NFL mérkőzés beharangozók - 11. hét

Többek között Saints-49ers és Broncos-Chiefs rangadóval szolgál az NFL 11. fordulója.

NFL mérkőzés beharangozók - 11. hét

Vasárnapi program (kattints egy meccsre az adott előzetesre való ugráshoz):

 

19:00

Buffalo Bills - New York Jets

Chicago Bears - Baltimore Ravens

Cincinnati Bengals - Cleveland Browns

Philadelphia Eagles - Washington Redskins

Pittsburgh Steelers - Detroit Lions

Tampa Bay Buccaneers - Atlanta Falcons

Jacksonville Jaguars - Arizona Cardinals

Houston Texans - Oakland Raiders

 

22:05

Miami Dolphins - San Diego Chargers

 

22:25

New Orleans Saints - San Francisco 49ers

New York Giants - Green Bay Packers

Seattle Seahawks - Minnesota Vikings

 

Hétfő, 02:30

Denver Broncos - Kansas City Chiefs

 


 

Buffalo Bills - New York Jets, Ralph Wilson Stadium

Az AFC keleti csoportjának két csapata csap össze a 11. fordulóban vasárnap, mikor is a rendkívül hektikus Jets lesz a Bills vendége.
Rex Ryanék igazi hullámvasúton ülnek a szezon eddigi részén, minden egyes győzelmük után vereséget szenvedtek, most azonban a byeweek belerondított a sormintába. A Billsbe hiába tért vissza E.J. Manuel, hiába játszott olykor jól a védelem, nem tudták két vállra fektetni az idén nem túl acélos Steelerst, így gyakorlatilag elveszítették esélyüket a rájátszásért folytatott harcban. Ezek után egyértelmű, hogy a vendégek számára bír nagyobb téttel a találkozó, hiszen jelenleg a Jets az AFC második wildcard pozíciójára legnagyobb eséllyel hajtó alakulat, egy újabb győzelemmel megőrizhetnék lépéselőnyüket a riválisaikkal szemben. Azért ez nem lesz egyszerű. hiszen idén a Bills védelmébe rutinos irányítók bicskája is beletört, egy újoncnak tehát kiemelt figyelmet kell szentelnie a labda megőrzésére. Persze ugyanezt a mondatot fordítva is el lehetne mondani, amiből kiviláglik, hogy két hasonló koncepció alapján felépített gárda feszül majd egymásnak. Mindkét csapatot újonc QB irányítja, mindkét gárda a futójátékra helyezi a fő hangsúlyt, mindkét front seven igen masszív, a legnagyobb különbség a két kispad között található. Míg a vendégek padján Rex Ryan személyében egy rutinos, minden hájjal megkent szakember foglal helyet, addig a Bills alakulatát egy tapasztalatlannak mondható főedző irányítja. Doug Marrone az idény elején olyan erényeket csillogtatott, ami alapján úgy tűnt, kilábalhat a Bills az elég régóta tartó hullámvölgyből, azonban ahogy haladunk előre a szezonban egyre inkább úgy tűnik, hogy minden marad a régiben. Akit érdemes kiemelni az összecsapás kapcsán, az C.J. Spiller, a Bills futója, akinek a játéka mindig kulcsfontosságú, azonban most ez hatványozottan igaz lesz, hiszen a hazaiak két kezdő elkapója (Steve Johnson és Robert Woods) sem játszhat, így alighanem az ő teljesítménye alapjaiban fogja meghatározni a Buffalo támadójátékát. A Jetsnél is hiányozni fog egy elkapó, név szerint Jeremy Kerley, azonban Santonio Holmes végre valahára Geno Smiith rendelkezésére áll majd, így ebből a szempontból komoly helyzeti előnyben vannak a vendégek.
Johnson és Woods sérülése nagy fórt jelent az amúgy is egy hajszálnyival erősebbnek tűnő Jets számára, így Rex Ryan csapata először valósíthatja meg azt a bravúrt ebben a szezonban, hogy két meccset nyer egymás után. Azonban ha Geno Smith nem lesz képes kellőképpen vigyázni a labdára és a Bills védelme extra játékokra lesz képes, adott esetben még pontokat is tud majd a táblára írni, akkor a Billsnek elég lehet, ha Manuel csak megfelelően lemenedzseli a mérkőzést. Ez tűnik a kevésbé valószínű forgatókönyvnek, de ne lepődjünk meg, ha végül mégis ez valósul meg.

Kocsis Gábor (gabokocka)

 

Chicago Bears - Baltimore Ravens, Soldier Field

Kritikus párharcnak ígérkezik a hollók és a medvék mai találkozója, hiszen a mérlegük alapján egyik csapat sem szállt még el a rájátszásért vívott harcból, de nem is állnak túlzottan fényesen. A címvédő sorsára a mai Browns-Bengals meccs is nagy hatással lesz, de amíg negatív mérleggel állnak, addig nekik kár számolgatni. A Bears szintén egy 3 tagú versenyfutás közepén helyezkedik az NFC északi csoportjában, és bár mérlegük jobb (5-4) ,nem sokkal több reményük van mint a vendégeknek.
Az egységek legérdekesebb kérdése az lesz, hogy mi történik majd akkor ha a Ravens futni próbál. A bajnoknak ugyanis csak a 30. helyre elég a ligában a meccsenkénti 73.1 yardja, viszont a Bears ugyanúgy 30. a futás levédésében, és csaknem 130 yardot engednek ellenfeleiknek átlagosan. A két szegmens közül amelyik feljavul, könnyen el is döntheti a győzelem sorsát. Ray Rice borzalmas évet tud magáénak, és jelen állás szerint esélytelen, hogy az elmúlt négy idényhez hasonlóan 1100+ yardot teljesítsen. Próbálkozásonként 2.5 yarddal ez lehetetlen. A Bengals elleni vasárnapi hosszabbításos győzelem során Bernard Pierce-szel közösen jutottak el 61-ig. A csikorgó fogaskerekek és a 17-0-s előny elvesztése ellenére abból a meccsből építkezhet a Ravens, hiszen visszatértek a playoff picture hátsó zónájába, azok után, hogy három kimondottan szoros meccset veszítettek el. Joe Flacco élete se sokkal egyszerűbb, a Bengals ismét 5 sacket gyűjtött ellene, négy meccs alatt ez már a harmadik ilyen délutánja volt, és ott fumble-t is veszített. A Bears újabban teljesen veszélytelen az irányítókra, márpedig a Ravens legyőzéséhez alapvető elvárás lenne, hogy Peppersék összekapják magukat ebben a tekintetben is.
Chicagóban a hiányzók miatt épül le a csapat hétről-hétre, a legújabb áldozat Charles Tillman, akinek tricepsz-szakadás miatt kellett IR-re menni, visszatérése viszont még szóbakerülhet. Jay Cutler bokája eközben őt is távoltartja a mai akciótól, így újra Josh McCown pályáralépésével kell számolni. A veterán játékos eddig 103.2-es ratinggel dolgozik, a Green Bay elleni győzelem alatt ő volt a kezdő és a Detroit ellen is tudott beugróként egy touchdownt szerezni, Brandon Marshallnak köszönhetően. Az átlagon felüli támadósort el tudja tehát kormányozni McCown is, főleg mivel mindkét top elkapó remek formát mutat. Matt Forté esetében ez viszonylagos, hiszen a 7. legtöbb futott yard az övé a ligában, de a Detroit ellen visszafogottan szerepelt. A Ravens top10-es futásvédelemmel érkezik a Szeles Városba.
A Baltimore sérültjei közül nagyon sokak játéka kérdéses (Webb, Jimmy Smith, Daryl Smith, Ngata, Ihedigbo és Marlon Brown), és főleg a védelemből. A secondary tagjainak feltétlenül fel kell szívni magukat, mert a Bears leginkább a passzjátékával tud meccseket nyerni,
Hiába a hazai pálya és a jobb mérleg, a Chicago számára itt nehezebbnek tűnik a feladat mint a Baltimore esetében. A lilák számára ideális lehetőség adódik azzal, hogy egy szétesőben lévő védelemmel találkoznak, így saját bajaikon túllépve szerezhetnek némi offenzív sikerélményt. A kérdés, hogy a másik oldalon mennyiben tudják lelassítani Alshon Jeffery-t és társait. A medvék abban bízhatnak, hogy rendre több ponttal zárják meccseiket mint a vendégek, és most több playmakert is tudnak kiállítani. A játék képétől függetlenül, számos verziót el lehet képzelni, ahol egy szoros találkozót hoz ez a párosítás.

