Hivatalos: 11 meccsre tiltották el végül Deshaun Watsont

Monday Night Football előzetes - 5. hét

Írta: vassadi — 2015. október 12., 13:15

A Chargers és a Steelers összecsapása zárja az ötödik fordulót.

Monday Night Football előzetes - 5. hét

San Diego Chargers – Pittsburgh Steelers
2015. október 13., 2:30 (Qualcomm Stadium, San Diego) - TV: Sport 2

San Diego Chargers

- Mi történt a múlt héten: Végsőkig kiélezett csatát vívtak a Browns-szal, melyet végül drámai körülmények között, egy utolsó másodperces mezőnygóllal sikerült megnyerniük 30-27-re.

- Hiányzók: Az előző fordulóhoz hasonlóan most is négy kezdő támadófalember szerepel a Chargers sérültjeinek sorában – Orlando Franklin (LG) ezúttal sem lesz bevethető, és King Dunlap (LT) is szinte biztosan kihagyja a mérkőzést, míg a kérdésesként megjelölt Chris Watt (C) és D.J. Fluker (RG) közül előbbi kimaradt a Browns elleni aktív keretből, és most is csak limitált edzésmunkát végzett, utóbbi viszont ugyanilyen besorolása ellenére a legutóbbi fordulóban játszott, így vélhetően ezúttal is bevethető lesz. Ugyancsak komoly érvágás a támadósornak, hogy Steve Johnson sem léphet pályára, de két másik elkapó, Malcom Floyd és Jacoby Jones szereplése is bizonytalan. Kérdéses továbbá a két kezdő cornerback, Brandon Flowers és Jason Verrett, valamint a safety Jahleel Addae játéka, míg két cserejátékos, Craig Mager (CB) és Tourek Williams (OLB) a biztos hiányzók sorát gyarapítja.

- Kire kell figyelni, amikor náluk van a labda: A remek debütáló évet követően csendesebb második idényt produkáló Keenan Allen nagyszerű rajtot vett ebben a szezonban, az első négy fordulóban összesen 387 elkapott yardot és három touchdownt ért el. Philip Rivers első számú célpontjának az ingatag lábakon álló pittsburghi secondary ellen is nagy napja lehet.

 

Pittsburgh Steelers

- Mi történt a múlt héten: Egy szinte már megnyert mérkőzést buktak el odahaza a nagy rivális Ravens ellen, egy hosszabbításban értékesített mezőnygóllal nyert 23-20-ra a Baltimore.

- Hiányzók: A Chargers elleni lesz a második olyan mérkőzés, melyet kezdő irányítója, Ben Roethlisberger nélkül kell megvívnia a Steelersnek. Ryan Shazier visszatérésére reális esély mutatkozott, a szezon első két meccsén remeklő linebacker múlt héten már edzett is, de végül nem kapott zöld utat, míg az elkapó Martavis Bryant ugyan letöltötte négymeccses eltiltását, azonban a csapat hétfői edzésén kisebb térdsérülést szenvedett, így Big Ben mellett ők ketten azok az acélvárosiak oldalán, akiket biztosan nem láthatunk a hétfő esti rangadón. Cortez Allen játéka továbbra is kérdéses.

- Kire kell figyelni, amikor náluk van a labda: Amíg Roethlisberger csak az oldalvonal mellett lehet társai segítségére, addig a pályán egyértelműen Le’Veon Bellre hárul a vezérszerep a pittsburghi támadósorban. Az acélvárosiak első számú running backje kedvező matchup elé néz, az eddig lejátszott négy forduló alapján a liga statisztikailag egyik leggyengébb futás elleni védelme próbálja majd útját állni.

