Gyűlölködjünk
37 feliratkozó
több mint 14 éve
Ismétlem: az MNB alapvető célja az árstabilitás, vagyis a minél alacsonyabb infláció. Az most lényegtelen, hogy ennek elérésére milyen eszközei vannak, a fiskális politika által kialakított lehetőségekhez képest az MNB - állításoddal ellentétbenAhogy én (tanultam) tudom, a Jegybank több pénzt bocsát ki, ez által megnő a forint deviza mennyisége a piacon, így mivel sok van belőle és kevés rá a kereslet (Kereslet kínálat törvénye) törvényszerűen alacsony az értéke. Az árfolyam pedig az, hogy mennyi X devizát és Y deviza. Jelen esetben 1 svájci frank ér 260-270 magyar ropogóst.az MNB feladata, hogy az ország pénzügyi stabilitását felügyelje, de nincs megszabva, hogy milyen eszközzel, ugyanis az MNB egy szuverén, mindenkori kormánytól (khm..) független intézmény (elvileg). Igenis leértékelik, illetve tartósan alacsony árfolyamon tartják (stabilitás) a forintot a már fenn említett okok miatt.Az MNB függetlensége nem azt jelenti, hogy a kitűzött monetáris cél elérése érdekében azt csinál, amit akar. A jegybanki törvény taxatíve felsorolja azokat az eszközöket, amelyekkel élhet.
Másrészt ami az USA-nak AAA minősítéssel bejött eddig , az egy Magyarországon nem nyerő. Én úgy gondolom mint átlagember (távolról sem szakember), hogy a Szlovák út az igenis jó lenne a magyarok számára is. Igen vissza kéne venni az önérzetből, elismerni, hogy jobban tudták a tótok, de valamit valamiért.Amadeus91
Most azt hagyjuk, hogy szerintem pont a jegybank függetlensége is okozott problémákat rövid távon, pl. biztos más lenne a helyzet (egyszerre rosszabb és jobb), ha Járai annak idején "együtt mozog" bizonyos szinten a szoci kormányok igényeivel. De pont Gyurcsány volt az, aki először módosította úgy a jegybankörvényt, hogy a Monetáris Tanácsot feltöltse az embereivel, de az alapkamat komolyabban ennek hatására se változott.
A forint folyamatos leértékelése és az alacsony árfolyam között teljesen rossz összefüggést látsz. Minél inkább leértékelik a forintot, az érthetően annál inkább értéktelenebb lesz.
Magyarország pont hogy nagyon sokáig játszott rá erre, annak idején Gyurcsány és Járai egyik vitája is ebből tört fel (Gyurcsány: vizezzük a forintot, Járai: ne vizezzük).
Ezt a játékot sokáig űzték Magyarországon (is), de amióta rengeteg embernek van devizahitele, ennek a használata azonos lenne a politikai öngyilkossággal.atapapa
Azt írod a végén, hogy alkalmazása azonos lenne ... de végül is ezt alkalmazzák jó ideje, 20 éve vagy még több. Csak a mértékét nem emelték tovább. Mostani bedőlés pedig nem is feltétlen a magyarok sara, jött egy nemzetközi hullám ami telibe verte az amúgy harmatgyenge magyar gazdaságot.
Legalább a szlovák útban egyetértünk? 😊Amadeus91
a gazdasági rendszerváltás óta a(z) MNB szándékosan gyengítette a forint erejét a külföldi valutákkal szemben, mivel abban reménykedtek az okosok, hogy ezáltal nagyobb GDP -t fognak tudni realizálni illetve tőkét tudnak exportálni az országba.Amadeus91- ezt a célt viszonylag jól szolgálta, jellemzően nem rajtuk múlt, hogy a forint gyengült.
A forint gyengítése a hatalmon lévő politikusok célja volt, részben az általad írt okok miatt.
Most ezt azért kerüli a politika - ahogy Orbán is nyilatkozta januárban a WSJ-nek -, mert minden leértékeléssel egy újabbat rúgnának a devizahitelesekbe. De amíg a devizahitel-állomány nem volt jelentős, addig ez egy hatásos eszköz volt, és ahogy írtam, ezért alkalmazza ezt most (is) az USA.