Herczeg Ádám (Höri)

 

Cincinnati Bengals - Cleveland Browns, Paul Brown Stadium (TV: Sport 1, élő)

A két ohiói csapat idei első találkozóján a Browns meglepetésre felülmúlta a Bengalst, és ha Rob Chudzinski fiai idegenben is képesek lesznek végrehajtani ezt a bravúrt, akkor a playoffban utoljára több mint egy évtizeddel ezelőtt járó clevelandi gárda végképp csoportelsőségre esélyes alakulattá lép elő.
Sérüléseket illetően egyértelműen a vendégek vannak kedvezőbb helyzetben, elég csak ránézni a Bengals védelmére: Geno Atkins, Rey Maualuga és Leon Hall személyében a védőfalból, a linebacker-sorból, valamint a secondary-ből is hiányzik a defense egy-egy alappillére, az ugyancsak sérült Devon Stillre (DT) és vélhetően Chris Crockerre (S) sem számíthat a csapat, továbbá James Harrison szereplése is kérdéses. Fel van adva a lecke Mike Zimmer védőkoordinátornak, ennyi sérülttel még az egyébként elit Cincinnati védelemnek is rendkívül nehéz dolga lesz a Norv Turner dirigálta clevelandi támadószekcióval szemben. A Browns offense ugyan nem tartozik a liga jobb támadósorai közé, az utóbbi időben azonban javuló tendenciát mutatott az egység, passzjáték terén legalábbis mindenképpen. A clevelandi színekben kezdőként eddig két meccset játszó Jason Campbell igencsak meggyőző produkcióval állt elő mind a Chiefs, mind pedig a Ravens védelmével szemben; a két találkozón 105.4-es, illetve 116.6-os passer ratinget ért el a márciusban szabadügynökként leigazolt irányító, aki Brandon Weedentől vette át a stafétát. Campbell dolgát nagyban megkönnyítette, hogy a támadófal a passzsiettetésben kiemelkedő Chiefs és Ravens defense-nek a két meccs alatt összesen 3 sacket engedett. A két offensive tackle, Joe Thomas és Mitchell Schwartz a Hali-Houston és a Suggs-Dumervil tandem után ismét a liga egyik legjobb edge rusher párosával kerül szembe Michael Johnson és Carlos Dunlap személyében, akik jelen helyzetben a Bengals-védelem legveszélyesebb fegyvereinek tekinthetők. Kijelenthető, hogy a clevelandi támadósor eredményessége újfent a passzjáték hatékonyságán múlik majd, miután a csapat feature backje, Willis McGahee borzasztóan gyengének számító 2.6 yard/carry átlaggal fut, ráadásul a Richardson trade után szerződtetett játékost térdsérülés is hátráltatja.
Cincinnatiben a védelmet sújtotta komoly sérüléshullám, ehhez képest a támadók teljesítménye maradt el messze az elvárt minőségtől. A két gárda idei első meccsén a Browns védőinek dominanciája jelentette a clevelandi győzelem zálogát, és a visszavágón is az lehet a döntő faktor, hogy Ray Horton egysége hasonlóképp kordában tudja-e tartani a Bengals offense-t, vagy Jay Gruden tanítványai képesek lesznek a szeptember végi találkozón, illetve a legutóbbi két meccsen (Dolphins, Ravens) nyújtott produkcióhoz viszonyítva drasztikusan feljavulni. Clevelandben a védőfal kiválóan üzemel futás ellen, a Phil Taylor, Ahtyba Rubin, Desmond Bryant, John Hughes kvartett alkotta rotáció révén a Browns a liga egyik leghatékonyabb run defense-ével rendelkezik (3.6 engedett yard/carry). A Bengals eddig képtelen volt konzisztens hatékonysággal működtetni futójátékát, ráadásul ezúttal a csapat kezdő jobb oldali guardja, Kevin Zeitler sem lesz bevethető, míg a center Kyle Cook vállsérüléssel bajlódik, így látszólag minden adott ahhoz, hogy a Browns védői minimalizálják Giovani Bernardék földön való eredményességét. Andy Daltonnak eddig a blitzek okozták a legnagyobb problémát, a clevelandiek passzvédekezésében pedig egyébként is jelentős hangsúlyt kapnak ezek a hívások, így biztosra vehető, hogy Horton rendszeresen küld majd extra pass rushereket a Bengals irányítója után. A koordinátor ezzel azt is kompenzálhatja, ha a külső linebackereknek esetleg nem sikerül felülkerekedniük az egy-az-egy elleni párharcokban - Jabaal Sheardre, Paul Krugerre és Barkevious Mingóra nem vár egyszerű matchup az Andrew Whitworth - Andre Smith OT duó ellen. A Brownsnál abban bíznak, hogy A.J. Green nemezise, Joe Haden ezúttal is hatástalanítani tudja a Cincinnati első számú elkapóját, valamint hogy a többi cornerback, mindenekelőtt Buster Skrine és Chris Owens javuló formája kitart, és elbírnak a Green mögött sorakozó wide receiverekkel. A passzjátékban is fontos szerep hárulhat Giovani Bernardra, aki a vendégek belső linebackereinek, D’Qwell Jacksonnak és Craig Robertsonnak okozhat kellemetlen pillanatokat, illetve Jermaine Gresham és Tyler Eifert révén is megpróbálhat kedvező párharcokat kialakítani Gruden. Az offense a támadó playek legnagyobb százalékában 12 personnelt alkalmaz (1 running back, 2 tight end), a Bengals támadókoordinátorának azonban eddig még nem sikerült igazán hatékonyan kihasználnia a két tight end biztosította matchup fölényt.
Az AFC North tavalyi playoff-résztvevőinek legyőzésével már bizonyította a Browns, hogy komolyan kell velük számolni a csoportban, ráadásul a mostaninál papíron erősebb Bengalst sikerült térdre kényszerítenie Rob Chudzinski együttesének a 4. fordulóban. A barnák abszolút reális győzelmi reményekkel utazhatnak Cincinnatibe, ahol Marvin Lewis alakulata egyelőre hibátlan mérleget mutathat fel, és ezt a sorozatot kell folytatniuk, ha nem akarják, hogy teljesen nyílttá váljon a divízióelsőségért folyó verseny. A két ohiói csapat találkozójának végre tényleg rangadó jellege lesz.

