Holtszezon értékelő - 3.

Írta: Höri — 2013. április 12., 13:57

Négy részes sorozatunkban összefoglaljuk, hogy az NFL csapatok keretei miként változtak a piacnyitás óta, és hogy ezek a játékosmozgások hogyan érintik a gárdák erejét. A 3. részben a rájátszásról épp lemaradó, vagy onnan egyből kieső franchise-ok kerülnek sorra.

Holtszezon értékelő - 3.

Pittsburgh Steelers

Kevin Colberték minden évben megpróbálják a lehetetlent és jelentős leépítés nélkül igyekeznek a cap alatt maradni, lehetőleg minden épkézláb játékos szerződését átalakítva. Ezzel együtt sem sikerül az összes ikont megtartani, leginkább James Harrison, Casey Hampton és Max Starks kívánkozik ezen lista élére, igaz még egyikőjük sem írt alá máshová, de ez elég vékony kapaszkodó. Többeket sikerült megtartani, így Redman, McLendon, Dwyer, Foote, Ramon Foster, David Johnson vagy Plaxico is az acélvárosban tölti az idényt. Ez azért kiemelendő, mert érkezőkről nem nagyon lehet beszámolni. William jhGay és Matt Spaeth visszajött a "kölcsönszerződéséből", míg Bruce Gradkowski a csereQB szerepkörre szerződött, amire így nem kell keretben tartani Batchet és Leftwichet is.
A legújabb zúgolódást keltő hír, hogy a Patriots elvinné az RFA tendert kapó Emmanuel Sanders-t a WR sorból, ez pedig Mike Wallace távozása után igen komoly érvágás lenne. Antonio Brown mellett a veterán Cotchery és Burress maradna csak elkapni ha távozik Sanders, szóval hétfőig igen komoly döntést kell meghozni a meccselést illetően. A két visszatérő futó mellett Mendenhallra és a problémás Chris Rainey-re nem volt szükség, mint ahogy Willie Colón is a cutok áldozata lett. Ha David DeCastro bemutatkozik az NFL-ben, alighanem hamar feledteti a Jets-be szerződő guardot.
A védelemben az említett veteránok mellett Allen és Mundy, a két tartalék safety is továbbállt, így erősen ajánlatos Clarknak és Polamalunak egészségesnek maradni. Lewis helyén Gay elkaristol, Harrisonéra Worildsnak kellene beépülni, Hampton helyére pedig hárman pályáznak.
Messze nem olyan félelmetes a Pittsburgh kerete mint szokott. Idén se lesz sétagalopp ellenük játszani, de kimondott playoff-esélyesnek is túlzás őket nevezni. Egy elbaltázott draft ráadásul tartósan beragaszthatja őket a mezőny 2. felébe, szóval április végén ismét észnél kell lenni.

Dallas Cowboys

Itt sem kell egetrengető memória az új arcok megjegyzéséhez. Justin Durant és Will Allen az érkezők névsora.
A veterán Monte Kiffin rendszerében Durant-Lee-Carter hármassal nyithat az LB sorban, Ware és Spencer adja magát mint pass rusher, középen egy egészséges Ratliffnek helye van, a párja pedig lehet dalCrawfordtól kezdve Hatcheren és Lissemorén át Ikponmwosa Igbinosunig bárki. A rendszerváltás miatt Spears-re, Connorra, Colemanre nem volt további szükség, Butler pedig elment oda, ahol több pénzt kereshet. Ígéretes ez a front7, főleg ha a 29-30 éves DE-k is ráéreznek majd. Az igazi fejtörést a secondary okozta tavaly is, nem véletlen keressük hiába Peprah, Frampton, Sensabaugh vagy Jenkins nevét a rosteren. Will Allen se lesz megváltó, nem véletlen gondolják sokan úgy, hogy akár az első körben rácsaphat a Cowboys Kenny Vaccaróra, de ha nem, akkor is nélkülözhetetlen egy azonnal bevethető safety.
A támadósorból Ogletree és John Phillips távozását is túléli a csapat, Felix Jones-nak mai napig nem sikerült egy GM-et se magába bolondítania, így összességében elmondható, hogy pótolható játékosok távoztak, de még nem pótolta őket senki. Szóval a drafton elég célirányosan kell majd haladni. Szerencsére ezeken a posztokon hátsó körben is lehet majd segíteni simán, így van idő foglalkozni a fal közepével.
A Cowboys erejét igazából még képtelenség belőni, mert az igazi erősítéseket a pénzhiány miatt csak ezután tudják a csapathoz hozni. Az egyértelműnek tűnik, hogy rosszabb nem lesz a gárda mint tavaly, de ezzel biztosan nem lesznek előrébb, mert az Eagles erősödik, a Giants meg a Redskins ugyancsak legrosszabb esetben is stagnál, szóval szép feladat lesz Garrettéknek versenyképes gárdát kiállítani szeptemberre, de nem lehetetlen.

