NFL mérkőzés beharangozók - Wild Card szombat

Kezdetét veszi a 2012-es szezon rájátszása.

NFL mérkőzés beharangozók - Wild Card szombat

Houston Texans - Cincinnati Bengals, magyar idő szerint 22:30, Reliant Stadium (TV: Sport 1)

Kettő nap híján, egy éve találkoztak utoljára a csapatok, pontosan ugyanilyen körülmények között, az Amerikai Futball Konferencia első Wild Card mérkőzésén, a houstoni Reliant Stadiumban. Akkor, egy szoros első félidő után, relatíve simán nyert a hazai együttes, 31-10 arányban. Az azóta eltelt egy évben nem sok változás történt a csapatok háza táján, így nyugodtan beszélhetünk visszavágóról, ami külön érdekessé teszi, az amúgy finoman szólva sem tét nélküli találkozót. A rájátszásban már nem nagyon érdemes formákról, illetve az elmúlt hetekről értekezni, mindenesetre a mögöttünk álló hónap egyik csapat számára sem volt feltétlenül diadalmenet. A december egy szenvedő Texanst hozott – az utolsó négy fordulóban három vereség, míg a Cincinnati elsősorban a védelmének köszönhetően haladt előre, a támadók nem nagyon találták a ritmust. Azt mindkét oldalon tudják, hogy ezúttal semmilyen kifogás nem fér bele, elég jó az ellenfél ahhoz, hogy a legapróbb hibát kihasználja, és akkor vége a dalnak. A két csapat legnagyobb sztárjai biztosan nem találkoznak, hiszen mindketten a védőfalban játszanak, és egyaránt aspirálnak az év védőjátékosa címre, jóllehet kevés esélye van, hogy nem JJ Watt zsebeli be az elismerést. A „párharca” Geno Atkins-szel külön érdekes színfoltja lehet a mérkőzésnek, ráadásul egyik vagy másik jó játéka döntően befolyásolhatja a mérkőzés végeredményét. Az alapstratégia hazai és vendég oldalon is nagyon hasonló lesz: meg kell állítani a futást. Innen indul mindkét csapat támadójátéka, főként, hogy sem Schaub, sem Dalton nem élete formájában szerepel, így nem lenne szerencsés a 35 feletti passzkísérlettel kellene zárniuk a mérkőzést. A legérdekesebb és legfontosabb párharcok, ahogy általában ezúttal is minden a két fronton zajlanak majd. A hazai támadófal nem kisebb feladat elé néz, mint a liga egyik, ha nem a legjobb védelmi frontjának megállítása. A Bengals franchise rekordot jelentő 51 sackből 42-t a DL jegyez – ami önmagában a hetedik helyre lenne elég a liga összesített listáján. Az Atkins, Carlos Dunlap és Michael Johnson által fémjelzett egység, erős, gyors és nagyon jól dogozik együtt, mind futás, mind a passzjáték ellenében. Természetesen nem kisebb nevek és személyiségek állnak a túloldalon sem, Duane Brownnál kevés jobb OT van a ligában, de Wade Smith vagy Chris Myers sem a nyeretlen kétévesek közé tartozik. A fal jobb oldala okozhatja a legnagyobb gondot, Schaubnak kiemelten figyelnie kell lennie az erős oldalról érkező veszélyekre. Arian Fosterrel várhatóan a szélső futásokat fogják erőltetni, tavaly is itt okozták a legtöbb kárt, többek között egy 42 yardos TD formájában. André Johnson megállítása sem kisebb feladat, ebben a pass rush tehet a legtöbbet Leon Hall és Adam Jones mellett.
A Bengals támadójátéka természetesen a legjobb játékosra, AJ Greenre épül. A támadó-koordinátor Jay Gruden rendszeresen hív az első kísérletek során passzjátékot a kétszeres Pro Bowler elkapóra, így alapozva meg BenJarvus Green-Ellis számára a futójátékot. A támadófal is bőven kivette a részét a sikerekből, az egyik legalulértékeltebb LT Andrew Whitworth mellett, elsősorban a fal jobb széle, a RG Kevin Zetler – RT André Smith páros emelhető ki. Utóbbiakra nem kisebb feladat hárul, mint a már említett JJ Watt megállítása illetve folyamatos terrorizálása. Érdekesség, hogy Zeitler és Watt mindössze 1 mérföldre nőtt fel egymástól, míg az egyetemen már együtt erősítették a Wisconsin Badgerst. Watt kapcsán az a fontos, hogy nem elég megblokkolni a passzjáték esetén, hanem agresszíven támadni kell a sípszóig, hogy esélye se legyen egy hasonló nagy játékra, mint tavaly, amivel lényegében eldőlt a mérkőzés. Watt azon ritka védőjátékosok közé tartozik, aki a támadó-falemberrel való küzdelemben nem a vele szembe álló embert, sokkal inkább az irányítót figyeli, és remekül lép be a passzsávokba, ha nincs esély odaérni a QB-ra. Ráadásul Watt semlegesítését úgy kell megoldani, hogy nem szabad elfeledkezni a többi veszélyről sem, így Connor Barwin vagy Whitney Mercilus is előszeretettel látogatja a backfieldet. Fontos, hogy Dalton ne ragadjon le csak Greennél, hanem a többi, egyébként adekvát elkapóját, Andrew Hawkinst, Marvin Jones-t illetve a TE Jermaine Greshamet is minél többször keresse labdákkal. Jonathan Joseph, ahogy egy éve, várhatóan ezúttal is végig követni fogja Greent, ami még inkább fontossá teszi az alternatív célpontokat, és természetesen a futójátékot.
Összességében két nagyon hasonló játékerőt képviselő csapatok meccse lesz az idei első rájátszás találkozó, amin ezúttal is nüánszok fognak dönteni. Nem számít mi történt eddig, aki ezen a mérkőzésen jobban koncentrál, kevesebbet hibázik, vagy legalább több nagy játékot lesz képes bemutatni, az fogja megnyerni a találkozót. A hazai pálya inkább a Texans, az elmúlt hetekben látott forma kicsit a Bengals mellett szól. A két kiemelkedő védelem mellett pontgazdag meccsre inkább ne számítsunk, véres küzdelemre annál inkább.

