehet, bár meg kell jegyezni, hogy Hiva Lutui tavaszi térdsérülése okozott némi vákuumot center poszton. Végül az lett a megoldás, hogy az RT J.J. Dielman (ő a sokszoros Pro Bowler egykori Chargers guard Kris Dielman unokaöccse) húzódik be a fal közepére és a JUCO transzfer Garrett Bolles osztozik az egykori DT-vel, Sam Tevivel az OL két szélén. A támadósor nyilván azon áll vagy bukik, hogy a backfielden mennyire lesz zökkenőmentes az utódlás, mindenesetre mindkét poszton van ok az optimizmusra. Amíg Kyle Whittingham a vezetőedző maximum a nevek változnak, a védelem ugyanolyan eredményes marad, függetlenül attól, hogy a teljes linebacker-sor kicserélődött 2016-ra és a fiatal Morgan Scalley váltotta John Pease-t a védőkoordinátori poszton. A hagyományoknak megfelelően most is a Utesé a Pac-12 legerősebb védőfala, jellemző Salt Lake Cityben az a gondolkodás, hogy a csaták a lövészárokban dőlnek el. Hunter Dimick, Kylie Fitts és Pita Taumoepenu személyében három valóságos dinamit rotálja egymást a DL szélén, belül pedig Lowell Lotulelei (a Carolina Panthersös Star Lotulelei öccse) és Filipo Mokofisi jelenti a stabilitást. Egy ilyen defensive line mögött nem jelenthet akkora gondot, hogy Cody Barton, Sunia Tauteoli és David Luafatasaga személyében új arcok lesznek az LB-sorban. A secondary álllítólag kiváló formában van, érdekes lesz nézni Chase Hansen fejlődését, ő egykoron irányító volt, most strong safetyt játszik.

Játékosok, akikre érdemes figyelni: Joe Williams (RB), Isaac Asiata (OG), J.J. Dielman (C), Kylie Fitts (DE), Lowell Lotulelei (DT), Marcus Williams (FS)

7. Washington State Cougars

2015-ben jó volt a Cougars támadásban, ami a minimum ha Mike Leach a csapat vezetőedzője. Az elvárások az előttünk álló esztendőre még magasabbak lehetnek, elvégre visszatér hozzájuk az ország egyik legjobb irányítója, Luke Falk, aki első kezdő szezonjában 38 passzolt touchdownnal mutatkozott be. Az Air Raid rendszerhez szükséges mennyiségi és minőségi követelményeknek is megfelel a Wazzu elkapógárdája, Gabe Marks esetében a Biletnikoff Award (legjobb egyetemi elkapónak járó díj) sem kizárt és ott mellette Tavares Martin Jr. és River Cracraft is. Kicserőlödött a támadófal baloldala, Andre Dillard és Cody O'Connell személyében két másodéves kapja meg a lehetőséget. Az immár a Detroit Lions sikereiért küzdő Joe Dahl pótlása nem lesz egyszerű feladat, de van fantázia a két fiatalban. Alex Grinch (nem röhög a nevén!) bemutatkozása csodálatosan sikerült, ha idén hasonló színvonalon folytatja a munkát, szóba fog kerülni néhány helyen mint vezetőedző. Grinch sikere abban rejlik, hogy három egyszerű üzenetet sikerült átadnia a védelemnek: 1. Játssz gyosan! 2. Teremts minél nagyobb káoszt! 3. Találd meg a módját annak, hogy minél hamarabb visszakapja a labdát a támadósor! A méretet feláldozta sebesség és a kitartás oltárán és az elképzelési maradéktalanul bejöttek, évek óta nem láttak a Washington State-nél ilyen jó védelmet, mindössze 13 passzolt touchdownt kaptak. Passzvédekezés, élén a rutinos secondaryvel idén is erősség lehet, futás ellen már tavaly is voltak bajok, majdnem 5 yardot engedtek cipelésenként. A javulás érdekében kellene, hogy a 3-4-es frontban a két DE, Hercules Mata'afa és Daniel Ekuale, valamint az ILB Peyton Pelluer mellé felzárkózzanak a többiek. Az offseasonben mutatott játékuk alapján a linebacker-sorban elképzelhető javulás, belül Frankie Luvu lehet Pelluer párja, a szélen pedig Logan Tago és Dylan Hanser mutatott életjeleket. A tavaly szerzett 33 sackből 22.5 távozott, ez is egy komoly probléma, amit meg kellene oldania Grinchnek.

