Baseball

42 feliratkozó

több mint 5 éve
r.baggio New York Giants Army Black Knights 64 353 — no es importante
Kedvenc MLB csapat: Athletics (deyell), Blue Jays (ZoliMP), Brewers (gamerkr), Cardinals (Al), Cubs (Shawn84), Dodgers (KeyG, slowmotion, danyly), Diamondbacks (Kampman, Löfli), Giants (nagir, zavi27), Indians (labo7), Mariners (Dzsokijuing, Maka), Marlins (adamfaragoo), Orioles (Ray_bp_Lewis, robiroboter), Padres (lol, P@trik), Phillies (dande), Pirates (Fast Willie, Gergőke), Rays (Sobri, Wester), Red Sox (Bruschi85, zemanla), Reds (Jakehomer), Tigers (Johnnyblaze), Twins (Heisman), Yankees (csebi, Darksun3, kapitnono, Matthew99, shawnka, Tito05), White Sox (baggio, Mikey)

Szerkesztette: Löfli
több mint 5 éve
YoungZeeZee 9 413
Eddig egyet sem neztem elejetol a vegeig.
De olyan volt, mint amire szamitottam. Lassu, de kvazi minden mozzanatban benne van barmi, pont ugy, mint az nfl-nel. Magyarul nekem elvezetesebb, mint eredetivel, mert meg tanulhatok boven uj dolgokat.

Itt sincs idohuzas, mismakolas, itt csinalni kell ha nyerni akarsz.

Nalam a foci azert is esett vissza, mert a jatekfelepitese nem olyan, hogy ha nalad a labda akkor barmelyik "play"-bol barmi lehet, pedig folyamatos a jatek ott.

Varom a tobbit.
több mint 5 éve
robiroboter 2 247 — Let's go O's!
Láttam már én is, de sok dolgot felesleges fordítani pl.: foul tip-et foul érintésnek vagy ground ball-t pattant labdának lefordítani aztán nagyon értelmes, akár maradhatott volna úgy is ahogy volt.
kapitnono
Oké, de ha már egyszer lefordították hivatalos szabálykönyvben, akkor érdemes azt használni, ha mindenképpen magyarul akarja valaki használni. Nyelvújítani felesleges, pláne, ha a magyar pályákon se feltétlenül ezeket használják, mert a fly outot Óbudán is a left fielder kapja le, nem a balkülsősre figyedoda megy.

Ja, és ehhez annyit, hogy minden szakértő kommentátor játszott vagy még mindig játszik, szóval amit ők nyomnak, az megy itthon is.

Szerkesztette: robiroboter

Adam Jones Theory of Everything: Sometimes you suck.
több mint 5 éve
kapitnono New Orleans Saints Ohio State Buckeyes 10 019 — WHO DAT!!!!
Az NFL-nél rengeteg lefordíthatatlan dolog van, de itt azért a dolgok nagyrészének van korrekt magyar megfelelője.
NB2
Szerintem ez itt is ugyanúgy megvan, max próbálják lefordítani, de jobb lenne úgy hagyni ahogy van
pl.: outfielder-t külsős elkapónak, vagy relief pitcher-t : váltó dobónak fordítani szerintem röhejes, de lehet csak én vagyok így.
De pl.: a foul tip, full count, dugout, bullpen, strikeout vagy további hasonló kifejezéseket értelmetlen lefordítani, tökéletes úgy ahogy van.
kapitnono
Régesrég le van fordítva szinte minden, de minden, hiszen már a kilencvenes években is játszottak itthon, azaz volt szabálykönyv is 😉
 bbrules.blog.hu/2012/01/01/2_00_kifejezesek_meghatarozasa
 baseball.hu/wp-content/uploads/MOBSSZ_Baseball_Szab%C3%A1lyok_2018.pdf
robiroboter
Láttam már én is, de sok dolgot felesleges fordítani pl.: foul tip-et foul érintésnek vagy ground ball-t pattant labdának lefordítani aztán nagyon értelmes, akár maradhatott volna úgy is ahogy volt.

több mint 5 éve
Mikey Cincinnati Bengals 20 577
Az NFL-nél rengeteg lefordíthatatlan dolog van, de itt azért a dolgok nagyrészének van korrekt magyar megfelelője.
NB2
Szerintem ez itt is ugyanúgy megvan, max próbálják lefordítani, de jobb lenne úgy hagyni ahogy van
pl.: outfielder-t külsős elkapónak, vagy relief pitcher-t : váltó dobónak fordítani szerintem röhejes, de lehet csak én vagyok így.
De pl.: a foul tip, full count, dugout, bullpen, strikeout vagy további hasonló kifejezéseket értelmetlen lefordítani, tökéletes úgy ahogy van.
kapitnono
"Tele a számláló. Beszarok."

