Draft értékelő 2015

Írta: Höri — 2015. május 6., 19:24

Még mielőtt részleteibe belemennénk, itt a gyors osztályzás ideje, amit majd elő lehet venni évek múlva, hogy a szerző orra alá dörgöljük! Kivéve, ha minden igaz, márpedig!

Draft értékelő 2015

A cikk célja nem az, hogy a játékosokról meséljen, azon már túlvagyunk.

 

1. ATLANTA FALCONS

1/8

Vic Beasley

OLB

Clemson

2/42

Jalen Collins

CB

LSU

3/73

Tevin Coleman

RB

Indiana

4/107

Justin Hardy

WR

East Carolina

5/137

Grady Jarrett

DT

Clemson

7/225

Jake Rodgers

OT

Eastern Washington

7/249

Akeem King

S

San José State

 Pár éve már írogatom ezeket a draft utáni elemzéseket, de olyan kimondottan jóféle Falcons-állományra nem tudok visszaemlékezni, az idei viszont eléggé tetszik. Vic Beasley nálam a legjobb edge player volt a táblán, a 8. helyen már áldás kategória. Collins egy igen kellemetlen védő, engem nem bizonytalanít el, hogy kevés akciót látott, mert amikor ott volt, jó volt. Coleman önmagában egy veszélyes fegyver, de azt nem látom, hogy ő vagy Freeman csinálja majd a piszkos munkát, és így lehet nem lesz olyan hatása, mint egy powerback mellett lett volna. Hardy története nagyon megkapó és ideális helyre került, hogy folytatódjon a remeklése, nem lehet túl sokféleképp használni, de Shanahan már bizonyította, hogy mindenkinek az erősségeit tudja kamatoztatni, így azt várom, hogy Hardy és Coleman is villogni fog. Jarrett nem tudom miért csúszott 5. körig, mindenesetre nagyon romantikus, hogy Beasley után őt is megkaparintották, és ha tisztázódik, hogy milyen súllyal akar játszani, akkor szegény ember Aaron Donaldjaként elveheti a játékidőt a most a DC tetején ülő DT-ktől simán.

Osztályzat: A

 

2. TENNESSEE TITANS

1/2

Marcus Mariota

QB

Oregon

2/40

Dorial Green-Beckham

WR

Missouri

3/66

Jeremiah Poutasi

OT

Utah

4/100

Angelo Blackson

DT

Auburn

4/108

Jalston Fowler

FB

Alabama

5/138

David Cobb

RB

Minnesota

6/177

Deiontrez Mount

OLB

Louisville

6/208

Andy Gallik

C

Boston College

7/245

Tre McBride

WR

William & Mary

 Sokkal jobb draftot nehezen tudott volna összerakni a Titans, egyedül Blackson kiválasztása volt meglepő azon a helyen, a többiek mind jó értéket képviselnek, és akár hozzá is tudnak majd tenni az idei szezonhoz. Amitől leginkább félnek, az a Whisenhunt-Mariota kapcsolat, hiszen a Tennessee mestere a konzervatívabb főedzők közé tartozik, de ez a draft szempontjából nem lényeges, mert Winston nem volt bent, így a hawaii maradt. Én alkalmasnak látom őt rá, hogy bármilyen körülmények között kiharcolja az első hetes kezdő pozíciót és ne is kiabálják ki onnan utána. Ehhez nagy segítségére lehet számos rookie társa. Poutasi a jobb oldalon, izomból eldolgozgat majd, és legrosszabb esetben is guardként működhet, Fowler az a fajta fullback, akinek a kezébe is lehet adni a labdát rövid yardoknál, Cobb frissebben tudja betölteni Shonn Greene szerepkörét, McBride fürgesége olyan faktor, amit hetedik körösként is be lehet venni a playbookba, szóval jó lett a közeg, Green-Beckhammel az élen. DGB nem biztos, hogy beválik majd, de a Titans pont olyan csapat, amelynek megéri a kockázatot, 1/2-es helyről nem nagyon tudnak visszaesni. Nem hiszem, hogy az öltözőre rossz hatása lenne, ha pedig a futballra koncentrál, akkor szilárd #1 WR lehet NFL mértékkel nézve is. Izgalmas csapat lett a Tennessee-ből, és édekes lesz megfigyelni, hogy DGB vagy Mariota fejlődése indul be gyorsabban. Előbbinek ösztönből, zsigerből összejöhet pár olyan megoldás már karrierje elején, amivel leteszi a névjegyét. Az előző évek felemás meglátásai után most ki tudták használni Nashville-ben, hogy a körök elején kerül rájuk sor és bíztató állományt raktak össze.

Osztályzat: A

 

3. BALTIMORE RAVENS

1/26

Breshad Perriman

WR

UCF

2/55

Maxx Williams

TE

Minnesota

3/90

Carl Davis

DT

Iowa

4/122

Za'Darius Smith

OLB

Kentucky

4/125

Buck Allen

RB

USC

4/136

Tray Walker

CB

Texas Southern

5/171

Nick Boyle

TE

Delaware

5/176

Robert Myers

G

Tennessee State

6/204

Darren Waller

WR

Georgia Tech

 Ha egy draft névsorról a külső szemlélő (mint én) is megmondja, hogy ki miért jött, az jól mutatja, hogy ésszel rakták össze. Elment Torrey Smith, jött helyette egy hasonlóan gyors, de sok hibával játszó utód, akiből lehet hasonlóan hasznos elem egyszer majd. Elment Daniels, Pitta pedig sérült, így rácsaptak a magasan legjobb tight endre idén. Elcserélték Ngatát, aki a fal több pontján megfordult, ezt Carl Davis ugyanúgy megteheti, nyilván eleinte más színvonalon, de nyolc évvel fiatalabban. Eligazolt McPhee, de itt van Smith, aki ugyancsak át tud járni DE és OLB poszt között, és ha beválik Upshaw elengedését is be lehet akár vállalni. Kirakták Pierce-t, aki le is volt lassúlva, de itt van helyette egy fiatal bak, aki elit fal mögött akár forsetti számokat is össze tudhat rakni 4. körösként. És itt van egy sokak szemében sleepernek tartott kisiskolai CB, amikkel a Ravens visszamenőleg jól szokott gazdálkodni, valamint az utolsó két választásnak is van értelme, szóval a szokásos, átgondolt munka idén is gyümölcsöző lehet.

Osztályzat: A

 

4. CLEVELAND BROWNS

1/12

Danny Shelton

DT

Washington

1/19

Cameron Erving

C

Florida State

2/51

Nate Orchard

OLB

Utah

3/77

Duke Johnson

RB

Miami (FL)