Vass Ádám (vassadi)

 

Philadelphia Eagles - Washington Redskins, Lincoln Financial Field

 Úgy tűnik kimászott a gödörből az Eagles, hiszen zsinórban nyert 2 meccsük és 5-5-ös mérlegük már arra is elég, hogy holtversenyben csoportjuk élén helyezekedjenek. Ma este viszont hazai pályán játszanak, ami furcsa módon nem sok sikerélményt szokott jelenteni számukra, 0-4 a mérlegük idén és tavalyról is 6 vereséget hoztak magukkal a sorozatba. A látogató az a Redskins lesz, akik eddigi két NFC East párharcukat egyaránt elbukták, több pedig nem fér bele.

Az NFL három legjobban futó csapata közül találkozik kettő. McCoyék és Morrisék is 150 yard felett átlagolnak meccsenként, ehhez pedig ugyancsak teljesen megegyező top10-es passzjáték járul mindkét oldalon, bár a Philadelphia eléggé csalóka ebből a szempontból a sokat változó QB személye miatt. Nick Foles álomszerű két fordulóval a háta mögött várja a kirúgást, 132.5-ös ratinggel vizézkedik a szezonban, ami természetesen a legjobb a ligában mégha limitált játékidő alatt is jött össze. Neki nem idegen a Washington, újoncként mindkét vereség idején ő állt a center mögött, sőt eddigi utolsó interceptionjét is ellenük dobta. Az idei év első hétfő estéjén került sor az odavágóra és Michael Vickék 33-27-re nyerni tudtak a fővárosban. A Redskins múlt csütörtökön kapott ki a Minnesotától egy váratlan leeresztést követően, de legalább több idejük volt felkészülni erre a túrára. Valójában még bizakodhatnának is a drukkerek, hiszen 2012-ben ugyanígy 3-6-os mérlegről tudtak egy 7 győzelmes sorozattal bejutni a rájátszásba. Az ismétlés legalább olyan váratlan volna, mint az a menetelés. Robert Griffin III egyszer már el tudta hagyni a pályát az Eagles ellen tökéletes ratinggel (12.11.18.), és most is nagyon jó forma kell tőle, hiszen a védelmük a második legtöbb pontot szokta engedélyezni a ligában. Jó formában lévő támadókból nincs hiány. Pierre Garcon történelmi szezont fut és egyelőre senki sem tudja lelassítani, miközben Jordan Reed hasonlóan releváns célponttá nőtte ki magát. A másik oldalon Riley Cooper vonza magára a figyelmet, hiszen sokkal nagyobb összhangban van Foles-szal, mint korábban Vick bármelyik elkapójával.

A sérülések elsősorban az Eagles-t hátráltatják. Bradley Fletcher játéka kérdéses, Earl Wolff pedig biztosan pihen a térde miatt. Ráadásul Mychal Kendricks és Jason Peters sincs a legjobb állapotban. A Redskins aktív keretéből DeAngelo Hall és Stephen Bowen előfordulhat, hogy sérülten is vállalja majd a játékot. Semmi akadálya, hogy egy újabb pontgazdag mérkőzést láthasson a nagyérdemű. Egyik védelem sem arról híres, hogy ellehetetlenítené az ellenfél játékát az irányítóra helyezett nagy nyomással. A Redskins baja meg szokott gyúlni a labdaeladásokkal, de ha ezt kiküszöbölik, semmivel sincsenek rosszabb kiindulóhelyzetben, mint a jobb mérleggel álló Philadelphia.

Herczeg Ádám (Höri)

 