KYLE LARSON – TWO-TIME NASCAR CUP SERIES CHAMPION

A Liverbird upon my chest
We are men of Shankly's best
A team that plays the Liverpool way
And wins the championship in May
több mint 5 éve
NB2
kapitnono
Régesrég le van fordítva szinte minden, de minden, hiszen már a kilencvenes években is játszottak itthon, azaz volt szabálykönyv is 😉
 bbrules.blog.hu/2012/01/01/2_00_kifejezesek_meghatarozasa
 baseball.hu/wp-content/uploads/MOBSSZ_Baseball_Szab%C3%A1lyok_2018.pdf

több mint 5 éve
newll Green Bay Packers 13
Jövő héttől már a 19 órás sávból is közvetítenek a sport1tv.hu, port.hu műsorújság szerint 😊

AUG. 2, 19:00, SPORT2 Atlanta Braves - New York Mets
AUG. 4, 19:00, SPORT2 Detroit Tigers - St. Louis Cardinals
AUG. 8, 01:00, SPORT1 Washington Nationals - Baltimore Orioles
több mint 5 éve
NB2

Szerkesztette: kapitnono

több mint 5 éve
NB2 New England Patriots 27 469 — nabege2@yahoo.com
Sanyinak remélem szólnak, hogy Mo-n vagyunk és szorítsa már le az angol kifejezéseket jóval kevesebbre, mert azért egy magyar közvetítésbe ne azt halljam már, hogy upper deck!
NB2
Az nfl-nél se volt erre hajlandó, nem hiszem, hogy most fog ezen változtatni

Nézők nélkül ez így nekem borzasztó steril, én képtelen vagyok bármilyen sportra kapcsolni, értelmetlen ez
r.baggio
több mint 5 éve
Jön egy újabb meccs, kicsit nézőbarátabb időpontban
Kampman
Másik fórumban azt ecseteltem, hogy az NFL népszerűségének az elterjedésében sokat segített, hogy az esti meccsek nézőbarát időpontban voltak. Akkor még 22.15-kor kezdődtek, nem volt ennyi megszakítás hajnali 1-re simán végetért. Ennyit ki lehetett bírni. Ha állandó lesz ez az éjjeli közvetítés akkor kb senki nem fogja nézni.
Én ugye ESPN American soxor néztem baseballt, valamelyest fogalmam van róla, de szerintem ez vontatottabb mint az NFL, így nézők nélkül még rosszabb.
NB2
Általában azért Európai időhöz is barátian szoktak lenni a meccsek, ma is pl csomó meccs lesz itthoni idő szerint este 19,20,21,22 órakor
kapitnono
De nem a sporttv-n 😊
több mint 5 éve
Skacok, minden kifejezés és sabermetrics statalap ott van a wikipedian
 www.wikiwand.com/en/Glossary_of_baseball_terms

És ha már turbózni akarod, akkor pedig Fangraphs
 library.fangraphs.com/getting-started

Biblia nélkül nehéz teológusnak lenni 😀

Amúgy meg végre bézból a tévében 😀 Én vissza is vonultam 😀 Amúgy is nehéz sors az O's drukkereké 😀

Az újaknak, továbbra is napi hírek folyamatosan:
https://scontent.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-1/307356327_461294159369721_7331109874767480668_n.jpg?stp=dst-jpg_tt6&cstp=mx400x400&ctp=s400x400&_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=3ab345&_nc_ohc=WrHiUMv-TBoQ7kNvwHaJ8At&_nc_oc=AdnbSJHPN0jwAaqvG48tLFB9oGLCTAr4yp-lJRJ9GYnCFTepGlsH-K3TXJOAyViL14Q&_nc_zt=24&_nc_ht=scontent.xx&_nc_gid=gBfsamr5zw7FVk_RuMVKSw&oh=00_AfktkUJt-k_T1pSVKRhg_UlHYOKs6aTaysCVzKGVgpBP6w&oe=694D0BC4
Play Ball - Baseball Newz
Play Ball - Baseball Newz. Gefällt 507 Mal. májer bézból hírek… a blogon egykor hosszabban: https://playball.hu/ dobd be a linked (zárt csoport): https://www.facebook.com/groups/127809367231343/ a...