3/96

Xavier Cooper

DE

Washington State

4/115

Ibraheim Campbell

SS

Northwestern

4/123

Vince Mayle

WR

Washington State

6/189

Charles Gaines

CB

Louisville

6/195

Malcolm Johnson

TE

Mississippi State

6/198

Randall Telfer

TE

USC

7/219

Hayes Pullard

ILB

USC

7/241

Ifo Ekpre-Olomu

CB

Oregon

 Jelentem, minden készen áll! Jöhet Johnny! Mivel a Clevelandnek végtelen számú pickje volt, így minden posztra húzhatott valakit, nem is rossz játékosokat. Még az utolsóként érkező Ekpre-Olomura is sokan vadásztak volna, ha nem kel el, igaz az előtte lévő három névre nem biztos. A rosterre kerül mindenkiben benne van, így a lényeg, hogy a top100-ban választottak ne csak ott legyenek, hanem villogjanak is. Ervingnek erre nem tudom hol lesz esélye, hiszen ahol ő megfordult (LT/C) ott pont pro bowler játékosai vannak a Browns-nak, de nem féltem, hogy nem tudják foglalkoztatni. Shelton előtt szabad az út Rubin távozása után, Phil Taylorral nagyot küzdhetnek középen, de a méretet nem kell tanítani. Orchard majd Sheard snapjeit örökölheti meg, én neki nem vagyok elkötelezett híve, de mivel harmadik OLB-nek jönn, annak simán beválhat. Csak az upside-ot hiányolom. Duke Johnson karrierje sokféleképp alakulhat, de pár labdát biztosan kap majd kezdettől fogva és rajta múlik, hogy mit kezd velük (meg, hogy Crowell büntiben lesz-e). Másféle futó, mint a kát másodéves, így van logika az elhozatalában. X-Cooper 4 emberes falban jobban megél, de biztos lesz ilyenre is példa, tehetség-szintet tekintve nem volt mellényúlás. Azt vártam volna, hogy elkapót Mayle-nél korábban szólítanak, furácsállom, hogy a jelenlegi brigáddal ennyire ki vannak békülve. Ha elit irányítója lenne a csapatnak, akkor ez az állomány sokat tudna lendíteni a szekéren, de így lehet, hogy nem lesz olyan látványos a hatásuk, mint az osztályzat.

Osztályzat: A

 

5. NEW YORK JETS

1/6

Leonard Williams

DE

USC

2/37

Devin Smith

WR

Ohio State

3/82

Lorenzo Mauldin

OLB

Louisville

4/103

Bryce Petty

QB

Baylor

5/152

Jarvis Harrison

G

Texas A&M

7/223

Deon Simon

DT

Northwestern State

 A Jets elvitte a draft legjobb védőjét, sőt talán a legjobb játékost a hatodik helyen. A Jets cserejátékost választott a hatodik helyen. A Jets kényelmes helyzetbe hozta magát a Wilkerson-tárgyalások idejére. Ki-ki döntse el, hogy melyik érzés benne a legerősebb. Jó esély van rá, hogy 2025-ben visszapillantva majd azt mondjuk, hogy Williams a 6. helyen ajándék volt és senki nem fog emlékezni, hogy edge player speciel jobban kellett volna a Jets-nek. Mauldin így jó posztra jött, de én benne nem látok sokat, viszont Devin Smith erősségeit negyedik WR-ként is kamatoztatni lehet (majd ha lesz értelmes irányító a csapatnál.) Vegyes érzéseim vannak Petty-vel. Egyrészt én elkerültem volna a QB-verseny okozta hisztériát, abból elég lett volna a Fitzmagic-Geno összevetés, ugyanakkor nem lehet kizárni, hogy Petty lenyomja az edzőtáborban az egykori WVU-sztárt. Szerintem fogjuk őt a pályán látni, ami 4. körös irányítónál sose nyilvánvaló, szóval Petty szemszögéből ez egy elfogadható landolási helynek látszik. Jarvis Harrison ugyancsak odaérhet valamelyik OG posztra idővel, szóval ez egy rövid, de velős névsor.

Osztályzat: A

 

6. PITTSBURGH STEELERS

1/22

Bud Dupree

OLB

Kentucky

2/56

Senquez Golson

CB

Ole Miss

3/87

Sammie Coates

WR

Auburn

4/121

Doran Grant

CB

Ohio State

5/160

Jesse James

TE

Penn State

6/199

Leterrius Walton

DT

Central Michigan

6/212

Anthony Chickillo

OLB

Miami (FL)

7/239

Gerod Holliman

FS

Louisville

 Nem fogom át copy-pastézni amit az AFC North holtszezon összegzőbe írtam, de nagyjából aszerint mentek a dolgok, amire számítani lehetett. Ami meglepő, hogy elsőre egy nickel cornert rántottak be a második körben, mielőtt a szélen is bevethető DB-re böktek volna rá Tomlinék. Golson a labdára veszélyesebb mint Brice McCain volt, és igen gyorsan be kell épülnie, mert elég szűk a választék. Dupree helye egyértelmű, Coates szintén veszélyes lehet immár igazi quarterbackkel a háta mögött és a hamadik napos pickek se vaktölténynek tűnnek - nagyon remélem, hogy Chickillot kiengedik a szélre. Ha valamelyik fizikálisabb cornert vitték volna a 2. körben, akkor lehet ők kapják a legjobb értékelést.

Osztályzat: A-

 

7. JACKSONVILLE JAGUARS

1/3

Dante Fowler Jr.

DE

Florida

2/36

T.J. Yeldon

RB

Alabama

3/67

A.J. Cann

G

South Carolina

4/104

James Sample

FS

Louisville

5/139

Rashad Greene

WR

Florida State

6/180

Michael Bennett

DT

Ohio State

7/220

Neal Sterling

WR/TE

Monmouth

7/229

Ben Koyack

TE

Notre Dame

 A Jaguars draftja kicsit olyan, mintha nem lett volna holtszezon és az idény végén legjobbnak tűnő focistákat vitték el, lehetőleg azok közül, akiket sokszor mutatott a tévé. Sok esetben éppen ezt a hozzáállást kérjük számon másoktól, szóval nagyon kiváncsi vagyok, hogy tényleg akkora steal lesz-e Greene mint a tavalyi 5. körös Noles pickük, Telvin Smith, és tényleg akkora steal lesz-e Michael Bennett mint anno Michael Bennett volt. Fowler és Yeldon azért megosztó választás volt a helyezés miatt, szerintem tuti lesz náluk jobb játékos a posztjukon a hátrább választottak közül, de a Jax-ben így is ők a legtehetségesebbek a maguk műfajában. Ugyanez Cannre is igaz, nem volt égető szükség guardra, de több van benne, mint bárkiben a rosteren.

Osztályzat: A-

 

8. HOUSTON TEXANS

1/16

Kevin Johnson

CB

Wake Forest

2/43

Benardrick McKinney

ILB

Mississippi State

3/70

Jaelen Strong

WR

Arizona State

5/175

Keith Mumphery

WR

Michigan State

6/211

Reshard Cliett

OLB

South Florida

6/216

Christian Covington

DE

Rice

7/235

Kenny Hilliard

RB

LSU

 Jól taktikázott a Texans, mert halogatták ugyan a WR-választást az utolsó pillanatig, de amikor már csak Strong maradt bent a top játékosok közül, akkor felmentek érte stílusosan lezárták a draft első felét. Nem illik ilyet írni, de Strong hozhatja ugyanazt, mint a 2014-es Andre Johnson, főleg mivel a QB-helyzet előrevetíti, hogy itt nem 2000 yardos elkapókkal kell számolni. Valószínűleg emiatt is volt a védelem a prioritás, a meccsek megnyerése inkább fog rajtuk múlni. Ehhez Kevin Johnson és McKinney is tevékenyen hozzá tud majd tenni. Utóbbi posztján tiszta az út Cushing mellé a kezdőbe, míg KJ a másik KJ (Kareem Jacksonnal) alkothat párt hosszú évekig miután Joseph terelgeti a profizmus útján. A harmadik napról érkezők közül a kanadai Covingtonra érdemes lesz figyelni, mivel végzősként a szezon felében sérült volt, így elfogyott a hype-ja, ami a holtszezonban még jogosan megvolt. Arra nem adok sok esélyt, hogy Blue után a következő hátsó körös LSU futó is rostert csináljon.