(Most abból újabb vitát nyithatnánk, hogy ezeket a jótékony hatásokat hosszabb távon összességében mennyire rontják az infláció káros hatásai).
Nem vagyok annak a tudásnak a birtokában, mely alapján meg tudnám ítélni, hogy az erős vagy a gyenge nemzeti fizetőeszköz szolgálja-e összességében, hosszútávon egy nemzetgazdaság érdekeit, már csak azért se, mert nemzetgazdaság és nemzetgazdaság között is számtalan különbség van, nem beszélve az állandóan változó nemzetközi gazdasági környezetről.
Nekünk most szerintem erős euró és gyenge frank kéne, de ennek eléréshez nagyon szigorú és következetes, EU-s szinten felügyelt és szankcionált fiskális politikára lenne szükségünk, ami nem rajtunk múlik.
több mint 14 éve
Ahogy én (tanultam) tudom, a Jegybank több pénzt bocsát ki, ez által megnő a forint deviza mennyisége a piacon, így mivel sok van belőle és kevés rá a kereslet (Kereslet kínálat törvénye) törvényszerűen alacsony az értéke. Az árfolyam pedig az, hogy mennyi X devizát és Y deviza. Jelen esetben 1 svájci frank ér 260-270 magyar ropogóst.Az MNB függetlensége nem azt jelenti, hogy a kitűzött monetáris cél elérése érdekében azt csinál, amit akar. A jegybanki törvény taxatíve felsorolja azokat az eszközöket, amelyekkel élhet.Mint szakembert kérdezlek: tudod hogy ki vezette be a csúszóleértékelést? Igen, a híres Bokros.az MNB feladata, hogy az ország pénzügyi stabilitását felügyelje, de nincs megszabva, hogy milyen eszközzel, ugyanis az MNB egy szuverén, mindenkori kormánytól (khm..) független intézmény (elvileg). Igenis leértékelik, illetve tartósan alacsony árfolyamon tartják (stabilitás) a forintot a már fenn említett okok miatt.
Egyébként a valuta leértékelésének vannak eredményei, nem véletlen hogy az amerikaiak is folyamatosan nyomják a bankóprést.
Az MNB-nek elvileg pont az az egyik legfontosabb - törvényben rögzített - feladata, hogy fenntartsa az árstabilitást és nem az, hogy szándékosan gyengítse a forintot.
Hogy a 2007-ben 140 forint volt a svájci frank és nagyon megérte abban (és nem a forintban) hitelt felvenni, és most pedig 270 forint, annak csak nagyon részben az MNB az oka.atapapa
Másrészt ami az USA-nak AAA minősítéssel bejött eddig , az egy Magyarországon nem nyerő. Én úgy gondolom mint átlagember (távolról sem szakember), hogy a Szlovák út az igenis jó lenne a magyarok számára is. Igen vissza kéne venni az önérzetből, elismerni, hogy jobban tudták a tótok, de valamit valamiért.Amadeus91
Most azt hagyjuk, hogy szerintem pont a jegybank függetlensége is okozott problémákat rövid távon, pl. biztos más lenne a helyzet (egyszerre rosszabb és jobb), ha Járai annak idején "együtt mozog" bizonyos szinten a szoci kormányok igényeivel. De pont Gyurcsány volt az, aki először módosította úgy a jegybankörvényt, hogy a Monetáris Tanácsot feltöltse az embereivel, de az alapkamat komolyabban ennek hatására se változott.
A forint folyamatos leértékelése és az alacsony árfolyam között teljesen rossz összefüggést látsz. Minél inkább leértékelik a forintot, az érthetően annál inkább értéktelenebb lesz.
Magyarország pont hogy nagyon sokáig játszott rá erre, annak idején Gyurcsány és Járai egyik vitája is ebből tört fel (Gyurcsány: vizezzük a forintot, Járai: ne vizezzük).
