Holtszezon értékelő - 1.

Írta: Höri — 2013. április 10., 17:08

Négy részes sorozatunkban összefoglaljuk, hogy az NFL csapatok keretei miként is változtak a piacnyitás óta, és hogy ezek a játékosmozgások hogyan érintik a gárdák erejét. Az első részben a 8 leggyengébb mutatóval záró franchise kerül sorra.

Holtszezon értékelő - 1.

Kansas City Chiefs

Aktívan kezdett az újonnan kinevezett John Dorsey-Andy Reid páros, és már a draft előtt elérték, hogy aasmithz AFC West 2. legerősebb gárdájának lehessen kiállítani a tavalyi leggyengébb mérleget elérő társaságot. Lehet hogy ezt annyival is elérték volna, hogy az összes QB-t elzavarják Stanzin kívül (pipa), de itt komoly erősítésekről is beszámolhatunk. Kezdjük azzal, hogy a lejáró szerződésű alapemberek közül Bowe, Albert és Colquitt is maradt. Glenn Dorsey távozása lehet a legfájóbb veszteség, de ezzel is kalkuláltak év végén, az igazán meglepő itt Eric Winston elküldése (és mai napig csapat nélküli tengődése) volt, de ha hiszünk az 1/1-es Joeckel pletykáknak, akkor értjük a motivációt.
Az érkezők között Alex Smith-szel kell kezdeni, a 2/2-es draftcetliért elhozott QB nem valószínű, hogy világmegváltó lesz, de olyan megbízható közepes számokat hozhat, amire Cassel sose volt képes. A többi érkező nagyjából a távozó kezdőjátékosok posztját fedi le. Mike Devito nem olyan jó mint Dorsey, de stabil pont volt a Jets-ben; Donnie Avery tavalyi formája mindenképp bíztatóbb volt mint Steve Breastoné; Anthony Fasano hasonlóképp fölözi Kevin Boss-t, Chase Danielben is tán több van mint Brady Quinnben ha be kell állni muszájból és Geoff Schwartz vagy Frank Zombo is látott már pályát elégszer, hogy hasznos kiegészítőember legyen. Ami egyértelműen megerősödött az a secondary. Sean Smith a piac legkapósabb cornerback-jeként kötött ki Brandon Flowers párjaként, és Dunta Robinson is elitnek számít nickelback poszton - safety-ként már kevésbé.
Amire még fogadni lehet, hogy egy running back érkezni fog Hillis pótlására és nagyjából készen is van a csapat, semmi akadálya, hogy a 2012-es botlás után ne térjenek vissza a playoff-vadászók mezőnyébe.

Jacksonville Jaguars

Az NFL egyik legnagyobb költekezési lehetőségével megáldott Shahid Khan úgy döntött, hogy marad a régi módszernél, és a kukában kotorászva igyekszik feltölteni nem túl acélos játékoskeretét, miközben igyekeznek mindenkit elzavarni, aki tavaly haszontalan volt. Így lett a cut áldozata az agyrázkódásokkal sújtott Laurent Robinson, a vakációzó Aaron Ross vagy Dawan Landry is. Ez még érthető, de kevés értékes játékosa közül egyikkel sem hosszabbított az új GM, David Caldwell, így távozott Terrance Knighton, Derek Cox és Greg Jones is, plusz az elmúlt évek alapemberei közül Rashean Mathis, Eben Britton és Daryl Smith visszatérését is hiába várni. 
shaoNagyban átalakul tehát a keret, és egyetlen nagyágyút sem szereztek ezidáig, valószínű már nem is fognak. Roy Miller és Geno Hayes minden bizonnyal kezdeni fognak új állomáshelyükön is, Alan Ball a szűkös secondary helyzet miatt (7 DB van a keretben) ugyancsak erőteljes játékidővel számolhat, de a többieknek se nehéz ebbe a gyenge keretbe beverekedni magukat. Massaquoi 4. számú WR lehet Shipley újraigazolása miatt, és ha mindenki egészséges marad, akkor Blackmonnal és Shorts-cal kiegészülve a WR sor lehet a horda erőssége, már csak egy QB kéne hozzá, aki meg is találja őket. Justin Forsett nem lesz rosszabb mint Rashad Jennings, inkább másmilyen, és Sen'Derrick Marks is bizakodhat, hogy megörökli CJ Mosley játékperceit.
A Jax-nek nem volt nehéz jól igazolni, mert - mint olvasható - a közepesen rossz rotációs embereknek is bérelt helye lesz az aktív keretben, ami előrevetíti, hogy kiemelkedően sok újonc kerülhet be a végső 53-ba, ez pedig a 2013-as eredményességnek biztosan nem fog jót tenni. A buktatók közül továbbra is itt van Gabbert és Henne, a bohózat egy évig még tuti folytatódik, aztán jövőre hasonló draftpozícióból indulva talán elkezdik megerősíteni a keretet, nem csak ilyen alibi tranzakciókat dobnak be mint idén.

