Konferenciadöntő beharangozók

Ma kiderül, hogy kik utazhatnak Arizonába, hogy megküzdjenek a gyűrűért.

Konferenciadöntő beharangozók

Seattle Seahawks - Green Bay Packers

2015.01.18. 21:05 Century Link Field, Seattle, WA (tv Sport2)

Talán az egész szezon egyik legjobban várt mérkőzése jött össze az Nemzeti Főcsoport döntőjében, amikor a Packers a Seahawks otthonába látogat, hogy megküzdjenek a George Halas-trófeáért, és a lehetőségért, hogy a 49. Super Bowl-on a bajnoki gyűrűért is pályára lépjenek. Az egyetlen „elem”, amely elronthatja a szórakozásunkat, az Aaron Rodgers bal vádlija. Egy pontosan nem tisztázott mértékű sérülés (szakadás?) az, amely az alapszakasz utolsó hete óta zavarja az idei MVP cím első számú várományosát, ami ilyen szintű ellenfél ellenében azt a bizonyos nüánszot jelentheti. Aki látta már Rodgerst valaha (vagy akár az idei szezon második felében) játszani, az pontosan láthatta az előző héten a Cowboys elleni meccsen, hogy mennyiben limitálja az irányító mozgását és mély labdáinak pontosságát a lábsérülése. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy 75%-os pontosságra javult a Packers irányítója a második félidőre, és elképesztő menekülése és átadása után nyerte meg a mérkőzést a Green Bay, és szerezte meg a jogot a Seattle-i kirándulásra. Az is igaz viszont – nem megbántva a dallasiakat, ez a Seahawks védelem egészen más szintet képvisel, a tetejétől az aljáig kiváló játékosok sorakoznak, akik félelmetes gyorsak, és bármilyen bizonytalanságot azonnal büntetnek, akár hat ponttal. Kam Chancellor, Earl Thomas és Richard Sherman is az abszolút elitbe tartozik a posztján, ráadásul együtt dolgozva még hatékonyabbá tudják tenni az amúgy sem alacsony szintű munkát. Van persze még fontos szempont, de ha a Green Bay ezt a védekezést nem tudja rendszeresen (de legalább alkalmanként nagy játékot bemutatva) feltörni, akkor nem tud annyira jól játszani a Packers D, hogy ezt ellensúlyozza. Az első heti találkozó sima volt, de túl sok változáson ment át a két együttes azóta, hogy bármilyen következtetést levonhassunk belőle. Akkor a vendégek teljesen elkerülték Shermant, a harmadik számú célpontot tették az ő oldalára, és még csak passzt sem kísérelt meg az irányába A-Rod. Ez szinte biztosan nem fér bele ezúttal, még ha láttuk is a Carolina ellen, hogy a Seattle secondary jobb oldala sebezhető, főként, ha az állandó kezdő Maxwell helyén ezúttal is Tharold Simonnak kell képességeihez képest túl sokat szerepelni. Azt ugyanis balgaság lenne hinni, hogy csak Rodgers zsenije a vendégek egyetlen méregfoga, mert a célpontjai közül a régiek (Nelson és Cobb) és az újak is (Davante Adams és Richard Rodgers) is nagyon-nagyon veszélyesek.
A másik oldalon viszont ott a hazaiak nagy erőssége, miszerint nem csak a védelem, hanem a támadórészleg is folyamatosan képes nyomás alatt tartani az ellenfelet, és ez lesz az igazi kihívás a vendégek számára, hogy a liga legjobb védelme ellen is képesek-e tartani a tempót. Ez lehet Mike McCarthy edzői pályafutásának legnagyobb feladata, a New England ellen látott gördülékenységre és precizitásra lenne szükség ezúttal is. Marshawn Lynch minden bizonnyal nem élete meccsét játszotta múlt hét szombaton, ami Russell Wilson teljesítményének értékét és a neki járó elismertséget viszont tovább növeli. A harmadéves irányító továbbra sem játszott olyan mérkőzést az NFL-ben, ahol ne vezetett volna legalább egyszer a csapata aktuális ellenfelével szemben, ami jól jelzi a fiatal játékmester hatékonyságát. A Panthers ellen se kellett sokat vállalnia, de bemutatott legalább három olyan passzt, amely közül akár egy is Super Bowl-t érhet vasárnap estére. A Packers védelem ezzel ellentétben nem volt a helyzet magaslatán, Tony Romo ugyan nem passzolta szét őket, igaz nem is kísérelt meg túl sok átadást, de a futójáték ment, ami Rodgers játékidejét nagyban képes csökkenteni. A labdaszerzésekre ezúttal is nagy szükség lesz, mert színvonalban másképp nehéz lesz a Seahawks-szal tartani a lépést. 
Ha Rodgers lába bírja, és mindenre képes lesz, amire egyébként lépes lenne, akkor van rá esély, hogy ez a meccs az utóbbi évek egyik nagy klasszikusa lehet, igazi adok-kapok küzdelemben, a lehető legjobb játékosok főszereplésével. Kihagyni több mint bűn, óriási hiba. Ne tegyük.

