Holtszezon összegzés - AFC South

Írta: Höri — 2015. április 8., 02:24

Már csak három hét a draftig, alig maradt komoly veterán játékos a piacon, lehet mérleget vonni. Itt az első rész.

Holtszezon összegzés - AFC South

Houston Texans
Edzőváltás: George Godsey OC lett, eddig Bill O´Brien volt.
Érkezett: Brian Hoyer (QB), Rahim Moore (FS), Vince Wilfork (NT), Nate Washington (WR), Cecil Shorts (WR)
Hosszabbított: Derek Newton (RT), Kareem Jackson (CB), Ryan Mallett (QB), Akeem Dent (ILB), Jeff Tarpinian (ILB), Damaris Johnson (RS)
Távozott: Chris Myers (C), Andre Johnson (WR), Ryan Fitzpatrick (QB), Case Keenum (QB), Thaddeus Lewis (QB), Kendrick Lewis (FS), Brooks Reed (OLB)

Nem sikerült tisztítani a képen az irányító-helyzetet illetően. Fitzmagic csak egy 7. kört ért a Jets-nek, de így is rábólintottak, Keenumot menetrendszerűen elküldték St.Louis-ba, de ő majd visszajön nyilván, Ryan Mallettel két évvel hosszabbítottak, Hoyert pedig ugyanennyi időre, 10,5 millió dollárért íratták alá. Az mindenképp jó, hogy nem hosszú távra terveznek vele, viszont a Houston túl erős hozzá, hogy ölükbe pottyanjon majd a drafton akármikor egy elit irányító tehetség, szóval marad a tehetséggondozás Savage-dzsel, Mallettel, és esetleg egy várható új jövevénnyel.
Andre Johnson a franchise történetének legjobb játékosaként igazolt át a nagy riválishoz, nem véletlen mockolnak a Texans-hoz nagy eséllyel elkapót már az első körben. DeAndre Hopkins kinőtte a #2 szerepkört és korrekt kiegészítő receiverek jöttek, de megint le kell szögezni, hogy Hoyerrel azért limitált légi akcióra van kilátás, akárki áll a szélen. Myers pótlása megoldható házon belül, a kétarcú Newton pedig szép pénzt kapott, tavaly ilyenkor a felét is sokallták volna, de egész kikupálódott, az ő szerződése is korrekt.
Mint ahogy Wilforké és Rahim Mooré is az, utóbbi nagyon kellett Kendrick Lewis helyére és tán a legjobb elérhető safety volt egy olyan holtszezonban, ahol minden második csapat hiányát szenvedi az utolsó embereknek. Nehéz megmondani, hogy Wilforktól mit lehet várni. JJ Watt már így is az emberi teljesítőképesség határán játszik, talán a rutinos Nose mellett már nem lesz rajta akkora felelősség mint tavaly, miközben a formáját át tudja menteni. Brooks Reed elvesztése kalkulált volt a tavalyi Clowney-választásnál, de a regnáló 1/1-esről nem jönnek jó hírek, a rajton szinte kizárt, hogy ott legyen.
Nyilván sokat várnak attól, hogy Brian Hoyer és Bill O´Brien dolgoztak már korábban együtt, csakúgy mint Mallettel, de az elég nyilvánvaló, hogy ha a Texans mérlegben javulni tud 2014-hez képest, akkor az inkább a védelem nagy munkájának lesz köszönhető. Clowney mihamarabbi visszatérése nagyon kellene, mert egy Andrew Luckkal ellátott csoportban közepesre kalibrált támadójátékkal igen nehéz lesz első helyre befutni.

Indianapolis Colts
Érkezett: Todd Herremans (G), Trent Cole (OLB), Kendall Langford (DE), Frank Gore (RB), Andre Johnson (WR), Nate Irving (ILB), Dwight Lowery (FS), Duron Carter (WR)
Hosszabbított: Mike Adams (FS), Darius Butler (CB), Joe Reitz (G), Matt Hasselbeck (QB), Matt Overton (LS)
Távozott: Reggie Wayne (WR), Laron Landry (SS), Ricky Jean-Francois (DE), Cory Redding (DE), Trent Richardson (RB), Ahmad Bradshaw (RB), Hakeem Nicks (WR), AQ Shipley (C)

