Május óta (6.) - NFC South

2016. július 22., 21:22

Az NFC déli részén nem unatkoztak az utóbbi hónapokban.

Május óta (6.) - NFC South


Atlanta Falcons


1. Devin Hester azt nyilatkozta a lábujjáról, hogy 75%-os állapotban van, 5 hónappal a műtétje után sem kezdhetett még el vele futni. Azt sem lehet még pontosan tudni, hogy az edzőtáborra rendbe jön-e.

2. Egy másik Devin keresztnevű WR, Fuller viszont elvileg fel fog épülni a térdhajlító-sérüléséből az edzőtáborra, legalább is Dan Quinn vezetőedző szerint. Hester sérülése miatt a 7. körös újoncnak ugyanúgy megvan az esélye bejutni az 53-as keretbe, mintha a teljes holtszezont végig tudta volna dolgozni.

3. Érdekesen alakul a Falcons-játékosok helyzete a front7-ben. A másodéves Vic Beasleyből defensive end helyett erős oldali linebackert szeretnének faragni. Dan Quinn hasonló szerepkörben képzeli Beasleyt, mint amiben Bruce Irvint használta a Seahawkos évek alatt, azaz az esetek többségében az irányítót támadja, de lesznek olyan snapek is, ahol coverage feladatokat fog ellátni. Másik érdekesség, hogy a frissen igazolt Courtney Upshawt pedig a középső linebacker posztért kívánják versenyeztetni Atlantában.

4. Bobby Turner, a Falcons RB-edzője azt nyilatkozta, hogy szeretnék csökkenteni Devonta Freeman labdacipeléseinek a számát, több lehetőséget adva a másodéves Tevin Colemannek. Freeman tavaly jó szezont futott, de a szezon második felében látszott rajta a fáradtság, kisebb terhelés mellett talán konstansabb játékra lehet képes. Két alapvetően hasonló erényekkel rendelkező futóról beszélünk, Coleman végsebessége talán valamivel magasabb, viszont Freeman jobban használható a passzjátékban.

 

Carolina Panthers

1. Több szerződéshosszabbítást is kötött az utóbbi hetekben David Gettleman general manager. Egyrészt a vezetőedző Ron Rivera írt alá 2018-ig, másrészt a Super Bowlban látottak ellenére úgy tűnik, hogy a GM bízik a jelenlegi támadófalemberekben. Ezt jelzi az LT Michael Oher 3 éves, 21.6 millió dolláros szerződése 9.5 millió garantálttal, valamint a C Ryan Kalil 2 éves 16.75 millió dolláros kontraktusa, melyből 13 millió garantált. Utóbbi két hosszabbítás nem jöhetett volna létre akkor, hogyha a Panthers nem veszi le Josh Normanről a franchise taget.

2. Szabadügynökök terén is aktív volt mostanában a Carolina, egyrészt a Norman-mentes CB-sorba érkezett Leonard Johnson korábbi Pats- és Bucs-játékos, másrészt érkezett Mike Scifres is puntolni. A 35 éves punter teljesítménye csökkenő tendenciát mutatott az utóbbi években, de sérülések is hátráltatták. Ron Riverával még San Diegoból ismerősök, ha valahol megújulhat Scifres, akkor itt, persze ehhez először ki kell szorítania Swayze Waterst a csapatból.

3. Bene Benwikere jelenleg lábtöréséből lábadozik, de ezalatt is igyekszik minél inkább mentorálni a 3 újonc cornerbackjét a Panthersnek. A gyakorlatoknál is próbál jó tanácsokat osztani a fiataloknak, illetve rengeteget videózik velük. Állítása szerint leginkább Zack Sancheznek tud segíteni, akit ugyanúgy nickelbacknek szánnak újoncszezonjában, mint anno őt. Josh Norman távozásával és Charles Tillman visszavonulásával a korábban megszokottnál nagyobb szerep vár Benwikerére 2016-ban.

4. Jó hírek érkeznek a Panthers sérültjeiről. 5 párducnak is (Mario Addison, Philly Brown, Ryan Delaire, Luke Kuechly, Scott Simonson) műteni kellett a vállát a holtszezonban, közülük Brown, Delaire és Kuechly is rendben lesz az edzőtábor kezdetére. Sőt mi több, Thomas Davis is fel fog épülni a kartöréséből a training camp kezdetére.

5. Kawann Short is ott lesz a Carolina edzőtáborában. A kiváló DT szerződése utolsó évébe lépett és az offszezon eddigi programjait kihagyta az új szerződése körüli vita miatt. Állítólag David Gettleman nem nagyon akar neki 15 millió dollárnál többet adni neki évente, amit Shorték keveselnek, tekintetettel Muhammad Wilkerson és Fletcher Cox új kontraktusára, mindketten 17 millió dollár feletti pénzt kaptak a munkaadójuktól.