Érdekességek:
- Az 1971-ben induló párharc örökmérlege 22-9 a Pittsburgh javára.
- Monday Night Football keretében két meccset játszott egymással a Chargers és a Steelers, melyek közül mindkét csapat egyet nyert meg.
- Érdekes párhuzam a két csapat szinte napra pontosan tíz évvel ezelőtt lejátszott hétfő esti rangadójával, hogy Roethlisberger akkor a Chargers elleni mérkőzésen szedett össze egy térdsérülést (egy meccset kellett emiatt kihagynia, melyet el is bukott a Steelers a Jaguars ellen).

Legutóbbi találkozásuk:
2012 decemberében került sor a két csapat eddigi utolsó összecsapására. Roethlisberger akkor épp a Chargers ellen térhetett vissza sérüléséből, de az ő jelenléte sem segített a kohászokon: a rájátszásba jutásért harcoló Steelers meglepetésre hazai pályán 34-24 arányban alulmaradt a szezont végül negatív mérleggel záró San Diegóval szemben.

Mi történhet most?
A Steelers esetében a mérkőzés egyik kulcskérdése ezúttal is az, hogy Michael Vicknek hogyan sikerül betöltenie a Roethlisberger kiesése által keletkezett űrt. A 35 esztendős irányító idei első, kezdőként lejátszott mérkőzésén elfogadható teljesítményt nyújtott, jóllehet erősen limitált szerepkörben, ugyanakkor miután a kohászok legutóbb csütörtöki meccset játszottak, a Chargers elleni találkozóra jóval több ideje volt felkészülni a veterán QB-nak, így a vele szemben támasztott elvárások is fokozódnak. Mindenesetre a Ravens elleni rangadón látottakhoz képest nem neki, hanem leginkább a támadókoordinátornak, Todd Haley-nek kell lényegesen jobb meccset hoznia, drasztikus javulást bemutatva playhívás terén. Kezdve azzal, hogy nem ignorálja teljes negyedekre a csapat legjobb játékosát, Antonio Brownt, akit eleve szinte képtelenség feltartóztatni, ráadásul az aktuális ellenfél secondary-jének három alapembere sincs száz százalékos állapotban. Mindazonáltal a Steelers támadójátékának alfája és omegája ezúttal is Le’Veon Bell kell, hogy legyen, akinek elviekben nem szabadna, hogy gondot okozzon a Chargers kiemelkedő játékosokat nélkülöző, és ennek megfelelően eddig finoman szólva is visszafogott teljesítményt nyújtó front sevenjének feltörése. A San Diego-i támadósor esetében a felforgatott támadófal jelenti a legfőbb bizonytalansági faktort; ha a főként passzsiettetés terén brillírozó Cameron Heyward - Stephon Tuitt páros nem lenne elég nekik, nyilván a védőkoordinátor Keith Butler is tartogat számukra meglepetéseket, aki elődjénél, Dick LeBeau-nál is gyakrabban nyúl a blitzekhez. Válaszul a Chargersnél adott egy elit irányító és egy Stevie Johnson nélkül is igencsak veretes névsor – elég csak Keenan Allenre, Ladarius Greenre, Melvin Gordonra, vagy Danny Woodheadre gondolni, ráadásul eltiltása után idén először Antonio Gates is bevethető lesz – a skill posztokon, így Mike McCoy alakulatának megvannak a fegyverei ahhoz, hogy szállítsák a pontokat a passzal és futással is sebezhetőnek tűnő pittsburghi védelem ellen. Jelen állapotában nagyjából hasonló játékerőt képvisel a két csapat, izgalmakban vélhetően nem lesz hiány az ötödik forduló zárómeccsén.


Hozzászólások

több mint 6 éve
zzz888 Pittsburgh Steelers 6 — zal8888@gmail.com
annyit hozzátennék pontosításként, hogy kinti újságírók statjai alapján (behindthesteelcurtain), néhány százalékkal kevesebbszer ment a steelers blitzre, csak sikeresebbek a próbálkozások eddig, mint az utolsó egy két évben( legalább is a ravens elleni meccs előtti volt ez a stat) kb 37 százalék volt coach daddy utolsó vasas évében idén meg 34 körül, ha jól emlékszek...