Offseason csapatértékelők - 10. Kansas City Chiefs

Írta: empty taxi — 2014. március 1., 09:42

Az egyik legtöbbet fejlődött csapatot vesszük górcső alá.

Offseason csapatértékelők - 10. Kansas City Chiefs

10. KANSAS CITY CHIEFS
Mérleg: 11-6 (alapszakaszban 11-5)

Ez történt 2013-ban:
Az alapszakasz közepéig a liga legnagyobb szenzációjának számított a Kansas City Chiefs csapata, ugyanis egy 1/1-es szezon után a következő idényben az első 9 meccsükön nem találtak legyőzőre. Ez részben a parádézó védelemnek volt köszönhető, részben pedig a gyenge ellenfeleknek (ezeken a mérkőzéseken csupán egy későbbi playoff-csapattal, a Philadelphia Eagles-szel mérkőztek meg). A 10. heti bye week után 3 csoportmeccset (@ Broncos, vs. Chargers, vs. Broncos) is elbukott Andy Reid csapata, majd a Redskins és a Raiders ellen hozták a kötelezőt, így beleférhetett az Indianapolis és a San Diego elleni vereség az alapszakasz végén (bár utóbbi meccs kapcsán utálták meg a Steelers-szurkolók Ryan Succopot). A szezon második felében a teljesítmény visszaesése két okra vezethető vissza: egyrészt erősebb csapatok ellen játszottak, másrészt a védelemben is negatív irányú változások (sérülések, kevésbé agresszív játékhívás) mentek végbe. Meg kell említeni ugyanakkor, hogy Alex Smith, a csapat irányítója a szezon folyamán lépésről lépésre beleszokott Andy Reid rendszerébe, így a támadósornál pedig fejlődés volt látható. A szezon elejéhez képest a kontraszt leginkább a Colts elleni Wild Card-meccsen ütközött ki, ahol Alex Smith brillírozott (úgy, hogy a meccs elején megsérült a csapat legjobb támadójátékosa Jamaal Charles), a védelemnek viszont a 2. félidőben nem volt ellenszere Andrew Luckra, aki minden idők egyik legemlékezetesebb comebackjét mutatta be ezen a mérkőzésen.

Edzőváltások:
Nem voltak.

Draftjogok:
Az Alex Smith-csere miatt az idei második körük a San Francisconál van, egyébként minden más cetlijük megvan.

Mozgástér (cap space):
Kb. 8,8 millió $

Lejáró szerződésű játékosok*:
Branden Albert (T), Tyson Jackson (DE), Jon Asamoah (G), Kendrick Lewis (S), Akeem Jordan (ILB), Dexter McCluster (WR), Geoff Schwartz (T/G), Frank Zombo (OLB), Husain Abdullah (S), Quintin Demps (S), Kyle Williams (WR), Dunta Robinson (CB), Anthony Toribio (DL)
Korlátozott jogú szabadügynökök:
Ricky Henry (G, RFA), Jerrell Powe (NT, ERFA), Robert James (OLB, ERFA)
*félkövérrel az alapember

Hiányposztok:
WR, DE, ILB, FS, G

Várható tervek a holtszezonra:
Az irányítóknál minden valószínűség szerint marad az Alex Smith – Chase Daniel – Tyler Bray hármas.
A futóknál Jamaal Charles személyében a liga egyik legjobb running backje áll rendelkezésre, mögötte Knile Davis következik a rangsorban, aki ha megtanul vigyázni a labdára nagy kincs lehet ebben a támadósorban. Az Arizonából érkezett fullback Anthony Sherman kiváló idényt zárt, nincs oka a Chiefsnek leváltani.
Az elkapósorban azért már lesznek változások, egyrészt Dexter McCluster visszaigazolása nem biztos, hogy elsőszámú prioritás, másrészt Dwayne Bowe mellett keresnek egy másik szélső elkapót, illetve McCluster távozásával érdekes lehet a slot reciever pozíció is. Donnie Avery és AJ Jenkins személyében vannak jelöltek a keretben, de azért nagyon nem lenne meglepő, ha a KC aránylag hamar draftolna egy elkapót.
Tight end poszton érdekes helyzetben van a Chiefs. Anthony Fasano egy jó munkásember a posztján, aki mind az elkapáshoz mind a blokkoláshoz ért, az újonc szezonjában sérüléssel bajlódó Travis Kelce pedig idővel hasonló játékos lehet, mint Fasano, de őt még nem nagyon láthattuk a profik között. A fent említett két úriemberen kívül a tavalyi szezont még Tony Moeaki is a főnököknél kezdte, de a sokadik sérülése után kitették a szűrét, jelenleg Buffaloban próbálkozik. Mikor a fent említett három játékos megsérült, akkor került az előtérbe Sean McGrath, aki mint kiderült nagyon jól kap el, viszont blokkolni nem tud.
A támadófal mind minőségre mind mélységre a liga legjobbjai közé tartozott tavaly. Annak ellenére, hogy három átlagon felüli játékosnak (Albert, Asamoah, Schwartz) is lejárt a szerződése, a Chiefsnek így is maradt négy fiatal, kezdő szintű támadófalembere (Eric Fisher, Jeff Allen, Rodney Hudson, Donald Stephenson), szóval az UFA-k közül elég lenne csak egyikőjüknek szerződést adni, persze fontos a megfelelő mélység minden poszton, de ez akár a draftról is orvosolható.