És a lúzer kiscsapatoké is felveszi a fonalat:
https://scontent.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-1/302571566_517089273754203_6004985385423534050_n.png?stp=dst-png&cstp=mx2000x2000&ctp=s720x720&_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=3ab345&_nc_ohc=c8gqFm_YpEUQ7kNvwGQEUDU&_nc_oc=AdkvWFjDqVfEPKP27E3a_d1BXV9iCE-KP3UNnKywDrlCmSJu_orq1geAsmuVO-XIxZk&_nc_zt=24&_nc_ht=scontent.xx&_nc_gid=nG0Japb0tE6KwCW5CW2Ujg&oh=00_AfmuGMXsM5XmF2Y2tQAFsdQ_GQVlYvXNtrzDKCAel-OGdw&oe=694D173D
Szazfa
Szazfa. Gefällt 76 Mal. Könnyű nyertes nagycsapat bandwagonerének lenni, de milyen érzés ha a kiscsapatod évről évre elveszít száz meccset? Nagyszerű! Draft pick no.1!

több mint 5 éve
slowmotion Dallas Cowboys 26 932 — Cowboys fan
A LOB egy csapatstatisztika, ami azt mutatja meg, hogy egy csapat hány bázisfutóját (egyestől a hármasig) nem tudta eljuttatni a home plate-hez, ezáltal pontot szerezve.
Mondjuk az első 5 inningben egy ilyen se volt, a 6-7.-ben 2-2, a 8-9.-ben 1-1, akkor a csapat LOB száma 6, összesen ennyi futója maradt a bázisokon. Ideális esetben ez a szám 0, bár az gyakran utal egy csapat képtelenségére is, hogy egyáltalán futókat juttasson a bázisokra.

Kampman
De játékosokra is le lehet bontani, nem?
Legalábbis a statlapon úgy van.

Mert köszi, így csapatként akkor értem, meg lehet is értelmezni, de egyénileg akkor hogyan?
Bébé
Nem láttam még egyéni LOB statisztikákat, de lehet, hogy vannak, csak én voltam bamba 😊
Kampman
Ott a RLISP van feltüntetve, vagyis a Runners Left In Scoring Position, 2 out.
Nyilván a Team LOB > sum RLISP2O, mert az előbbibe a first base is beletartozik, nem csak a second és third.
több mint 5 éve
Jön egy újabb meccs, kicsit nézőbarátabb időpontban
Kampman
Másik fórumban azt ecseteltem, hogy az NFL népszerűségének az elterjedésében sokat segített, hogy az esti meccsek nézőbarát időpontban voltak. Akkor még 22.15-kor kezdődtek, nem volt ennyi megszakítás hajnali 1-re simán végetért. Ennyit ki lehetett bírni. Ha állandó lesz ez az éjjeli közvetítés akkor kb senki nem fogja nézni.
Én ugye ESPN American soxor néztem baseballt, valamelyest fogalmam van róla, de szerintem ez vontatottabb mint az NFL, így nézők nélkül még rosszabb.
NB2
Általában azért Európai időhöz is barátian szoktak lenni a meccsek, ma is pl csomó meccs lesz itthoni idő szerint este 19,20,21,22 órakor

több mint 5 éve
Kampman Green Bay Packers Wisconsin Badgers 31 068
A LOB egy csapatstatisztika, ami azt mutatja meg, hogy egy csapat hány bázisfutóját (egyestől a hármasig) nem tudta eljuttatni a home plate-hez, ezáltal pontot szerezve.
Mondjuk az első 5 inningben egy ilyen se volt, a 6-7.-ben 2-2, a 8-9.-ben 1-1, akkor a csapat LOB száma 6, összesen ennyi futója maradt a bázisokon. Ideális esetben ez a szám 0, bár az gyakran utal egy csapat képtelenségére is, hogy egyáltalán futókat juttasson a bázisokra.

Kampman

Mert köszi, így csapatként akkor értem, meg lehet is értelmezni, de egyénileg akkor hogyan?
Bébé
Nem láttam még egyéni LOB statisztikákat, de lehet, hogy vannak, csak én voltam bamba 😊

több mint 5 éve
A 4. bázisnál ha ki akaják ejteni a futót akkor mindig hozzá kell érni a labdás-kesztyűs kézzel? Nem elég, ha csak a bázison áll a védőjátékos?
Vagy, hogy működik ez a taggelés? Mert nem igazán értem, hogy mikor elég csak amikor a bázison áll a védő és mikor kell taggelni? Vagy miért ezt vagy azt választják?
Bébé
Egy bázisfutó mozgásánál az elsődleges dolog azt megállapítani, hogy pl. az első bázisról a másodikra, másodikról harmadikra, stb. futása kikényszerített-e (forced), vagy sem.

