NFL beharangozók - Wild Card vasárnap

Írták: Fucu, mustaine — 2016. január 10., 07:03

Két meccsel folytatódik a rájátszás első köre.

NFL beharangozók - Wild Card vasárnap


Minnesota - Seattle
Washington - Green Bay

 

Minnesota Vikings - Seattle Seahawks
2016. január 10., 19:05 (TCF Bank Stadium, Minneapolis) - tv: sport2

Minnesota Vikings

- Mi történt a múlt héten: A 2015-ös alapszakasz utolsó meccsét játszották a Packers otthonában. A mérkőzés tétje az NFC North csoportgyőzelem volt. A végéig izgalmas mérkőzésen az utolsó play döntött amikor is Aaron Rodgers utolsó passzát a Vikings védői leütötték és ezzel 20-13-ra megnyerték a mérkőzést.

- Hiányzók: Kendrick Ellis (DT, boka) kivételével mindenki játékra alkalmas.

- Kire kell figyelni amikor náluk van a labda: Adrian Peterson pályafutása harmadszor lett a legtöbb yardot futó játékosa az NFL-nek. Ezen a találkozón is neki kell szállítani a yardokat, amire a vendégek védelme fel is lesz készülve. Teddy Bridgewater a Packers elleni utolsó alapszakasz meccsen csupán 99 yardot passzot. Ennél jóval többre lesz szüksége, ha győzelemre szeretné vezetni csapatát.

- Hogyan jutottak idáig: A szezont a 49ers elleni második MNF meccsel indították, de csúfos vereséget szenvedtek. Szerencsére a következő két hétben győzelemmel javították pozitívra a mérlegüket, majd a Dnver elleni vereséggel vonultak a pihenő hetükre. Jót tett nekik a korai bye week mert a következő öt meccsüket megnyerték. Az ezt követő Packers elleni első találkozó vereséggel végződött, majd egy győzelmet követően két vereség a Seahawks és a Cardinals ellen. A 15-16.-ik játékhéten sima győzelmeket arattak a Bears és Giants ellen majd az ezt követő csoportgyőztesről döntő Packers elleni találkozót is sikerrel vették és megszerezték a rájátszás harmadik kiemelését.

- Legfontosabb párharc: Nem játszik Lynch emiatt a legfontosabb feladata a Vikings védelmének Doug Baldwin levédekezése lesz. Az elkapó az utolsó nyolc meccsén 12 TD-t kapott el és kedvenc célpontja Wilsonnak. Őrzése legtöbbször Captain Munnerlyn feladata lesz mivel Baldwin a slotból indul a játékok legnagyobb részében.


Seattle Seahawks


- Mi történt a múlt héten: Először játszottak azon a pályán ahol a tavalyi Super Bowlt elveszítették. A Cardinals elleni találkozót az elejétől fogva dominálták és végül súlyos 36-6-os vereséget mértek a csoportellenfelükre.

- Hiányzók: Egész héten arról szóltak a tudósítások, hogy Marshawn Lynch újra edzett és játszani fog ezen a találkozón, de szombat reggel jött a hír, hogy a remek futó mégsem lép pályára, sőt el sem utazott a csapattal Minneapolisba. Rajta kívül a TE, Luke Willson hiányzik majd.

- Kire kell figyelni amikor náluk van a labda: Marshawn Lynch hiányában az elmúlt hetekben megszokott Christine Michael, Bryce Brown, Fred Jackson trió fut majd a labdával, ha őket megfogják akkor Russell Wilson kezébe kerül a csapat sorsa.

- Hogyan jutottak idáig: Két idegenbeli mérkőzéssel indították a szezont és meglepetésre mind a kettőn vereséget szenvedtek előbb a Rams-től, majd a Packers-től. A szeptembert egy Bears elleni győzelemmel zárták és hiába nyertek október első játékhetén a Lions ellen következett két szoros vereség (Bengals és Panthers). A bye week előtt még megverték a 49ers-t idegenben, majd a pihenőjük után a Cowboys megverése után a Cardinals elleni hazai vereség volt soron. Ezután viszont beindult a támadósor és a védelem is és az utolsó hét meccsükből hatot megnyertek és az egy Rams elleni vereség kivételével mindegyiken 30 vagy efeletti pontot szereztek. A Cardinals mögött a másodikok lettek a csoportjukban.