Ezt a játékot sokáig űzték Magyarországon (is), de amióta rengeteg embernek van devizahitele, ennek a használata azonos lenne a politikai öngyilkossággal.atapapa
Azt írod a végén, hogy alkalmazása azonos lenne ... de végül is ezt alkalmazzák jó ideje, 20 éve vagy még több. Csak a mértékét nem emelték tovább. Mostani bedőlés pedig nem is feltétlen a magyarok sara, jött egy nemzetközi hullám ami telibe verte az amúgy harmatgyenge magyar gazdaságot.
Legalább a szlovák útban egyetértünk? 😊
több mint 14 éve
Ja, találós kérdés. Ki az a nagyon híres, nagyon keresztény, nagyon nemzeti hazafi, aki egy nyilvános pártrendezvényen, miután szerencsétlen mit sem sejtő hosztesszcsajok nem akarták leszopni, azt ordította: hozzatok végre normális kurvákat! A helyes megfejtők között egy rágalmazási pert sorsolunk ki.füligjimmySemjén Rózsi?

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 14 éve
Az MNB függetlensége nem azt jelenti, hogy a kitűzött monetáris cél elérése érdekében azt csinál, amit akar. A jegybanki törvény taxatíve felsorolja azokat az eszközöket, amelyekkel élhet.az MNB feladata, hogy az ország pénzügyi stabilitását felügyelje, de nincs megszabva, hogy milyen eszközzel, ugyanis az MNB egy szuverén, mindenkori kormánytól (khm..) független intézmény (elvileg). Igenis leértékelik, illetve tartósan alacsony árfolyamon tartják (stabilitás) a forintot a már fenn említett okok miatt.Ne "nyóccévezzünk" mert kurvára de nem azon múlott... a gazdasági rendszerváltás óta a(z) MNB szándékosan gyengítette a forint erejét a külföldi valutákkal szemben, mivel abban reménykedtek az okosok, hogy ezáltal nagyobb GDP -t fognak tudni realizálni illetve tőkét tudnak exportálni az országba. Nem jött be, az más kérdés, hogy elvetették a szlovák utat, vagyis, hogy szándékosan erősítsék az ország valutáját. Most már tudjuk, hogy tévesen. Ez nem az elmúlt nyóóóócév hibája, hanem az MNB elkúrt monetáris politikája volt rossz, egyébként a gazdasági rendszerváltás óta Viktor is volt ám hatalmon...ha nem tévedek. Most pedig úgy fest faszán be fog csődölni az egész. Az meg egy baromság, hogy rögzítsék a deviza árfolyamot (mert onnantól már nem lesz deviza gyakorlatilag) .. csak még nagyobb öngólt rúgnának vele a devizahitelesek.
(le lehet hülyézni... de ehhez még értettem is a suliban mármint a közgázhoz)
u.i.: az elmúlt 20 év legjobb húzása elnöki poszton (minden szempontból) Bajnai volt.. látszik, hogy eredetileg nem politikus.Amadeus91Erre annyit mondok, hogy Bokrost Magyarországon köpködik, nyugaton pedig tanítják.Amadeus91Mint szakembert kérdezlek: tudod hogy ki vezette be a csúszóleértékelést? Igen, a híres Bokros.
Egyébként a valuta leértékelésének vannak eredményei, nem véletlen hogy az amerikaiak is folyamatosan nyomják a bankóprést.
Az MNB-nek elvileg pont az az egyik legfontosabb - törvényben rögzített - feladata, hogy fenntartsa az árstabilitást és nem az, hogy szándékosan gyengítse a forintot.
