NFL mérkőzés beharangozók – 2013/8. hét – TNF

Írta: shawnka — 2013. október 24., 13:55

Déli rangadóval kezdődik a 8. játékhét.

NFL mérkőzés beharangozók – 2013/8. hét – TNF

Carolina Panthers (3-3) – Tampa Bay Buccaneers (0-6), magyar idő szerint péntek 2:30, Raymond James Stadium

Tavaly úgy néztük a két Tampa-Carolinát, hogy igazi déli pontháborút vártunk, ami helyett kaptunk kettő védelmek által meghatározott meccset és ugyanennyi tampai győzelmet. A holtszezonban a Buccaneers a gyors előrelépés reményében nagybevásárlást tartott, a Panthers inkább maradt a klasszikus építkezős vonalnál. Utóbbiaknak lett igazuk, hiszen a Tampa rohamos mértékben szalad egy korai draftcetli irányába, míg Newtonék egyre inkább kezdik beváltani a kerethez fűzött magas elvárásokat, noha a teljesen érthetetlen produkciókat (Bills, Cardinals meccsek) a mai napig nem tudta senki sem megmagyarázni.

A két csapatra jellemző, hogy egymás ellen rendre szoros találkozókat játszanak, bár a Buccaneers 2011-ben belefutott két ordas nagy pofonba is az éppen újjáépülő Panthers-szel szemben. Ha elvakulva csak az idei formákat és számokat nézzük, akkor nem lehet kérdés, hogy a Carolina győzelmére a fogadóirodák csekély pénzt fognak fizetni.  A még mindig nyeretlen Tampa előző héten sztárt csinált a Falcons negyedik embereiből, a Panthers viszont második hete mosta le aktuális ellenfelét ellentmondást nem tűrően a pályáról. A charlotte-i franchise egyébként 2008 óta nem volt pozitív mérlegben, és mivel jelenleg 3-3-mal állnak ezért egy győzelemmel 5 év után ismét pluszban lehetnének, amire nem túlzás azt mondani talán, hogy a kissé megcsappant szurkolótábornak van a legnagyobb szüksége. No meg Ron Riverának.

Cam Newton továbbra is az egyik legnagyobb potenciállal rendelkező irányító a ligában. Ugyan a támadókoordiántor váltás látványosan kijött az év eleji játékán, de úgy tűnik, hogy most már egyre otthonosabban mozog Mike Shula rendszerében. A Buccaneers védelme nevek alapján az NFL legjobbjai között van, viszont negatívum velük kapcsolatban, hogy az edzőknek fogalmuk nincsen arról, hogy hogyan gyúrják őket össze működőképes egységgé. Mondjuk ha van egy Darrelle Revis-ed és a játékok javarészében zónát védekeztetsz vele, akkor az azért nagyon sok mindent elmond a tampai edzői kompetenciákról. Revis-nek éjjel árnyékként kéne Steve Smith-re tapadnia négy negyeden keresztül, mivel Newtonnak rajta kívül nulla darab mélységi célpontja van, de elnézve az idei hívásaikat ez nem fog megtörténni. Persze lehet benne reménykedni, hogy a secondary többi tagja besegít, de Dashon Goldson nélkül ez csupán hurráoptimizmus. A Tampánál további probléma a pass rush majdnem teljes hiánya. Ugyan Lavonte Davidnél kevés univerzálisabb játékos van a ligában, de rajta kívül gyakorlatilag csak Gerald McCoy jelent komolyabb veszélyt az irányítókra. Matt Ryanhez például egyszer nem értek oda előző héten, pedig az atlantai fal a nevetséges és a pocsék szintek között mozog hétről-hétre. Ez a futások megállításánál is baj lehet, hiszen hosszú szezonok óta először nem Newton futja a yardok nagyját, hanem a már párszor eltemetett DeAngelo Williams, ráadásul Kenjon Barner is odabökhet párszor a martalóc védelemnek. Főleg ha visszanézzük, hogy a hasonló méretekkel rendelkező Jacquizz Rodgers mit művelt ellenük vasárnap.

Schiano közel sincsen annyira kényelmes helyzetben, mint tavaly ilyenkor. Sokan már most löknék a tengerbe a hajó kapitányát, szinte az egész szerkesztőség és kinti média is biztosra veszi, hogy a Buccaneers elsők között fog edzőt váltani. A Tampánál offense téren is komoly problémák vannak. Mike Glennon nem lesz hosszútávon megoldás, a fal vagy a húsevő baktériummal vagy a sárga zászlókkal küzd, Doug Martin pedig sérülés miatt semennyire nem bevethető.  A helyére Mike James fog beugrani, akinek azért voltak nagyon szép erőfutásai Atlantában, de egyelőre nem látom, hogy miben lenne több egy LeGarrette Blount kettőnél. A tampai támadóegység így leredukálódik egyetlen Vincent Jacksonra, aki brutális volt a Falcons ellen. Nem csoda, hogy Glennon 22 alkalommal is kereste passzaival, bár ebből csak 10 lett sikeres. De legalább Jacksont tudják használni. Meglátjuk, hogy a Panthers ellen mire mennek, mert se a Falcons, se az Eagles, se a Cardinals(akkor még Daryl Washington nélkül) nem rendelkezik olyan komoly pass rush-sal, mint a Carolina, akik csak az utóbbi két meccsen 7 sacket szereztek.. Glennonnak volt ideje az előző három meccsen megvárni, amíg Jackson elszakad a védőitől, most viszont várhatóan rá lesz kényszerítve a checkdown passzokra, mivel a nyomás miatt nem lesz más opció. Ezzel ki tudják szedni mind Jacksont, mind Williamst mélységben a játékból, amivel tehermentesíteni tudják a nagyon durván lefiatalított másodvonalat.

A Panthers állítólag a Rams elleni edzéstervvel készült a meccsre, ami teljesen védhető annak tudatában, hogy mit műveltek vasárnap. Vagy csak ennyire nem vették komolyan a Tampát? Mindenesetre nagyon nagy meglepetés volna, ha a Buccaneers megszerezné első győzelmét, de sok pénzt nem mernénk feltenni erre.

 

Parrag Zsombor (shawnka)