Pittsburgh Steelers - Detroit Lions, Heinz Field

Az alapszakasz első tíz fordulójában a Steelers hat meccset veszített, míg a Lions győzelmekből gyűjtött be ugyanennyit, nem kérdés tehát, hogy melyik együttes várja kedvezőbb előjelekkel ezt az összecsapást.
Ahogy a detroiti támadósor ellen pályára lépő összes többi védelemre, úgy a Dick LeBeau által koordinált egységre is igaz, hogy a legnagyobb fejtörést Calvin Johnson megállítása okozza számukra. Megatron őrzésének feladata elsődlegesen Ike Taylorra fog hárulni, aki nyújtott már ebben a szezonban remek teljesítményt több klasszis wide receiver, például A.J. Green és Brandon Marshall ellen is, az NFL jelenkori legjobb elkapója azonban hozzájuk viszonyítva is egészen más szintet képvisel. A detroiti passzjáték limitálását tovább nehezíti a kohászok számára, hogy Matthew Staffordot a liga egyik legjobb passzblokkoló támadófala védi: vakoldali tackle-ként Riley Reiff eddig nagyszerűen pótolja a visszavonult Jeff Backust, Rob Sims (LG) és Dominic Raiola (C) a tőlük megszokott stabil játékot hozzák, az újonc Larry Warford remekel jobb oldali guard pozícióban, a draftolatlan szabadügynökként szerződtetett LaAdrian Weddle pedig élete első két, kezdőként lejátszott profi találkozóján kiváló teljesítményt nyújtott a fal jobb szélén. Az acélvárosiak számára tovább tetézi a bajt, hogy a pass rush-ban egyébként sem túl hatékony védelemnek szinte biztosan nélkülöznie kell első számú és legeredményesebb passzsiettetőjét, LaMarr Woodley-t, továbbá Brett Keisel szereplése is kérdéses. Woodley-t Jason Worilds helyettesítheti bal oldali külső linebackerként, míg a vakoldalon Jarvis Jones játszhatja végig a meccset, Keisel hiányában pedig Ziggy Hood lehet (ideiglenesen) újra alapember. A Lions nem csak passzokkal képes folyamatosan haladni; a korábbi évekhez viszonyítva a futójáték is kimondottan produktív, köszönhetően mindenekelőtt Reggie Bush érkezésének. Az egykori Saints és Dolphins running back szinte minden megmozdulásában benne van a nagy játék lehetősége, ami nem túl biztató a run defense-ben idén gyengélkedő kohászok számára. Bush nem csak a földön segíti hatékonyan Jim Schwartz alakulatának támadóegységét; Johnson mögött ő Stafford második legkeresettebb célpontja és a detroitiak második legtöbb elkapott yardot jegyző játékosa. Ami Stafford fegyverarzenáljának további tagjait illeti, a sérüléssel bajlódó Nate Burleson a héten ugyan már edzett, de egyelőre nem lesz tagja az aktív keretnek, így Johnson és Bush mellett leggyakrabban az elkapó Kris Durhamet, a tight end Brandon Pettigrew-t és Joseph Fauriát, illetve a futó Joique Bellt keresheti passzokkal Stafford. A Steelers secondary-jéből biztosan hiányozni fog az újonc Shamarko Thomas, akire dime personnel alkalmazásakor hárult fontos szerep.
A Lions érdekes módon eddig mindössze 15 sacket ért el (eggyel kevesebbet, mint a Steelers), de most jó esélyük van arra, hogy jelentősen növeljék ezt a számot, elvégre Ben Roethlisbergerig a liga egyik leggyengébb támadófalán át vezet az út, melyből ráadásul könnyen lehet, hogy hiányozni fog a kezdő bal oldali guard, Ramon Foster. Ebben az esetben még kedvezőbb matchup elé nézhet az oroszlánok két félelmetes defensive tackle-je, Ndamukong Suh és Nick Fairley, akiknek a kiváló formában lévő David DeCastro talán még okozhat nehézségeket (a másodéves guard többnyire valószínűleg Suh-val fog találkozni), Guy Whimper és a center Fernando Velasco viszont aligha jelent majd akadályt számukra. Ezekiel Ansah csak pénteken edzett, akkor is limitáltan, így valószínűleg még várat magára az újonc defensive end visszatérése, vagyis a szélen az Israel Idonije, Willie Young, Devin Taylor hármasnak kell majd nyomást generálnia Kelvin Beachummal és Marcus Gilberttel szemben. Passzblokkolás mellett a futójáték támogatásában is nagyon gyengén teljesít az acélvárosi támadófal, míg a detroiti védelem rohamos fejlődést mutat run defense terén, így a papírformát elnézve nem sok jóra számíthatnak a kohászok a frontok csatájában. A Steelers elkapó-állományának fölénye egyértelmű a Lions secondary-jével szemben, főként úgy, hogy a detroiti nickel corner, Bill Bentley borítékolhatóan ezt a meccset is kihagyja, de amennyiben a Todd Haley koordinálta támadóegység ezúttal sem tud majd folyamatosan haladni a földön, és a pass protection sem stabilizálódik, akkor az Antonio Brown fémjelezte WR-sor előnye Chris Houstonnal és társaival szemben önmagában még nem lesz elég az eredményességhez. Logikus lépésnek tűnhet nagyobb hangsúlyt helyezni a külső futásokra (akár extra támadófal-emberrel megtámogatva Mike Adams személyében), melyekkel sokkal több esélyük van yardokat szerezni Le’Veon Belléknek, mint középen a Suh-Fairley duó ellen, passzjátékban pedig leginkább a gyors, rövid-közepes passzok, screenek, azaz a Haley által preferált dink-and-dunk vezethet pozitív eredményhez.
A Lions ebben a szezonban egyértelműen az NFC északi divíziójának első helyére tör, és a Steelers számára sem teljesen elveszett ügy a rájátszásba jutás, így biztosak lehetünk benne, hogy két rendkívül elszánt csapat száll szembe egymással a Heinz Fielden.

Vass Ádám (vassadi)

 

Tampa Bay Buccaneers - Atlanta Falcons, Raymond James Stadium

Alsóházi rangadót rendeznek ezen a hétvégén az NFC déli csoportjában, a mindössze két győzelemmel rendelkező Atlanta Falcons látogat ahhoz az első győzelmét az előző fordulóbban megszerző Tampa Bay Buccaneershez.
Egyik csapat sem mondhatja el magáról, hogy ne sújtanák a sérülések. A hazaiak elsősorban a futójátékosok kiesése miatt vannak gondban, hiszen miután Doug Martint elvesztették az egész idényre, helyettese, Mike James is kidőlt bokatörése következtében. Így Bobby Rainey és Brian Leonard a két az a két futónak, akinek le kéne vennie Mike Glennon válláról a terhet. Legutóbb a Miami Dolphins ellen ez remekül ment, végre nem kellett 40-50 alkalommal passzolnia az újonc irányítónak, meg is lett az eredménye. Ehhez kéne tartania magát Greg Schianónak ezúttal is, nem tűnik lehetetlen küldetésnek életképes futójátékot összerakni a Falcons védelme ellen, hiszen a vendégek védelme nem teljesít valami fényesen futás ellen. Sean Weatherspoon visszatérése talán árnyal valamelyest a képen, azonban így sem okozna túl nagy meglepetést, ha a Bucs harmadik és negyedik számú futójával is száz futott yard fölé kerülne ezen a mérkőzésen. A passzjátékban Vincent Jackson lehet az, aki képes megbontani a vendég secondaryt, illetve még Tim Wrightra kell majd figyelni, az újonc TE Mike Williams sérülésével egyértelműen Mike Glennon második számú célpontjává avanzsált elő.
Matt Ryannek nincs túl nagy szerencséje a 2013-as évvel, jobbnál jobb célpontjai esnek ki rövidebb, vagy hosszabb időre, most, hogy Roddy White felépült és lassan teljes értékű tagja lesz a csapatnak, Tony Gonzalez és Harry Douglas bajlódik sérüléssel, mindkettejük játéka kérdéses. Ráadásul Jason Snelling, hogy tetézze Mike Smith problémáit azzal, hogy a hét folyamán sikeresen lesitteltette magát füvezés és a közlekedési szabályok megsértése miatt, így ő sem biztos, hogy ott lehet a pályán. Elmondható tehát, hogy közel sem ideális a vendégcsapat helyzete, ráadásul pont akkor találkoznak a Tampával, amikor végre sikerélménye volt Greg Schiano alakulatának, így a Bucs játékosai vélhetően kicsit nagyobb önbizalommal fogadják atlantai vetélytársaikat, mint tették volna néhány héttel korábban. Arra sok esély nem kínálkozik, hogy Steven Jackson vagy Jacquizz Rodgers révén hasítson a vendégek futójátéka - 32. a Falcons a meccsenkénti futott yardok tekintetében, míg a Bucs 5. helyen áll ennek a statisztikai mutatónak a másik oldalán – így Ryanre várna a feladat, hogy a Revis islandre költöző Roddy White-tal és a sérülésekkel küszködő társaival megnyerje az összecsapást.
Ez nem tűnik olyan biztató matchupnak a Falcons számára, még akkor sem, ha a Bucs sem villog idén - hogy finoman fogalmazzak - de a vendégek olyan kilátástalan teljesítményt nyújtottak az elmúlt hetekben, hogy egyáltalán nem volna meglepetés, ha hazai győzelem születne ezen a hétvégén a Raymond James Stadionban.