Osztályzat: A-

 

9. MINNESOTA VIKINGS

1/11

Trae Waynes

CB

Michigan State

2/45

Eric Kendricks

ILB

UCLA

3/88

Danielle Hunter

DE

LSU

4/110

T.J. Clemmings

OT

Pittsburgh

5/143

MyCole Pruitt

TE

Southern Illinois

5/146

Stefon Diggs

WR

Maryland

6/185

Tyrus Thompson

OT

Oklahoma

6/193

B.J. Dubose

DE

Louisville

7/228

Austin Shepherd

OT

Alabama

7/232

Edmond Robinson

OLB

Newberry

 Mike Zimmer a támadósort nem nagyon bolygatta eleinte, és jól is tette, van náluk épp elég fiatal és úgy néz ki Adrian Peterson helyére se kell más. Lehet meg is maradt volna ez a látásmód tovább, ha nem kezd szabadesésbe TJ Clemmings, aki a negyedik körben már kihagyhatatlan volt még fájós lábbal is, egyszersmind alaposan felpezsdíti a versenyhelyzetet majd az edzőtáborban. A másik szót érdemlő támadó Diggs, aki ha végignyomja egyetemi karrierjét, biztosan hamarabb választják ki, szóval hasonló cipőben járhat majd mint Clemmings, olyan harmadik napos meglepetésember lehet, aki nem is igazi meglepetés. Rátérve a lényegre, vagyis az első két napra, érkezett két alapembernek tűnő prospect és egy ígéretes csere. Kendricks esetében szintén az orvosok riasztottak el pár GM-et, de a Vikings nála is meghúzta a ravaszt és nagyot nyerhetnek vele, első napos kezdő MLB-ként sem félteném. Tavaly nagyon bejött a UCLA linebacker (Barr), a reúnió után hasonló szinten folytatódhat az aprítás. Waynes a 11. helyen már nem annyira kiemelkedő érték, hiszen sokan sokféleképp értékelik a rookie cornereket és a kör végén is volt bent olyan, aki jobb lehet, de ha nekik Waynes tetszik, akkor nincs mit ragozni. Newman leigazolása után már lehetett tudni, hogy valaki kelleni fog hosszabb távra, Waynes ajánlólevele pedig nem rossz. Hunter tipikusan az a játékos, akinek ránézésére jónak kellene lenni, de focizni (még) nem tud olyan jól, viszont tanítható. További ordító hiányposztok nem voltak, így 3. körben elfért.

Osztályzat: A-

 

10. TAMPA BAY BUCCANEERS

1/1

Jameis Winston

QB

Florida State

2/34

Donovan Smith

OT

Penn State

2/61

Ali Marpet

G

Hobart College

4/124

Kwon Alexander

OLB

LSU

5/162

Kenny Bell

WR

Nebraska

6/184

Kaelin Clay

WR

Utah

7/231

Joey Iosefa

RB

Hawaii

 Ha 1/1-re irányítót választasz, akkor el is dőlt, hogy kin múlik a draftosztály megítélése. Lehet Smith-ből és Marpetből all-Pro játékos, ha Jameis nem válik be, akkor kirúgnak mindenkit. Azért nem ez a legvalószínűbb variáns. Jameis Winston draftolása sosem volt titok, szükség is volt már egy hasonló alakra, hogy felrázza a franchise-t, 1/1-re őt kellett választani. Nincs ilyen jó előérzetem az említett két Olinemannel kapcsolatban. Ugyan Omameh vagy Pamphile kiszorítása megoldható feladat, de szerintem mindkét második körös fiú kissé túlértékelt, és az se segít majd, hogy egymás mellett fognak játszani. Már ez a két választás is mutatja, hogy nem lesz nehézségektől mentes Winston első éve, de épp ezért hozták, hogy mindenen felülemelkedjen. Kenny Bellnek lehet keresnivalója 4. elkapóként, és az újonc QB-újonc WR párosok sokszor gyorsan összehangolódnak, bár nyilván nem ő a legfontosabb. Kwon Alexander majd David szerepkörébe ugorhat be a második sorban, az ő karrierje szempontjából ez jó helyzetnek tűnik.

Ha hiszünk Winstonban, akkor jó draft, ha nem, nem, én mindenképpen mellette vagyok és elhiszem, hogy sztárjátékos lehet belőle a legmagasabb szinten is, és látszik, hogy a vezetőség igyekezett a komfortérzetét is kiszolgálni. Ennek lett szomorú következménye, hogy igazi pass rusher idén nem lesz a csapatnál.

Osztályzat: B+

 

11. WASHINGTON REDSKINS

1/5

Brandon Scherff

OT

Iowa

2/38

Preston Smith

DE

Mississippi State

3/95

Matt Jones

RB

Florida

4/105

Jamison Crowder

WR

Duke

4/112

Arie Kouandjio

G

Alabama

5/141

Martrell Spaight

OLB

Arkansas

6/181

Kyshoen Jarrett

SS

Virginia Tech

6/182

Tevin Mitchel

CB

Arkansas

6/187

Evan Spencer

WR

Ohio State

7/222

Austin Reiter

C

South Florida

 Eléggé le vannak maradva a többiek Trent Williams mögött a támadófalban tehetség terén, szóval nem ártott egy Scherff-kaliberű rookie a másik oldalra. Arról már nem vagyok meggyőzve, hogy Kouandjio is erősítést jelent majd, nem csak egy extra testet, de az 5. és a 112. hely között ekkora a különbség. Tetszett a második körben Preston Smith kiválasztása, ugyanakkor őt inkább 4-3-ban képzeltem el, de a jó focista mindenhol megtalálja a helyét. A tavaly talált Trent Murphy-nél mindenképp több van benne. Matt Jones eléggé a semmiből ért oda a top100-ba, nem fogadtam volna rá, hogy pont ő lesz Helu utódja. Egy nagydarab, pass protectionben erős srácról van szó, aki önmagának nem nagyon csinál meg helyzeteket, szóval eléggé más kaliber, mint Morris eddigi váltótársa, szerintem ebbe a környezetbe kár volt olyan korán elvinni. Crowder harcban lehet a harmadik WR posztért, szuper produktív kis csávóról van szó, aki ki tudja majd használi ha megnyújtják a pályát DeSeanék. A harmadik napról Spaight és Jarrett a két sleeperem, aki a nem erős hátsó nyolcasba beépülhet. Mindketten nagyon agresszívak, sok magas szintű akciót láttak és nem olyan nagy a posztjukon a konkurencia, hogy ne férjenek oda a keretbe.

Osztályzat: B+

 

12. GREEN BAY PACKERS

1/30

Damarious Randall

FS

Arizona State

2/62

Quinten Rollins

CB

Miami (OH)

3/94

Ty Montgomery

WR

Stanford

4/129

Jake Ryan

ILB

Michigan

5/147

Brett Hundley

QB

UCLA

6/206

Aaron Ripkowski

FB

Oklahoma

6/210

Christian Ringo

OLB

UL Lafayette

6/213

Kennard Backman

TE

UAB

 Tekintve, hogy hová jutott el a Green Bay a tavalyi kerettel, olyan forradalmi változásokat nem kellett eszközölni. A távozó Tramon Williams és Davon House helyére beruháztak a Randall-Rollins kettősre, akik könnyedén beilleszthetők a rendszerbe, hogy a secondary ne essen vissza. Jake Ryan ereje teljében feledtetni tudja majd AJ Hawkot, és akár kezdhet is negyedik körösként ha ránézünk az ILB depth chartra, ha pedig beválik, akkor Clay Matthews III is felszabadul. Montgomery-nek nem lesz könnyű játékidőt biztosítani, de ha odakerül, valószínűleg belőle is ki lehet hozni pár extra first downt. Érdekes lesz a „QB Brett“ kísérlet, Hundley-t mindenki féltette, hogy mi történik majd, ha túl korán pályára kerül az NFL-ben, nos ettől itt nem kell tartani, ugyanakkor Rodgers sem fog 4 éven belül visszavonulni, szóval annyira nem rózsás a helyzete. A Packers-é viszont az.