Hogy a 2007-ben 140 forint volt a svájci frank és nagyon megérte abban (és nem a forintban) hitelt felvenni, és most pedig 270 forint, annak csak nagyon részben az MNB az oka.atapapa
Ezt a játékot sokáig űzték Magyarországon (is), de amióta rengeteg embernek van devizahitele, ennek a használata azonos lenne a politikai öngyilkossággal.
több mint 14 éve
az MNB feladata, hogy az ország pénzügyi stabilitását felügyelje, de nincs megszabva, hogy milyen eszközzel, ugyanis az MNB egy szuverén, mindenkori kormánytól (khm..) független intézmény (elvileg). Igenis leértékelik, illetve tartósan alacsony árfolyamon tartják (stabilitás) a forintot a már fenn említett okok miatt.Ne "nyóccévezzünk" mert kurvára de nem azon múlott... a gazdasági rendszerváltás óta a(z) MNB szándékosan gyengítette a forint erejét a külföldi valutákkal szemben, mivel abban reménykedtek az okosok, hogy ezáltal nagyobb GDP -t fognak tudni realizálni illetve tőkét tudnak exportálni az országba. Nem jött be, az más kérdés, hogy elvetették a szlovák utat, vagyis, hogy szándékosan erősítsék az ország valutáját. Most már tudjuk, hogy tévesen. Ez nem az elmúlt nyóóóócév hibája, hanem az MNB elkúrt monetáris politikája volt rossz, egyébként a gazdasági rendszerváltás óta Viktor is volt ám hatalmon...ha nem tévedek. Most pedig úgy fest faszán be fog csődölni az egész. Az meg egy baromság, hogy rögzítsék a deviza árfolyamot (mert onnantól már nem lesz deviza gyakorlatilag) .. csak még nagyobb öngólt rúgnának vele a devizahitelesek.
u.i.: az elmúlt 20 év legjobb húzása elnöki poszton (minden szempontból) Bajnai volt.. látszik, hogy eredetileg nem politikus.Amadeus91Erre annyit mondok, hogy Bokrost Magyarországon köpködik, nyugaton pedig tanítják.Amadeus91Mint szakembert kérdezlek: tudod hogy ki vezette be a csúszóleértékelést? Igen, a híres Bokros.
Másrészt ami az USA-nak AAA minősítéssel bejött eddig , az egy Magyarországon nem nyerő. Én úgy gondolom mint átlagember (távolról sem szakember), hogy a Szlovák út az igenis jó lenne a magyarok számára is. Igen vissza kéne venni az önérzetből, elismerni, hogy jobban tudták a tótok, de valamit valamiért.
több mint 14 éve
Akkor az elektronikus banki rendszer bevezetésével alapjaiban változott meg a pénz természete.Hogy működik a bank?nem így ahogy leírtad 😊, a bankok között max 'számlapénz' mozog(hat), illetve bizonyos közös 'valuták'
Atari
az a lényege, hogy nincs ilyen fizikális megteremtődés, ez már a modern kor 😛
egyszerűen az árfolyamkockázattal és ezzel járó hatásokat a bankok kikalkulálják és ezzel együtt helyezik ki a saját 'tőkéjüket', ami nem tud elfogyni elméletben (pl. pénzmultiplikátor)
szóval nincs ilyen, hogy náluk volt vagy lesz valaha is ennek fejében átválátás meg frank
de az első meglátásod az előző hszedben helyes volt!sapka
Olyanná, amit egyszerű halandó (aki nem tanult közgazdaságtant) ésszel fel nem érhet. 😊
De azért elvárták volna a hitelesektől, hogy a banki szakemberek érvein átlátva, azok ellenében ismerjék fel önnön érdekeiket és korlátaikat a pénzügyi döntéseik előtt.
A feladatom most már tehát az, hogy AAA+++-os hitelképességűnek mutassam magam (mint USA), hogy a bank had multiplikátorozza nekem a pénzt folyamatosan. Csak arra kell figyelni, hogy az elektronikus adattárolásnál legyen elég bit a hitelem számábrázolásához. 😊
Lehet, hogy az APEH top adósai is így hozzák össze a 250 milliós tartozásaikat.
A másik amit nem értek, hogy a párom magánnyugdíjtól kapott egyenlegközlőjén az egyik évben (2010) hogyan lehetett összehozni több mínusz hozamot (- 4,4 millió), mint a teljes addigi befizetett tőke+hozam (3,7 millió)? Ugye ez valami sajtóhiba.