Oakland Raiders

Leginkább tűzoltás volt a Raiders eddigi holtidénye, tényleges munkáról nem lehet beszélni a minimális pénzügyi mozgástér miatt. Fájó veszteségekből nincs hiány, Shane Lechler, Desmond Bryant, Matt Shaughnessy egyaránt közönségkedvenc volt, de a fiatalok közül Phillip Wheeler vagy Brandon Myers sem tekintette hosszútávú megoldásnak oaklandi karrierjét. Másokat muszáj volt elküldeni a fizetésük flynnmiatt, Tommy Kelly, Huff, DHB vagy a használhatatlan/kezelehetetlen Rolando McClain távolléte is jelentős dollárokat szabadít fel, de a csapat nem lesz nélkülük jobb. Seymourt nem vágták ki, neki lejárt a szerződése, de a fenti tétel rá is igaz. A pontot az i-re a Carson Palmer-trade tette fel, néhány órán belül érkezett Matt Flynn, a veterán pedig távozott, nagyon nem fog hiányzoni senkinek, az a 2 év már inkább, amit elvesztegetett vele a franchise. Flynn idehozatala azt is megmutatta nekünk, hogy Terrelle Pryor használhatatlan irányítóként. Ezt persze eddig is sejtettük, de a Raiders-ből simán ki lehetett nézni, hogy nekimennek egy idénynek vele.
Flynn mellett is igyekeztek minél több lyukat betömni Reggie McKenziék, de nem sok olyan játékost szereztek, aki sok csapatban kezdő volna. Úgy néz ki Mike Jenkins és Tracy Porter lehet a CB-páros, ami merész, de még mindig jobb mint február végén, mikor senki nem volt ezen a poszton bevethető a keretben. Igazoltak egy komplett linebacker hármast, Kevin Burnett, Nick Roach és Kaluka Maiava is csak alulról súrolja a kezdő szintet, de legalább ők itt vannak. A legjobb igazolás szerintem Vance Walker a fal közepére, aki Atlantában már bizonyította, hogy megérdemli a nagyobb játékidőt. Tegnap Usama Young is csatlakozott a kerethez, az FS munkát el is láthatja jó eséllyel, de azt se felejtsük el, hogy őt Clevelandből küldték el, szóval a klasszistól elég messze van.
Minden posztra ráfér még az erősítés, Oaklandben minden nap lehet új érkezőre számítani, mert mindenkire szükség van, remélhetőleg a drafton hatékonyabbak lesznek, mint megszoktuk, de valószínűleg az se lesz elég, hogy ne az 1/1 harcban legyenek érdekeltek.

