Draft értékelő VII. - NFC West

Írta: Fucu — 2013. május 11., 10:39

Lássuk, hogyan draftolt a Cardinals, 49ers, Seahawks, Rams négyes.

Draft értékelő VII. - NFC West

Új vezetés vette át az irányítást januárban az Arizona Cardinals háza táján és a szabadügynök piaci mozgásokkal eléggé leszűkítették a hiányposztokat a draftra. Az egyik közülük a támadófal volt és itt a legtöbben a tackle posztra húztak volna. Azonban a draft elején kiment mind a három legjobbnak tartott tackle. Ennek következtében Steve Keim Jonathan Coopert választotta, aki guard poszton játszik. Nem szokás 1/7-re erre a posztra választani, de Cooperrel is sokat erősödött az O-Line. Pár nappal később Adam Snyder elküldésre került, így az újonc játékos helye adott is a kezdőcsapatban. Cooper erőssége a passzjátékoknál blokkolás és erre szükség is lesz, ha Carson Jonathan CooperPalmerrel hosszú labdákat szeretne dobatni Arians mester. Az új GM, ellenben a régivel, nem félt a draft napi cseréktől, így kerülhetett sor a második körben Kevin Minter kiválasztására egy lefele csere után. Az LSU középső linebackere valószínűleg már az első héten a kezdőben találja magát Daryl Washington négy mérkőzéses eltiltása miatt. A harmadik körben érkezett a tehetsége alapján előrébb taksált, de pályán kívüli ügyei miatt a draft végére várt Tyrann Mathieu. Az NFL paraméterektől kisebb cornerback Arians nyilatkozata alapján safety lesz az NFL-ben. Viszontagságos egy éven van túl a fiatal játékos. Először kirúgták az LSU-ról majd marihuána birtoklásért tartóztatták le. A Cardinals elég nagy rizikót vállalt a kiválasztásával, de ha azt a teljesítményt hozza amit másodévesként az egyetemen, akkor megéri. A pass rush problémák javítására Alex Okafort draftolták a negyedik körben, akinek Sam Acho csapattársa volt a Texas egyetemen, így könnyebb lesz neki a beilleszkedés. Szintén ebben a körben érkezett még egy guard a támadófalba Earl Watford személyében. A másodosztályú James Madisonról érkező játékosnak még sokat kell tanulnia, de kellett a mélység a fal belső posztjaira és lehet pár éven belül kezdővé fejlődik. A Cards futói az elmúlt években nem az egészség megtestesítői voltak. A jelenlegi állományból Rashard Mendenhall és Ryan Williams is hagyott már ki jelentős időt sérülés miatt. A biztonság kedvéért az ötödik körben Stepfan Taylor lett draftolva, aki igen produktív egyetemi pályafutást tudhat maga mögött. Remek játékos, aki már újonc évében is kezdőjátékos lehet. A hátsó körökben érkezett Ryan Swope, aki remek 40 yardot produkált a Scouting Combine-on és a Bruce Arians által preferált mélységi célpontot jelentheti, majd egy újabb futó (Andre Ellington), aki inkább a visszahordásoknál kaphat szerepet, ha bekerül az 53-as keretbe, végül pedig a TE szekció mélyítésére D.C. Jefferson.
A safety poszt még elbírt volna egy draftolt játékost, mert Mathieu nem biztosíték a mélységre. A guard húzás 1/7-re elég rizikós, de akkora OL rohamban ami volt az első körben elfogadható választás.
Értékelés: B-