Az én egyszerű világomban a tőzsdén csak a berakott tőkét tudom bukni nulláig. Vagy a magánpénztárak shortolhattak is például.
"Itt?? ... Mindenki!"
több mint 14 éve
mondjuk nekem a 250 feletti euró sem tetszik (nyilván a nominálbérekhez igazodva...).sapkaPedig szerintem az optimális az lenne magyar szempontból, ha az euró jó ideig úgy 280 lenne legalább, persze a frank meg nagyon olcsó lenne. A gazdaságnak segítene a drágább euró, szvsz nincs is annyi euróhiteles, mint frankos, és az euró soha nem is volt olcsóbb 230 forintnál, az elmúlt 5 éves átlaga szerintem olyan 260 körül lehet, vagyis azon a hitelesek se buknak annyit (leszámítva persze az emelkedő kamatokat)
több mint 14 éve
Hogy a 2007-ben 140 forint volt a svájci frank és nagyon megérte abban (és nem a forintban) hitelt felvenni, és most pedig 270 forint, annak csak nagyon részben az MNB az oka.atapapaez így van!, legfeljebb arról lehetne okoskodni, hogy jobb lett-e volna valamilyen monetáris eszközzel belenyúlni a forint-frank kérdésbe..., mondjuk nekem a 250 feletti euró sem tetszik (nyilván a nominálbérekhez igazodva...).
Attribution No Derivatives (CC-BY-ND-3.0) Nevezd meg!-Ne változtasd!
több mint 14 éve
Ne "nyóccévezzünk" mert kurvára de nem azon múlott... a gazdasági rendszerváltás óta a(z) MNB szándékosan gyengítette a forint erejét a külföldi valutákkal szemben, mivel abban reménykedtek az okosok, hogy ezáltal nagyobb GDP -t fognak tudni realizálni illetve tőkét tudnak exportálni az országba. Nem jött be, az más kérdés, hogy elvetették a szlovák utat, vagyis, hogy szándékosan erősítsék az ország valutáját. Most már tudjuk, hogy tévesen. Ez nem az elmúlt nyóóóócév hibája, hanem az MNB elkúrt monetáris politikája volt rossz, egyébként a gazdasági rendszerváltás óta Viktor is volt ám hatalmon...ha nem tévedek. Most pedig úgy fest faszán be fog csődölni az egész. Az meg egy baromság, hogy rögzítsék a deviza árfolyamot (mert onnantól már nem lesz deviza gyakorlatilag) .. csak még nagyobb öngólt rúgnának vele a devizahitelesek.
u.i.: az elmúlt 20 év legjobb húzása elnöki poszton (minden szempontból) Bajnai volt.. látszik, hogy eredetileg nem politikus.Amadeus91
Erre annyit mondok, hogy Bokrost Magyarországon köpködik, nyugaton pedig tanítják.Amadeus91Mint szakembert kérdezlek: tudod hogy ki vezette be a csúszóleértékelést? Igen, a híres Bokros.
Hogy a 2007-ben 140 forint volt a svájci frank és nagyon megérte abban (és nem a forintban) hitelt felvenni, és most pedig 270 forint, annak csak nagyon részben az MNB az oka.
több mint 14 éve
Hogy működik a bank?nem így ahogy leírtad 😊, a bankok között max 'számlapénz' mozog(hat), illetve bizonyos közös 'valuták'
Atari
az a lényege, hogy nincs ilyen fizikális megteremtődés, ez már a modern kor 😛
egyszerűen az árfolyamkockázattal és ezzel járó hatásokat a bankok kikalkulálják és ezzel együtt helyezik ki a saját 'tőkéjüket', ami nem tud elfogyni elméletben (pl. pénzmultiplikátor)
szóval nincs ilyen, hogy náluk volt vagy lesz valaha is ennek fejében átválátás meg frank
de az első meglátásod az előző hszedben helyes volt!