Kocsis Gábor (gabokocka)

 

Jacksonville Jaguars - Arizona Cardinals, EverBank Field

Kilenc hét után végre sikerült megszereznie első győzelmét a Jaguarsnak, így lekerült egy nagy teher a vállukról. A 10. játékhéten azt a Titanst sikerült megverniük, akik ellen legutóbbi sikerüket érték el még a 2012-es szezonban. Ezúttal azt a Cardinalst fogadják, akik két mérkőzést nyertek sorozatban, igaz a kettő között volt egy szabad hetük. A legutóbbi játékhéten a Texanst győzték le.
Valószínűleg felszabadultabb a hangulat a Jaguars öltözőjében, de ugyanúgy készülnek a most vasárnapi mérkőzésre. A támadók lehet nem fognak annyi esélyt kapni a védelemtől, mint a Titans ellen, így Chad Henne-nek oda kell figyelnie a labdára. A Cards védelme a levegőben verhető, az NFL mezőnyének hátsó felében vannak kapott yardok tekintetében. Azonban ehhez a támadófalnak időt kell biztosítania neki a passzolásra. A fal belsejének a teljesítménye hagy némi kívánnivalót maga után, így érdemes lesz figyelni, mit kezdenek majd a Calais Campbell – Darnell Dockett párossal, akik összesen eddig nyolc sacket gyűjtöttek idén. Ráadásul a kezdő bal oldali guard, Will Rackley még mindig nem tudott teljesen felépülni a 49ers ellen elszenvedett agyrázkódásából, így továbbra is Mike Brewster játszik majd a helyén. Az elkapógárda Justin Blackmon eltiltását követően Cecil Shorts kivételével igen visszafogott. Azonban Marcedes Lewis nagy napot foghat ki, tudva azt, hogy a Cardinals rosszul védekezik a tight endek ellen. A futás elleni védelme kiváló az Arizonának (89 yard meccsenként), így Maurice Jones-Drew újabb nehéz napnak néz elébe. A Titans ellen ugyan volt egy TD futása, de csupán 41 yardot futott 21 lehetőségből, és ez már a hatodik olyan meccs volt idén, amikor 45 yard alatt tartották.
A Cardinals sorozatban harmadik győzelmét szeretné megszerezni, amire a tavalyi 4-0-s szezonkezdet óta nem volt példa. A támadójáték a legutóbbi két mérkőzésen elfogadható teljesítményt nyújtott. Carson Palmer csak egyszer adta el a labdát meccsenként, és az edzői stáb reméli, hogy ez a tendencia még tovább csökken vagy legalábbis megmarad ezen a szinten. A vendégek elkapó gárdája erősebbnek tűnik a hazaiak cornereinél, igaz Michael Floyd vállsérülést szenvedett a Texans ellen, de valószínűleg játszani fog ma. Dwayne Gatz múlt héten megszerezte profi pályafutása első interceptionjét, így ez lendületet adhat neki a Larry Fitzgerald elleni párharcnál. A hatékonyabb futójátéknak is köszönhető, hogy nincs Palmeren túl nagy kényszer, hogy előrevigye a csapatot. Rashard Mendehall továbbra is élvezi Bruce Arians bizalmát a múlt heti fumble ellenére, de Andre Ellington is kap szép számmal labdát. Fontos hiányzója lesz a Jaguars védelmének Paul Posluszny, aki agyrázkódás miatt kénytelen kihagyni a találkozót, és eddig a legtöbb tacklet (88-at) szerezte a csapatból. Így a liga egyik legrosszabb futás elleni védelme tovább gyengült, ami alkalmat adhat a vendégek sikeres futásainak.
A találkozó esélyesei a vendégek, de közismert, hogy a keleti parti túrák alkalmával nem teljesítenek jól. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a hazaiak felszabadultabban léphetnek ki a pályára, akkor még meglepetés is születhet.

Kiss Ferenc (Fucu)

 

Houston Texans - Oakland Raiders, Reliant Stadium

Alsóházi rangadót rendeznek Houstonban, a két csapatnak összesen nincs annyi győzelme, hogy valódi playoffesélyesként tekintsünk rájuk. Kiváló alkalom kínálkozik azonban most mindkettejüknek arra, hogy elkezdjék a kilábalást abból a mélységből, amelybe az elmúlt hetekben saját magukat taszították.
A Houston szezonja Matt Schaub sérülése óta Case Keenum teszteléséről szól. A fiatal irányító bár eddig nem tudott nyertes meccset hozni, meggyőzően irányította az erőtlennek tűnő támadóegységet. Különösen hosszú passzok terén mutatott pozitív jeleket, Andre Johnsonnal pedig pillanatok alatt megtalálta a közös hangot, és egyre inkább úgy tűnik, DeAndre Hopkinst is be tudja vonni a játékba. Miután a Raiders enyhén szólva sem tartozik a liga legjobbjai közé az irányítók siettetése terén, Keenumnak elég ideje lehet megmutatni, mennyire pontos hosszú átadásoknál, Tyvon Branch sérülése miatt pedig különösen nagy a valószínűsége annak, hogy egy-két harminc yard fölötti TD-t is láthatunk ezen a meccsen. Keenumot nem csak a 2014-re készülés jegyében fog sok lehetőséget kapni, hiszen Arian Foster sérülése miatt a futójáték egyébként sem a legjobb opciója a Texansnak. Ben Tate lesz a kezdő, de ő sem száz százalékos jelenleg, ráadásul az Oakland meglepően jól védekezik futás ellen.
Az Oakland támadói nincsenek jó passzban, Terrelle Pryor remek szeptembere után egy gyenge közepes hónap következett. Az ifjú irányító sérüléssel is bajlódik, valószínűleg nem ő fog kezdeni ezen a találkozón, helyette az újonc Matt McGloin mutatkozhat be a profik között. Mivel ő egyetemi karrierje alatt sem brillírozott kiegyensúlyozottan, nem várható tőle kiváló teljesítmény, viszont szükség lesz mobilitására, hiszen a vendégek támadófala nincs túl jó állapotban. Khalif Barnesék múlt héten a Giants ellen képtelenek voltak megvédeni Pryort, nem valószínű, hogy JJ Watték ellen hatékonyabb lesznek. Mindenesetre akár a tapasztalatlan McGloin, akár a sérült Pryor kezd, a Raiders egyértelműen a futójátékra fog hagyatkozni, még akkor is, ha Kareem Jackson nem lesz hadrafogható a hazai védelemben. Darren McFadden sérülése miatt viszont ismét Rashad Jennings lesz a Fosztogatók futója, a támadófal gondjairól pedig már beszéltünk, így itt sem lehet garantálni a sikert. Segíthet viszont, hogy a houstoniak védelméből hiányozhat Joe Mays, aki kulcseleme a futás elleni védelemnek.
Rengeteg a gond mindkét oldalon, de az erősebb kerettel rendelkező házigazdák gyengébb mérlegük ellenére esélyesnek számítanak. Nehéz elképzelni, hogy Andre Johnsont miként fogják le a vendégek, és az sem segít sokat, hogy a kezdő irányító és futó sérült az Oaklandnél. A Texans azonban hét hete mindig megtalálja a módját annak, hogy valahogy kikapjanak, az ilyen alkalmakat pedig már háromszor megragadta a Raiders idén. A Houston kapcsán még két fontos érzelmi tényezőt meg kell említeni: Gary Kubiak főedző visszatérhet a Colts elleni baleset során összeszedett sérüléséből, a texasiak puntere, Shane Lechler pedig bizonyíthat volt csapata ellen. Nem valószínű, hogy ezek a tényezők sokat számítanának, a Houstona z érzelmi plusz nélkül is favorit, de igazából a győztes kiléte majdnem mindegy. A két csapat szurkolótáborán kívül azoknak tudjuk ajánlani, akik szeretnének két draftolatlan fiatal irányítót látni akció közben, esetleg hosszú passzjátékokkal szeretnék kitölteni a vasárnap kora estét.