Játékosok, akikre érdemes figyelni: Luke Falk (QB), Gabe Marks (WR), Riley Sorenson (C), Hercules Mata'afa (DE), Peyton Pelluer (ILB), Shalom Luani (FS)

8. Arizona State Sun Devils

Zsinórban második évét kezdi a Sun Devils új irányítóval, de ezúttal nem áll rendelkezésre Mike Bercovici-szerű veterán megoldás, csak fiatal opciói vannak ezúttal az ASU-nak, akik közül - bár még nem volt hivatalos bejelentés - minden jel arra mutat, hogy Manny Wilkins lesz a kiválasztott. A Southern Misstől érkezett támadókoordinátornak, Chip Lindseynek kitűnő pedigréje van az irányítók fejlesztésének terén. Nem könnyíti meg az új QB helyzetét, hogy a két legeredményesebb elkapó és 4 kezdő támadófalember is lediplomázott, így az offense legnagyobb erőssége a jó felépítésű futóduójuk, Demario Richard és Kalen Ballage lehet. A kérdés, hogy az erőfutást sikerül-e kiegyensúlyozni kompetens passzjátékkal. Az elkapósorban mindenesetre van potenciál így, hogy Cameron Smith visszatért a bokasérüléséből. A legnagyobb kérdőjel a támadófal, ami már tavaly is 39 sacket engedélyezett. Az LT Evan Goodman az ismert árúcikk, reménykednek benne, hogy a két sophomore, az LG Sam Jones és az RT Quinn Bailey is kinövi magát. Az ASU védelme hagyományosan arról szól, hogy döngöljük földbe az ellenfél irányítóját, ami illeszkedik is a koordinátor Keith Patterson filozófiájába. A gond az, hogy eközben annyira nem törődtek a secondaryvel, hogy végül 2015-ben ők nyelték be a legtöbb passzolt yardot az országban. Nem meglepő ezek után, hogy az egyetlen valamirevaló játékoson, Kareem Orron kívül az összes kezdőt lecserélték a hátsó traktusban, Armand Perry visszavette a bokasérüléséből felépülve a FS posztot, de ezen kívül csak félmegoldások vannak: azonnal bevetik a Texastól érkező Bryson Echolst, De'Chavon Hayest elkapóból képezték át cornernek, a korábbi linebacker Laiu Moeakiola pedig safetyként próbálkozik. A front7-től mindenesetre továbbra is sok segítséget kaphat a másodvédelem, a védőfalban a Tashon Smallwood, JoJo Wicker és Ami Latu különleges hármast alkot és a linebacker-sorban is akadnak tehetségek DJ Calhoun, Christian Sam, Salamo Fiso vagy a JUCO transzfer Koron Crump személyében.

Játékosok, akikre érdemes figyelni: Kalen Ballage (RB), Demario Richard (RB), Tim White (WR), Tashon Smallwood (DT), Salamo Fiso (LB), Kareem Orr (DB)

9. Arizona Wildcats

Amíg Rich Rodriguez felügyeli a read-optiont Tucsonban, addig az offense rendben lesz. A Cats a jelenlegi főedző regnálása idején minden évben legalább 33.5 pontot átlagolt és a trend nem valószínű, hogy 2016-ban fog megfordulni. A két junior kezdő visszatér a backfielden Anu Solomon (QB) és Nick Wilson (RB) személyében, de mindkettőjüknek akad egy másodéves vetélytársa Brandon Dawkins ill. Orlando Bradford személyében. Ahhoz, hogy az Arizona potens támadósora megállíthatatlan legyen 3 dolognak kell teljesülnie: 1. Maradjon egészséges a csapat 2. Jobb teljesítményt nyújtson a támadófal 3. Meg kell találni Cayleb Jones helyettest szélső elkapó poszton. A támadófalban van potenciál, igazából passzblokkolás az, ami nem megy nekik. Itt az ideje, hogy a 6-3 magas Trey Griffey felnőjön a feladatához és konzisztensen hozzá tudjon tenni a csapata teljesítményéhez, ne csak a halom ravasz slot elkapóra korlátozódjon a passzjáték. A cornerbackből átképzett Cam Denson lehet az egyik legveszélyesebb mélységi célpontja a csapatnak 2016-ban. Rich Rodrigueznek elege lett abból, hogy a fiait könnyedén eltakarították az útból, ezért kipucolta a teljes védelmi stábot. Marcel Yates érkezett a védelem élére, aki a legutóbbi két esztendőt a Boise State-nél töltötte hasonló minőségben. Yatesnek és stábjának nem lesz olyan nehéz pozitív irányba elmozdítania a gárdát, elvégre az utolsó 10 mérkőzéséből, ötön legalább 49 pontot nyelt be a védelem. Persze, hogy szép legyen az élet a tavalyi két legjobb védő, Scooby Wright és Will Parks már az NFL-ben vitézkedik. Yates tudatosan titkolja, hogy mi lesz a védelem alapfelállása, lehetett hallani 4-2-5-ös, 3-4-4-es és 3-3-5-ös pletykákat is. Annyit árult el, hogy a sémája a robbanékony playmakereknek akad kedvezni, ez a leírás pedig leginkább két linebackert Paul Magloire-ra és DeAndre' Millerre igaz.

Játékosok, akikre érdemes figyelni: Anu Solomon (QB), Nick Wilson (RB), Jacob Alsadek (OG), Paul Magloire (LB), Tellas Jones (S), Jarvis McCall (S)

10. California Golden Bears

A Bear Raid 2015-ben tündökölt, a 2. legtöbb pontot szerezte a Pac-12-ben, de a legelső kérdés, ami fel szokott vetődni erre a szezonra az az, hogy mire Sonny Dykes Jared Goff nélkül? A Texas Techről idetranszferelő Davis Webb adekvát megoldásnak tűnik, elvégre a Red Raiders színeiben egy hasonló rendszerben szerzett bőven tapasztalatot. A futószekció van olyan mély, hogy Daniel Lasco elvesztését minden gond nélkül át fogja vészelni és ráadásul a támadófal is elég tapasztaltnak számít. A legnagyobb kérdés az elkapóknál van, összesen 6 reciever távozott az előző idény végén, közte olyanok, mint Kenny Lawler vagy Trevor Davis. Sokat vár a csapat két true freshmantől, Melquise Stovalltól és Demetris Robinsontól, a Hawaii elleni idénnyitón pedig két alacsonyabb osztályból érkezett transzfer, Chad Hansen és Bug Rivera is jó benyomást keltett. Art Kaufman kezei alatt látható volt némi javulás a védelemben. Azonban a lediplomázók sem voltak kevesen, ráadásul a linebacker-sor vezére Hardy Nickerson Jr. úgy döntött, hogy inkább az édesapja kezei alatt folytatja pályáfutását az Illinois színeiben, a secondary egyik legstabilabb játékosa Damariay Drew pedig összeszedett egy térdsérülést tavasszal. Összefoglalva kevés biztos pont maradt a védelemben, értelemszerű, hogy Kaufmannak rájuk kellene támaszkodnia. A védőfal van még tán a legjobb helyzetben belül James Looney és Tony Mekari összeszokott páros és a defensive end DeVante Wilsonnak sem ismeretlen a kezdő szerepkör. A linebacker-sorban Nickerson hiányában Devante Downs és Raymond Davison lehet a húzónév, a másodvédelemben pedig Darius Allensworthre és a Hawaii ellen interceptiont szerző Cameron Walkerre érdemes figyelni. Összességében a szurkolóknak inkább a támadósorban lehet bizadalma, valószínűleg számos pontháborút fog játszani a Cal, védőoldalról kevesen lesznek konferenciaválogatottak vagy tényezők a 2017-es NFL Drafton.

Játékosok, akikre érdemes figyelni: Davis Webb (QB), Khalfani Muhammad (RB), Chris Borrayo (OG), James Looney (DT), Darius Allensworth (CB), Cameron Walker (CB)