Osztályzat: B

 

13. NEW YORK GIANTS

1/9

Ereck Flowers

OT

Miami (FL)

2/33

Landon Collins

SS

Alabama

3/74

Owamagbe Odighizuwa

DE

UCLA

5/144

Mykkele Thompson

S

Texas

6/186

Geremy Davis

WR

Connecticut

7/226

Bobby Hart

G

Florida State

 Ideálisan alakult az első kör a Giants-nek a saját választása után, hiszen Landon Collins bent maradt és volt idő összerakni egy olyan ajánlatot a 2/1-ért cserébe, ami tetszett a Tennessee-nek. Így a SS poszton tátongó űr is megszünt, és nem kellett rá top10-ben reachelni. Flowers majd RT poszton kezdheti el a karrierjét, és Justin Pugh vonul a fal belsejébe, de simán előfordulhat, hogy idővel változnak a szerepek. A lényeg, hogy kellett a csapatba egy ötödik kezdő szintű OLineman, és meg is jött. Nem valószínű, hogy Flowers lesz az idei évfolyam legzseniálisabb falembere, de egy kimondottan hatékony támadósorban lehet biztos pont, szóval nem a draftot kell megnyerni, hanem a meccseket. Odighizuwa meglepően sokáig elérhető volt, a 74. helyen már nagyon jó értéket képvisel, hiszen ha kiforrja magát, akkor Robert Ayers-nél sokkal veszélyesebb DE lehet. A három egyértelmű hiányposzt kipipálása után már a draft vége nem volt lényeges, de Bobby Hartból is lehet valaki, hiszen már 17 évesen LT volt Tallahassee-ben, Thompson pedig special team ászként csinálhat karriert.

Osztályzat: B

 

14. CHICAGO BEARS

1/7

Kevin White

WR

West Virginia

2/39

Eddie Goldman

DT

Florida State

3/71

Hroniss Grasu

C

Oregon

4/106

Jeremy Langford

RB

Michigan State

5/142

Adrian Amos

FS

Penn State

6/183

Tayo Fabuluje

OT

TCU

 Úgy kalkulált a Bears, ahogy én is számítottam rá - a tucatnyi veterán védő leigazolása után a drafton a támadósorra fektették a hangsúlyt. Kellett ugyan némi mák ahhoz, hogy Kevin White még elérhető legyen 1/7-nél, de az már mindegy, végre valami dinamika költözik a támadósorra az ikertornyok statikussága után. Grasu a legjobb tiszta center idén és Langford ajánlólevele is bíztatóbb, mint tavaly Carey-é volt, meccsenként 2-3 carry-nél többet is rá lehet majd bízni. Igazi 3-4-es Nose Tackle-nek nem lehet a tavaly draftolt Ego Fergusont nevezni, így Goldman helye is megvan - nem biztos, hogy ő megoldást jelent majd, de még mindig neki volt a legjobb sansza rá. Amos-t a CFF, Sparq és egyéb űrtechnológiákkal bíró oldalak nagyon szerették, engem annyira nem sokkolt, hogy még bent van a 142. helyen, és nem is lesz kezdő, szóval van idő felépíteni. Instant kezdőnek nem, de projektnek már ígéretes.

Osztályzat: B

 

15. NEW ORLEANS SAINTS

1/13

Andrus Peat

OT

Stanford

1/31

Stephone Anthony

ILB

Clemson

2/44

Hau'oli Kikaha

OLB

Washington

3/75

Garrett Grayson

QB

Colorado State

3/78

P.J. Williams

CB

Florida State

5/148

Davis Tull

OLB

Chattanooga

5/154

Tyeler Davison

DT

Fresno State

5/167

Damian Swann

CB

Georgia

7/230

Marcus Murphy

RB

Missouri

 Ha átaludtam volna a draftot és elém rakják ezt a névsort, hogy tippeljem meg, melyik csapaté, kb. huszadik gárdaként jutott volna eszembe a Saints. Természetesen elég erős alapanyagról van szó, hiszen a top80-ban volt 5 pickjük. Váratlan volt, hogy a fal közepére nem húztak - és Peat sem fog oda vándorolni. Strief nem ma kezdte, így ő lassan kiszorítható, Armstead pedig szerintem jobb oldalon is elboldogul majd, ha Peat LT-erényeket csillogtat. Tavaly a Titans-nél akadtunk ki, hogy miért választ top10-ben backup LT-t, egy évvel később viszont pont Lewan az egyetlen biztos pontjuk, szóval nem hülyeség ez, csak váratlan. A három linebacker igen jó lehet, bár Tullnál egy redshirted szezon benne van a pakliban. Kikaha tiszta pass rush specialistaként nem kell, hogy sokat változtasson az eddigi játékán, Anthony-ban pedig minden megvan, hogy horgony legyen a pálya közepén, csak tudatosabban kell mozognia. Mostmár annak is lehet örülni, hogy PJ Williams ittasan vezetett, így az ölükbe hullott, azt hiszem ezzel Jean-Baptiste  még távolabb került a pályától. Grayson a helyi Garoppolóként tekinthet a jövőbe, az ő draftolása után egyre nehezebb tagadni, hogy a jövőt is építgeti a csapat. A többi pickben is van fantázia, de elkapó nincsen, márpedig egyesek első körben is arra számítottak a szenteknél. Maradt Cooks, Colston és az eddig nem bizonyítók.

Osztályzat: B

 

16. MIAMI DOLPHINS

1/14

DeVante Parker

WR

Louisville

2/52

Jordan Phillips

DT

Oklahoma

4/114

Jamil Douglas

G

Arizona State

5/145

Bobby McCain

CB

Memphis

5/149

Jay Ajayi

RB

Boise State

5/150

Ced Thompson

S

Minnesota

5/156

Tony Lippett

CB

Michigan State

 Tisztán kivehető a Dolphins draft politikáján, hogy ők meg voltak elégedve a roster helyzetével az átigazolások után és nem forszíroztak egyik posztra sem korán erősíteni, hanem megvárták, hogy ki marad nekik és behzták, aki tetszett. Parker majd a Stills-Landry-Jennings vonalhoz csatlakozik, lehet belőle elsőtől kezdve negyedik számú elkapóig minden, szerintem év végére a második legtöbb labdát ő kapja majd. Phillips hasonlóképpen támogathatja majd meg a Suh - Earl Mitchell párost. Jamil Douglas bizakodhat, hogy korán bedobják a mély vízbe, a nem rég aláíratott McClendon-Linkenbach párost illene megszorongatni, különben le is mondhatunk róla. McCain slot cornernek alkalmas, Lippett pedig elkapóból kerül át védőnek, tehát vele több munka lesz, de van annyi veterán a keretben, hogy képezgessék egy darabig. Ajayi természetesen steal esélyes, főleg mivel nem tipikus térdsérülése van, hanem a hosszútávú strapabírását kérdőejelzik meg az angolnak, ami nem olyan nagy faktor, mivel ha akar, 4 év múlva úgy is elmehet az őt draftoló csapattól. Én arra számítottam volna, hogy a LB és a DE poszt fontosabb azoknál, mint ahová jöttek az emberek, de biztos van jobb tervük.