Philadelphia Eagles

Chip Kelly offenzív guruként érkezett az NFL-be, így tán nem meglepő, hogy elsősorban a védelembe hozatott vérfrissítést, a támadókat majd ő megregulázza úgy, hogy flottul menjen a pontszerzés.
sopoágMindez kezdődött egy 3-4-re átállással, aminek védőfalába van egy Fletcher Cox, érkezett Isaac Sopoaga középre, a harmadik ember pedig majd kiderül. A még a dreamteam idejéből maradt Mike Patterson-Cullen Jenkins DT duót át is paterolták a szomszéd Giants-be, minél kevesebb rendszeridegen játékost a keretben hagyva. Szomorú tény, hogy DeMeco Ryans pont azért hagyta el Houstont mert ez a séma nem az ő világa. Régi ismerőse, Connor Barwin segítheti a gördülékeny átállást, miközben Cole vagy Graham a másik szárnyon feledtetheti korábbi gyengébb periódusait. Negyedikként Kendricks pályázik legjobb eséllyel a kezdőcsapatba, szóval az alapfelállás nagyjából megvan. A secondary Pat Chunggal, Kenny Philipsszel, Bradley Fletcherrel és a friss Super Bowl-nyertes Cary Williams-szel erősödött, így van esély rá, hogy az első snapet az új idényben 4 új arccal kezdi az Eagles, ennek Nate Allen lehet a legfőbb vesztese. Asomugha és DRC már bajnoki álmokat dédelget új csapatában (ahogy tették azt itt is), szóval a védelem összetétele 2 év alatt gyakorlatilag teljesen megváltozott.
Rendszerváltás ide vagy oda, az emberek mégiscsak arra lesznek kíváncsiak, hogy mit csinálnak Michael Vickék Chip Kelly parancsait követve. A skill playerek közül senki sem távozott, beleértve a cseresort is, így momentán 13 WR és 6 TE várja a rosteren az edzőtábort és az esetleg érkező újoncokat. Csak Demetress Bell és King Dunlap munkáját köszönték meg a támadófalból, ha Jason Peters egészséges, rájuk egyébként sincs szükség. Nick Foles-t végül nem cserélték el, de Vick újraigazolása, valamint Dennis Dixon és GJ Kinne szerződtetése nem arra utal, hogy Kelly változtatni akarna az eddig használt QB modeljén. Az offense legfőbb erősítése nem a villámléptű Benn vagy a hórihorgas Momah, hanem James Casey, aki Houstonban már bizonyította sokoldalúságát, ennél vonzóbb tulajdonság pedig Kelly-nek nem kell. Havilit már el is passzolták Indianába a 3-4-es rutinnal bíró Clifton Geathersért, szóval nyilvánvaló, hogy Casey itt sem csak in-line TE-ként fog szerepelni, sőt.
Összességében tetszetős munkát végeztek Howie Rosemanék, joggal reménykednek az Eagles drukkerek, hogy a Reid-éra végének sablonos szezonvégei után új lendületet kap a franchise és már 2013-ban a csoportgyőzelemért lesznek harcban. Mondjuk az érkező defensive backek közül mind elég sérülékeny, így ez hamar felboríthatja az ördögi tervet.