11. Oregon State Beavers

Támadóoldalon csak felfelé vezet az út Corvallisban, nem csak azért, mert 2015-ben a legrosszabb offense az övék volt a Pac-12-ben, hanem tényleg jobb képet fest jelenleg a támadósor, mint tavaly ugyanekkor. A backfield feltétlen bizakodásra ad okot, Darrell Garretson úgy tűnik stabilizálta helyét a kezdő QB posztján, a Civil War hőse, Ryan Nall pedig kaphat egy teljes évet feature backként. A vezetőedző Gary Andersennek Garretson már a Utah State-en is játékosa volt, úgy vélekedik, hogy az OSU-nak pontosan egy ilyen vezetőre volt szüksége a huddle-ben, akinek megvan a passztudása ahhoz, hogy kiaknázza olyan célpontok tehetségét mint a ravasz Victor Bolden, az óriás Jordan Villamin, a true freshman Trevon Bradford vagy a kezdő H-back, Noah Togiai. 3 kezdő is visszatért a támadófalba, persze meg kell jegyezni, hogy az RG Gavin Andrews sérülékeny játékos. Az Oregon State támadósorában továbbra is sok a bizonytalan tényező, de ha Garretson és Nall is meg tud felelni az elvárásoknak, akkor elfognak mozdulni a konferencia legaljáról. Kevin Clune minden bizonnyal szereti a kihívásokat, másképpen nem fogadta volna el volt Utah State-es főnöke, Gary Andersen hívószavát a Power Five konferenciák egyik legrosszabb védelmének az élére. Hogy szép legyen az élet a legjobb védőfalember Kyle Peko lediplomázott, 2 bizonyított kezdő, az LB Rommel Mageo és a FS Justin Strong is a transzfer mellett döntött. Nagyon kevés biztos pont maradt ebben a 3-4-es védelemben, ilyennek számít Caleb Saulo a linebacker sor közepén, valamint Devin Chapell és Treston Decoud a secondaryben. Szetember 1-én a Minnesota ellen számos olyan játékos lesz a front7-ben, aki életében először kezdhet a hódok színeiben, amiből következik, hogy mind a pass rush mind a futás elleni védelem terén lehetnek gondok. Kalani Vakameilalo, Summer Houston, Phillip Napoleon és Baker Pritchard kaphat jelentősebb szerepet a védőfalban, a külső linebackereknél pedig Bright Ugwoegbu, Titus Failauga és Jonathan Willis alkothatja a rotációt.

Játékosok, akikre érdemes figyelni: Darrell Garrettson (QB), Victor Bolden (WR), Jordan Villamin (WR), Caleb Saulo (ILB), Treston Decoud (CB), Devin Chapell (S)

12. Colorado Buffaloes

A Colorado pistol offense-ének a fejlődése megrekedt 2015-ben, ennek oka a robbanékonyság hiánya volt, ráadásul a legveszélyesebb elkapójuk, Nelson Spruce már a Los Angeles Rams játékosa. A Brian Lindgren és Darrin Chiaverini koordinálta támadósorban kevés a biztos pont, mondjuk a novemberi lábfejsérüléséből felépült végzős irányító, Sefo Liufau az lehet. Skill playerek között csupa alulméretezett játékos szerepel, idetartozik a futó Phillip Lindsay és a Shay Fields - Devin Ross elkapópáros, mondjuk itt segítség lehet a 6-2 magas JUCO transzfer Juwann Winfree, aki 2014-ben a Maryland színeiben már mutatott ígéretes dolgokat. Tavaly a támadófal teljesítménye passznál és futásnál is az utolsó előtti helye volt elég a Pac-12-ben, jó lenne legalább egy közepes szintre felfejlődni ennek az egységnek. Jim Leavitt személyében úgy tűnik megtalálta védőkoordinátorát a Colorado, tavaly kapták a legkevesebb pontot az elmúlt 9 évben. Mostanra sikerült teljes egészében installálni a 3-4-es alapfelállást, ráadásul 9 kezdő is visszatért a csapathoz, azaz jogos elvárás a védelemtől a további fejlődés. Ha egészséges tud maradni a kezdőcsapat, akkor a Pac-12 élmezőnyéhez is csatlakozhat ez a defense. 2015-ben a futás elleni védekezéssel volt komolyabb gond, 5 yardot engedtek cipelésenként, ezért Leavitt tervei szerint a Kenneth Olugbode - Rick Gamboa ILB-páros mellett a Tedric Thompson - Ryan Moeller söprögetőtandem is többet fog a boxban tartózkodni. A front7 potenciáljának jót tesz, hogy a sérülékeny ILB Addison Gillam újra egészséges, így Gamboáéknak van megfelelő alternatívája, valamint a futás ellen kitűnő DE, Samson Kafovalu visszatér az eltiltásából.

Játékosok, akikre érdemes figyelni: Sefo Liufau (QB), Phillip Lindsay (RB), Shay Fields (WR), Kenneth Olugbode (ILB), Chidobe Awuzie (CB), Tedric Thompson (SS)