A legtöbb választási lehetőséggel a San Francisco 49ers rendelkezett a draft előtt és igazából egyetlen komolyabb hiányposztjuk volt mégpedig Dashon Goldson távozása után a free safety poszt. Ez előrevetítette, hogy korán érkezhet egy safety draft és ezt a lépést nem bízták a véletlenre ugyanis a 31. helyről előre cseréltek a 18. helyre és ott kiválasztották Eric Reidet. Az LSU-ról érkező safety a legesélyesebb, hogy Donte Whitner párja legyen az alapszakasz kezdetekor. A második körben két választási lehetőségük is volt. Elsőként Cornellius „Tank” Carradine érkezett, aki újabb pass rusher tehetség és mélységet biztosít a védekező falnak. Azonban az ősszel keresztszalag szakadást szenvedett és még nincs teljesen egészséges állapotban, de nem is kell sürgetni a visszatérését. A második választásukkal a második körben a Delanie Walker által hagyott második számú TE posztot próbálták betömni a Rice-ról érkező Vance McDonald kiválasztásával. Tehetsége alapján Corey Lemonier második körös játékosnak volt értékelve, így a hamradik körben teljesen jó választás az Auburnről érkező játékos. Az egyetemen defensive endet játszott, így bele kell tanulnia az OLB posztba, de neki Eric Reidsincs ideje sietségre, mivel ha minden jól megy Ahmad Brooks és Aldon Smith mellett limitált szerep jut neki. A negyedik körben érkezett a támadókhoz mélység. Először az elkapó Quinton Patton lett kiválasztva, aki igen produktív két évet teljesített a Louisiana Tech egyetemen. Nem lennék meglepődve, ha már újonc korában kiszorítaná a tavalyi első körben draftolt A.J. Jenkinst az amúgy is telített elkapósorból. A 4. kör második választása igazi luxus választásnak nevezhető, de mivel a 49ers kevés hiányposzttal viszont sok draft cetlivel rendelkezett bőven belefért neki ez a választás. Az a Marcus Lattimore érkezett, aki nagyon komoly térdsérülést szenvedett a tavalyi egyetemi szezon elején. Még a profi pályafutása is veszélybe került, de a több műtét után elkezdte a rehabilitációt. Sokban hasonlít Frank Gorehoz, ráadásul nyugodtan gyógyulhat (valószínűleg a szezon második felében már játékra alkalmas lesz, de az sem kizárt, hogy végigüli az első szezonját profiként) a futószekció igen erős. Az utolsó három körben öt játékos érkezett. Kettő a front7-be (Quinton Dial és Nick Moody), egy irányító (B.J. Daniels), aki Tolziennel fog megküzdeni a harmadik QB helyért, egy OT (Carter Bykowski) és egy magas corner (Marcus Cooper). Ők mind az 53-ba kerülésért küzdhetnek majd az edzőtáborban.

Összességében a legtöbbet kihozta Trent Baalke és csapata a 2013-as draftból. Egy komoly hiányposzttal vágtak neki amit sikeresen be is töltöttek.
Értékelés: A


A Seattle Seahawks kezdő alakulatai nem igazán szorultak erősítésre, esetleg egy két poszton lehetett volna kezdő potenciállal bíró erősítést szerezni (khmm Breno...). Azonban Pete Carrollék úgy gondolták, hogy a tavalyi keret is elég, így a mélyítésre összpontosítottak. Első körös draftjog híján, ami a Percy Harvin csere következtében Minnesotába vándorolt, csak a második napon Pete Carrollkapcsolódtak be aktívan a draftba. Ekkor arra számíthattunk, hogy a védekező fal közepét erősítik meg, de Schneiderék idén is megleptek minket, amikor a futó Christine Michael neve hangzott el New Yorkban. A tavalyi Robert Turbin választás után eléggé meglepő egy újabb futó, aki hasonló felépítésű, mint Marshawn Lynch. Kétség kívül tehetséges játékosról van szó, de egyetemen voltak pályán kívüli ügyei, valamint sérülésekkel is bajlódott többször, de ez nem visszatartó erő a Seahawksnál. A harmadik körben érkezett a védekező fal közepére Jordan Hill, aki mélységet ad a posztnak és minden bizonnyal az aktív rotáció tagja lesz és leginkább a futások megállításában fogják hasznát venni. A harmadik napot az elkapó Chris Harper kiválasztásával kezdte a Seahawks, de a kezdő négyes mögött nagyon meg kell majd küzdenie az 53-ba kerülésért. Az utolsó három körben összesen nyolc játékost választott a Seattle, köszönhetően pár csere által megszerzett draftjognak és két kompenzációs választási lehetőségnek. Az ötödik kör első lehetőségével egy sokat csúszó játékos érkezett Jesse Williams személyében. A hatalmas termetű ausztrálnak gondja vannak a térdével, de ha egészséges tud maradni a védekező fal közepére remek húzás. Azt már most kijelenthetjük, hogy jövőre nehéz lesz középen futni a Seahawks védelme ellen. Még ebben a körben érkezett a szokásos magas cornerback (Tharold Simon), aki szintén bajba került már a pályán kívül, de mint feljebb említettem ezeket a játékosokat elég jól kezelik fent északnyugaton. A további választások között a támadófal mélyítése (Ryan Seymour és Michael Bowie), még egy ember a védekező falba (Jared Smith), a várt linebacker (Ty Powell), akit nem a 7. körben vártunk, valamint egy TE (Luke Willson) és egy újabb futó (Spencer Ware) voltak a draftolt játékosok.