Osztályzat: B

 

17. NEW ENGLAND PATRIOTS

1/32

Malcom Brown

DT

Texas

2/64

Jordan Richards

SS

Stanford

3/97

Geneo Grissom

DE

Oklahoma

4/101

Trey Flowers

DE

Arkansas

4/111

Tre' Jackson

G

Florida State

4/131

Shaq Mason

C

Georgia Tech

5/166

Joe Cardona

LS

Navy

6/178

Matt Wells

OLB

Mississippi State

6/202

AJ Derby

TE

Arkansas

7/247

Darryl Roberts

CB

Marshall

7/253

Xzavier Dickson

DE

Alabama

 Szakaszosan épült fel a Patriots draftja, az első illetve a negyedik körben jöttek a jobbnál-jobb pickek, egyébként csak a trollkodás ment, mert megtehetik. Ha az a négy játékos beválik, akkor viszont pont lesz elég baja a riválisoknak továbbra is. Azt nem szabad kimondani, hogy Brown Wifork-szintű tartóoszlop lesz, de benne van. Mason nem tudom hol kap majd szerepet így, hogy Stork kibérelte a center posztot tizenöt évre, de őt se kell félteni ha beáll, Stork pedig Tré Jackson jóhírét is megelőlegezte. A sokszor bizonytalankodó támadófalat negyedik körben így összekapni nem egy gyakori jelenség. Flowers mindenképp többet tud, mint Grissom, viszont ha Easley is DE lesz, akkor olyan sok játékidőt egyik se fog kapni. A fiatal Woodley-ra emlékeztető arkansasi ezzel el is veheti nagy elődje, Jake Bequette munkáját. A szokásos második napos WTF Safety picket ezúttal a Stanford szolgáltatta, nem mintha Richards rosszabb lenne mint Tavon Wilson vagy Harmon, de jobb se. A draft hátsó feléről mindent elmond az 5. körös Navy longsnapper.

Osztályzat: B

 

 

18. CINCINNATI BENGALS

1/21

Cedric Ogbuehi

OT

Texas A&M

2/53

Jake Fisher

OT

Oregon

3/85

Tyler Kroft

TE

Rutgers

3/99

Paul Dawson

LB

TCU

4/120

Josh Shaw

DB

USC

4/135

Marcus Hardison

DT

Arizona State

5/157

C.J. Uzomah

TE

Auburn

6/197

Derron Smith

S

Fresno State

7/238

Mario Alford

WR

West Virginia

 Radikális változtatásokra nem volt szükség a Bengals OL-ben, szóval az első két kör után nem jöttünk rá, hogy mi a terv. A fal leggyengébb tagja, Bodine centert játszik, szóval ha Fisher vagy Ogbuehi azon a poszton is úgy tud focizni, mint a szélen, akkor szépen megvezették a közvéleményt Marvin Lewis-ék, és ez egy remek draft. A másik fiatal pedig nyilván Whitworth utódja lesz, akinek 1 vagy 2 szezonja van hátra. Ha Andre Smith 2016-os távozására készültek fel, az is egy érthető érv, de őt inkább meg kéne tartani. A 3-4. körös kvartett nagyon tetszik. Harmadik nap tuti kezdőt már nem tudsz választani, de Hardisonnál és Shaw-nál nagyobb potenciálú ürge ott már nem nagyon volt, és főleg előbbi belső rombolása segíthet sokat a tavalyi visszaesés után. Paul Dawson egy ellentmondásos figura, de ha van Vontaze Burficthez hasonló személyiség, akkor az pont ő, ideális környezet ez neki, úgyhogy Maualuga és Hawk sem érezheti magát kényelmesen, mert a rookie már újoncként elveheti a snapjeiket év végére. Ha tudták volna, hogy 53-on ott lesz Fisher, lehet, hogy DE-t választanak az elején, úgy A-t adtam volna nekik.

Osztályzat: B-

 

19. DETROIT LIONS

1/28

Laken Tomlinson

G

Duke

2/54

Ameer Abdullah

RB

Nebraska

3/80

Alex Carter

CB

Stanford

4/113

Gabe Wright

DT

Auburn

5/168

Michael Burton

FB

Rutgers

6/200

Quandre Diggs

CB

Texas

7/240

Corey Robinson

OT

South Carolina

 Ez is egy kigondoltan összerakott hetes. Látva, hogy Warford mennyire bevált, elvitték a pass protectionben alaposabb hasonmását a túloldalra. Abdullah-nál féltem, hogy nem fogja majd eleget használni jövendőbeli csapata és sima CoP back lesz, de itt simán lehetne olyan meccsek, ahol majd Joique Bell szorul háttérbe. Remek érték az 54. helyen.  Wright és Carter (vagy akár Diggs) rátermettségéről vannak kételyeim, de a posztjukra egyértelműen kellett erősítés. Kiváncsi leszek, hogy Wright hogyan küzd majd meg az edzőtáborban Caraun Reiddel vagy Tyrunn Walkerrel, ha odaérne az első csapatba, az bizakodásra adna okot. Egy jövő évi 3. kört áldoztak be érte, szóval nem egy átlagos negyedik körös befektetés. Sok 2-3. körös CB fordult meg a csapatnál az előző években, Slay kivételével nem nagy sikerrel, de akkor még nem volt itt Teryl Austin, aki a safety-re emlékeztető mozgású Carterből is kihozhat valamit.

Osztályzat: B-

 

20. OAKLAND RAIDERS

1/4

Amari Cooper

WR

Alabama

2/35

Mario Edwards Jr.

DE

Florida State

3/68

Clive Walford

TE

Miami (FL)

4/128

Jon Feliciano

G

Miami (FL)

5/140

Ben Heeney

MLB

Kansas

5/161

Neiron Ball

OLB

Florida

6/179

Max Valles

DE

Virginia

7/218

Anthony Morris

OT

Tennessee State

7/221

Andre Debose

WR

Florida

7/242

Dexter McDonald

CB

Kansas

 A Raiders is olyan csapat, amely bár értelmesen igazolt, a keret hátuljában még bőven vannak olyan tagok, akiket sokra tartott újoncokkal ki lehetne váltani, de a hátsó körös pickjeiktől erősebbet is el tudtam volna képzelni. A lényeg viszont, hogy Amari Cooper minden bizonnyal megszolgálja majd a belé fektetett hitet, James Jones már létszámfelettivé is vált miatta. Ugyanígy, Walfordból is kinézem, hogy alapemberré nője ki magát, akár Riverát is háttérbe szorítva. Felicianóval is az a cél gondolom, hogy legyen belőle valami, de én őt a Bergstrom-McCants számegyenesre tenném, ami tudom, hogy nem bíztató. A védelemben Edwards ha nem ragad be a DT/DE poszt közé, hanem az egyikre megbízhatóan ráfekszik, akkor erős oldalon elkaristolhat, de benne se látom, hogy akkora impaktja lesz majd, mint egy 2/3-as helyezettől előzetesen hinnénk. A steal esélyesnek Ben Heeney tűnik, aki Lofton mögül kinőheti magát egy tackle-gyárossá, ha minden jól alakul. Mindenhová nyilván nem lehet elit játékost találni, szóval amitt nem vonok le pontot, hogy a secondary-be csak a 242. helyen erősítettek.