Zandler Gábor (Gabtsi)

 

New England Patriots - Indianapolis Colts
2015. 01. 19. 0:40 Gillette Stadium, Foxboro, MA (Tv: Sport2)

Újra itt vagyunk. Az előző évtized legnagyobb AFC versengése újabb fejezethez érkezik. A playoffban ez a második Andrew Luck részvételével. A New England szerepvállalása kevésbé meglepő, hiszen AFC 1. kiemeltként kezdték a rájátszást és csak egy meccset kellett eddig megvívniuk, a Colts múlt heti, denveri győzelmére viszont kevesen fogadtak és természetesen ide is underdogként érkeznek Chuck Paganóék, csupán ennek a mértéke a kérdéses.
Kezdjük a külső tényezőkkel. Bőven pozitívban lesz a hőmérséklet, de komoly esőzéssel lehet kalkulálni és 15 mérföld/órás szél is nehezítheti a csapatok dolgát. A Colts-ról mindenki tudja, hogy zárható tetejű stadionban játsza hazai meccseit, szóval nekik ez nagyobb újdonságot jelent. Pályán kívüli ügyek is borzolták a kedélyeket a vendég csapatnál. Josh McNary-t nemi erőszakkal vádolták meg, így kikerült a keretből; Xavier Nixon lekéste a repülőt, így otthon maradt (igaz valószínűleg amúgy se öltözött volna be); Trent Richardson pedig személyes okok miatt szintén tévén vagy a telefonján nézi majd a meccset. Az elmúlt pár hétben bebizonyosodott, hogy a drágán megszerzett running back pótlása igen könnyen megoldható, így krokodilkönnyeket senki sem hullajt majd érte. Az alapszakaszban a Colts volt a legtöbb yardot passzoló csapat, szóval egyébként sem ezen szokott múlni a meccseik alakulása.
Komoly mérföldkövek előtt áll a Patriots és ikonikus alakjai. Ha nyernek, nyolcadik Super Bowljukra készülhetnek, ami csúcsbeállítás. Bill Belichick 21. győzelmét aratná a playoffban, amivel befogná Tom Landry-t. Tom Brady már a pályára lépésével eléri, hogy kilencedszer lesz ott az AFC döntőben, ami 13 teljes szezon alatt nem rossz arány. Főleg ha azt vesszük, hogy Lucknak sok más társával egyetemben ez lesz az első. A korábbi 1/1-es eddig mindig bevitte a csapatát a playoffba, először azonnal kiestek, tavaly egy meccset nyertek, idén már kettőt. Az előrelépés megkérdőjelezhetetlen.
Lehetett volna ez jobb is, ha nincs a Patriots, akik 3 meccsen 144-66-os pontarányt tudnak felmutatni a Luck-érában a Colts ellen és a 2013-as playoff meccsen 43-22-re simázták le a dolgot, idén pedig a 10. héten találkoztak és 42-20 lett a vége a Lucas Oil stadionban. Emlékezetes meccs volt az, főleg Jonas Graynek köszönhetően, aki 201 futott yarddal lépett ki az ismeretlenségből, azóta viszont alig hallani róla. A Ravens ellen múlt héten inaktív is volt, és a Patriots igen gyorsan teljesen feladta a futást. Ilyen háttérrel sok sikert annak, aki a hazaiak kezdeti taktikáját akarja felmérni. Az alapszakaszt 40 touchdown átadással az élen záró Luck magasan a New England ellen dolgozik a legrosszabb ratinggel, nyilván van összefüggés a 0-3-as mutató és e között. Közös vonás az előző két meccsben, hogy mindkétszer szétfutotta ellenfelét a Patriots, Gray előtt LeGarrette Blount volt elemében, aki ismét a pályán lesz - 166 yard és 4 TD volt a neve mellett egy éve. A passzjáték dominált a Baltimore ellen és ennek nagy haszonélvezője volt Danny Amendola, aki karrierje tán legjobb meccsét hozta le Patriots mezben. Rob Gronkowski a szokásos magas szinten teljesített, és várjuk, hogy most LaRon Landry-vel is elbír-e. A safety-nek jó ráhangolódás lehetett Julius Thomas-szal bírkózni, de most még jobban kell teljesítenie, ha jót akar a csapatának. A Colts cornerbackjei térd- illetve lágyéksérüléssel bajlódnak, de minden bizonnyal ott lesz a kezdőben Vontae Davis és Greg Toler is. Nem volt ilyen szerencsés Bryan Stork, aki biztosan kihagyja a mai meccset fájós térde miatt, így variálnia kell Belichicknek center poszton, illetve a sokszor látott 6 falemberes felállásban is. Ryan Wendell visszatér centernek és Josh Kline ugrik be a megüresedett posztra.
Ami érdekes lesz mikor a Colts-nál a labda, hogy ki fogja TY Hiltont. A hazafiak rendszerint Kyle Arringtonra bízzák a slot receiver őrzését, de Hilton fontossága akár Revis figyelmét is megkívánhatja. Boom Herron még életében nem futott a New England ellen, szóval benne lehet egy olyan új elem, ami extrát hozhat az előző meccsekhez képest, nem csak futásban, de checkdown passzokban is. Az már nem újdonság, hogy a Colts támadófal agyon lesz foltozva, de az kedvezhet nekik, hogy a Pats front7 nem bír túl erős depth-tel, és a Baltimore ellen se villogtak. Mondani se kell, Andrew Luck karrierje ezen szakaszában már nyomás nélkül halálos fegyver, főleg ha elkapói sem betliznek. Ha a Colts Super Bowlba akar jutni, akkor mindenkinek hozzá kell tenni a magáét, így a szezon folyamán eltűnögető Wayne-nek, Nicks-nek, Moncriefnek és a két tight endnek is, ezesetben az éles végjáték garantált.
A Colts pass rush nem erős, Robert Mathis nélkül az 5. körös rookie, Jonathan Newsome jelenti a legnagyobb veszélyt, ez mindent elmond. Ugyanakkor Pagano előszeretettel blitzelteti embereit, erre számíthatunk ma is, hiszen 4 emberes rush-sal a Ravens se tudott nyomást helyezni Brady-re, hiába volt kiemelkedően sok dropbackje. Nagy különbség, hogy a hollóknál a secondary volt a gyenge pont, a Colts-nál ott vannak a védelem playmakerei. Számos komoly párharcot ki lehetne még emelni, például a Jones-testvérekét, de fogytán a hely.
Annyi biztos, hogy a Belichick-Pagano párharcokban komoly outcoaching volt a rutinos mester részére eddig, és kérdés, hogy ez meddig mehet tovább. Nem a legerősebb érv, hogy egyszer úgy is megszakad a veretlenségi sorozat, de a Colts-nál tényleg ebben bíznak. Megtehetik, hiszen nekik idén már megvan az előrelépés a szezonban, ez a meccs pedig biztosan hasznos része lesz a tanulási folyamatnak. A Patriots ugyanakkor a végső győzelmet célozta meg, ergo itt nem szabad elbukniuk. Minden fegyverük megvan, hogy ezt a Colts-ot ismét sakkban tartsák, és Luckot hibára késztessék, láttunk már rá példát nem egyszer. De mi van ha ma neki lesz ihletett napja?

