NFL beharangozók - Wild Card szombat

Írta: Löfli — 2016. január 9., 14:04

Indul a rájátszás!

NFL beharangozók - Wild Card szombat


Houston - Kansas City
Cincinnati - Pittsburgh

 

Houston Texans - Kansas City Chiefs
2016. január 9., 22:35 (NRG Stadium, Houston) – tv: sport2

Houston Texans

- Mi történt a múlt héten: Bortlest nyolcszor sackelték, a védelem mindössze két field goalt engedélyezett és pick sixet is szereztek, 30-6-ra nyertek a Jaguars ellen és nyerték meg az AFC Southot.

- Hiányzók: Duane Brown LT-nek elszakadt a combizma a Jacksonville ellen, IR-re került. Jadeveon Clowney (OLB) láb-, Nate Washington (WR) csípősérüléssel küszködik, kérdéses a játékuk.
- Kire kell figyelni, mikor náluk a labda: Brian Hoyer egyetlen használható célpontja DeAndre Hopkins, ő viszont Sean Smith és Marcus Peters ellen is veszélyes lehet.

- Hogyan jutottak idáig: Az első hét mérkőzésükből ötöt elveszítettek, a Dolphins és a Falcons ellen is, több, mint 40 pontot kaptak, utána viszont feltámadt a védelem, és az irányítókérdésre is sikerült választ találni Bill O’Briennek. Jött egy négyes győzelmi széria, ahol háromszor is csak hat pontot kaptak, a Bills és a Patriots elleni vereség belefért, ugyanis a Colts elleni csoportrangadót megnyerték, ezután már „csak” a Jaguars – Titans duót kellett verni, ami sikerült is, így végül 9-7-es mérleggel nyerték meg az AFC déli csoportját.

- Legfontosabb párharc: A támadóknál nagy kérdés, hogy a kidőlt Duane Brown helyét mennyire tudja pótolni Chris Clark a remek Chiefs passzsiettetés ellen, mert ha Hoyernek nem lesz ideje passzolni, akkor lehet bármilyen jó Hopkins, nem fognak előrébb jutni a pályán. Valamint Alfred Bluenak is nyitni kell majd az utat, hiszen a Kansas City 100 yardnál kevesebbet enged a földön meccsenként.

 

Kansas City Chiefs

- Mi történt a múlt héten: Nagy részben a védelemnek köszönhetően 23-17-re nyertek az Oakland Raiders ellen, Charles Woodson karrierjének utolsó meccsén.

- Hiányzók: Justin Houston (OLB) játéka kérdéses volt térdsérülése miatt, de játszani fog, csakúgy, mint Dee Ford, aki a Raiders ellen szenvedett agyrázkódást.

- Kire kell figyelni, mikor náluk a labda: Nem mindig Alex Smith vezetésével nyerték meg a mérkőzéseket, Charcandrick West és Spencer Ware futásaival azonban meg lehet alapozni a rövidpasszos játéknak, amivel folyamatosan pörgethetik az órát.

- Hogyan jutottak idáig: Az 1-5-ös kezdés és Jamaal Charles elvesztése után senki nem gondolta, hogy a 6. hét után nem fognak kikapni az alapszakaszban. A két fiatal futónak és a remek védőjátéknak köszönhetően azonban viszonylag simán szerezték meg az egyik Wild Card pozíciót, az utolsó héten még a csoportgyőzelemre is volt esélyük. A győzelmi széria alatt egyszer sem kaptak 22 pontnál többet, viszont nyolc találkozón szereztek legalább ennyit.

- Legfontosabb párharc: A támadófal egész évben érdekesen működött, hiába futottak 127 yardot meccsenként, némelyik drive-ban azt se tudták kit kell blokkolni, ráadásul Alex Smitht 45-ször sackelték, ami a 3. legtöbb idén. Watt, Clowney, vagy a magára találó Mercilus pedig többször is negatív yardos játékokat hozhatnak, ami után nyilván nehezebb lesz folytatni a támadást. Védőknél az újonc Marcus Petersen lesz mindenkinek a szeme, aki az első héten az első playben lehalászta Hoyer labdáját, utána viszont két TD-t is engedett Hopkinson.