több mint 14 éve
Hogy működik a bank?Én úgy képzelem, hogy:
-kellene nekem pénz alacsony kamatra
-bank mondja, franknak alacsony (de árfolyamkockázatos)
-mondom, oké
-mivel én nem vehetek fel közvetlenül (?), a bank helyettem veszi fel a hitelt a svájci banktól
-a frank megjön a bankhoz (most kihagyom az elektronikus pénzmozgást, mert annak analógnak kellene lennie a fizikai dolgokkal, csak azokat könnyíti, a lényegen nem változtathat szvsz)
-a bank nem frankot ad nekem, hanem forintot, beváltja nekem az aktuális (alacsony!) árfolyamon a pénzt, ideadja a (kevés) forintot
-forintot elköltöm és elkezdem a havi törlesztést, forintban, mindig annyit, amennyi a svájci bank havi frank törlesztésére kell az aktuális árfolyamon
-bank frankban törleszt a svájci banknak.
Namost, ha a kölcsönzött frank a futamidő alatt a "magyar" bankban pihen, abból törleszt svájc felé, akkor a teljes árfolyamnyereség a "magyar" bankban csapódik le. A "magyar" banknak annál nagyobb a (forint)nyeresége, minél jobban elmegy az árfolyam. A "magyar" bank akkor bukik, ha a forint erősödik.
A bankok nem szoktak a pénzen ülni, nem hiszem, hogy a frank csak ott csücsülne. Inkább a bank a hitelezőtől azonnal "megvette" a frankot a beváltással, és a továbbiakban sajátjaként kezelte, munkára fogta, forgatta stb. Így árfolyamkockázat nélkül jutott frankhoz, hiszen az árfolyam mozgását mindig a hitelező ügyfél kompenzálja azzal, hogy a hitelező a forintjáért folyóhóban kénytelen "vásárolni" a törlesztőrészletéhez kellő frank mennyiséget mindig az aktuális havi árfolyamon.
"Itt?? ... Mindenki!"
több mint 14 éve
Nekem forint hitelem van. Még kb. 6 milla. 60 eFt/hót fizetek most.Munkatársnak 5 milla Ft swájcifrank alapú hitel. 28 eFt/hó-val kezdte. Most jár 40 eFt/hó-nál.
Még öt év így és én jövök ki jobban. :/
Azoknál van a baj, akik csutkára eladósították magukat az alacsonyabb frank árfolyamon.
Pl. 50 eFt-ot tudnak fizetni havonta és kellett nekik 10 millió egy házhoz. Csak frankhitel jöhetett szóba. A megemelkedett részletet most nem bírják fizetni, és egyre többen már nem csak azok, akik elvesztették az állásukat, vagy ilyesmi.
"Itt?? ... Mindenki!"
több mint 14 éve
Erre annyit mondok, hogy Bokrost Magyarországon köpködik, nyugaton pedig tanítják.Az meg egy baromság, hogy rögzítsék a deviza árfolyamot (mert onnantól már nem lesz deviza gyakorlatilag) .. csak még nagyobb öngólt rúgnának vele a devizahitelesek.csak erre, mondok valamit; Bulgária-Bokros L. és csoportja; márkát rögzítették 1/1-re
Amadeus91
nincs államadósságuk. Igen, szegények mint a föld, de egyszer nem lesznek azok... (egyszer)sapka
több mint 14 éve
Az meg egy baromság, hogy rögzítsék a deviza árfolyamot (mert onnantól már nem lesz deviza gyakorlatilag) .. csak még nagyobb öngólt rúgnának vele a devizahitelesek.csak erre, mondok valamit; Bulgária-Bokros L. és csoportja; márkát rögzítették 1/1-re
Amadeus91
nincs államadósságuk. Igen, szegények mint a föld, de egyszer nem lesznek azok... (egyszer)
több mint 14 éve
Ne "nyóccévezzünk" mert kurvára de nem azon múlott... a gazdasági rendszerváltás óta a(z) MNB szándékosan gyengítette a forint erejét a külföldi valutákkal szemben, mivel abban reménykedtek az okosok, hogy ezáltal nagyobb GDP -t fognak tudni realizálni illetve tőkét tudnak exportálni az országba. Nem jött be, az más kérdés, hogy elvetették a szlovák utat, vagyis, hogy szándékosan erősítsék az ország valutáját. Most már tudjuk, hogy tévesen. Ez nem az elmúlt nyóóóócév hibája, hanem az MNB elkúrt monetáris politikája volt rossz, egyébként a gazdasági rendszerváltás óta Viktor is volt ám hatalmon...ha nem tévedek. Most pedig úgy fest faszán be fog csődölni az egész. Az meg egy baromság, hogy rögzítsék a deviza árfolyamot (mert onnantól már nem lesz deviza gyakorlatilag) .. csak még nagyobb öngólt rúgnának vele a devizahitelesek. (le lehet hülyézni... de ehhez még értettem is a suliban mármint a közgázhoz)
u.i.: az elmúlt 20 év legjobb húzása elnöki poszton (minden szempontból) Bajnai volt.. látszik, hogy eredetileg nem politikus.
