NFL mérkőzés beharangozók - 10. hét - MNF

Írta: vassadi — 2012. november 12., 02:23

Steelers-Chiefs mérkőzéssel zárul a 10. játékhét.

NFL mérkőzés beharangozók - 10. hét - MNF

Pittsburgh Steelers - Kansas City Chiefs, magyar idő szerint kedd 02:30, Heinz Field (TV: Sport 2)

Idén is főműsoridőben mérkőzik meg egymással a Steelers és a Chiefs, bár a két csapat mérlege és pályán nyújtott teljesítménye alapján távol áll ez a meccs attól, hogy rangadónak lehessen minősíteni. A kezdeti nehézségeket követően az acélvárosiak játéka látványosan feljavult a labda mindkét oldalán, ennek köszönhetően pedig ismét egyértelmű cél számukra a csoport megnyerése. Ezzel szemben a Crennel-legénység szezonja már gyakorlatilag menthetetlen, a hétről hétre kilátástalan produkcióval előálló KC az 1/1-es draftjog legfőbb várományosai közé tartozik.

A Chiefs messze a legrosszabb turnover mutatóval rendelkezik, így a Steelers szurkolói joggal bízhatnak benne, hogy a labdaszerzések terén eddig nem igazán jeleskedő pittsburghi védők ezúttal a játék ezen szegmensében is javulni tudnak. A korábban agyrázkódást szenvedő Brady Quinn még most sem állhat csapata rendelkezésére, ebből kifolyólag a vendégeknél ismét Matt Cassel lesz a kezdő irányító. A Foxborough-ból anno nagy reményekkel elhozott QB szokásos formáját hozza idén is, 11 interceptionjénél csak két irányító, Romo és Weeden „büszkélkedhetett” több pickkel a játékhét előtt, holott Cassel egy mérkőzést teljes egészében ki is hagyott. Hiába sorakoztat fel a Chiefs olyan elkapókat, mint Dwayne Bowe vagy Jon Baldwin, megfelelő támogatás nélkül ők sem tudnak mihez kezdeni. Brian Daboll támadóegysége a földön már valamivel jobban teljesít, a KC futójátéka statisztikailag a harmadik legjobb a ligában, bár a helyzet itt is rosszabbodni látszik - az elsőszámú futó, Jamaal Charles például a legutóbbi három meccsen átlagban mindössze 28 yardot termelt. A Chiefs offense-ének dolgát tovább nehezítheti, hogy múlt héten több kezdő támadófal-ember is megsérült: Jeff Allen (LG) minden valószínűség szerint pályára léphet a Heinz Fielden, Branden Albert (LT) és Ryan Lilja (C) játéka azonban kérdéses. A hazaiak védelmét továbbra sem erősítheti Troy Polamalu, Dick LeBeau egysége azonban nélküle is nagyszerűen helytállt, elég csak visszagondolni az előző heti, Giants elleni találkozóra. A Steelers defense kezdi visszanyerni ligaelit státuszát, így a kiváló safety hiánya sem igazán javítja Casselék esélyeit.

A mérkőzés külön pikantériája, hogy az acélvárosiak jelenlegi offenzív koordinátora, Todd Haley tavaly még a Chiefs főedzője volt. Romeo Crennel a védelem koordinátoraként dolgozott a kezei alatt, majd Haley elbocsátását követően lett head coach és egyben defensive coordinator, így kettejük párharca is érdekes színfolt a meccsen, jóllehet utóbbi tisztséget épp a fordulót megelőzően adta át Crennel a linebacker edző Gary Gibbs-nek, hogy a HC többet foglalkozhasson az offense-zel. Ugyanakkor Kansas City-ben idén a védősor is hasonlóan problémás, mint a támadóegység. Sérülés miatt az idény hátralévő részében kénytelenek nélkülözni a fal egyik alapemberét, Glenn Dorsey-t, az ő hiányát pedig mindenekelőtt futás elleni védekezés terén érezheti meg a gárda, amiben már korábban is igencsak alulteljesítettek a „főnökök”. Rashard Mendenhall alighanem ezúttal is inaktív lesz, de a Giants ellen remeklő Isaac Redman mellé visszatér Jonathan Dwyer is, így a Chiefs védőinek két nagyszerű formában lévő, egyaránt kezdő kaliberű futóval kell megbirkózniuk. A feature back szerepkör ezúttal is Redmanre hárul, de minden bizonnyal Dwyert is gyakran fogjuk a pályán látni. Legalább ennyire tarthatnak a vendégek a Steelers passzjátékától is, elvégre Ben Roethlisbergerék teljesítményére nem lehet panasz, a Chiefs secondary-jére viszont annál inkább. Egy héttel ezelőtt drasztikus lépésre szánták el magukat, megváltak Stanford Routt-tól, akit Brandon Carr pótlására igazoltak, az egykori Raiders cornerback játéka azonban nem közelítette meg azt a szintet, amit a nagy összegű szerződésért cserébe elvártak tőle. A defensive backek helyzetét valamelyest könnyítheti, hogy a pittsburghi támadósorból hiányozni fog a MetLife Stadiumban bokasérülést szenvedő Antonio Brown, de Roethlisbergernek még így is olyan célpontok állnak a rendelkezésére, mint Mike Wallace vagy Heath Miller. Kansas City-ben a szurkolók sokkal inkább az egyénileg jó szezont futó pass rusherektől, Tamba Halitól és Justin Houstontól várhatják, hogy lassítani tudják a kohászokat, amikor passzra kerül sor. Halit senkinek sem kell bemutatni, de már-már Houston is a liga legjobb 3-4-es külső linebackereivel említhető egy lapon. A másodéves védő rendkívül produktív, amikor az ellenfél irányítóját kell siettetnie, ehhez képest előszeretettel küldik vissza coverage-be, de ez talán változni fog azáltal, hogy Crennel helyett mostantól Gibbs hívja a játékokat a védelemben. Érdeklődve várhatjuk, milyen eredményt hoz a Chiefs front sevenjének és a Steelers eddig nagyon megbízhatóan működő támadófalának csatája. A hazaiaknál a sérült Marcus Gilbertet továbbra is Mike Adams pótolja jobb oldali tackle poszton, Brown helyét Emmanuel Sanders veszi át a kezdőben, míg a túloldalon Routt távozása után az eddigi slot corner, Javier Arenas lép előre a depth charton, akire idén 137.8-as ratinggel dobtak az irányítók.

Papírforma alapján országos egyes a meccs, de az NFL-ben nem ritka, hogy egy ennyire simának ígérkező mérkőzés korántsem lesz annyira egyoldalú, mint azt előzetesen várni lehet. Elég csak felidézni a két gárda legutóbbi találkozóit: 2009-ben a Chiefs óriási meglepetésre hosszabbításban legyőzte a Steelers-t, és a pittsburghiek tavaly is igencsak megszenvedtek az Arrowhead Stadiumban, pedig az erőviszonyok mindkét alkalommal hasonlóak voltak a mostanihoz. Mike Tomlin playoffra hajtó csapatának kötelező hoznia a meccset, míg a KC számára legfeljebb szépségtapasz lehetne a siker, de ahogy az előző példa is mutatja, őket sem szabad leírni.

Vass Ádám (vassadi)