Tehát áll az elsőn egy futó. Az ütő érvényes területre üti a labdát, fut az elsőre. Ekkor az egyes bázis futója köteles a kettesre futni, mivel egy bázison két futó nem tartózkodhat. Ekkor a kettes bázisra igyekvő futót elég úgy kiejteni, hogy odadobják a labdát az ott álló védőnek, aki rálép a bázisra, még mielőtt az oda tartó futó odaér, és így kiejti.

Másik eset, ha pl. csak a kettes bázison van futó. Ebben az esetben, ha az ütő érvényes területre üti a labdát, neki ugyan továbbra is az egyesre kell futnia, viszont a kettes bázison lévő futó nincs kényszerítve a mozgásra, hacsak nem annyira jó az ütés, hogy a csapattársa az egyesről megiramodik a kettesre 😊 (Négyig ne számolj hát ezért, sem pediglen kettőig, hacsak nem folytatod a te számolásodat háromig)

Nem kényszerített futót már nem lehet pusztán azzal kiejteni, hogy a labdás védő rálép a bázisra. Ekkor szükséges tagelni, azaz megérinteni őt a labdát tartó kesztyűvel, mielőtt ő érne a bázishoz. Fontos, mert gyakran előfordul, hogy a tag alapból nem sikerülne, mert a bázisfutó gyorsabb volt, de annyira nagy ütemben érkezik a bázisra, hogy át is "csúszik" rajta, rávetődik, de a keze/lába egy pillanatra elhagyja a bázist. Ekkor a tag továbbra is érvényesíthető, a bázisfutó kiejthető.

több mint 5 éve
Bébé Philadelphia Eagles 6 532 — rabszolga

Kampman

több mint 5 éve
Az edzők szerepe itt mennyire lényeges? Mennyit tesznek hozzá a játékhoz, csapat sikeréhez? Mindenképpen kell egy jó edző a topcsapatnál vagy el tud evezni a játékosok farvizén? NFL-hez képest sokkal kisebb a befolyásuk a játékra? Itt is vannak "meccselések"?
Bébé
Sportszakmai szempontból szerintem a dobó és ütőedzők jelentik a legtöbbet, egy játékos egyéni teljesítményére ők vannak leginkább hatással. A manager (vezetőedző) a meccsek előtti és közbeni tervezésben kap főszerepet, ő állítja össze az ütősorrendet, jelöli ki a rotációt, egyedül neki van joga játékost lecserélni vagy beküldeni. Jellegzetes még a bench coach (másodedző) szerepe, aki kicsit olyan, mint az alelnök az USÁ-ban. Konkrét feladatköre nem nagyon van, viszont ez egy bizalmi pozíció, sokszor egy idősebb edzőre bízzák. Segíti a managert, tanácsot ad neki, ha pedig a managert kiállítják meccs közben, ami szinte minden vezetőedzővel megesik előbb-utóbb, átveszi a helyét és a jogköreit. Az is előfordul, hogy egy jó nevű bench coach egy másik csapatnál már manager lesz.

Az MLB-ben szinte kivétel nélkül minden edző (a hierarchia bármely szintjén) rendelkezik MLB-játékosmúlttal.

Hogy kell-e jó edző? Szerintem a dobó- és ütőedzőknél igazán releváns ez a feltétel, míg a manager és a bench coach esetében inkább a jó értelemben vett tekintély a legfontosabb. Nyilván ne legyenek kóklerek, de az Astros és a Red Sox utóbbi években kitört botrányai mutatták meg igazán, hogy fiatal, tapasztalatlan vezetőedzők nem tudták (vagy nem akarták) megtörni azt a rendszerszintű csalássorozatot, ami a klubházban folyt. Bajnoki címeket ők is tudtak nyerni, a keret adott volt, de személyükben mégis megbuktak.