Rajnai Gergely (Rajna)

 

Miami Dolphins - San Diego Chargers, Sun Life Stadium

Kettő wild card helyre hajtó csapat mérkőzik meg egymással ezen a találkozón, úgyhogy mindkét csapat számára létfontosságú a győzelem.
A Dolphins legnagyobb problémája a támadófal gyengesége, amiből Richie Incognito és Jonathan Martin hiányzik az ismert afférjuk miatt plusz most még Mike Pouncey (betegség) játéka is kérdéses. A Chargers pass rush nem az igazi, ráadásul a megmaradt OLB-k legjobbika Jarret Johnson kérdéses besorolást kapott egy térdín-sérülés miatt, ennek ellenére a Corey Liuget vezette front7 megfelelő blitzekkel képes lehet megzavarni Ryan Tannehillt. Erre szükség is lesz, hiszen a san diegoi cornerback-állomány a liga egyik legrosszabbja, nem valószínű, hogy tartósan le tudják fedezni a Miami elkapóit még úgy sem ha Mike Wallace hiányzik (a játéka kérdéses szintén térdín-sérülés miatt). Brian Hartline és Tannehill között továbbra is megvan az összhang, a Brandon Gibson helyére beugró Rishard Matthews kellemes meglepetés és a tight end Charles Clayről sem szabad megfeledkezni. A Lamar Miller vezette futójátékon sok fog múlni, hiszen a linebacker-sorban igen vékony a Chargers kerete és ha sokat van pályán a védelem az a meccs végjátékában sokba kerülhet, hiszen elfáradhatnak Manti Te’o-ék.
A labda túloldalán is lesz hiányzó a támadófalban: a vak oldali tackle King Dunlap (nyak) biztos, hogy nem játszik és itt is kérdéses a center Nick Hardwick (nyak) játéka. Hiányukban valószínűleg a D.J. Fluker – Chad Rinehart – Rich Ohrnberger – Johnnie Troutman – Jeromey Clary támadófal kezdene, ami nem sok jót jelentene a nem éppen rossz Dolphins védőfal ellen. Cameron Wake és társai megkeseríthetik Philip Rivers életét. Rivers idén nagyon jól érzi a zsebet és gyorsan is szabadul a labdától, így elég kevés sacket nyel be. Az elkapók közül Eddie Royal játéka kérdéses egy lábujj-sérülés miatt, persze Keenan Allen, Vincent Brown, Antonio Gates és az ex-Pats játékos Danny Woodhead személyében Royal esetleges hiányában is akadnak minőségi célpontok A Miami ellen sokat fut a legtöbb csapat, egyszerűen túl jó a passz elleni védelmük - amiből ezen a meccsen Dimitri Patterson CB (ágyék) játéka kérdéses - ahhoz, hogy feladják a futást. A Chargers futójátékát nehezítheti a fullback Le’Ron McClain bokasérülése, az ő játéka is kérdéses. Átlagban a San Diego birtokolja a 4. legtöbb ideig a labdát a ligában, azaz a McCoy-Whisenhunt páros is támaszkodik a futójátékra, Ryan Mathews ezen a meccsen is komoly terhelésre számíthat.
Szoros mérkőzésre van kilátás, ez kvázi playoff-meccs mindkét csapatnak. A San Diego dolgát nem könnyíti meg a hosszú utazás Floridába, a delfineknél viszont meg kell említeni, hogy hétfő esti rangadót játszottak, azaz rövidebb idejük volt felkészülni, ráadásul az addig nyeretlen Tampa ellenük szerezte meg az első győzelmét, ez morálisan akár vissza is vetheti a társaságot.

Papp Gábor (empty taxi)

 

New Orleans Saints - San Francisco 49ers, Mercedes-Benz Superdome (TV: Sport 1, élő)