New York Giants

Jerry Reese kezdte el leghamarabb a takarítást, Canty, Boley és Bradshaw már jóval a piacnyitás előtt munkanélkülivé vált, utóbbi kettő azóta is csak szemezget a klubokkal. Új szerződést kapott több kiegészítőember mellett Will Beatty, aláírta az RFa tendert Stevie Brown;Victor Cruz és Andre Brown egyelőre nem, és több további alapember is más mezben fut majd ki a szeptemberi szezonnyitón. Kenny Phillips elvesztése a legkevésbé fájó, főleg Ryan Mundy aláíratásával, a Blackburn-Connor váltással se lettrossek rosszabbak, Hixon és Barden helyére Louis Murphy egynek jó, Tynes és Josh Brown közt nincs klasszis különbség, Canty posztjára rögtön két philadelphiai érkezett (Jenkins+Patterson). Meglepetésre Martellus Bennett nem tervezett hosszú távra, de Brandon Myers a semmiből előbukkanva elég jól teljesített Oaklandben, aggódnivaló itt sincs, egyedül Osi Umenyiora helyére nem jött senki, épp ezért feltételezik sokan, hogy majd 1/19-re leakasztanak egy DE-t Coughlinék a JPP-Tuck-Ojomo egység kiegészítésére. Extraként hazatért Aaron Ross, Terrell Thomas pedig ismét felépült mint minden tavasszal, így Hosley-val, Websterrel és Amukamarával elég szép versenyhelyzet lesz a depth chart összes helyéért a CB-k közt.
Ez alapján nagyon jól áll a csapat szénája, de igazából van bőven poszt amiért lehet aggódni. A támadófalra ráférne már némi renoválás, akárcsak a linebacker sorra, ahol minden évben elég esetleges a helyzet.
Sok mozgás, kevés lényegi változás - ez röviden a Giants holtidényének összefoglalója. Amíg Eli itt van, addig csak a csoportgyőzelem lehet a célkitűzés, egy erős drafttal simán bennük van, hogy visszamásznak az NFC East trónjára.

Chicago Bears

Hatékony időszakon van túl a Bears, többeket elengedtek, de senki olyat, akit ne tudnának pótolni, és sajnos vagy sem, ebbe úgy tűnik Brian Urlacher is beletartozik. Marc Trestman nem számol a kapitánnyal, helyette DJ Williams lehet az MLB, és egy másik új arc, James Anderson is helyet kaphat a linebacker sorban Briggs mellett. Ezzel megalapozták azt, hogy ne kelljen korán LB-t választani, de ha mégis megteszik, az is érthető hiszen olyan kirívó hiányposztjuk nincs mint a korábbi években. Matt Slabubeuson kifejezetten jó erősítés LG-be, és Jermon Bushrod is mégiscsak évekig védte Brees vak oldalát, Webbhez képest könnyedén nevezhető megváltásnak. Ezek után nem is érdekelt senkit, hogy Rachalt, Louist és Spencert hagyták elmenni. Nem lett egy csapásra erős az OL, a jobb oldalt még javítani kell, de sokkal jobb a helyzet mint tavaly. Illetve Martellus Bennett is egy olyan TE, akinek nem büdös a munka és hajlandó blokkolni. Ezt megtette Davis is, de ő csak gólvonalon volt faktor mint elkapó. A skill playereket egyébként nem bolygatták, azért 1-2 hátsó körös playmaker biztosan jönni fog.
A védelembe még Zbikowskit is fel lehet írni, hiszen Conte, Hardin, Tom Nelson és Steltz személyében nem volt elegendő marcona kaukázusi safety a keretben. Idonijével nem hosszabbítottak (egyelőre?), ez kissé meglepő. Volt jövés-menés a védőfalban, de főleg a backupokat érintette.
Trestmanék legfőbb feladata az kell, hogy legyen, hogy olyan játékot alakítsanak ki, amiben nem csak Brandon Marshall tud TD-t szerezni. Közvetetten már tettek ezért a fal megerősítésével, de nem lehet leállni, mert ha Cutler megint egy 19-14 TD/INT mutatós szezont hoz, akkor abba is lehet hagyni az álmodozást a playoffról.

Cincinnati Bengals

Ahogy azt több ízben reklámoztuk, a Bengals-nak volt februárban a legnagyobb pénzügyi merítési lehetősége, és ez a mai nem változott. Mike Brown feleslegesnek tartotta idegenekkel feltölteni a andrekeretet, viszont újraszerződtetett 13 lejáró szerződésű futballistát. Gradkowski nincs köztük, a csere QB posztra John Skelton és Josh Johnson érkezett, valamint a bust DE/OLB Aaron Maybin és le is zárhatjuk az új arcok listáját.
A maradók közül Michael Johnson franchise taget kapott, és további fontos láncszemnek számít Adam Jones, Newman, Huber vagy Maualuga is, ismerve a poszt szűkösségét. Andre Smith tehát nincs a névsorban, a holtszezon elején rögtön szükségét érezte az OT, hogy egy reptéren fegyverrel hadonásszon, így sokadjára kérdőjelezik meg, hogy fejben mennyi baj van vele. Smith egyelőre csapat nélkül készül, a legvalószínűbb, hogy visszatér majd, de a nyilvánvalóan top5 (top1?) RT fizetésre vágyó ügynökkel nem egyszerű az egyezkedés.
A Bengals játékereje tehát lényegében nem változott, de így is erősebbek lehetnek ha a tavaly nem vagy alig játszó embereik (Wharton, Kirkpatrick, Sanu) egészségesen mennek neki az idénynek. Tavaly övék volt a legjobb draft, a stáb nem változott, szóval idén is biztosan jön 1-2 hasznos kiegészítőelem, akár olyanok közül is, aki máshová nem kell. Marvin Lewis legendásan jól kezeli a tökkelütötteket. Két rájátszást hozó idény után a harmadikban is jó eséllyel indulnak, mert a Ravens-ről csak sejthetjük, hogy nem lesz olyan rossz, miközben itt biztosan nem kell belenyúlni a csapatba.

Washington Redskins

A fővárosi drukkerek most legkevésbé sem a tranzakciós riportok izgalmaira vágynak, sokkal inkább egy livestreamre ahol 0-24-ben lehet nézni amint Robert Griffin III lába regenerálódik. Nem mintha olyan sok patesemény történt volna a házuk táján. Egyedüliként a pro bowler ST ász, Lorenzo Alexander szerződött új csapathoz, mindenki mást megtartottak, akit akartak. Ebbe a csoportba tartozik Fred Davis, Rob Jackson, Lichtensteiger, Polumbus, Paulsen, Darrel Young és a fizetéscsökkentésbe belemenő DeAngelo Hall is. Szóval újabb lyuk nem keletkezett a keretben, és ez nagyon fontos dolog ilyenkor, mikor nincs egy gárdának első köre. Legjobb igazolásuk EJ Biggers Tampából, aki a kezdő11-ért is harcban lehet, de Jeremy Trueblood kezdő rutinja is jól jöhet, akár Polumbus kárára.
A legnagyobb erősítés itt is az lehet a csapatnak ha régi sérültjeik, Orakpo (és Meriweather?) kezdettől ott lesznek a pályán. Kifejezetten égető hiányposztja nincs is a gárdának, ha tippelni kell, akkor Fletcher mögé hoznak majd valakit a kora miatt, de hogy a többi posztra milyen sorrendben húznak, az megjósolhatatlan.
A holtszezon egyik nagy sztorija lehetett volna Pat White visszatérése az NFL-be, de az egyetemi futballtörténelem egyik legnagyobb alakjának szerződtetése után egy nappal Rex Grossman is új alkut kötött, szóval White-nak nem lesz egyszerű meggyőzni Shanahant, hogy ő legyen ősszel a 3rd QB. Én neki szurkolok!

