NCAA eredménykövetés NCAA eredménykövetés - 1 aktív topik

Mi a Rams támadójátékának titka?

Írta: mustaine — 2017. november 28., 21:28

Tizenegy forduló alatt dupla annyi győzelem, mint tavaly tizenhat alatt nem lehet véletlen.

Mi a Rams támadójátékának titka?

Az előző szezonban Jeff Fisher vezetőedző és Rob Boras támadókoordinátor alatt liga legkevesebb pontot szerző csapata a Los Angeles Rams volt. Nem elég, hogy gyenge volt támadójáték, a rájátszásba jutni sem volt esély ami megkövetelte az edzőcserét. A head coach pozícióba a Washington Redskins korábbi támadókoordinátora, Sean McVay érkezett, aki kihúzta a gödörből a Ramst és az egyik legtöbb pontot szerző csapatot építette, amelyik bárki ellen eséllyel lép pályára.

Második legtöbb pontátlag, negyedik legtöbb szerzett yard, hatodik legtöbb passzolt yard, kilencedik legtöbb futott yard. Akárhogy nézzük, ezek a statisztikák az egyik legjobb támadójátékot sejtetik az NFL-ben és a látványos javulás nagyrészt az edzőváltásnak köszönhető. A 2016-os drafton az első választással Jared Goffot nézte ki Les Snead és Jeff Fisher, aki eleinte padozott, majd csalódást keltő játékkal állt be az utolsó néhány meccsen. Hogy teljes legyen a kép muszáj megemlíteni, hogy a Rams tavasszal szerződtette Robert Woods elkapót és Andrew Whitworth tacklet, majd nyáron szereztek még egy célpontot Sammy Watkins személyében. Ami az igazi változást jelenti az valószínűleg McVay személye, aki vezetőedzőkhöz képest fiatal kora ellenére (Ben Roethlisberger draftolása után érkezett az Ohio-i Miami egyetemre elkapóként) potens jelölt az év edzője díjra.

Ha Rams meccset néztek, érdemes megfigyelni Goff snap előtti munkáját. A nyáron visszavonuló egykori irányító, jelenleg zseniális szakkommentátor Tony Romo szerint másodéves játékos Peyton Manning óta nem dolgozott ennyit a snap előtt.

Sokan jókat derültünk az áthívásokon, melyek Tupac, Obama, Elvis, Ric Flair, stb néven futottak, de nehezen lehetett elképzelni, hogy ez mekkora jelentőséggel bír. Mark Bullock, a Washington Post bloggere figyelte meg, hogy a rengeteg áthívás mögött mi, (vagy inkább ki) áll. A koncepció az, hogy a Rams támadói nagyon gyorsan felállnak a játékhoz, amikor még legalább 20-25 másodperc van a támadóórából. Ezután általában egy motion következik, melyet követően McVay az irányítója fülére mondja, milyen áthívással operáljon. Erre szolgálnak a fent említett személyek nevei, melyek hallatán minden játékos tudja mi lesz a dolga az előzetesen megbeszéltekhez képest. Az audible-t (áthívás) azért fontos gyorsan megtenni, mert az irányító és az edző közötti kommunikációs rendszer 15 másodperccel a játék kezdete előtt automatikusan kikapcsol.

 

 

A California egyetemen Goffnak egyébként szintén nem kellett túl sokat gondolkodnia, a támadójáték kb féltucat koncepción alapult. Goff nagyon komfortosan érzi magát McVay rendszerében, ami egyébként nem szokatlan a ligában, hiszen például a Patriotstól, vagy Chip Kelly csapataitól szintén gyakran lehet látni hasonlókat. Ugyanígy előfordul az egyetemi ligában is, hogy az edzők besegítenek az irányítónak ahol ez némileg egyszerűbb, hiszen más a kommunikációs rendszer. Joggal merülhet fel kérdésként, hogy vajon próbálják-e megtanítani a védelem olvasására és az áthívásokra Goffot, vagy méginkább megértetni vele, hogy mi miért történik vagy megelégednek azzal, hogy az edző képben van. A védelmek persze ezt is kiismerhetik, ha olyan felállásokat alkalmaznak, amivel megtévesztik az ellenfelet.

forrás: Josh Norris és Steven Ruiz cikkei


Hozzászólások

több mint 3 éve
Nem hiszem el,hogy ez a titka.Idegenben,amikor olyan hangzavar van,hogy az 5 centire álló RB 3-szor kérdez vissza,vagy az utolsó 15 mp után a védelem még átmozog egy másik felállásba!

[color=zöld][/color]Sajtfej!
több mint 3 éve
Fetyke 1
Pedig Minnesotában pont erre faragtak rá. Zimmer edző megmondta, hogy a kommunikáció lezárása után mi a védelem felállása, addig pedig csak beetették a támadókat, amire Goff nem tudott saját maga reagálni. Eredmény: az első támadásból 1 TD, még egy pontszerzéssel kecsegtető drive (de labdavesztés az 1 yardoson), a többi támadás pedig teljesen reménytelen volt. Összességében a nagyszerű Rams támadósor gyakorlatilag teljesen le lett nullázva a mérkőzésen.
több mint 3 éve
peterk2005 Indianapolis Colts Stanford Cardinal 32 — The only discipline that lasts, is self discipline
Látványos a javulás, de ha ebben tényleg csak közvetítői szerep jut Goffnak, akkor igen hamar alkalmazkodni fognak hozzá a védelmek. Úgyhogy akkor szvsz nincs választásuk, Goffot képbe kell hozniuk záros határidőn belül, vagy vissza fog az offense esni.


“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)