Komoly rutin érkezett meg a Lucas Oilba, csupa harminc év feletti, sokat látott veteránnal, pár kivétellel. A legfurcsább az lesz, hogy Reggie Wayne-t már nem láthatjuk többet a 87-esben, de a szerepét Andre Johnson jó eséllyel át tudja venni, Duron Carter pedig sötét lóként futhat be, ha már a fél liga le akarta szerződtetni. Nickset sem marasztalták, így gyanítható, hogy jönni fog még egy rookie elkapó a Hilton-Moncrief-AJ tengely köré, de a két tight enndel kiegészülve így sem kell félteni az Indy passzjátékát. Nagy pálfordulást hozhat Trent Richardson elzavarása. Az állandó kerékkötőként funkciónáló, egykori szupertehetség helyén Frank Gore-tól nem kell sokat mutatni, hogy feledtesse elődjét és Boom Herron is még RFA tender alatt a keret tagja maradt. A támadófalban Herremans stabilizálhatja az RG posztot, ahol mindenki játszott tavaly, akinek 60-79 közötti mezszáma volt, és a jelenléte a futójátékon is meglátszódhat adott esetben.
A védelembe lassan tér vissza Robert Mathis, hiszen jó eséllyel PUP listán kezdi a felkészülést, így Trent Cole masszív játékpercekkel számolhat. A front7-ben Langford és Art Jones jobb páros lehet mint Redding és RJF voltak korábban, Irving pedig minőségi harmadik lehet a pálya közepén miután Freeman is aláírta a tendert. A legnagyobb kérdőjel safety poszton van, amit a drafton se lesz könnyű kiegyenesíteni. Lowery jó igazolás, de ő ugyanúgy free safety mint a tavaly pro bowl-évet letudó és újraigazolt Mike Adams. Merészebb fantáziájú drukkerek Winston Guy nevét is bedobták mint potenciális jelölt SS-nek, és valóban, neki van ott múltja, más kérdés, hogy milyen. A cornerback depth nem változott komolyabban, így az se lenne meglepő, ha safety hiányban oda draftolna valakit első körben Ryan Grigson, vagy esetleg centert.
A csoport favoritja címet sikerült megtartani az átigazolások végére, a Super Bowl-esélyességet a kinti média azért eléggé felfújta, nem csúcsponton lévő játékosok érkeztek, amire pár hét alatt a szezonban mindenki ráeszmélhet, még akkor is ha egy nagy veretlen rohanás ugyanúgy benne van a pakliban szeptemberben. 

Jacksonville Jaguars
Edzőváltás: Jedd Fisch helyett Greg Olson, offenzív koordinátor.
Érkezett: Julius Thomas (TE), Davon House (CB), Dan Skuta (LB), Jared Odrick (DT), Sergio Brown (SS), Jermey Parnell (RT), Bernard Pierce (RB), Bryan Walters (RS)
Hosszabbított: Ryan Davis (DE), Tyson Alualu (DE), Austin Pásztor (G)
Távozott: Will Blackmon (CB), Alan Ball (CB), JT Thomas (LB), Jordan Todman (RB), Bradie Ewing (FB), Red Bryant (DE), Geno Hayes (LB)

Volt bőven pénzmozgás ezen a tavaszon Jacksonville-ben és elsősorban ez az, ami a beszédtémát szolgáltatta. A legtöbb játékos ugyanis tuti kezdő az érkezők közül a korábbi formájuk alapján, de vannak, akik megkérdőjelezik Odrick, House vagy Julius Thomas további motivációját miután dollár tízmilliókat szakítottak. Ezt ugyanakkor a Jaguars managementnek nem lehet felróni előre, ők meg vannak lőve a hosszú távú alsóházi szerep miatt, így, aki hajlandó aláírni hozzájuk, azt itt kell tartani, bármi áron. Maradva a hozzáadott értékeknél, Thomas nagyon kellett a passzjátéknak, ha a tavaly év eleji formáját állandosítani tudja, akkor 46 millióért se volt rossz vétel. Az elit tight end játék errefelé nagyon nem jellemző, így a lépés teljesen logikus volt, már csak abban kell bízni, hogy a semmiből Peyton Manning kedvencévé előugró JT majd Bortles-szel a háta mögött is nagy dolgokat akarjon elérni.
Parnell esetében ugyancsak nagy dohányról beszélhetünk, de ő biztosan meg akarja majd mutatni, hogy alapemberként is lehet vele számolni, nem csak hatodik OLinemanként, mint az Dallas-ban történt. Más kérdés, hogy a mintavétel van-e olyan nagy, hogy biztonsággal megállapítsuk, hogy Jermey Parnell erőssége tud lenni egy csapatnak.
Odrick helye egyértelmű Bradley rendszerében, Red Bryantet el is küldték, Alualu maradt csere, már csak egy elit pass rusher kéne a túloldalra, mert azt idén sem igazoltak. A drafton 1/3-ra választanak először, könnyen lehet, hogy ott igyekeznek majd orvosolni ezt a problémát, vagy Leonard Williams-hez nyúlnak, a gyengélkedő SenDerrick Marks mellé megerősítve a belső pass rush-t.
A piaci mozgásoknál fontosabb lesz, hogy a nem rég draftoltak mennyit fejlődnek, a Jaguars jövője rajtuk múlik, a mostani érkezők önmagukban nem fognak extra győzelmeket jelenteni.