- Legfontosabb párharc: Még a laikusok számára is egyértelmű, hogy a Seahawks számára a legfontosabb párharc Adrian Peterson limitálása lesz. Ez nem is tűnik megoldhatatlan feladatnak annak a védelemnek akik az alapszakasz során 81,5 yardot engedtek átlagban az ellenfeleiknek.


Érdekességek:

- Ez lesz az első egymás elleni rájátszásbeli összecsapása a két csapatnak.
- A Seahawks sorozatban negyedik évben jut be a rájátszásba.
- A Vikings 2009 óta első alkalommal nyerte meg csoportját.
- A Seattle azon két csapat közé tartozik, akik a támadók (4.) és a védők (1.) között is top5-ben zárták az alapszakaszt.


Legutóbbi találkozásuk:
Az idei szezon 13.-ik fordulójában már megmérkőztek egymással. Azt a mérkőzést is a Vikings otthonában játszották és nagyon sima 38-7-es Seahawks győzelemmel végződött.


Mi történhet most?
A Seahawks az elmúlt két hónapot Lynch nélkül játszotta végig, így tudják mit kell tenniük a hiányában. A futójáték sikeressége kulcsfontosságú lesz, de a Vikings védelme erősödött három visszatérő kezdővel (Joseph, Smit és Barr), így nagyobb eséllyel fogják majd meg Michael és Brown futásait. A passzjátéknál a már korábban említett Baldwin a legveszélyesebb, de ne feledkezzünk meg a villámgyors Tyler Lockettről sem, aki párszor a védelem mögé kerülhet és akkor már csak Wilsonon múlik odaér-e a labda a kezébe. A másik oldalon Peterson lesz tömve labdákkal és ha a Seahawksnak sikerül megfognia akkor Bridgewateren lesz a sor, hogy okos döntésekkel és eladott labdák nélkül irányítsa a támadókat. Stefon Diggs megjátszását csak abban az esetben fogja erőltetni a fiatal irányító, ha nem Richard Sherman oldalán fog helyezkedni. Kyle Rudolph is megbízható célpontja Bridgewaternek, de rá Earl Thomas és Kam Chancellor fog figyelni. Érdemes kiemelni a két returnert, mert Tyler Lockett és Cordarrelle Patterson is veszélyes a visszahordások során, ami akár el is döntheti a mérkőzés kimenetelét.
Az időjárás igazi minnesotai lesz, mivel -15 fok körüli hőmérsékletre kell számítani. Ez persze nem fogja visszatartani a csapatokat, hogy feltüzelt állapotban küzdjenek meg egymással.

 


 

Washington Redskins - Green Bay Packers
2016. január 10., 22:40 (FedEx Field, Landover) - tv: sport2

Washington Redskins

- Mi történt a múlt héten: A Redskins Arlingtonba utazott és a Cowboys vendégeként 34-23-as győzelmet aratott. Kirk Cousins három touchdownpasszt osztott ki mielőtt az első félidő végén a vezetőedző Jay Gruden a padra ültette volna a tét hiánya miatt. Kirk "Youlikethat" Cousins egyébként megdöntötte Jay Shroeder franchise rekordját az egy szezonban elért passzolt yardokat tekintve (4166), és Sonny Jurgensen 31 touchdown passza is veszélyben forgott, hiszen Cousins 29-et ért el az idei alapszakaszban. A Redskins négymeccses győzelmi szériában van, ami a leghosszabb sorozat tőlük a 2012-es playoffszereplés óta.