Nem sokáig lógathatták a fejüket Jim Harbaugh fiai a Panthers ellen elszenvedett kellemetlen vereség után, hiszen egy újabb nagyon fontos összecsapás vár rájuk egy másik NFC South-os alakulat ellen. Ezen a hétvégén Louisiana felé vették az irányt Colin Kaepernickék hogy a legutóbbi Superbowl után ismét pályára léphessenek a Mercedes-Benz Superdome-ban, lehetőleg nagyobb sikerrel, mint tették azt az év elején.
Ez nem ígérkezik egyszerű feladatnak, hiszen Drew Brees és a teljes Saints remek formában van, múlt hétvégén akkora verésben részesítették a Dallas Cowboyst, hogy Tony Romoék alig találtak vissza Dallasba. Ezúttal feltehetően jóval komolyabb ellenállásba ütköznek majd Sean Payton fiai, hiszen a 49ers számára létfontosságú volna megszerezni a győzelmet, egy újabb vereség igen izgalmassá tenné az alapszakasz végét a Frisco számára. Ha sikerrel szeretné venni a Drew Breesék állította akadályt a vendégcsapat, erősségeire alapozva kell játszania, vagyis rengeteg futással hosszú driveokat vezetve, a Szentek támadóit a lehető legtovább az oldalvonalon kívül tartva kell építkezni. Frank Gore jó eséllyel pályázik egy 100 yardos meccsre, hiszen bár Rob Ryan védelme komoly fejtörést okozhat bármelyik csapat számára, masszív futójátékkal hosszútávon zavarba hozható, ahogy azt a Rex Ryan által gardírozott Jets be is mutatta két héttel ezelőtt. Nincs tehát más dolga Harbaughéknak, mint ugyanezt megvalósítani. Persze ehhez nem ártana, ha az agyrázkódás miatt a múlt heti meccset idő előtt befejező Vernon Davis játszhatna, illetve Kaepernicknek is össze kell kapnia magát, különben megszólalnak majd a "miért engedtük el Alex Smith-t" hangok.
New Orleansban ilyen jellegű kritikáktól nem kell tartani, Brees pályafutása egyik legjobb szezonját futja, ha Peyton Manning nem nyújtana hétről hétre földönkívüli produkciót, feltehetően az MVP cím legnagyobb várományosaként beszélnénk róla. És nem csak ő teljesít kimagaslóan, a futójáték is kezd összeállni, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy Mark Ingram is vállalható produkcióval rukkolt ki a Cowboys ellen. Szükség is lesz mid a futókra, mind a remek passzjátékra, mert a 49ers védelme komoly kihívás elé állítja majd a hazaiakat. Eric Reid agyrázkódás miatt ugyan valószínűleg hiányozni fog a secondaryből, azonban Aldon Smith már talán több lehetőséget kaphat, így pedig Drew Brees komoly nyomásra számíthat a harmadik kísérletek alkalmával. Sokat segíthet Breesnek Marques Colston, aki úgy tűnik a szezon második felére elérte száz százalékos állapotát, így nem csak a futók és Jimmy Graham, hanem ő is kiveszi a részét a yardok gyűjtögetéséből.
A mérkőzés végkimenetelét alapvetően az fogja meghatározni, hogy melyik csapat tudja majd ráerőltetni játékát az ellenfélre. Ha a hazaiaknak sikerül a meccs elején jelentős, legalább két labdabirtoklásnyi előnyt kiépíteni, nehezen elképzelhető, hogy a 49ers passzra kényszerülve meg tudná fordítani a mérkőzést. Ellenben ha Harbaughék ki tudnák iktatni a Saints futójátékát és egysíkú játékra kényszerítenék a hazaiakat, emellett pedig ők képesek lennének hosszú idegőrlő driveok vezetésére, amelyeket pontokkal tudnának befejezni, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerülhetnek a Szentek. Teljesen megjósolhatatlan, hogy melyik eshetőség valósul meg, talán a hazai pálya Paytonék felé billenti a mérleg nyelvét, de azt azért nehéz elképzelni, hogy a Frisco egymás után kétszer olyan gyenge játékot produkáljon, mint a múlt héten. Egy biztos, remek meccsre van kilátás, ami feltehetően végig kiélezett küzdelmet fog hozni és talán csak az utolsó másodpercekben dől majd el.

Kocsis Gábor (gabokocka)

 

New York Giants - Green Bay Packers, MetLife Stadium

A sorozatban két mérkőzést – és jóval több kulcsfontosságú játékost – elvesztő Green Bay Packers látogat a zsinórban három találkozón diadalmaskodó New York Giants otthonába. A Packers a rossz széria következtében 5-4-es mérleggel áll divíziója második helyén, míg a Giants a jó forma ellenére is csak 3-6-os mérleget tud felmutatni. A sajtfejűek kezdő irányítója Aaron Rodgers és Seneca Wallace sérülése miatt Scott Tolzien lesz, aki élete első mérkőzésén kezd az NFL-ben. Leigazolták a héten a régi ismerős Matt Flynnt is, aki Tolzien cseréje lesz. Az elkapósorból továbbra is hiányzik Randall Cobb, Jarrett Boykin azonban jól helyettesíti. A Jordy Nelson-James Jones elkapópáros szintén remek célpontok, e téren nem áll rosszul a Green Bay. A Giants passz elleni védekezése remekel az utóbbi hetekben, a DE Jason Pierre-Paul játéka azonban kérdéses a Packers ellen. A CB sorból továbbra is hiányzik Corey Webster, a Prince Amukamara-Terrell Thomas páros azonban így is erősnek mondható. A Packers idén meglepően jól futtatja a labdát, az újonc Eddie Lacy remekel. A Giants viszont elég masszív a futások ellen is, fel lesz tehát adva a lecke a green bay-i támadósornak, a falnak a szokásosnál jobban kell majd működnie. Az óriások irányítója, Eli Manning eddigi talán legrosszabb szezonját teljesíti, a rengeteg eladott labdát nem tudta kompenzálni eddig csapata, az utóbbi három meccsen viszont mindössze egy turnovert írhatunk fel a számlájára. Ezzel párhuzamosan a TD passzok száma is lecsökkent, Manningtől és a Victor Cruz-Hakeem Nicks-Rueben Randle WR triótól – kiegészülve a TE Brandon Myers-szel – ennél jóval jobb teljesítményt vártunk a szezon előtt. Andre Brown visszatértével felpezsdült a futójáték, a sérülésektől nem kímélt RB egység legalább egyik tagjára lehet mostantól számítani. A Green Bay viszont igen jó futások ellen, a sajtfejűek gyengepontja a secondary. Clay Matthews és Nick Perry is sérülten játszik, így Manningnek feltehetően lesz ideje megtalálni elkapóit. A fent említett WR állományt a Tramon Williams-Sam Shields duónak kell megfognia, nem lesz könnyű estéje a párosnak. Mindent egybevéve a rengeteg sérülés következtében igencsak meggyengült a Packers, ezért valamivel esélyesebbnek tartom a jó formában lévő Giants-et. Viszont ha a Packers stabil futójátékra lesz képes és Tolzien jól menedzseli a meccset, szoros mérkőzésre lehet kilátás.

Molnár Dániel (gyalu)

 