Tennessee Titans
Edzőcsere: Dick LeBeau érkezett segédedzőnek.
Érkezett: Brian Orakpo (OLB), Perrish Cox (CB), DaNorris Searcy (SS), Anthony Fasano (TE), Harry Douglas (WR), Jonathan Massaquoi (OLB)
Hosszabbított: Karl Klug (DE), Derrick Morgan (OLB), Byron Stingily (OL), Ryan Succop (K), Brett Kern (P), Beau Brinkley (LS), Brandon Harris (CB)
Távozott: Michael Oher (T), Michael Roos (T), Jake Locker (QB), Bernard Pollard (SS), Nate Washington (WR), George Wilson (SS)

A tavalyi költekezésnél kicsivel ésszerűbb módon erősítgetett a Titans, akik még az 1/2-es draftcédulát is birtokolják, tehát a majom még nem ugrott a vzíbe.
Jake Locker visszavonult, de itt egyébként se lett volna maradása, a Mettenberger/Whitehurst duóval pedig ki lehet bekkelni még egy évet ha nem fog tetszeni nekik az a QB, akit a Tampa Bay bent hagy, más kérdés, hogy érdemes-e várni tovább, hiszen a többi posztra igyekezett erősíteni a Tennessee. Mind Jameis Winstonban, mind Marcus Mariotában nagyobb potenciál van, mint a fenti duóban, szóval ha tiszta lapot akarnak indítani, itt a lehetőség - rookie QB-val az elvárások is megváltoznának.
Érdekes fordulat, hogy a tavaly kissé luxuspicknek kikiáltott Taylor Lewan mára abszolút #1 OT a keretben, a másik oldalra pedig még keresik a megoldást (a cikk írása közben várják Joe Barksdale-t tárgyalni). Fasano ugyanaz tudja majd hozni Delanie Walker mögött, amit legutóbb csinált Travis Kelce mögött, Harry Douglas pedig most ismét kiléphet Julio és Roddy árnyékából, és másfél éve, hasonló környezetben szép számai voltak a szezon végén, egy patront megér. A Titans-re is igaz, ami a Jaguars-ra, nem túl vonzó franchise jelenleg, így meg kell becsülni, ha valakit alá tudnak íratni.
Derrick Morgan megtartása és Orakpo szerződtetése decens párost jelenthet, ha utóbbi kihúzza a szezont a pályán és az egykori rézbőrű 3-4-es rutint is szolgáltatni tud. Massaquoi waiverre rakása sok atlantait meglepett, simán lehet, hogy itt nem csak 53-ba kerül, hanem az aktív rotációban is szerepet kap. Perrish Cox komoly versenyhelyzetet jelenthet a CB-sorban, ami mindig jó, McCourty, BWW és Sensabaugh helye sincs biztonságban. Searcy posztra érkezett, lépéskényszerben voltak és vele ezt gyorsan megoldották.
Sokat ügyködtek Nashville-ben, de nagyot nem javultak. Mind futásban, mind passzjátékban jelentős javulás szükséges 2014-hez képest, aminek az építőkockái egyelőre nem álltak össze, de láttunk már rá példát, hogy egy újonc irányító egycsapásra megváltozatja a közhangulatot a városban. A kérdés, hogy jönni fog-e.


Hozzászólások

több mint 7 éve
iktriad Jacksonville Jaguars 90 — GoT Survivor, GM Game 2018, NBA Fantasy 2020 winner
a gyengélkedő SenDerrick Marks

Inkább az "ACL szakadásból lábadozó" lett volna a helyes jelző itt. A nem túl tájékozott NFL fan még azt hinné, nem ő volt tavaly a Jaguars MVPje az eredeti szövegrész alapján.