Osztályzat: B-

 

21. SAN DIEGO CHARGERS

1/15

Melvin Gordon

RB

Wisconsin

2/48

Denzel Perryman

ILB

Miami (FL)

3/83

Craig Mager

CB

Texas State

5/153

Kyle Emanuel

OLB

North Dakota State

6/192

Darius Philon

DE

Arkansas

 Egy jó futó nagyon kellett, Gordon pedig feature back potenciállal bíró, valószínűleg a veteránok lesznek kiegészítő szerepkörben, nem pedig ő. Ha a fő pontgyárosa lesz a csapatnak, akkor nem volt kár felcserélni érte pár helyet. ILB viszont nem nagyon kellett, mert bár Donald Butler karrierje legrosszabb évén van túl, Te´o pedig sose volt kiemelkedő, de Perryman se az, szóval maximum spórolási okból lehet védeni ezt a picket. Egy évvel Butler 7 éves hosszabbítása után azért semmiképp se néz ki jól. A belső OL-be hamarabb húztam volna valakit, mint Perrymant. Magernek és Emanuelnek meg lesz a lehetősége, hogy bekerüljön a csapatba, utóbbinak a posztján elfogytak a sokat látott veteránok, szóval ez egy jó meglátás volt.

Osztályzat: B-

 

22. BUFFALO BILLS

2/50

Ronald Darby

CB

Florida State

3/81

John Miller

G

Louisville

5/155

Karlos Williams

RB

Florida State

6/188

Tony Steward

OLB

Clemson

6/194

Nick O'Leary

TE

Florida State

7/234

Dezmin Lewis

WR

Central Arkansas

 Florida State drukkerként igyekszem megőrizni a hidegvérem ezt a névsort látva, de nem könnyű! Igaz, Karlos Williams nálam nem ér ötödik kört, a 2014-es lelassulása után nem tudom, hogy van-e még visszaút, én szívesebben látnám Boobie Dixon kezében a labdát rövid yardokon. Darby és O´Leary ugyanakkor a szívem csücske, és a maguk helyén mindkettő jó fogás lehet. Darby hasonló shutdown corner volt, mint Gilmore, és ha felveszi a ritmust, akkor McKelvin megpróbáltatásait sem kell tovább nézni Bills mezben. A tight end pedig odaérhet Clay mögé másodiknak a DC-n, az erősségei és a szerepköre is hasonló, mint a Dolphins-tól elhozott kollégájának. John Millerről nem hittem, hogy a második nap gazdára talál, de jó látni, hogy az alulértékeltsége csak a holtszezonban volt meg, nem a csapatok képviselőinél. Ha már Incognitora is szükség van, akkor nem lehet elég koráb beruházni guard-utánpótlásra. A linebacker-sor elég gyengécske maradt, de ha Brandon Spikes újraszerződik, akkor ki lehet bírni.

Osztályzat: B-

 

23. ARIZONA CARDINALS

1/24

D.J. Humphries

OT

Florida

2/58

Markus Golden

OLB

Missouri

3/86

David Johnson

RB

Northern Iowa

4/116

Rodney Gunter

DE

Delaware State

5/158

Shaq Riddick

OLB

West Virginia

5/159

J.J. Nelson

KR

UAB

7/256

Gerald Christian

TE

Louisville

 Egy sima, egy fordított. A pickek fele tetszik, a másik nem igazán. Humphries a szememben a 2. legjobb OL volt, szóval a 24. helyen bőven aláírom és Veldheer miatt nem is kell egyből a vak oldalra beugrania. David Johnson is egy sokra hivatott futó, akit egyik játékhelyzetben sem kell feltétlenül lehívni, kis ferdítéssel az idei év Terrance Westjeként gyorsan nevet szerezhet magának, ráadásul egy playoff aspiráns csapatban. Akitől legkevésbé vagyok elragadtatva, az Golden - szerintem valahol ezen a helyen mehetett volna el Michael Sam tavaly, ha hetero. Én hasonló bajokat látok Goldennél, tweener a két poszt között, igazi pass rush veszélyt nem jelent, pedig arra lett volna igazi szükség. Sokkal inkább bíznék a nyakigláb Riddickben, aki minden versenyben fölözi Goldent, leszámítva a rutint. Gunter állítólag igazi aranyrög, de én a draft előtt sehol se láttam a nevét, szóval ebből a társalgásból kimaradok. Azt nem hiszem el, hogy Nelsonnal elkapóként számolnának, de ha egy Holliday-szintű returner lesz belőle, azzal lehet meccseket nyerni.

Osztályzat: C+

 

24. SEATTLE SEAHAWKS

2/63

Frank Clark

DE

Michigan

3/69

Tyler Lockett

WR

Kansas State

4/130

Terry Poole

OT

San Diego State

4/134

Mark Glowinski

G

West Virginia

5/170

Tye Smith

CB

Towson

6/209

Obum Gwacham

DE

Oregon State

6/214

Kristjan Sokoli

G

Buffalo

7/248

Ryan Smith-Murphy

S

Oregon State

 Kapcsolatom a Seahawks draftjaival jól dokumentáltan ellentmondásos. Egyik évben sem látom, hogy mi miért történt, így mindig rossz osztályzatot adok. Ez kétszer elég nagy öngól volt, utána kétszer pedig közelebb volt az igazsághoz. Mivel idén megint nem volt első körük, így különösen nehéz reálisan osztályozni. Frank Clarkban szerintem lehet annyi, mint Brandon Grahamben volt anno, ha távol tartja magát a kékfénytől, akkor kinőhet Avril árnyékából. Tyler Lockettről kimondottan jó véleménnyel vagyok, a speedster elkapók közül kiment pár előtte, de egyszer se biztos, hogy produktívabb karrierjük lesz. Paul Richardsonnál szerintem több van benne, az pedig már előrelépés. A két negyedik körös OL-ből nehezen nézem ki, hogy jobb lesz, mint a keretben lévők, de azt már megtanultuk, hogy Carrollék simán megbékéllnek közepesnél gyengébb faljátékosokkal a kezdőben, az eredmények pedig az ő oldalukon vannak. A hátuljába meg se próbálok bármit belelátni, mivel nincs esélyem eltalálni a terveket. Az albán Sokoli már át is ment DE-ből guardba.

Osztályzat: C+

 

25. PHILADELPHIA EAGLES

1/20

Nelson Agholor

WR

USC

2/47

Eric Rowe

CB

Utah

3/84

Jordan Hicks

ILB

Texas

6/191

JaCorey Shepherd

CB

Kansas

6/196

Randall Evans

CB

Kansas State

7/237

Brian Mihalik

DE

Boston College

 Én nem vagyok Agholornak a felkent híve. Korábbi csapattársai közül Robert Woods sokkal jobban tetszett, amikor profinak állt, Marqise Lee nem annyira, de ő legalább második körös volt. Ott Agholorral se lenne sok problémám. Tisztán slot elkapóként is lehet komoly értéket képviselni, és gondolom Bradforddal olyan komoly mélységi passzjátékot nem is akarnak erőltetni, szóval van igény egy ilyen fiúra. Az lehet, hogy beszédes, hogy minden forrás szerint Kelly volt a legjobb véleménnyel róla az összes csapat képviselői közül, szóval vagy nagyon pontosan illik a rendszerbe, vagy annyira nem nagy király. Az, hogy három CB jött, jelentheti, hogy Rowe safety lesz, de egyelőre nem ezt kommunikálják. Ő kifogástalan pick. Hicks-ről akkor lehetne érdemben nyilatkozni, ha tudnánk, hogy mi lesz Kendricks és Ryans (és Marcus Smith II?) sorsa, ha marad minden ebben az összetételben, akkor sokadik ILB lesz csak, de jövőre valaki biztosan távozik, szóval jobb előre gondolkodni végülis. Az meglepett, hogy az OL-t nem dúsították meg harmadik körben.