- Hiányzók: Chris Bakernek gyermeke született a héten, ezért pénteken edzett először, de ennek ellenére számíthatunk a játékára. Rajta kívül kérdéses, hogy Quinton Dunbar, Dashon Goldson, Matt Jones és Perry Riley a pályán lesz-e. Kisebb sérülésekből gyógyul, így valószínű besorolást kapott Jason Hatcher, DeSean Jackson, Jeron Johnson, Dashaun Phillips, Chris Thompson és Trent Williams.

- Kire kell figyelni, amikor náluk van a labda: A Packers védelme futás ellen gyengébbnek tűnik, mint passz ellen, amit érdemes lehet kihasználni annak ellenére, hogy a Redskins egész szezonban szenvedett ha a földön vezettek támadást. Alfred Morrisnak volt már jobb szezonja, de az előző héten 100 yardig jutott 5,3-as átlaggal, ami bizakodásra ad okot.

- Hogyan jutottak idáig: A szezon előtt senki nem vette komolyan Jay Gruden csapatát, de az kétségtelen, hogy nagyon jónak tűnik a formaidőzítés. A nyolcadik heti szabadnap előtt három győzelem mellett négy vereséget gyűjtöttek, azóta viszont beindult a gépezet, aminek az eredménye egy 9-7-es mérleg lett. Kirk Cousins a liga egyik legjobb formában lévő irányítója, a FedEx Fielden pedig végképp lehengerlő a teljesítménye.

- Legfontosabb párharc: Érdekes feladatnak tűnik, hogy sikerül-e a Packers védőinek a Redskins légitámadásait feltartóztatni. Sam Shields esetleges hiányában az újonc Damarious Randallra hárulhat a szerep, hogy felvegye a harcot a liga legjobb mélységi célpontjával, DeSean Jacksonnal, ami nem tűnik egyszerű feladatnak. Nemcsak Jackson, hanem a karrierje legjobb szezonját produkáló Jordan Reed is fejfájást okozhat a védőkoordinátor Dom Capersnek. Az ő feladata eldönteni, hogy a Seattle-i meccshez hasonlóan Clay Matthewst, vagy a Minnesota elleni találkozóhoz hasonlóan Micah Hyde-ot állítja a tight endre.


Green Bay Packers


- Mi történt a múlt héten: Vasárnap este az NFC Észak első helyéért küzdöttek a Vikingsszel Green Bayben, azonban a Minnesota tudott győzni 20-13-ra. Elmondható, hogy a Packers nincs jó formában, a hetedik héten szabadnapos csapat a bye week óta mindössze négy győzelmet jegyez hat vereség ellenében. A formaidőzítés az irányító Aaron Rodgersnek sem sikerült, hiszen az utóbbi három meccsen 3 touchdown mellett 3 eladott labdája is van.

- Hiányzók: A Packers hagyományosan megtizedelődik a rájátszásra, ezúttal sincs másképp. Egész héten nem edzett Jayrone Elliott, Datone Jones és Sam Shields, utóbbi játékára elenyésző esély van agyrázkódás miatt. Az első két játékoson kívül kérdéses besorolást kapott David Bakhtiari és Justin Perillo is. Bryan Bulaga, Mike Daniels, Letroy Guion, Eddie Lacy, T.J. Lang, Corey Linsley, Clay Matthews, Andy Mulumba, Mike Neal, Nick Perry, Damarious Randall, Josh Sitton és Lane Taylor valószínűleg játszhat.

- Kire kell figyelni, amikor náluk van a labda: Az ellenfél védelme mind passz, mind futás ellen a liga hátsó harmadába tartozik. Annak ellenére, hogy Aaron Rodgers volt már jobb formában, most újra olyan védelemmel találhatja szembe magát, ahol ki tud bontakozni. Ebben a segítségére lehet a tight end Richard Rodgers, akinek holtversenyben a legtöbb touchdown elkapása van a csapatból.