Seattle Seahawks - Minnesota Vikings, CenturyLink Field

Az NFL egyik legrosszabb mérlegű csapata, a 2-7-tel álló Vikings látogat az egyik legjobb otthonába, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy a 9-1-es mérlegű Seahawks-on az esélyesség terhe. A Seattle támadósorát Russell Wilson vezeti majd a harcba. A fiatal irányító nem hoz kiemelkedő számokat, de egy ilyen futásorientált gárdában nem is szükséges. A RB Marshawn Lynch második a ligában futott yardok tekintetében, Wilson pedig szintén második legtöbb yardot futja az irányítók között. Az elkapók közül Sidney Rice kidőlt ugyan, a Golden Tate-Jermaine Kearse-Doug Baldwin WR trió viszont egész jól muzsikált eddig. Csatlakozik hozzájuk az előző szezonban még a vikingeket erősítő Percy Harvin is, aki kipihente csípősérülését és így volt csapata ellen lép először pályára idén. Az összekötő Zach Millert nem keresi túl sűrűn Wilson, a magas TE-re inkább csak a redzone-ban kell majd figyelnie a Vikings védelmének. A Seahawks támadófalába visszatérhet két kezdő is, név szerint Breno Giacomini és Max Unger, akik több-kevesebb kényszerpihenő után blokkolhatnak újra. Rá is fért az erősítés a seattle-i támadófalra, Wilsont ugyanis 28 alkalommal sackelték már idén, ami a kilencedik legtöbb a ligában. A Minnesota defenséből hiányzik majd valószínűleg két DT is, így ismét a Redskins ellen remeklő Kevin Williams-Sharrif Floyd páros kezd majd a védőfal közepén. A DL szélein az idén visszafogott Jared Allen és Brian Robison duó rohamozza majd Wilsont, egyértelmű passzhelyzeteknél viszont Everson Griffen is veszélyes lehet. A vikingek védelmébe visszatér Chris Cook és Jamarca Sanford, így az elég gyenge secondary két kezdőt kap vissza. A labda másik felén is a futás kapja a fő hangsúlyt, Adrian Peterson azonban igen nagy feladat előtt áll. A Seahawks védelme kőkemény, futásokkal viszont valamelyest sebezhetőbbek. Ráadásul sérüléssel küszködik Tony McDonald, a Seahawks kezdő DT-je, vasárnapi szereplése kérdéses. Nagyobb gond a Seattle számára, hogy kidőlt Brandon Browner, így a liga legkeményebb secondaryje gyengült meg. A vikingek támadófala igen halovány teljesítményt nyújt idén, ráadásul ezt az egységet sem kerülik el a sérülések. A Seahawks viszont jó a passzok siettetésében, így Christian Pondernek gyorsan kell majd szabadulnia a labdától, illetve sok futásra számíthatunk Petersontól. Browner kiesésével is az egyik legjobb védelemmel néz szembe a Vikings, a Greg Jennings-Jerome Simpson-Cordarrelle Patterson trió azonban jó WR egység. A vikingeknél TE szerepben a karrierjét Seattle-ben kezdő John Carlson fog játszani. Összességében sokkal esélyesebb a Seattle, a vikingek ismét Petersonban, illetve a pass-rushban bízhatnak.

Molnár Dániel (gyalu)

 

Denver Broncos - Kansas City Chiefs, Sports Authority Field at Mile High

Az AFC két legjobb mérlegű csapata csap össze az NFL 11. játékheti Sunday Night Footballján. Pechjükre egy csoportban vannak, azaz csupán az egyiküknek lehet meg az alapszakasz végén a wild card heti pihenő, úgyhogy komoly tétje van a mérkőzésnek azon túl is, hogy ez egy komoly múltra visszatekintő AFC West csoportderbi, ez lesz a 107. egymás elleni összecsapásuk, az örökmérleg 56-50 a Chiefs javára.
A legtöbb szurkoló arra kiváncsi, hogy a liga legjobb támadósora mire megy az NFL legjobb védelmével. Peyton Manning a múlt héten rásérült a bokájára, ennek ellenére játékra kész. A Chiefs játékosai és edzői valószínűleg értesültek a sérülésről és a Justin Houston – Tamba Hali páros ellen alapvetően nem életbiztosítás a denveri támadófal. Manningről köztudott, hogy remekül érzékeli a nyomást, jól lép fel a zsebben, ezekre a tulajdonságaira most is szükség lesz. Számos egészen izgalmasnak tűnő párharc lesz a denveri passzjátéknál: Demaryius Thomas vs. Sean Smith, Eric Decker vs. Marcus Cooper, Wes Welker vs. Brandon Flowers, Julius Thomas vs. Eric Berry. Ebből is látszik, hogy a Chiefs azon kevés csapat közé tartozik a ligában, akinek a secondaryje képes lehet levédeni Manning célpontjait. Ez okból is kifolyólag valószínűleg sokat fogjuk látni Knowshon Morenot akár futásoknál, akár checkdown passzoknál. Idén 5.0-s átlaggal futnak az ellenfelek a Chiefs ellen, úgyhogy nem elvetélt ötlet eltolni a gameplant Moreno felé, már csak azért sem, mert a KC front7-je káros lehet Manning egészségére.
A labda túloldalán az elsődleges feladat Jamaal Charles semlegesítése. Az egykori Texas Longhorns játékos rendelkezik csapatában a legtöbb futott yarddal és a legtöbb elkapással. A Broncos futás elleni védelme gyakorlatilag minden fontos statisztikai kategóriában a TOP5-ben szerepel, úgyhogy fel van adva a lecke mind Charlesnak mind a kiváló támadófalnak. A Denver védelmében a legnagyobb hiányzó valószínűleg Champ Bailey, a legendás cornerback hiányában valószínűleg Dominique Rodgers-Cromartie feladata lesz Dwayne Bowe őrzése. Ha a főnökök nyerni szeretnének akkor Alex Smithnek a szokásosnál többet kell majd vállalnia, hiszen nem valószínű, hogy a Charles-féle futójáték ez a védelem ellen egyedül meccsben tarthatja őket. Smith nem a gyors döntéseiről híres, ez Von Millerék ellen sokba kerülhet. Nem szabad elfelejteni, hogy Andy Reid bye week utáni rekordja 13-1, azaz ha extra ideje van a felkészülésre rendre felül tudja múlni az ellenfél edzői stábját, ahonnan John Fox továbbra is hiányzik a szívműtétje után, továbbra is Jack Del Rio helyettesíti. Így tehát ha a Chiefs támad, akkor a két főedző a szokásos teendőkön kívül még play callingban is egymással fog meccselni.
Személy szerint nem tudok olyan okot mondani, amiért nem érdemes legalább felvételről megtekinteni a mérkőzést: lesz elit támadósor, elit védelem, csoportrangadói presztizs, NFL-élcsapatok játszanak egymás ellen, komoly téttel bír a meccs, van még kérdés?

Papp Gábor (empty taxi)


Hozzászólások

több mint 10 éve
Bondi Houston Texans 1 — I'm a Texan
"Gary Kubiak főedző visszatérhet a Colts elleni baleset során összeszedett sérüléséből"
Ez a mondat azért nem teljesen fedi a valóságot.

több mint 10 éve
gorbel Dallas Cowboys 9 — Cowboys nerd
"Gary Kubiak főedző visszatérhet a Colts elleni baleset során összeszedett sérüléséből"
Ez a mondat azért nem teljesen fedi a valóságot.Bondi
De talán még inkább, mint a Bills-Jets AFC északi rangadó! Meg a címvéső Baltimore 😊
több mint 10 éve
Törölt felhasználó
Csak az tud hibázni, aki dolgozik...
Én csak megköszönöm a beharangozókat!
több mint 10 éve
gorbel Dallas Cowboys 9 — Cowboys nerd
Én sem basztatásból írtam, nem véletlenül olvasom el ezeket minden héten.