több mint 14 éve
Én nem értek hozzá meg nincs ilyen hitelem, de egy kollágám azt mondta, hogy azért vett fel frankban midnenki akkor hitelt, mert a forint rohadt drága volt akkoriban, kb. most érte utol árban a svájcit. Én valahol az arany középútban látom a dolgot, természetesen borzasztó a sok hiteleseknek, és nagyon szomorú, erre nem lehetett számítani. De ugyanakkor biztos hogy van egy olyan kis réteg is aki orrba-szájba nem megfontoltan, végiggondoltan, vett 3 kocsit, amivel egyedül utazik minden nap, meg 2 lakást, csak mert akkor belefért, és most meg az állam mentse meg. Tehát azt sem lehet a végtelenségig, felelőtlenül csinálni, hogy megengedhetem-e magamnak, vagy nem a dolgot hosszűtávon. De nyílván ez egy elenyésző kissebbsége csak a dolognak, a többieknek borzasztó, és ijesztő.a svájci frank hitelek alacsony kamatához árfolyamkockázat járt (minő meglepetés), úgyhogy fizesse csak szépen mindenki a sajátját, és ne más pénzéből (adójából) támogassa az állam a "parasztot". nem volt kötelező frankban felvenni a hitelt, és igen, a bankok is gonoszak, de ne kenjünk már mindent másra. (ja, és jobbos vagy balos, szánom mind)trianglejajj de okosak vagyunk. az hogy annyira jól sikerült a magyar gazdálkodás, hogy én még ilyen svájci frank árfolyam mellett IS jobban jártam mintha forintban veszem fel ugyanezt, az nem baj.
az se baj ha a belső kereslet csökken, mert egyrészt az emberek ezt a pénzt profitmentő külföldi cégeknél költik, ahelyett hogy itt prosperáló cégeknél tennék. úgyis annyi adóbevétele van a magyar államnak, hogy ez nem kell.
kurvára nem olyan egyszerű ez a képlet, hogy Te itt a magas lóról parasztozzad a fél országot, rengeteg céget, állami vállalatot és önkormányzatot. örüljél neki, hogy olyan kurva okos vagy.
aki meg azt mondja/mondta, hogy ő tudja/tudta mi fog történni a pénzügyi világban, az hazudik.gabtsi
több mint 14 éve
kurvára nem olyan egyszerű ez a képlet, hogy Te itt a magas lóról parasztozzad a fél országot, rengeteg céget, állami vállalatot és önkormányzatot. örüljél neki, hogy olyan kurva okos vagy.gabtsiamúgy a parasztot jimmytől idézte, de a lényeget tekintve persze mindegy. amúgy meg az biztos, hogy ez most senkinek sem jó
több mint 14 éve
a svájci frank hitelek alacsony kamatához árfolyamkockázat járt (minő meglepetés), úgyhogy fizesse csak szépen mindenki a sajátját, és ne más pénzéből (adójából) támogassa az állam a "parasztot". nem volt kötelező frankban felvenni a hitelt, és igen, a bankok is gonoszak, de ne kenjünk már mindent másra. (ja, és jobbos vagy balos, szánom mind)trianglejajj de okosak vagyunk. az hogy annyira jól sikerült a magyar gazdálkodás, hogy én még ilyen svájci frank árfolyam mellett IS jobban jártam mintha forintban veszem fel ugyanezt, az nem baj.
