Edzőtáborra fel! AFC North

Írta: vassadi — 2013. július 20., 12:31

Sorozatunkat az AFC North legfontosabb pozíciós harcainak bemutatásával folytatjuk.

Edzőtáborra fel! AFC North

Baltimore Ravens

Az edzőtábor helyszíne: Under Armour Performance Center, Owings Mills, Maryland
Kezdete: Újoncoknak július 21., a többieknek július 24.


Elkapók: Anquan Boldin kényszerű elcserélése miatt komoly űr keletkezett a baltimore-i WR-állományban, és jelenleg teljesen nyílt a verseny a gárda elkapói között, azt leszámítva, hogy Torrey Smith helye biztos a depth chart élén. Tétmeccseken eddig David Reed, Tandon Doss, valamint Deonte Thompson is csak limitált szerepet kapott, az offseasonbeli edzések során azonban mindannyian lehetőséghez jutottak az első csapatban, így a rutinos Jacoby Jones sem érezheti biztonságban a helyét, mint második számú receiver.

Center: Bryant McKinnie visszaigazolását követően egyetlen nyitott kérdés maradt a támadófal kezdő ötösét illetően, méghozzá center poszton, ahol a visszavonuló Matt Birk pótlását kell megoldani. A másodéves Gino Gradkowski a favorit, a Ravens azonban trade keretében megszerezte a Coltstól A.Q. Shipley-t, aki tavaly beugróként nem teljesített rosszul, és új vetélytársát is kiélezett versenyre kényszerítheti.

Belső linebackerek: A bajnoki címvédő először Rolando McClainnel igyekezett megerősíteni Ray Lewist és Dannell Ellerbe-t egyaránt elveszítő ILB-egységét, az egykori első körös választottnak azonban sokadszorra is meggyűlt a baja a törvénnyel, és végül bejelentette visszavonulását. A hollók ezt követően az előző szezon nagy részét IR-en töltő Daryl Smith-t igazolták le, aki jacksonville-i évei alatt olykor egészen kiemelkedő színvonalon játszott. A veterán linebacker mellett az ugyancsak sérülésből visszatérő Jameel McClain, valamint az idei draft talán legnagyobb stealjének számító Arthur Brown verseng a két kezdőcsapatbeli helyért ILB poszton.

Cornerback: Annak ellenére sem fenyegeti veszély Lardarius Webb első helyét a depth charton, hogy térdszalag-szakadásból tér vissza, mögötte viszont jelen állás szerint teljesen kétesélyes a párharc a második számú CB pozícióért. Jimmy Smith-t két évvel ezelőtt első körben draftolta a Ravens, nyilván azzal a céllal, hogy hosszútávon kezdő legyen, eddig azonban nem tudott a várakozásoknak megfelelő teljesítménnyel előállni, noha sérülések is hátráltatták. Corey Graham tavaly szabadügynökként igazolt Baltimore-ba, és Webb kiesését követően alapemberként nagyszerűen helytállt, így ezúttal is a kezdőbe pályázik.

 

Cincinnati Bengals

Az edzőtábor helyszíne: Paul Brown Stadium, Cincinnati, Ohio
Kezdete: Július 24. egységesen


Running back: Az idei drafton elsőként a Bengals választott futót, ami jól mutatja, hogy Cincinnatiben nem voltak maradéktalanul elégedettek BenJarvus Green-Ellis tavalyi produkciójával, sőt… A North Carolináról érkező Giovani Bernard jóval sokoldalúbb játékos, mint BJGE, és már most meglesz az esélye átvenni a helyét, de még ha nem is sikerül kiszorítania vetélytársát a kezdőcsapatból, akkor is szignifikáns játékidőhöz juthat már újonc évében. A futóknál hátrébb is nagy lesz a verseny: Cedric Peerman, Bernard Scott, Dan Herron és a rookie Rex Burkhead közül várhatóan legfeljebb ketten férhetnek fel az 53 fős rosterre.

Elkapók: Hasonló a helyzet, mint a Ravensnél: itt is adott egy megkérdőjelezhetetlen első számú WR (jelen esetben A.J. Green), a további sorrend azonban még bárhogy alakulhat. A második számú receiver szerepkörre Mohamed Sanu és Marvin Jones pályázik a legnagyobb eséllyel, és már csak azért sem mindegy, melyikük nyeri a versenyt, mert a snapek számát tekintve a 2-3. hely közti különbség jóval nagyobb lehet, mint a korábbiakban, elvégre Tyler Eifert érkezésével valószínűsíthető, hogy jelentősen növekedni fog a két tight endes formációk száma. Andrew Hawkins viszonylag biztonságban érezheti a helyét, a maradék egy, legfeljebb két roster spotért viszont nagy küzdelem várható Brandon Tate, Ryan Whalen, Dane Sanzenbacher, valamint Cobi Hamilton és a többi újonc között.

Cornerback: Dre Kirkpatrick sérülések miatt újoncként nem sokat tudott hozzátenni a Bengals játékához, az idei training campben azonban már a kezdőcsapatba kerülés lesz a célja. Leon Hallt nyilván nem fogja megelőzni, a másik két veterán corner, Terence Newman és Adam Jones kiszorítására azonban reális eséllyel pályázhat, amennyiben egészséges tud maradni.

Strong safety: Reggie Nelson helye a kezdőcsapatban FS-ként megingathatatlan, a másik safety pozíció viszont a védelem egyik leggyengébb pontjának bizonyult tavaly. Ennek befoltozására érkezett a draft harmadik körében Shawn Williams, aki a Bengals-szurkolók reményei szerint már újoncként alapemberré válhat, megelőzve az egykori második körös választottként eddigi pályafutása során igencsak alulteljesítő Taylor Mayst. George Iloka, Jeromy Miles, valamint Tony Dye próbálhat még beleszólni a versenybe.

 

Cleveland Browns

Az edzőtábor helyszíne: Cleveland Browns Training Facility, Berea, Ohio
Kezdete: Újoncoknak július 19., a többieknek július 24.


Guard: A támadófal közepén és két szélén betonbiztos helye van Alex Macknek, illetve Joe Thomasnak és Mitchell Schwartz-nak, a kezdő guard pozíciókért azonban háromszereplős verseny zajlik John Greco, Jason Pinkston, valamint Shawn Lauvao között. Pinkston tüdejében tavaly vérrögöt találtak, egy ideig az sem volt biztos, hogy egyáltalán folytathatja karrierjét, de szerencsére idén már újra edzésbe állhatott. Pinkston kiesését követően az idény hátralévő 10 meccsén Greco kezdett LG poszton, és kimondottan jól teljesített. Ugyanezt nem mondhatja el magáról Lauvao, aki ugyan az alapszakasz mind a 16 mérkőzésén kezdőként játszott, de meglehetősen inkonzisztens formát mutatott.

Belső linebackerek: D’Qwell Jackson átlagon felüli játékosnak számít a posztján, a másik ILB pozícióra azonban négy másodéves pályázik, akik a nagyközönség számára talán kevésbé ismertek. Jelenleg Craig Robertson tűnik a legesélyesebbnek arra, hogy Jackson mellett játsszon a sémaváltás miatt négytagúvá bővülő linebacker-sor belsejében, ugyanakkor James-Michael Johnsont, L.J. Fortot, valamint Tank Cardert sem szabad még leírni. Robertson újoncként sok lehetőséghez jutott nickel felállásoknál, közel 100 szerelést ért el tavaly, és az offseasonben is az első csapattal készülhetett, de egyelőre nem tekintheti teljesen garantáltnak a kezdőcsapatbeli tagságot.

Secondary: Clevelandben cornerback és safety poszton is kiadó egy-egy kezdő hely. A tavalyról itt maradt Buster Skrine, a szabadügynökként szerződtetett Chris Owens, valamint az újonc Leon McFadden verseng azért, hogy Joe Haden túloldalán bekerüljenek az alapcsapatba, és hármuk között még bárhogy alakulhat a sorrend a depth charton. Sem az FA-piacról, sem a draftról nem érkezett komoly erősítés safety posztra, így T.J. Ward párja alighanem Tashaun Gipson lesz free safety-ként, de a hozzá hasonlóan tavaly undraftedként leigazolt Johnson Bademosi még konkurenciát jelenthet számára.

Kicker: Phil Dawson a Super Bowl-gyűrű reményében továbbállt San Franciscóba, így 1999 óta először új kicker után kell néznie a Brownsnak. Egy újonc, Brandon Bogotay, valamint egy veterán, Shayne Graham igyekszik majd a korábbi közönségkedvenc örökébe lépni. Előbbinek a Georgia egyetemen a rookie évében Pro Bowlig jutó Blair Walsh mögött jobbára csak kickoffok jutottak, egy tryout alkalmával azonban meggyőzte a clevelandi edzőket, míg utóbbi tapasztalt, sokat látott játékos, aki számos NFL-csapatnál megfordult már, a leghosszabb időt a csoportrivális Bengalsnál töltve. Bogotay fő erénye az erős lába, míg Graham inkább pontosságáról ismert, valamint a rutin is mindenképpen mellette szól, de ezt a versenyt még bármelyikük megnyerheti.

 

Pittsburgh Steelers

Az edzőtábor helyszíne: Saint Vincent College, Latrobe, Pennsylvania
Kezdete: Július 26. egységesen


Running back: A Steelers idei második körös választottjától, Le’Veon Belltől mindenki azt várja, hogy már újonc évében all-down játékos lesz, ehhez azonban még bizonyítania kell az előszezonban. A Michigan State-ről érkező futót Jonathan Dwyer és Isaac Redman igyekszik feltartóztatni, akik egyéves tender keretében maradtak a csapatnál. A draft idején szerződtetett La’Rod Stephens-Howling ugyan nem veheti száz százalékig biztosra a kerettagságot, de change-of-pace backként való használhatósága és returner képességei miatt nagy valószínűséggel helye lesz az 53-as rosteren. Baron Batch harmadik idényét kezdi az acélvárosban, számára alighanem az idei training camp jelenti az utolsó esélyt, a draftolatlan szabadügynök Curtis McNeal pedig leginkább csak a gyakorlócsapatba pályázhat.

Elkapók: Mike Wallace távozása után Antonio Brown és Emmanuel Sanders a két kezdő WR, a további helyekért viszont még folyik a verseny. Harmadik számú elkapóként leginkább Jerricho Cotchery jöhet szóba, őt próbálhatja megelőzni az újonc Markus Wheaton, aki azonban olyan szempontból is hátrányból indul, hogy az offseasonbeli edzéseken nem tudott részt venni. Plaxico Burress és a rookie Justin Brown hasonló típusú játékosok, kiélezett párharc bontakozhat ki közöttük, de amennyiben Heath Miller nem épül fel a szezon kezdetére, az is elképzelhető, hogy mindkét possession receiver rosterre kerül.

Támadófal: A kezdő ötös adott, rajtuk kívül a több poszton is bevethető Kelvin Beachum kerettagsága ugyancsak biztos, mögöttük viszont a finoman szólva sem túl tehetséges Guy Whimpert leszámítva csupa rutintalan játékos verseng a kiadó helyekért. Justin Cheadle, Nik Embernate, Mike Farrell, Mike Golic Jr., Chris Hubbard, Joe Long, Joe Madsen és John Malecki közül utóbbi mondható a legtapasztaltabb játékosnak a maga két profi idényével, valamint az említett Beachum is mindössze második évét kezdi a ligában.

Külső linebacker: A draft óta téma, hogy Jarvis Jones azonnal kezdővé avanzsál-e a James Harrisont elveszítő linebacker-egység jobb oldalán. A Georgia Bulldogs színeiben két parádés szezont játszó pass rushernek Jason Worilds a fő vetélytársa, és ha az előszezonban jobbnak bizonyul nála, akkor nyilván alapemberré válhat, ugyanakkor 2001 óta nem volt példa arra, hogy a Steelers védőegységében az első játéknaptól kezdjen egy újonc, és ennek a hagyománynak a megtöréséhez óriási fejlődés szükségeltetik Jonestól a játék számos elemében. Ugyanezen az oldalon Chris Carter is megkapja a lehetőséget a bizonyításra (alighanem utolsó alkalommal), valamint a preseason-meccsek során a másodéves Adrian Robinsonra is érdemes lesz figyelni.

 

Vass Ádám (vassadi)