Érdekességek:

- Ez lesz a nyolcadik mérkőzésük, amiből a hatodikat rendezik Texasban, a Kansas City 4-3-ra vezet.
- Playoff meccset utoljára 1994 januárjában nyert a Chiefs, akkor még a Houstonban lévő Oilers ellen győztek 28-20-ra Joe Montanaék.
- A Texans hazai pályán még nem kapott ki rájátszás mérkőzésen, igaz, csak két ilyen meccsük volt, mindkettő a Bengals ellen.
- Alex Smith utoljára a 12. héten, a Bills ellen passzolt 200 yardnál többet.
- A tavalyi 0 TD-s szezon után idén a Chiefs elkapók 12 hatpontost szereztek (ebből Jeremy Maclin nyolcat).


Legutóbbi találkozásuk:
Pár sorral feljebb már írtuk, hogy az idei szezon első fordulójában már találkoztak, akkor is Houstonban. 27-20-ra nyert a Chiefs, de 27-6-ra is vezettek, Bill O’Brien pedig lecserélte Brian Hoyert Ryan Mallettre a negyedik negyedben.


Mi történhet most?
Hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy a támadófutball szerelmeseinek ajánljuk ezt a mérkőzést. Mindkét védelemben több olyan playmaker van, aki el tudná dönteni a találkozót, viszont a támadóknak sem árt majd pár yardot haladni, hogy pontokat tegyenek a táblára. Alex Smithnek Jeremy Maclin személyében mélységi, Travis Kelcében pedig rövid játékokra alkalmas célpontja is van, míg Brian Hoyer csak DeAndre Hopkinsban bízhat igazán, ráadásul a kezdő vakoldali tackle-je is kidőlt. Nagy talány, hogy sikerül-e felnyitni a Chiefs védelmét Bill O’Brien csapatának, és valószínűleg az fog dönteni, hogy melyik csapat támadósora tudja átlépni az alapszakaszbeli önmagát.

 


 

Cincinnati Bengals – Pittsburgh Steelers
2015. január 10., 02:15 (Paul Brown Stadium, Cincinnati) – tv: sport2

Cincinnati Bengals

- Mi történt a múlt héten: Jeremy Hill idei legjobb teljesítménye mellett a hatékony passzjátéknak és a kiváló védőmunkának köszönhetően simán, 24-16 arányban győztek hazai pályán a Baltimore Ravens ellenében.

- Hiányzók: Andy Dalton törött hüvelykujjáról ugyan lekerült a héten a rögzítő gipsz, de dobni még nem képes , így kezdő irányítója nélkül kénytelen játszani a hazai csapat. Rajta kívül a fullback Ryan Hewitt hiányzik még térdsérülése miatt, feladatait a tavalyi draft második körében kiválasztott OT Jake Fisher vette át.

- Kire kell figyelni, ha náluk a labda: Ugyan minden szem AJ McCarronra szegeződik, de a Bengals támadójátéka úgy épül fel, hogy ha mindenki hozza amit tud, akkor nincs szükség hajmeresztő játékokra az irányítótól. Ez az elmúlt négy évben egyáltalán nem sikerült. A mérkőzés kulcsa a hazaiak szempontjából mindenképpen az, hogy miként tudnak felnőni mentálisan a feladathoz, különösen, hogy képesek-e megalapozni egy futójátékot, elkerülve, hogy rendre harmadik és hosszú kísérletekre kényszerítsék McCarron-t.

- Hogyan jutottak idáig: Zsinórban nyolc győzelemmel kezdték a szezont, melyet egy Texans és egy Cardinals elleni zakó követett. Végül 12 győzelemmel zártak, ami franchise rekord, igaz mind a négy vereséget rájátszás csapat ellen szenvedték el, győzni csak a Seahawks és az első Steelers meccsen sikerült az elittel szemben. A csoportot végül simán nyerték, és az utolsó pillanatig nyitva volt akár a legmagasabb kiemelés is, jóllehet Andy Dalton kiesése erősen árnyalja az erőviszonyokat.