A Michael draft furcsa és kérdéses mi a tervük vele, de más posztra előbb vártam volna választást és ezzel nem hiszem, hogy egyedül vagyok. Mivel nem volt hiányposzt, így ez is érthető ahogy a többi választás is.
Értékelés: C+


A St. Louis Rams vezetői idén sem riadtak vissza a draftpickek cserélgetésétől. Alapból két első körössel indítottak a tavalyi, Redskins-szel kötött csere révén. Az első körben a támadó és a védőalakulatba is érkezett erősítés. Először egy feltrade után a 2013-as draft legnagyobb playmakerének tartott Tavon Austin került kiválasztásra. Sam Bradford egy kiváló célpontot kapott és a tavaly draftolt két elkapóval kiegészülve fiatal és tehetséges társaság jött össze St. Louisban. Austin nem csak a támadóalakulatnak erősítés, de a visszahordásoknál is kiemelt szerepet kaphat. A második választással az első körben a már régóta vágyott szélső linebacker érkezett Alec Ogletree személyében. Az egyetemi pályafutása elején safety-t játszó játékos Laurinaitis és Dunbar mellett már újonc évében sok lehetőséget kap majd. Voltak pályán kívüli ügyei, de Fisherék jól kezelik az ilyen játékosokat gondoljunk csak a tavaly draftolt Janoris Jenkinsre. A safety poszt lyukas volt Dahl és Mikell elküldése után és csupán egy játékos érkezett ide a draftól, mégpedig a harmadik körben T.J. McDonald. A fantsztikus fizikai adottságokkal rendelkező játékos a futások megállításában jeleskedhet, de az emberfogás Tavon Austin és Alec Ogletreefinoman szólva sem az erőssége. Darian Stewart mellett biztosan kezdő lesz, de rajtuk kívül nincs értékelhető játékos a safety poszton. Egy második választással a harmadik körben nem kis meglepetésre Austin csapattársa a szintén elkapó Stedman Bailey érkezett. Bailey remek route futó hírében áll és biztos célpontja lesz Bradfordnak. A támadófal közepe igencsak erősítésért kiáltott és Les Sneadék a negyedik körig vártak a választással. Barett Jones egy remek játékos aki centerként és guardként is bevethető, de akár még tackleként is elkaristol ha a sors úgy hozza (egyetemen is játszott egy évet tackle poszton). Az elmúlt években gondban voltak a Ramsnél, ha a támadófalból lesérült a kezdő Jones hosszú időre megoldja a belső posztok pótlását ilyen esetekben és idővel a kezdő posztot is meg fogja szerezni. A Rams utolsó két választása (a cseréknek köszönhetően) az ötödik körben megtörtént. A cornerback poszt mélyítésére Brandon McGee jött, aki a negyedik CB helyért fog küzdeni az edzőtáborban. Steven Jackson távozásával nem tudni ki lesz az első számú futó, de még az is benne lehet a pakliban, hogy Zac Stacy is beleszólhat a Richardson, Pead és Ganaway közötti versenybe.

Egész jó draftot hozott össze a Rams, de hiányolom a safety poszt nagyobb fejlesztését. Jones kiválasztása szerintem remek húzásnak tartom ellenben a Bailey és McDonald pickekkel.
Értékelés: C


Hozzászólások

több mint 11 éve
zavi27 Las Vegas Raiders Clemson Tigers 32 — Amerikai sportok rajongója
Szerintem a Rams draft sokkal többet érdemel mint C. 2 nagyon jó WR, egy jó falember, eggy szerintem beváló RB, és egy minőségi LB is.