A mérkőzést a Sport TV-n Herczeg Ádám (Höri) szakkommentálja.

Zandler Gábor (gabtsi)

 

Green Bay Packers - Minnesota Vikings, magyar idő szerint 02:00, Lambeau Field (TV: Sport 1)

Idén harmadszor is összeméri az erejét a két csapat, az állás 1-1, de ez a meccs már a rájátszásban lesz, úgyhogy a statisztikákat félre kell rakni, egy meccs dönt. Támadóoldalon a Vikings gyaníthatóan megint próbálja minél többször Adrian Peterson kezébe adni a labdát. A Green Bay futás elleni védelméből hiányozni fog az újonc DE Jerel Worthy. Ennek ellenére az egész védelem egészségesebbnek tűnik, mint az utóbbi hetekben, hiszen rajta kívül mindenki játékra kész, ennek ellenére gyaníthatóan A.J. Hawkéknak meg fog gyűlni a baja az MVP-esélyes futóval. Christian Ponder questionable státuszt kapott egy könyöksérülés miatt, limitáltan is edzett miatta, de meglepődnék, ha Joe Webb futna ki kezdőként. A múlt héten Ponder jól használta ki, hogy ment a futás, gyakran 8 ember volt a boxban, így ülhettek a play actionök, rolloutok. Ezen a meccsen is erre lenne szükség, de idegenben egy dome-csapatnak ez azért nehezebb lesz, mint otthon. Az előrejelzések szerint mérkőzés kezdetén -4 celsius fok körüli hőmérséklet lesz és ez csak hűlni fog.
A wisconsiniak támadósorából térdsérülés miatt kérdéses a futó James Starks szereplése, ezúttal is Alex Green lehet a legtöbbet foglalkoztatott running back. Azonban mint az köztudott a Packers a passzjátékra helyezi a hangsúlyt, plusz a Vikings legrutinosabb cornerbackje Antonie Winfield kézsérüléssel küzd, játéka kérdéses. A Green Bay támadófala nem túl acélos, Jared Allenéknek muszáj lesz terror alatt tartani Aaron Rodgerst, ha megszabadul a labdától gyaníthatóan lesz szabad célpontja, a Randall Cobb - Jordy Nelson - James Jones - Greg Jennings - Jermichael Finley ötös tagjait egyszerre levédeni majdhogynem lehetetlen. Mint annyi mérkőzésen itt is a momentumok dönthetnek, mindkét csapatnak van mibe kapaszkodni: a Vikings múlt héten bemutatta mi a siker receptje, a sajtfejűeknek pedig ott a hazai pálya és a nagyobb playoff-rutin. A két csapat eddig egyszer találkozott a rájátszásban, a 2005. január 9-én a Lambeaun -5 fokban győzött a Minnesota 31-17-re hála Daunte Culpepper 4 TD-passzának és Brett Favre 4 pickjének. Már akkor is a Vikingst erősítette Kevin Williams és Antoine Winfield (sőt interceptiont is fogott), a túloldalról Donald Driver (7 elkapása volt 78 yardért azon a meccsen) maradt meg az akkori csapatból.

Papp Gábor (empty taxi)


Hozzászólások

több mint 11 éve
Mit takar az, hogy dome-csapat?
több mint 11 éve
zárt stadion
több mint 11 éve
Mit takar az, hogy dome-csapat?kimi1984
bocs lemaradt az eleje. dome = zárt stadion, tehát az időjárás hátrányos lehet ezeknek a csapatoknak...
több mint 11 éve
Lehet tudni, a Vikings @ Packersnél ki lesz a szakkomentátor? Ricsi mind a 4 meccsen közvetít?

Nekünk nem tetszik a szemed, nekünk nem tetszik a szád, nekünk nem tetszik a hangod, nekünk nem tetszik, hogy várni kell rád.
több mint 11 éve
vassadi Pittsburgh Steelers Alabama Crimson Tide 46
Lehet tudni, a Vikings @ Packersnél ki lesz a szakkomentátor? Ricsi mind a 4 meccsen közvetít?bobi0092
A Ravens-Colts alatt Szaniszló Csaba lesz a kommentátor.
több mint 11 éve
Lehet tudni, a Vikings @ Packersnél ki lesz a szakkomentátor? Ricsi mind a 4 meccsen közvetít?bobi0092
Remélem Kovács Sanyi!!!