Osztályzat: C+

 

26. CAROLINA PANTHERS

1/25

Shaq Thompson

OLB

Washington

2/41

Devin Funchess

WR

Michigan

4/102

Daryl Williams

OT

Oklahoma

5/169

David Mayo

ILB

Texas State

5/174

Cameron Artis-Payne

RB

Auburn

 Megosztó draft osztály ez, személy szerint nekem semmi bajom Shaq Thompsonnal és az, hogy Thomas Davis-től (és Kuechly-től) lesheti el, hogy hogyan kell NFL linebackert játszani, kimondottan fényes jövőképet festhet elé. Nem mondom, hogy a 3. linebacke poszt volt a legfontosabb betöltendő lyuk Carolinában, de arrafelé majdnem mindig a BPA az úr, és ez hozott két playoff szereplést egymás után. Daryl Williams-ben ugyanúgy benne lehet, hogy odaér a kezdő RT posztra, mintha első körben vittek volna támadófalembert, igaz őt a vak oldalon nehéz elképzelni, de jó esetben egy „loadholti“ karriert összehozhat szimplán erőből. Van fantázia az Artis-Payne húzásban is, aki a szokásos ötödik körös college sztár futó. Barner és Gaffney nem lett csapattag, most a SEC top futójára ruháztak be, Newtonnak biztos jobban tetszik. És a végére a fekete leves: Devin Funchess. Három picket áldoztak be a nagydarab elkapóért, akit rendszeresen földre vittek 85 kilogrammos cornerbackek, de az tagadhatatlan, hogy egy 20 éves srácról van szó, akiből még bőven van lehetőség embert faragni. Mindenesetre a pályán ritkán tűnt annak a megállíthatatlan erőnek, amit sokszor hallani lehetett róla, szóval visszafogott szkeptikussággal várom ennek a projektnek a végét, de természetesen nem jelentem ki, hogy biztosan bust lesz.

Osztályzat: C+

 

27. DALLAS COWBOYS

1/27

Byron Jones

CB

Connecticut

2/60

Randy Gregory

OLB

Nebraska

3/91

Chaz Green

OT

Florida

4/127

Damien Wilson

ILB

Minnesota

5/163

Ryan Russell

DE

Purdue

7/236

Mark Nzeocha

OLB

Wyoming

7/243

Laurence Gibson

OT

Virginia Tech

7/246

Geoff Swaim

TE

Texas

 A Cowboys draftján gyorsan össze lehet foglalni, hiszen az első két picken kívül a többiek nem tűnnek nagy durranásnak - igaz ezzel tavaly is befürödtem Hitchens kapcsán, de csupán ezért nem ásom bele magam nyakig. Jól dokumentálhatóan Byron Jones-t imádta az Eagles (=Kelly), szóval duplán nagy dolog volt, hogy itt kötött ki. A CB és FS poszton is használható, világrekorder atléta nagyon kellett, mert tavaly elfogytak év végére hátul és nem is erősítettek túl lelkesen. Randy Gregory csúszását a 60. helyen állították meg, ami nem semmi azok után, hogy pár hónapja tuti top10-es játékos volt. Dallas-ban hosszú históriája van annak, hogy a nagy egókat hogyan lehet kordában tartani, Jerry Jones látott már Gregory-nál bonyolultabb eseteket is (hello Dez és Rolando!), szóval én nem félek attól, hogy az ámokfutása folytatódik majd, nagyon lelkesnek tűnik, hogy kovboj lehet. Mivel Hardy a szezon nagy részében csak edz, így kellett is a DE mindenképpen. A súlya engem nem zavar, ha Jason Taylor tudott 240 fonttal all-Pro évet produkálni, akkor másnak is sikerülhet karriert csinálni. A kérdésem csak az, hogy a maradék hat pickből miért nem vittek egy futót se? El ne halkuljanak a Peterson-csere pletykák?

Osztályzat: C

 

28. DENVER BRONCOS

1/23

Shane Ray

OLB

Missouri

2/59

Ty Sambrailo

OT

Colorado State

3/92

Jeff Heuerman

TE

Ohio State

4/133

Max Garcia

C

Florida

5/164

Lorenzo Doss

CB

Tulane

6/203

Darius Kilgo

DT

Maryland

7/250

Trevor Siemian

QB

Northwestern

7/251

Taurean Nixon

CB

Tulane

7/252

Josh Furman

S

Oklahoma State

 Kis ferdítéssel, egy emberes nekem ez a draft, a második napos két választás nagyon nem tetszik és a harmadik napról is csak Garcia. Vele kezdem, mert az idecserélt Gradkowski és az innen elcserélt Ramireznél is többet látok benne, és hamarabb várom a pályára, mint mondjuk Sambrailot. Garcia egymaga menti meg a harmadik napot, mert bár a Denvernek erős kerete van, azért a roster végébe erősebb konkurenciát is el tudtam volna képzelni ezeknél a neveknél. No de a lényeg az eleje, és Shane Ray-ben Elwayék is meglátták a pusztítót, ráadásul itt nem újdonság, hogy bébicsőszködni kell majd felette, Von Miller tudnak mesélni. Miller és Ware mögött Ray első évében nagyobb elvárás nélkül teheti hozzá a magáét, tehetséggondozás szempontjából nem alakulhatott volna jobban az élete. Ráadásul olyan durva hiányposztja nem is volt a Broncos-nak. Heuermantól nem tudom mit szeretnének, a top3 tight end helyre megvoltak az embereik, luxuspicknek pedig nem a hozzá hasonló munkásembereket szokták vinni. Sambrailo majd RT-ként próbálkozhat, de neki nincs olyan fizikai ereje, hogy domináns erő legyen a futásnál, márpedig tavaly már jobban elbillent a mérleg a futás felé. Az én szememben ő is túl korán jött.

Osztályzat: C

 

29. ST.LOUIS RAMS

1/10

Todd Gurley

RB

Georgia

2/57

Robert Havenstein

OT

Wisconsin

3/72

Jamon Brown

G

Louisville

3/89

Sean Mannion

QB

Oregon State

4/119

Andrew Donnal

OT

Iowa

6/201

Bud Sasser

WR

Missouri

6/215

Cody Wichmann

G

Fresno State

7/224

Bryce Hager

ILB

Baylor

7/227

Martin Ifedi

DE

Memphis

 Az mindenképpen dícséretes, hogy Fisherék tettek ellene, hogy az OL depth megjelenjen a csapatban, hiszen a draft előtt bevethető játékosuk is alig volt a falba. Mondjuk kezdő szintűvel nem erősödtek, a négy Olineman összesen nem ér annyit, mint egy megbízható első körös. Úgy néz ki, hogy Brown és Havenstein alkotja majd a fal jobb oldalát, Tim Barnes lesz a center, a balon pedig Greg Robinson és Saffold marad. Tudok olyan játékosokat, akik ezen a vonalon azért át tudnának jutni. Szóval igen jól néz ki, hogy az 57. és 72. helyen kezdőjátékosok jöttek, de nem vagyok meggyőződve róla, hogy jövőre is akként tekintünk majd rájuk. A hátsó hatosból szerintem egyik se valami jó fogás, a projekt QB-t eleve nem értem miért most kellett elvinni, amikor Fisher állása a tét. Nyilván bízik benne, hogy marad.

