Hall of Fame 2012 - Jack Butler

Írta: vassadi — 2012. augusztus 2., 23:08

Az idei év senior jelöltjeként a Steelers egykori CB-je lesz tagja a Hírességek Csarnokának.

Hall of Fame 2012 - Jack Butler

John Bradshaw Butler 1927. november 12-én született Pittsburgh-ben, és a Steelers első hazai stadionjaként szolgáló Forbes Field közelében nőtt fel. Jó barátja volt Frank Thomas, a Pittsburgh Pirates későbbi baseballosa, akivel együtt jártak középiskolába, majd tanulmányaikat egyaránt a St. Bonaventure University-n folytatták. Az egyetemi csapatban Butler tight endet és defensive endet játszott, és az a Joe Bach volt az edzője, aki 1935-től 1936-ig, valamint 1952-től 1953-ig a Steelers-t irányította. Thomas-szal együtt korán otthagyták az egyetemet, hogy profi sportolók lehessen, Butlert azonban nem választották ki az 1951-es NFL Drafton. Szabadügynökként a Steelers-hez írt alá, ahol defensive back szerepkörben, illetve alkalmi wide receiverként számoltak vele.

Butler már újoncként bizonyította, mennyire jó érzéke van a labdaszerzésekhez; első évét 5 interceptionnel zárta. A következő szezonban 7 picket jegyzett, majd 1953-ban az ellenfél irányítóinak 9 passza kötött ki az ő kezében. A kilenc interceptionből négyet a Redskins ellen szerzett - ez holtversenyben máig rekord a liga történelmében. Az egyikből ráadásul egy 35 yardos returnnel touchdownt ért el, és a Steelers ennek köszönhetően nyerte meg a mérkőzést 14-13-ra. 1954-ben újabb két visszahordása ért véget TD-vel (akkoriban ez rekordnak számított az egy szezonon belül elért pick-sixek számát tekintve), 1957-ben szerzett 10 interceptionjével pedig holtversenyben első volt a ligában.

Hiába jutott el karrierje első négy évében 25 pickig, a Pro Bowlba csak 1955-ben hívták meg először, éppen profi pályafutása egyetlen olyan idényét követően, amikor nem tudott interceptiont elérni. Ezek után még sorozatban három Pro Bowlon szerepelt, 1957-1959 között az All-Pro első csapatba választották.

1958-ban csak eggyel szerzett kevesebb picket, mint az előző, karrier-csúcsot hozó évben, és 1959-ben is kettőnél járt már, a 7. fordulóban azonban megsérült, miután ütközött az Eagles tight endjével, Pete Retzlaffal. A térdsérülés annyira súlyosnak bizonyult, hogy Butlernek a Steelers-nél eltöltött 8 és fél szezont követően vissza kellett vonulnia a profi futballtól.

Visszavonulásakor 52 interceptionjével második helyen állt a liga örökrangsorában, csak a Hall of Fame-tag Emlen Tunnell előzte meg. Butler a visszahordások során összesen 827 yardot és 4 touchdownt ért el, továbbá szerzett egy TD-t fumble returnből, valamint négyet elkapásból is. Beválasztották az 50-es évek álomcsapatába, valamint tagja a Steelers all-time teamnek.

Visszavonulása után Jack a BLESTO Scouting Combine-nál dolgozott 46 évig, két évet leszámítva végig igazgatói pozícióban. A szervezet munkatársaként óriási érdemei vannak abban, hogy liga szerte alapjaiban változott meg a scouting rendszer, és tevékeny részese volt a jelenleg működő NFL Scouting Combine megszervezésének is. Hall of Fame-be választása nem csak játékos-karrierje, hanem az egész NFL-ért tett munkája előtti tisztelgés is egyben.

Vass Ádám (vassadi) - Steelers.hu