Herczeg Ádám (Höri)


Hozzászólások

több mint 9 éve
A GB egy egészséges Rodgersszel sem lenne esélyes a hangzavarban, sérülten meg... A Packers sansza talán az lett volna, ha a Lambeau Field mínuszaiban fogadják Shermanéket. A GB lenne kellemesebb ellenfél (a Seattle-nél bárki kellemesebb) a New Englandnek, de 7-10 pontos hazai diadalt várok.
A Colts esélye ugyanaz lehet, ami a Denver ellen. Esélytelenként mentek Denverbe, ez volt a kiindulópont. De az teljesen tudatos és meccset eldöntő taktika volt, hogy engedték Manningnek a hosszú labdákat dobálni, bíztak a CB-jeikben. Peyton sérült is volt, el is bizonytalanodott, ráadásul PO-meccs volt, ami sosem jelent jót neki. New Englandben viszont egy nagyon motivált Brady lesz az ellenfél, aki talán kicsit meg is könnyebbülhetett attól, hogy nem az ősi rivális Manninggel kell csatáznia. Belichick meg nem Fox... Itt is legalább egy TD-nyi különbséget várok a Patriots javára.
több mint 9 éve
Én valamiért nagyon készülök a Packers vs Pats SB-ra.Bár idáig egyik tippem sem jött össze a kieséses szakaszra.Az összeset elbuktam.
több mint 9 éve
MirrMurr Philadelphia Eagles Ohio State Buckeyes 5 — Jinxtriad's witness
A mai NFC döntőt mi a Hootersben nézzük, így az eredménykövetésből kimaradok, de azért hajrá GB! Beat Hawks!
több mint 9 éve
r.baggio New Orleans Saints Tulane Green Wave 241 — No es importante
Én valamiért nagyon készülök a Packers vs Pats SB-ra.Bár idáig egyik tippem sem jött össze a kieséses szakaszra.Az összeset elbuktam.Garoppolo
akkor muszáj volt elspoilerezned, hogy Seahawks-Colts döntő lesz?


---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 9 éve
Höri Indianapolis Colts West Virginia Mountaineers 185 — bútor
Én valamiért nagyon készülök a Packers vs Pats SB-ra.Bár idáig egyik tippem sem jött össze a kieséses szakaszra.Az összeset elbuktam.Garoppolo
ez érthető Jimmy, hiszen te náluk focizol...

több mint 9 éve
Burkus New England Patriots Alabama Crimson Tide 24 — Küzdve küzdj és bízva bízzál...
Hát nem volt neki ihletett napja... 😊 Mondhatni, a szokásosat hozta a Pats ellen - és a futással sem tudott a Colts mit kezdeni.