- Hogyan jutottak idáig: Ahogy előzetesen várható volt, a bye weeking mind a hat meccsüket hozták, azóta viszont mintha megállt volna a tudomány Mike McCarthyéknál. Gyakorlatilag az összes erősebb ellenféltől vereséget szenvedtek, akivel találkoztak (Denver, Carolina, Arizona) és mindhárom csoportellenféltől is egyszer-egyszer kikaptak.

- Legfontosabb párharc: Több érdekes párharcra van kilátás. Egyrészt a korábban sérüléssel küzdő Bryan Bulaga azzal a Ryan Kerrigannel találkozhat, aki 9,5 sackkel vezeti a Redskins házi rangsorát, ráadásul a csapata legjobb védőjátékosa. Kerrigan általában a fal bal oldalán veszélyeztet, ahol a jobb tackle Bulaga dolga lesz feltartóztatni. Másrészt érdemes kiemelni, hogy a fővárosi csapat elég vékony cornerback poszton, amit a Sajtfejűek elkapói, James Jones, Davante Adams és Randall Cobb könnyen kihasználhatnak. A héten érkező, a szezon előtt szép reményekkel Seattle-be aláíró, majd onnan elküldött Cary Williams máris a kezdőben találhatja magát, de az ex-Packer veterán Will Blackmon sem tűnik életbiztosításnak.


Érdekességek:

- A két csapatnak ez a harmadik találkozója a playoffban, 1972 óta az első. Az elsőt 1936-ban játszották, ahol a Packers 21-6-ra győzte le a Boston Redskinst, az 1972-es meccs 16-3-as washingtoni sikert hozott.
- A Packers a két csapat utolsó hat találkozójából ötöt megnyert.
- Aaron Rodgers a harmadik legjobban passzoló a rájátszások történetében, irányítómutatója 101.0.
- Az idei szezonban Kirk Cousins 74.7%-os pontossággal passzol hazai pályán, ami a legjobb adat a profi liga történetében.


Legutóbbi találkozásuk:
2013. szeptember 15-én Aaron Rodgers 480 yardjának és 4 touchdownjának köszönhetően a Packers 24-0-ás vezetés után győzött 38-20-ra. A Redskinsnél Robert Griffin irányított, aki 320 yardig jutott, amelyből 143-at Pierre Garcon kapott el.


Mi történhet most?
A rutin mindenképpen Rodgersék mellett szól. Míg a Washington 2005 óta nem tudott a rájátszásban győzni, a Packers már sorozatban hetedik éve playoff résztvevő. Ráadásul Cousins összesen két támadósorozatot vezetett a rájátszásban, amikor Robert Griffint váltotta a Seattle ellen összeszedett sérülése után egy emlékezetes meccsen. A fogadóirodák 1,5 pontos favoritnak tartják a Packerst, viszont idén a Washington hazai pályán csupán kétszer kapott ki. Kijelenthető, hogy a rutin a Packers mellett szól, viszont a pillanatnyi forma Redskins győzelmet sejtet, de azzal nem vállalunk nagy kockázatot, hogy nem ez lesz a legunalmasabb találkozó a wild card körben.

 


 

Szerkesztői tippelde:

Höri: Seahawks és Redskins
Gabokocka: Seahawks és Redskins
Mustaine: Seahawks és Redskins
Wester: Vikings és Packers
Löfli: Seahawks és Redskins
Gabtsi: Seahawks és Packers
Empty taxi: Seahawks és Packers
Fucu: Vikings és Redskins
Rajna: Seahawks és Packers


Hozzászólások

több mint 8 éve
Tényleg csak egy apró komment a kiváló írásokhoz:
" A Redskins Austinba utazott és a Cowboys vendégeként 34-23-as győzelmet aratott."
A Cowboys Arlingtonban labdázik, míg Austinban a Longhorns van otthon. (kb 300 km-rel odébb... 😊 )
több mint 8 éve
mustaine Tampa Bay Buccaneers Middle Tennessee Blue Raiders 16 — Chalk Dawk fan
Tök jogos, javítottam