Minnesota Vikings

Újabb gárda, amely nem vitte túlzásba a költekezést. Greg Jennings mondjuk így is top10 WR fizetésnek örülhetett, ami nem feltétlen indokolt, de úgy kellett a csapatba mint egy falat kenyér, szóval érthető, hogy semmi áron sem engedték elhagyni a várost. A másik érkező Matt Cassel, akinek a jelenléte gregjrámutathat, hogy ha Ponder kiszorul a kezdőből, akkor nagyon nagy baj van vele is, meg a további reményekkel is.
Aláírattak jópár kulcsembert a tavalyi csapatból. Jerome Felton all-Pro fullback lett Peterson előtt, mint ahogy Phil Loadholt nélkül is nehezen sikerült volna a történelmi szezon. Jerome Simpson, Jamarca Sanford és Erin Henderson is megtalálta a számításait a gárda kötelékében. Michael Jenkins-t elküldték, Jasper Brinkley pedig nem hosszabbította meg szerződését, így ezekre a posztokra mindenképpen draftolni kell valakiket.
A legnagyobb sokkot nyilvánvalóan Percy Harvin árubabocsátása jelentette, de nem sokkal maradt el mogötte Antoine Winfield kirakásának a híre. A hírek szerint könnyen lehet, hogy a CB követi az elkapót Seattlebe. Winfield pótlására adott Josh Robinson, Cook és Jefferson is, a fiatalság mindenképp mellettük szól. Harvin helyére könnyen lehet, hogy az érte kapott első körös draftpickből szereznek utánpótlást Jennings és a két arkansasi mellé, ami már annyira nem is néz majd ki rosszul. A védőfalba belülre és kívülre is jól jönne még pár tehetség, akik felkavarják az állóvizet.
A Vikings 2013-as lehetőségeit elsősorban az határozza meg, hogy Peterson tud-e ismét 2000 yard körüli évet teljesíteni. Ha igen, akkor a Vikings hasonló erőt képviselhet mint a szezon második felében, Ponder mióta megházasodott, sokkal jobban megy neki, egy javuló WR corp pedig nyilván nem vetné vissza. Ugyanakkor nagyon veszélyes úgy kalkulálni, hogy AP minden meccset megnyer, mert ugyan képességei alapján ez reális, de egy sérülés esetén nem nagyon van B-terv.

Indianapolis Colts

A 2012-es év legjobb GM-jének megválasztott Ryan Grigson ezúttal sem tétlenkedett, és az NFL 2. legnagyobb cap space-ét igyekezett el is használni. Egy kezdőcsapatnyi játékos érkezett, többségük kezdőpotenciállal.
Dllrew Stanton távozása miatt kellett egy rutinos csere QB, Matt Hasselbeck tökéletes erre a feladatra. A támadófal elég gyenge volt legutóbb, Winston Justice-t nem is marasztalták, jött helyette Gosder Cherilus, és belülre Donald Thomas, ahol végtelen mennyiségű ember rotálódott legutóbb. Az elkapósorból Donnie Avery letöltötte egy éves szerződését és nem kívánt maradni, mélységi célpontként ezentúl Darrius Heyward-Beyt fogja keresni Andrew Luck, akinek vannak ugyan hibái, de az erősségei pont azok, amiket a GM keresett a WR piacon. Ide kívánkozik Austin Collie távozása, aki már rég nem volt faktor sorozatos fejsérülései miatt, de mindenképpen szomorú, hogy egy ígéretesen induló karrier így ér véget.
A védelem legjobb igazolása LaRon Landry, aki Betheával elit safety tandemet alkothat, átvéve Zbikowski helyét, akiről kiderült, hogy kezdőjátékosként messze nem olyan meggyőző mint beugróként. A secondary-be Greg Toler érkezett még Arizónából, plusz aláíratták a szezon kellemes meglepetésének számító Darius Butlert is, így Vontae Davis-szel kiegészülve úgy néz ki adott a depth chart 1-2-3. helyezettje, Powers ugyanis követte Stantont.
A front7-ből Moalát megtartották, és jött az NFC bajnokból Jean-Francois valamint a sokat látott Aubrayo Franklin, így a mélységgel nem lesz gond a falban, főleg ha Josh Chapman igazolja a várakozásokat NT szerepkörben. A linebackereket középen nem kellett bolygatni, a szélre viszont Sidbury és Eric Walden is érkezett, utóbbi kezdőfizetésért, ami elég nagy sokk volt mindenki számára. Mathis túloldalán Jerry Hughes-zal kell majd versengeni ezért a posztért, de még az is könnyen elképzelhető, hogy egy magasan draftolt rookie is beszáll a versenybe, úgy pedig elég érdekes lesz Walden számlája.
Az idei ikonikus távozója a csapatnak ugyanis Dwight Freeney. A Manning-éra sztárjainak jó része már tavaly távozott, Freeney-nek viszont csak 1 éves szerződése volt, így hiába nem illett a rendszerbe, 2012-ben még maradhatott. Múlt héten beiktattak egy Geathers-Havili cserét, így lehet némi esély rá, hogy hosszú évek után igazi fullbacket fog a Colts az 53-as keretben tartani.
Nem mondhatjuk, hogy visszafogott volt Jim Irsay az elmúlt két hónapban, nem is lehet megnyugodni a Luck-korszak első évének meglepetésszerű playoff szereplése után. A drafton 5 pickjük van összesen, szóval nagyban már nem fog változni a keret, de egy jóféle elkapóval még mindenképp számolni kell.