A védőfalban Dontari Poe és Mike DeVito kezdő helye biztos, viszont az LDE Tyson Jackson szerződése lejárt, kérdés, hogy mennyire ragaszkodik hozzá a vezetőség. Ez több dologtól függ: egyrészt Jackson igényeitől, másrészt attól, hogy mennyire bíznak Allen Baileyben, harmadrészt pedig attól, hogy milyen áldozatok árán lehetne a helyére hozni valakit.
A linebacker-sor a liga egyik legjobb egysége, a Tamba Hali – Justin Houston duótól a liga összes irányítója retteg, középütt pedig Derrick Johnson személyében egy kiváló vezér is van. A másik kezdő ILB Akeem Jordan szerződése lejárt, viszont a Chiefs a snapek nagyon nagy %-ában játszik több DB-s felállásokban, így Jordan játékideje annyira nem jelenítős, nem valószínű, hogy komoly pénzt áldozna a vezetőség a megtartása érdekében, illetve azt se felejtsük, hogy a tavaly draftolt Nico Johnson személyében egy elvileg a rendszerbe is illő fiatallal is lehet számolni.
A secondaryben Brandon Flowers és Sean Smith mellett Marcus Cooper személyében egy csiszolatlan gyémántra is bukkantak a főnökök, így a CB poszt komoly erősítésre nem szorul. Ellenben Eric Berry mellé egy free safetyre komoly szükség van. Tavaly kiderült, hogy Kendrick Lewis a Chiefs által gyakran használt cover1 védekezéshez egyszerűen lassú, a cseréi pedig nem rendelkeznek elegendő játékintelligenciával. 

Előretekintés:
Az AFC West hirtelen nagyon erős csoport lett, ennek részben a Chiefs az oka. Relatíve kevés hiányposztjuk van, ugyanakkor nincs 2. körös választási joguk a drafton és a fizetési sapka alatt is aránylag kevés helyük van. Persze nem lehetetlen megoldani, hogy egy hasonlóan erős rosterrel vágjanak neki a 2014-es szezonnak is, mint amilyennel a legutóbbinak sikerült. Várhatóan keményebb lesz a sorsolása a gárdának, mint 2013-ban volt, ugyanakkor Alex Smith további fejlődésében lehet bízni és ha emellé a Bob Sutton koordinálta védelem is képes lesz a szezon elején látott szinten teljesíteni, akkor bizony komolyan kell számolni a Kansas City Chiefs-szel az elkövetkezendő idényben is.


Hozzászólások

több mint 9 éve
Hajrá Kansas !!😀 Egy másik jó elkapó és free safety sokat segítene a csapaton 😊
több mint 9 éve
HKori Cleveland Browns 2
Bob sutton a dc,will még szeretne kicsit focizni az edzői karrier előtt 😀
több mint 9 éve
Vegita San Francisco 49ers 2
"Ez részben a parádézó védelemnek volt köszönhető, részben pedig a gyenge ellenfeleknek "
kivancsi vagyok, ez a broncosnal is szerepelni fog-e..?!

Every man at some point in his life is going to lose a battle. He is going to fight and he is going to lose. But what makes him a man is at the midst of that battle he does not lose himself. This game is not over, this battle is not over.