6. Érdekes lesz figyelni, hogy végül hogy alakul a WR depth chart a Panthersnél. Jelen állás szerint a tavalyi szezont ACL-szakadás miatt kihagyó Kelvin Benjamin lesz az első számú elkapó, de állítólag kevésbé lesz hangsúlyos szerepe a passzjátékban, mint volt újoncévében. Túloldalára a másodéves Devin Funchesst szánják, a slotban pedig Philly Brown és Ted Ginn kaphat szerepet.

 

New Orleans Saints

1. Keenan Lewist számos sérülés hátráltatta a közelmúltban, ám végre edzésbe állt. Delvin Breaux-val korrekt kezdőpárost alkothatnak, ha egészségesek tudnak maradni, mögöttük a 2015-ös draft 3. körében kiválasztott P.J. Williams vár bevetésre. Szintén a cornerbackekkel kapcsolatos hír, hogy Kyle Wilsonnak elszakadt a válla, így sérültlistára került, Wilson szerződése a 2016-os idény végén lejár.

2. A safetyknél Jamarca Sanford került IR-listára. A helyére egy régi ismerős, Roman Harper érkezett 1 éves, 1.065 millió dollárról szóló szerződés keretében. Harpert anno a Saints draftolta a 2006-os draft 2. körében, 8 évet töltött New Orleansban, ezalatt 2-szer választották be a Pro Bowlba és nyert bajnoki gyűrűt is a csapattal.

3. Hau'oli Kikahának karrierje során már harmadszor szakadt el az ACL-szalag a bal térdében, ami gyakorta egy játékos pályafutásának a végét jelenti. Sean Payton ennek ellenére bizakodó, állítása szerint helyre lehet állítani a 2015-ös draft 2. körében elkelt játékos térdét úgy, mintha ez csak az 1. ACL-szakadása lett volna. Kikaha hiányában a Saints igyekszik a front7-t megerősíteni a szabadügynök piacról is, mostanában igazolták le C.J. Wilsont és Darryl Tappet is, mindketten legutóbb a Detroit Lions alkalmazásában álltak.

4. Komoly harc várható a futók között a snapekért a Saintsnél, mostanában az a hír járja, hogy Tim Hightower lesz Mark Ingram első számú helyettese és az első new orleansi szezonjában csalódást okozó C.J. Spiller lecsúszott a depth chart harmadik helyére.

5. Sean Payton nemrég azt nyilatkozta Drew Breesről, hogy ő úgy látja, hogy a 37 éves irányító még nincs leszálló ágban. Mindenesetre biztos, ami biztos, Coby Fleener és Michael Thomas személyében két új, tehetséges célpontot is szereztek a legendás 9-esnek ebben a holtszezonban.

 

Tampa Bay Buccaneers

1. Austin Seferian-Jenkinst elküldte az OTA-król Dirk Koetter vezetőedző, ugyanis edzés közben twitterezett. A 2014-es draft 2. körében kiválasztott tight end eddigi 2 szezonjában összesen 16 meccsen tudott pályára lépni, nincs kizárva, hogy Cameron Brate kiszorítja a kezdőpozícióból.

2. Koetter azt nyilatkozta Jameis Winstonról, hogy azt várja tőle, hogy tesztelje a támadósor határait. Nyilván szükséges, hogy a tavalyi 1/1-es komolyabb szerepet kapjon második évére, de a támadósor továbbra is elsősorban a Doug Martin - Charles Sims futópárosra fog támaszkodni, Simsnek egyébként nagyobb terhelést terveznek adni 2016-ban, mint az előző idényben.

3. Louis Murphy nemrég részt vett egyetemi csapattársa, a jelenlegi Bears WR Deonte Thompson esküvőjén a Flagler Museumban. Murphy az esküvőn túl sokat ivott és elaludt a múzeum udvarának a lépcsőjén. Másnap arra ébredt, hogy egyedül maradt bezárva a múzeumban. Ezután betört egy kisebb ablakot, amin kimászott és értesítette a rendőrséget, végül nem emeltek ellene vádat.

4. A csapat guardját, Dominique Robertsont egy incidens során 2-szer is meglőtték. A sértett panaszt nyújtott be a kaliforniai Riverside Megyei Rendőrség ellen, ahogy kezelték az esetet. Állításuk szerint a seriff visszaélt a hatalmával, amikor megtagadta Robertsontól a vizet, a gyógyszert és az orvosi ellátást, továbbá nem engedte be hozzá az ügyvédjét, aki annyit nyilatkozott az üggyel kapcsolatban, hogy szörnyen aggódik ügyfele jólétéért, és szerinte figyelmen kívül hagyták a jogait, az egészségét és a biztonságát. Robertson esetében kérdéses, hogy lesz-e olyan fizikai állapotban, hogy már a training camp elején is együtt tudjon edzeni a társakkal.