Szerkesztette: Kampman

több mint 5 éve
Pár kérdés:

Hogy kell értelmezni a LOB-ot?
Egy játékosnál ott van meccs végén pl 3, akkor az azt jelenti, hogy amikor Ő odaállt ütni és már megvolt a csapatnak a 2 out. Ő esett ki úgymond utolsóként (3.ként) és ezen szituknál ilyenkor összesen 3 lehetséges pontszerző játékos maradt a pályán ? Vagy mindegy, hogy 2 vagy 0 out után áll oda akkor is számít ha kiesik, hogy hány ember marad a bázison?
Vagy azt, hogy Ő pl. 3x állt a meccs során a bázisokon mikor vége lett az inningnek és így úgymond 3 lehetséges pont maradt benne?
Vagy egyik sem? 😀

SLG-nél mely érték jelenti a jót? 100% fölött az már különösen jó? Vagy azért ez a statisztika is tud önmagában szebb lenni, mint ami valóban történt.

Bébé

SLG-nél a 100% feletti teljesítmény extrém jó, de egy teljes szezonon keresztül gyakorlatilag nem lehet ilyet produkálni. Egy 162 meccses szezon végén általában 60% körül zárnak a legjobbak.

több mint 5 éve
dande2 Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 46 189 — Így remélem megfelelek nektek.....
Jé egy Bébé, visszatért. Már megérte 😉 Lassan többi itt az Eagles fan, mint az Eagles topicban 😉 😀
több mint 5 éve
Bébé Philadelphia Eagles 6 532 — rabszolga
Pár kérdés:

Hogy kell értelmezni a LOB-ot?
Egy játékosnál ott van meccs végén pl 3, akkor az azt jelenti, hogy amikor Ő odaállt ütni és már megvolt a csapatnak a 2 out. Ő esett ki úgymond utolsóként (3.ként) és ezen szituknál ilyenkor összesen 3 lehetséges pontszerző játékos maradt a pályán ? Vagy mindegy, hogy 2 vagy 0 out után áll oda akkor is számít ha kiesik, hogy hány ember marad a bázison?
Vagy azt, hogy Ő pl. 3x állt a meccs során a bázisokon mikor vége lett az inningnek és így úgymond 3 lehetséges pont maradt benne?
Vagy egyik sem? 😀

SLG-nél mely érték jelenti a jót? 100% fölött az már különösen jó? Vagy azért ez a statisztika is tud önmagában szebb lenni, mint ami valóban történt.

Az edzők szerepe itt mennyire lényeges? Mennyit tesznek hozzá a játékhoz, csapat sikeréhez? Mindenképpen kell egy jó edző a topcsapatnál vagy el tud evezni a játékosok farvizén? NFL-hez képest sokkal kisebb a befolyásuk a játékra? Itt is vannak "meccselések"?

A 4. bázisnál ha ki akaják ejteni a futót akkor mindig hozzá kell érni a labdás-kesztyűs kézzel? Nem elég, ha csak a bázison áll a védőjátékos?
Vagy, hogy működik ez a taggelés? Mert nem igazán értem, hogy mikor elég csak amikor a bázison áll a védő és mikor kell taggelni? Vagy miért ezt vagy azt választják?
több mint 5 éve
adamfaragoo Miami Dolphins 1 460
Jorge Alfaro IL-re került, zseniális ...
adamfaragoo
Aláírás vissza?
Matthew99
Dehogy 😀
több mint 5 éve
r.baggio New York Giants Army Black Knights 64 353 — no es importante
Sanyinak remélem szólnak, hogy Mo-n vagyunk és szorítsa már le az angol kifejezéseket jóval kevesebbre, mert azért egy magyar közvetítésbe ne azt halljam már, hogy upper deck!
NB2
Az nfl-nél se volt erre hajlandó, nem hiszem, hogy most fog ezen változtatni

Nézők nélkül ez így nekem borzasztó steril, én képtelen vagyok bármilyen sportra kapcsolni, értelmetlen ez

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 5 éve
Matthew99 New Orleans Saints 10 106 — Invisible man
Jorge Alfaro IL-re került, zseniális ...
adamfaragoo
Aláírás vissza?

A baseball 90% fejjáték. A másik fele fizikai. Nincs ez elbaszva, csak másra lesz jó. A legrosszabb, mikor a hülyeség szorgalommal párosul.
több mint 5 éve
több mint 5 éve
adamfaragoo Miami Dolphins 1 460
Makának is van fent a youtube csatornáján fasza oktató video a baseballról.
több mint 5 éve
Bruschi85 New England Patriots 1 812 — Patriots és Kaposvári KK fan
 www.youtube.com/watch?v=5aNPJ-5XnX8&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0-mjDk2CYw3BwoCwScK-4_Zo4EtATncTCFRZO8UIfBJyx7NXgsVYCMyBI

A lényeg továbbra is Hajrá Pats és Hajrá Kometa-KVGY Kaposvári KK!