Detroit Lions

Nem jött jókor Jeff Backus és Jason Hanson bejelentése a visszavonulásról. Az egyik pótlék David Akers bushlesz, aki annyira nem megbízható mostanság. Backus helyén meg nem tudni hogy áll a helyzet. A tavaly draftolt Riley Reiffnek hirtelen 3 posztra kéne beugrani, miközben tavaly csak 6. OLineman volt. Gosder Cherilus vette a kalapját, Petermannak ők maguk nyomták a kezébe, így most csak óvatos becsléssel lehet összeállítani az OLine ötösét, ezt pedig Stafford nem lájkolja. Azt már inkább, hogy megkapja Reggie Bush-t játszótársnak, remélhetőleg mentő- és rendőrautót sem kell kihívni hozzá és máris upgrade van a RB poszton, azzal együtt, hogy nem kizárt, hogy ebben a szisztémában a new orleans-i önmagát fogja alakítani. Calvin Johnsonnak továbbra sincs párja, és itt kivételesen nem fényezni akarom hanem rámutatni, hogy a WR2 alighanem a draftról érkezik majd.
A védelemben marasztalták Levy-t, Houstont, Delmast és Spievey-t is, ellenben Avril, Hill és Durant távozott, szóval nem felhőtlen a helyzet. Jason Jones, Glover Quin és CJ Mosley írtak eddig alá, ez kezdetnek nem rossz, de még egy DE feltétlen kell majd, hiszen Ronnell Lewis-on kívül nincs választék. A secondary-t sújtó durva sérüléshullám után többen is felépültek, de a rutint nem emlegetném az egység jelzői között.
A Lions nem nagyon fog BPA-zni, eléggé jól kivehető lyukak vannak a rosteren, céltudatosan kell ezeket befoltozni és akkor javíthatnak a mérlegükön, viszont ha nem találnak azonnal bevethető újoncokat, akkor a 8-8-t is nehéz lesz elérni.

Cleveland Browns

Meglehetősen agresszív üzletpolitikát folytatva két nagy halat már korán kifogott a Browns a piac megnyitása után. Desmond Bryant és Paul Kruger sem volt olcsó, de nagy könnyebbség lehet velük a lassan megszokott két évente esedékes védelmi sémacsere. Bryant mellett a Rubin/Taylor/Winn krugerhármasban amúgy is lett volna potenciál, így meg aztán főleg, a nagyobb kérdéseket a linebacker-sor vetette fel. Ray Horton hozta magával Arizónából Groves-t mint peremember, belül D'Qwell Jackson, JMJ, Robertson és Fort a mélységet megadják, Sheardnek pedig ugyancsak biztos volt a helye. Egy újonc pass rusher még tuti jön, és akkor ezt a 3-4-es konvertálást egész szépen túlélték. Kötve hiszem, hogy Fujita, Parker, Rucker, Maiava vagy Gocong jelenléte hiányozni fog a fiatal egységnek, főleg hogy egyik-másik horribilis pénzt kapott a semmiért. A secondary-be Chris Owens jött, Sheldon Brown ment, Joe Haden pedig örök, tehát a Dee Milliner-jóslatok sem véletlen kerülnek napvilágra, Owens inkább nickel mint szélen játszó védő. Usama Youngnak is megköszönték a fáradozásait, így a FS poszt is kiadó, de nem lesz nehéz hasonló tudású játékost találni, még akár a csapat nélküli veteránok közt sem.
A támadósorban úgy néz ki Jordan Cameron megkapja a csillogási lehetőséget TE poszton végre, Watsont elpóstázták NO-ba, Kellen Davis-t elhozták Chicagóból, így a blokkolási feladatokat is van, aki ellássa, a passzok meg mehetnek a széphajú felé. Az elkapókat szokás bántani, pedig Gordon eléggé bevált, itt egy Massaquoi-David Nelson váltást intéztek, ami nem lesz a yardokra nagy befolyással. Jason Campbell lesz a csere QB, Colt McCoy-ért a Niners hajlandó volt adni némi aprót, simán megérte mindkét félnek. Ami zavaró lehet, hogy a támadófal teljes egészében ugyanaz mint tavaly, se ki, se be nem jött senki, a draftról némi alternatívát én el tudnék viselni, illetve rúgó is kell.
Érdekes utat jár be a Browns, Chudzinski ugyebár új edző, és nyilván ő is Trent Richardsonra építi majd fel a taktikáját és simán bennük van 1-2 meglepetés siker, miközben megvannak a fegyvereik, hogy a gyengébb csapatokat megverjék. Az 5-11-nél én jobb mérleget várok tőlük, remélhetőleg Weeden is letisztultabb játékot hoz majd most, hogy érezheti a bizalmat.