az se baj ha a belső kereslet csökken, mert egyrészt az emberek ezt a pénzt profitmentő külföldi cégeknél költik, ahelyett hogy itt prosperáló cégeknél tennék. úgyis annyi adóbevétele van a magyar államnak, hogy ez nem kell.
kurvára nem olyan egyszerű ez a képlet, hogy Te itt a magas lóról parasztozzad a fél országot, rengeteg céget, állami vállalatot és önkormányzatot. örüljél neki, hogy olyan kurva okos vagy.
aki meg azt mondja/mondta, hogy ő tudja/tudta mi fog történni a pénzügyi világban, az hazudik.
ami nem hajlik, az törik!
több mint 14 éve
nekem 50 rugót nőt a részletem 1 hónap alatt. még nem para, de lassan leálllhatna, máshova is mehetne a pénz
több mint 14 éve
megnéztem milyen árfolyamon vettem fel a lakáshitelt 137 forint. Most 270. No Comment.
:: HIBÁS KÉP ::
több mint 14 éve
Mondjuk a srác tőzsdézik és a tőzsdés, befektetős haverjai mondták.ezek szerint oda-vissza alázzák mind a FED-et, mind pl Svájcot. hogy a világ összes többi "tőzsdézőjéről" ne is beszéljünk. gondolom, már mind a Bahamákon nyaralnak, vagy inkább élnek 😂
Tehát ezek már sejthettek valamit. Rohadjanak meg.danyly
több mint 14 éve
ha ennyire sejtették akkor idek*rhatna nekem pár milliárdot ami ebből a sejtésből összeszedett, áhh..., hagyjuk inkábbMondjuk a srác tőzsdézik és a tőzsdés, befektetős haverjai mondták.Megtaláltam (1275-1276-ik hsz) :azért legyünk őszinték, ismerősöd ezt hasraütés szerűen blöffölte, és most verheti a mellét...
http://bowl.hu/modules/forum/viewtopic.php?id=78&p=26
Basszus miért nem hittem neki. Én hülye.danyly
semennyire nem volt előrejelezhető, hogy ez fog történni, főleg, hogy az oly biztos 'független' frankkal is ilyesmi történjen, szerintem egy európai szintű pénzügyi átgondolás veheti majd kezdetét.sapka
Tehát ezek már sejthettek valamit. Rohadjanak meg.danyly
több mint 14 éve
Mondjuk a srác tőzsdézik és a tőzsdés, befektetős haverjai mondták.Megtaláltam (1275-1276-ik hsz) :azért legyünk őszinték, ismerősöd ezt hasraütés szerűen blöffölte, és most verheti a mellét...
semennyire nem volt előrejelezhető, hogy ez fog történni, főleg, hogy az oly biztos 'független' frankkal is ilyesmi történjen, szerintem egy európai szintű pénzügyi átgondolás veheti majd kezdetét.sapka
Tehát ezek már sejthettek valamit. Rohadjanak meg.
Az életben nem az tragédia, ha valaki nem éri el a célját. A tragédia az, ha valakinek nincs célja.
több mint 14 éve
Megtaláltam (1275-1276-ik hsz) :ugyan nem én írtam, de én is azt gondolom, hogy nem igazán lehetett ezt látni. azt igen, hogy kúszni fog felfele, de ami ezen a héten történik, arra még a hétvégén is 100féle jóslat volt
több mint 14 éve
Megtaláltam (1275-1276-ik hsz) :azért legyünk őszinték, ismerősöd ezt hasraütés szerűen blöffölte, és most verheti a mellét...
semennyire nem volt előrejelezhető, hogy ez fog történni, főleg, hogy az oly biztos 'független' frankkal is ilyesmi történjen, szerintem egy európai szintű pénzügyi átgondolás veheti majd kezdetét.