- Legfontosabb párharc: Abban a csoportban, ahol a csapatok játszanak, a legfontosabb párharcok a vonalon zajlanak. A hazaiak szempontjából ahogy már említésre került, hogy tudjanak futni, a fal utat tudjon nyitni a Steelers frontvonalán. Az irányító megvédése McCarron hadrendbe állításával új értelmet nyert, hiszen feltűnően lassan dönt, sokáig tartja a labdát, és szigorú edzői utasításra felesleges hibába nem hajszolja magát, inkább egy sack, mint a labdaeladás alapon gondolkodik. A működő futójátékkal viszont nagyot nyerhet a Bengals, a labda mindkét oldalán.

 

Pittsburgh Steelers

- Mi történt a múlt héten: Győztek a Browns otthonában simán 28-12-re, de nem az a meccs volt, amit szívesen tesznek ki az ablakba. Lényeg végül az eredmény, és miután a Jets és Ryan Fitzpatrick saját magát verte meg Buffaloban, utolsó helyen végül becsusszantak a rájátszásba.

- Hiányzók: DeAngelo Williams lábfeje megsérült a Browns ellen, ami miatt egyedüliként a Steelers aktív keretéből sérülés miatt lesz kénytelen kihagyni a Wild Card kört. Mindenki más bevethető, ha nem is teljesen egészséges, mint például Martavis Bryant nyaka.

- Kire kell figyelni, ha náluk a labda: Ben Roethlisberger játéka fogja meghatározni alapvetően a mérkőzés kimenetelét, hiszen ő az aki egymaga képes megnyerni és (ritkábban ugyan) el is veszíteni egy mérkőzést. Ha lesz ideje kivárni, hogy az elkapói megtalálják az üres területeket a Bengals zóna védekezésében, akkor Williams hiánya ide vagy oda, nem lesz gondja a Steelers-nek. Természetesen ezt a hazaiak is tudják, és miután passz siettetőkben nem állnak nagyon rosszul, nagy csatákra van itt is kilátás.

- Hogyan jutottak idáig: Gyenge kezdés a bajnok otthonában, főleg védelmi oldalon, majd győzelem a 49ers és a Rams ellen, de utóbbi nagyon fájó, mert 4 hétre elveszítik a sztár QB-t. Big Ben hiányát végül sikerült két győzelemmel és két vereséggel átvészelni, de a rozsdás visszatéréskor a Bengals ellen úgy tűnt annyi lehet a szezonnak. A az év második felében viszont már ellenállhatatlan játékot mutattak, 8 meccsből hatot nyertek, a Seahawks elleni vereség még vállalható volt, ugyanakkor a Ravens elleni összeomlás váratlan és érthetetlen. A Bills-nek hála utóbbi vereség nem került a szezonba, és újra felpörögve az egyik, ha nem a legveszélyesebb csapat a Steelers a végjátékra fordulva.

- Legfontosabb párharc: A legnagyobb küzdelem, ahogy a másik oldalon már említésre került, itt is a frontvonalon zajlik majd. Geno Atkins és Carlos Dunlap megállítása az elsőszámú feladat, ezáltal Big Ben tisztán tartása. DeAngelo Williams kiesése nem csak a futójátékban jelenthet majd visszaesést, a passz blokkolásban illetve nyomás esetén biztonsági célpontként is fontos szerepe van a pályán lévő futónak. Ezek azok a területek amelyek jellemzően a problémát szokta okozni egy harmadik - negyedik számú játékos számára. Mindezek ellenére tud nyerni a Steelers csak passzal is, de ehhez jó passzblokkolás és komoly hiba nélküli játék szükséges.


Érdekességek:

- Az örökmérleg 57-35 a Steelers javára
- A rájátszásban egyszer találkoztak, éppen 10 éve a 2005-ös Wild Card meccsen Carson Palmer első passzkísérleténél a lábára esett egy Steelers védő, a térdszalagja elszakadt, melynek köszönhetően végül 31-17-re nyert a későbbi bajnok Pittsburgh
- A Cincinnati 25 éve nem nyert rájátszás meccset, az elmúlt négy évben négyszer kaptak ki az első körben
- Ben Roethlisberger profi pályafutása során 23 meccséből 19-et nyert meg szülőhazájában, Ohio államban, ebből tízet Cincinnatiben.