Arizona Cardinals

Kifejezetten tetszetős igazolásokkal vetette bele magát a munkába Steve Keim és Bruce Arians, aztán elhozták Carson Palmert és elérték, hogy a szurkolók jelentős része mellett az én kedvem is elmenjen az egész csapattól.
Todd Bowles lett a védőkoordinátor, akiért Philadelphiában nem hullajtottak könnyeket, itt viszont elég jó nyersanyagot kapott a keze alá. Az ő személye a 4-3-as átállást is magával hozta, Matt Shaughnessy-nek vagy Jasper Brinkley-nek mondjuk nem újdonság ez, Lorenzo Alexander pedig akármilyen formációban megtalálja a módját, hogy hasznot csináljon (Rucker kevésbé). Shaughnessy ki is egészítette a jól hangzó Campbell-Dockett-D.Williams védőfalat, míg kezdő linebackernek így Acho, Brinkley és az eltiltást kapó Washington tűnt legalkalmasabbnak. Groves, Stu Bradley vagy Lenon távollétét nem fogja megérezni a klub, a kiegészítőemberek közül Schofieldnek is jót tehet a váltás. A secondary nagy labdavadászokat tömörített, nos ez most Patrick Petersonra redukálódott, illetve Rashad Johnson "saját nevelésként" előléphet a kezdőbe, ugyanis Adrian Wilson hosszú kardinális karrierje végéhez ért. William Gay és Greg Toler és Kerry Rhodes sincs már, utóbbiról önként mondtak le és Yeremiah Bellel pótolták, aki nem feltétlen jobb, de sokkal nem is rosszabb. Az igazi javulás a cornerek terén lesz. Antoine Cason és Jerraud Powers is alapember volt korábbi csapatában, PP-bel kiegészülve elég mély rotációt alkotnak majd, így összességében elmondható, hogy az Arizona védelme nevek alapján javult.
cpA támadósornál szembetűnő, hogy a falhoz nem nyúltak, pedig egy guard minimum kéne a draftról, hogy ne csak a többiek feljavulásában kelljen bízni. Beanie Wells is a cutok áldozata lett, helyén Rashad Mendenhall egészséges formájában bőven jó Ryan Williams mellé és még LSH sem írt alá máshová, ha ez számít. Az elkapók borzasztóak voltak tavaly Fitzgerladot és Floydot is beleértve, és ezt nem lehet 100%-ban Skeltonékra kenni. Mindenesetre a Fitz-Floyd-Roberts trió nem kapott további konkurenciát, mint ahogy Housler és Jeff King se a TE-k között, ami elsősorban Arians személye miatt érdekes. Őszinte boldogság töltött el mikor Drew Stanton úgy nézett ki, hogy végre megkapja a karmesteri pálcát, de Palmer idehozatalával tán már meg is bánta, hogy követte a mestert a sivatagba. Nem tudom minek kéne történni, hogy ne az follyon le itt is Palmer regnálása alatt, mint ami Oaklandben volt, bennem semmi derülátás sincs ezzel a manőverrel kapcsolatban, főleg, hogy a QB-draftot is elodázhatja újabb egy (?) évet vesztve. Főleg, hogy ebben a csoportban a playoff helyre is igen minimális az esélye az alsó két csapatnak.
We Want Stanton!

Buffalo Bills

Sokáig úgy állt hozzá a holtszezonhoz a Bills, hogy ide nem kell senki, aztán végül 3 játékossal erősítettek: Manny Lawson, Kevin Kolb és Alan Branch a szerencsések.
kolbHa ide nem érkezik a drafton új QB (akár első körben), akkor sehová, a kiválasztási pozíciója pedig eldönti, hogy a 2013-as átmeneti év lesz a klub életében vagy egy tényleges új éra kezdete. Doug Marrone kinevezése utóbbi felé billenti a mérleg nyelvét.
Ha a franchise taget kapó Jairus Byrdöt nem számoljuk, akkor legfontosabb lejáró szerződésú játékosuk, azaz Andy Levitre Tennessee-be távozott, akárcsak a meglepetésre kivágott safety, George Wilson és Ryan Fitzpatrick. A Levitrét pótolók közül Chad Rinehart is inkább San Diegóban sütteti a hasát ezentúl, így a fal közepén ütöttek egy komoly lyukat és nem olyat amilyenbe CJ Spiller szeret belebújni. Az elkapók közül Donald Jones és David Nelson is meglehetősen sokat játszott, az ő helyükre is kell majd a draftról utánpótlás. Kevin Kolb nem feltétlen lesz rosszabb mint Fitzpatrick, a kérdés inkább az, hogy megfelel-e a vezetésnek az általa nyújtott középszerűség, és ha igen, akkor meddig. Ilyen szempontból a QB-draft után egyenesebben lehet beszélni.
A védelemből Nick Barnettet és Terrence McGee-t tették ki, Leodis McKelvin viszont kapott második szerződést. A linebacker trió mostani állapotában leginkább egy Lawson-Sheppard-Bradham felállással tudna operálni, ami annyira nem megnyugtató. Branch szerződtetése érdekes, hiszen Kyle Williams és Dareus kibérelte a DT állásokat, míg Branch is tavaly végig kezdő volt. A tavaly 5 meccset játszó Mark Anderson mögé nem jött bíztatás. Leghátul Gilmore és Byrd (ha aláírja a tendert) helye biztos, a másik kettőre nyitott a verseny.
A Bills nem ezzel a holtszezonnal mászott ki a gödörből, bár ha találnak egy franchise QB-t, akkor minden más mellékessé válik. Nem valószínű, hogy 2013-ban fognak visszatérni a playoff gárdák közé 1999 után, sőt a tavalyi 6-10-es mérlegüknél jobbat is nehéz lesz összerakni.

 

Folytatás holnap a 9-16. helyezett csapatokkal.


Hozzászólások

több mint 11 éve
csongi Arizona Cardinals 4 — Cardinals fan
A Cards részhez szólnék csak hozzá:
1. szerintem eltúlzod a félelmeket Palmerrel kapcsolatban, azért van benne némi potenciál, szerintem annyi biztos, mint az egyelőre teljesen lutri Stantonban.
2. "Főleg, hogy ebben a csoportban a playoff helyre is igen minimális az esélye az alsó két csapatnak." Hát, az alsó két csapatnak bármelyik másik csoportban sincs túl sok esélye PO-ra 😊
több mint 11 éve
Höri Indianapolis Colts West Virginia Mountaineers 185 — bútor
Hát, az alsó két csapatnak bármelyik másik csoportban sincs túl sok esélye PO-ra 😊
csongi
A tavalyi 3-4. helyezettek közül azért soknak van

több mint 11 éve
Negritis, a vajda Denver Broncos 50 — The Mathematician
nem úgy van h mindig van olyan csapat egy ideje ami 4. volt de csoportot nyer kövi évben?

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
több mint 11 éve
a cards még hivatalosan nem állt át a 4-3-ra erre jutottunk a cards fórumban 😀
több mint 11 éve
Höri Indianapolis Colts West Virginia Mountaineers 185 — bútor
a cards még hivatalosan nem állt át a 4-3-ra erre jutottunk a cards fórumban 😀emberke22
igen, közben rájöttem, hogy valami gebasz van. Mindegy, jobban járnak ha nem várnak sokáig 😀

több mint 11 éve
nekem konkréten ez a mondat szúrja a szememet:
"Az elkapók borzasztóak voltak tavaly Fitzgerladot és Floydot is beleértve, és ezt nem lehet 100%-ban Skeltonékra kenni."
Larry azért igazán megérdemli, hogy helyesen szerepeljen a neve... 😉

THIS IS THE WAY