A Todd Gurley-történet megítélése nagyon más draft illetve csapatépítés szempontjából. Gurley egy olyan futó, akinek a stílusát, erősségeit Hall of Famer vagy HoF-várományos futókhoz hasonlítják, szóval a 10. helyen röhögve be lehet húzni, mivel az orvosok szerint már semmi baja. A kérdés, hogy mennyit tud dobni ezen a Rams-en. Kicsit úgy vagyok ezzel a pickkel, mint Suh Miamiba vitelével. Nyilván előrelépés, meg minden, de hány extra győzelmet fog hozni? Nem a sebesült testrészt gipszelték be.

Osztályzat: C-

 

30. INDIANAPOLIS COLTS

1/29

Phillip Dorsett

WR

Miami (FL)

3/65

D'Joun Smith

CB

Florida Atlantic

3/93

Henry Anderson

DE

Stanford

4/109

Clayton Geathers

SS

UCF

5/151

David Parry

DT

Stanford

6/205

Josh Robinson

RB

Mississippi State

6/207

Amarlo Herrera

ILB

Georgia

7/255

Denzelle Good

OT

Mars Hill

 A Colts-nál egy dolog volt biztos, mégpedig a safety-draft, a többi pickkel szabadon lehetett garázdálkodni. Mivel Geathers csak a negyedik körben került bemutatásra, így azonnali kezdő potenciált nem tartogat, ez pedig lehúzza az osztályzatot. Dorsett kiválasztását nyilvánvalóan TY Hilton sikeressége motiválta. Ugyan nem nagyon emlékezhetünk olyan Super Bowlba igyekvő csapatokra, akik több ilyen, ugri-bugri elkapóra húzták fel a taktikát, viszont Luckkal Dorsett erősségei is felértékelődnek, más kérdés, hogy mennyit fogunk ebből látni Moncrief, André Johnson és Hilton mögött negyedik opcióként. Különösen zavaró, hogy a szélen egyszer se biztos, hogy olyan jól meg tud majd élni, mint Hilton. Nagyon adta volna magát Landon Collins berántása ezen a helyen. A második nap jobban sikerült, Smith ha felveszi az NFL ritmust, kezdő is lehet Davis túloldalán. A szokásos stanfordi pickek közül Andersonból meg lehet próbálni mini-Wattot gyártani, Parry viszont lényegében ugyanaz a játékos, aki Chapman volt az egyetemről megérkezve, csak nagyobb IQ-val, szerintem nem előrelépés. Josh Robinson mivel futó, így 6. körösként is csinálhat karriert, főleg ha starksville-i elődje, Vick Ballard lába nem bírja a terhelést.

Osztályzat: C-

 

 31. KANSAS CITY CHIEFS

1/18

Marcus Peters

CB

Washington

2/49

Mitch Morse

OT

Missouri

3/76

Chris Conley

WR

Georgia

3/98

Steven Nelson

CB

Oregon State

4/118

Ramik Wilson

ILB

Georgia

5/172

D.J. Alexander

ILB

Oregon State

5/173

James O'Shaughnessy

TE

Illinois State

6/217

Rakeem Nunez-Roches

DT

Southern Miss

7/233

Da'Ron Brown

WR

Northern Illinois

 Nem számítottam rá, hogy a Chiefs így fog számolgatni. Se arra, hogy cornert visznek az elején (bár Peters elég jó és illik is ide), se arra, hogy Morsében látják meg a centert (szerintem ő nem is nagy előrelépés), se arra, hogy Conley-val megelégszenek mint potens új elkapó, se arra, hogy még egy cornert elvisznek a harmadik körben (bár Nelson is nagyon jó). És arra se, hogy nem hoznak Kelce mögé O´Shaughnessy-nél többre tartott tight endet. Szóval nem hiszem, hogy most feltámad majd a gyengélkedő passzjáték - pedig én Conley-t nem tartot sima edzésmenőnek. Akármennyire is bírom ezt a két cornert, azért Sean Smith, Gaines, Fleming és Cooper is életképes (plusz Parker ha nagyon kell), miközben Alex Smith szenvedett, hogy embert találjon. A Chiefs speciel tavaly is a jövőbe tekintve draftolta Fordot és Gaines-t, de megkérdezem, hogy az mennyire jött be? Tipikus példája ez a kilences annak, hogy más csapathoz írva sokkal jobb érdemjegyet írnék rá. Még Ramik Wilson és RNR is a bőven korrekt kategóriába esik nála.

Osztályzat: C-

 

32. SAN FRANCISCO 49ERS

1/17

Arik Armstead

DE

Oregon

2/46

Jaquiski Tartt

S

Samford

3/79

Eli Harold

OLB

Virginia

4/117

Blake Bell

TE

Oklahoma

4/126

Mike Davis

RB

South Carolina

4/132

DeAndre Smelter

WR

Georgia Tech

5/165

Bradley Pinion

P

Clemson

6/190

Ian Silberman

OT

Boston College

7/244

Trent Brown

G

Florida

7/254

Busta Anderson

TE

South Carolina

 Valószínűleg a Niners draftja az, amelyiknél a legtöbbet dobná az értékelésen, ha elolvasnám, hogy „mire gondolt a költő“ vagyis Baalkéék nyilatkozatait, de az esélyegyenlőség jegyében ha a többinél se tettem meg, akkor itt se fogom. Mondjuk Armsteaddel nyilván már holnaputánra készülnek, amikor Justin Smith (és Dockett) tényleg abbahagyja. Mivel Tomsula DL-edző volt eddig, így papíron irigylésre méltó a volt oregoni helyzete, de azért lássuk be, hogy ezekből a fantasztikus adottságokkal bíró szörnyszülöttekből igen ritkán sikerül Calais Campbellt gyártani. Meg kell próbálni. Nincs ötletem, hogy Tartt minek kellett, a Jimmie Ward-projekt nem volt akkora telitalálat, hogy meghozza a kedvet a DB-k ide-oda mozgatásához. Szerencsétlen Blake Belltől se tudom, hogy mit akarnak, főleg egy másik tight enddel csomagban. Smelter 2015-ben nem nagyon fog focizni, márpedig ez a 49ers már nem az a csapat, ahová ne kéne azonnali segítség. Az ötödik körös punter meg hab a tortán. Haroldban és Mike Davis-ben látom a szikrát, hogy ha beállnak, akkor ne hívják le őket többet, de alapvetően ők (is) a padra érkeztek.

Osztályzat: D


Hozzászólások

több mint 7 éve
rva Dallas Cowboys 22 — Me for President!
a Cowboys-nak nagyon kellett egy kezdő kaliberű swing tackle miután elengedték Parnell-t a Jags-be.
olyan, aki az egész O falban bevethető. sokkal többre tartják a falat, mint a futókat, és ha Free megint megsérül (vagy más) kelleni fog a komoly backup.
aki lett volna még, az TJ Clemmings akire többen is második napi grade-ket osztogattak, de Green volt pre-draft visiten a Cowboys-nál (workout-on is) Clemmings meg nem, innen már sejthető volt a coaching staff kit szeret jobban.