Legutóbbi találkozásuk:
Az idei szezonban csoportrivális lévén kétszer is meccseltek, mindkétszer a vendég csapat győzött, legutóbb a Steelers 33-20 arányban.


Mi történhet most?
Ha a Bengals képes lesz lassítani a Steelers szárnyaló passzjátékát, akkor egy hatalmas meccsre van kilátás, ami az utolsó percekig izgalmakat hozhat. Antonio Brown idei három legrosszabb meccse közül, amelyen Big Ben volt a QB, kettő a Bengals ellen volt, ennek oka, hogy a hazaiak elsősorban a mélységi játékok megakadályozására fektetik a fő hangsúlyt. A két söprögető George Iloka és Reggie Nelson szinte kizárólag azért felel, hogy a szélső védők mögötti területet biztosítsa, és esetlegesen le is vadássza a nem tökéletes mélységi átadásokat. Ugyanakkor ahogy a második meccsen történt, ez a taktika gyakran a pálya közepének feladását jelenti, amelyet nagyon súlyosan büntetett Roethlisberger a TE Heath Miller hathatós közreműködésével. Vontaze Burfict térdsérülése után fokozatosan kapta a terhelést, és az elmúlt pár hétben már a harmadik kísérletek során is a pályán volt (mindaddig főként az első és második downokra korlátozódott a szerepe), ami pozitív fejleményt hozhat ezen a területen. A hazaiak kiváló védelme elsősorban sebességből verhető, ezért Antonio Bryant játékba hozását többet kell erőltetni a vendégeknek. A labda másik oldalán a Steelers legfontosabb feladata, hogy fogja a futást ezáltal AJ McCarron kezébe adja a mérkőzést. Ezzel együtt túl nagy áldozatot nem hozhatnak a futójáték oltárán, mert ahhoz túl veszélyes fegyverek állnak fel a túloldalon, és a Steelers hátsó védő vonala nincs mindig a helyzet magaslatán. A Steelers akkor igazán sikeres, ha a védelem labdát tud szerezni, idén nem nyertek olyan meccset, ahol nem sikerült egyetlen landát sem elszedni az ellenféltől. A sokat emlegetett második mérkőzésen a padról frissen beállva kétszer adta el a labdát McCarrron, mióta ő kezd egyszer sem, igaz túl nagy kockázatot sem kellett vállalnia. Big Ben ellenében vélhetően kell, még ha nagyot játszik is Paul Guenther egysége.
Az utóbbi években úgy tartják, hogy a Bengals-nak három démonja van: a Steelers, a rájátszás és a főműsoridő. Kiváló lehetőséget kaptak, hogy mindhárom kérdést egyszerre zárják le, de ha ugyanúgy lábon lövik magukat, ahogy rendszerint szokták, nagy különbségű Steelers győzelem várható. Ha sikerül Marvin Lewisnak végre összekapni az együttest, akkor viszont a Wild Card kör legjobb meccsére van kilátás.

 


 

Szerkesztői tippelde:

Höri: Chiefs és Bengals
Gabokocka: Texans és Steelers
Mustaine: Chiefs és Steelers
Wester: Chiefs és Bengals
Löfli: Chiefs és Steelers
Gabtsi: Chiefs és Bengals
Empty taxi: Chiefs és Steelers
Fucu: Chiefs és Bengals
Rajna: Chiefs és Steelers


Hozzászólások

több mint 8 éve
Texans és Bengals
több mint 8 éve
r.baggio New Orleans Saints Tulane Green Wave 241 — Don’t whine, don’t complain, don’t make excuses
Itt érdemes a teljes PO-ra tippelni:
https://bowl.hu/logo/bowl-hu-black-512.png
NFL playoff tippelde - Tippjátékok | Bowl.hu
Magyarország első számú amerikai futball oldala


---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal