Offseason csapatértékelők - 12. Green Bay Packers

Mint mindig, Green Bayben most is a bajnoki cím a cél.

Offseason csapatértékelők - 12. Green Bay Packers

12. GREEN BAY PACKERS
Mérleg: 8-8-1 (alapszakaszban 8-7-1)

Ez történt 2013-ban:
Green Bayben a szezon fő eseménye Aaron Rodgers sérülése, és az azt követő, Wisconsinban rég nem tapasztalt irányítókérdés volt. A sztár QB kieséséig a gárda csoportja élén állt, utána viszont sem Seneca Wallace, sem Scott Tolzien nem volt képes pótolni Rodgers-t. A régebben Green Bayben játszó, ám máshol éles meccsen pályára sem nagyon lépő Matt Flynn szerződtetése után azonban elkezdtek nyeregetni a zöldek. A csoportelsőséget pedig utolsó héten ismét Rodgers vezetésével, Chicagóban szerezte meg a Packers az ősi rivális Bears ellen vívott ki-ki meccsen. A rájátszás első körében a 49ers legyőzte a Lambeau Fielden a Green Bay együttesét, a playoffba kerülés azonban óriási teljesítmény volt, a csapatból ugyanis számos kulcsfontosságú játékos dőlt ki sérülések miatt. A feljebb említett Rodgers mellett többek között Clay Matthews, James Jones, Sam Shields, Casey Hayward is kénytelen volt heteken át kihagyni csapata mérkőzéseit, Jermichael Finley pedig a karrierjét is veszélyeztető nyaksérülést szenvedett. Kiemelendő az elsőéves futó, Eddie Lacy teljesítménye, az Alabamáról érkező RB elnyerte az Év Támadó Újonca címet.

Edzőváltások:
Ben McAdoo, QB coach helyett Alex Van Pelt (korábbi Packers RB coach, helyette Sam Gash)
Chad Morton, ST assistant coach helyett Ron Zook (2011-től nem edzősködött, előtte Florida és Illinois HC)

Draftjogok:
Összes saját, nincs extra

Mozgástér (cap space):
Kb. 32,2 millió dollár

Lejáró szerződésű játékosok*:
Matt Flynn (QB), Seneca Wallace (QB), Kahlil Bell (RB), John Kuhn (FB), James Jones (WR), Jermichael Finley (TE), Andrew Quarless (TE), Marshall Newhouse (OT), Evan Dietrich-Smith (C), Ryan Pickett (NT), B.J. Raji (DL), C.J. Wilson (DE), Michael Neal (DE), Johnny Jolly (DE), Rob Francois (LB), Sam Shields (CB)

Korlátozott jogú szabadügynökök:
James Starks (RB), Jamari Lattimore (LB), M.D. Jennings (S)

*félkövérrel az alapember

Hiányposztok:
S, NT, TE, ILB, DE, WR

Várható tervek a holtszezonra:
Matt Flynn újraszerződtetése szinte biztos, az irányító valószínűleg belefáradt a próbálkozásba, hogy valahol franchise QB legyen, a Packers-nek pedig egy igen jó B-terve lesz, ha kidől Rodgers. Potenciális 3. számú QB is lesz bőven, a 33 éves Seneca Wallace-nak könnyen lehetett ez az utolsó éve a ligában.

Eddie Lacy és az RFA státuszú James Starks remekül kiegészítik egymást, sokáig meghatározó duót alkothatnak még az NFL-ben. John Kuhn óriási közönségkedvenc, a sapka alá is bőven befér, pláne ha nem fizetik túl. Ezt megtenni igazi blődség lenne, a GM Ted Thompsonra pedig nem jellemzőek az ilyen húzások. Kipróbált a Green Bay már ugyan pár FB-et, de valószínűleg maradni fog Kuhn.

Nem úgy James Jones, aki 30. évében jár, és távollétében is hatékony volt a Green Bay passzjátéka. Az elkapó máshol még kaphat egy jobb szerződést, a Packers pedig húzhat egy fiatal, a rendszerükben hasonlóan jól használható fiatal WR-t akár a középső körök egyikében.

Igen bizakodóak a Packers fejesei Jermichael Finley jövőjét illetően. A játékosnál azonban nem az a fő kérdés, hogy melyik csapat színeiben folytatja karrierjét, hanem hogy egyáltalán látjuk-e még a pályán rendkívül csúnya nyaksérülését követően. Ha a válasz nem, akkor egy igen fontos hiányposzt keletkezik a gárdán belül, az újonc TE felhozatalból azonban bőven tudnak erősíteni majd a wisconsiniak.

A támadófal telis-tele van fiatal játékosokkal, azonban a drafton egy OL húzása mindig jól jön. Az OL-ből Evan Dietrich-Smith távozása kellemetlenül érintené az együttest, a 27 éves center folyamatosan fejlődve egy stabil kezdővé nőtte ki magát, valószínűleg magához láncolja az együttes a játékost.

A védőfalban nagyobb problémákat kell megoldani, B.J. Raji távozása ugyanis már szinte biztos, Ryan Pickett kezd kiöregedni a ligából, és Johnny Jolly is szabadügynök lesz márciustól. Utóbbi visszaigazolása a legvalószínűbb, a legfontosabb azonban Raji megtartása lenne. Ő viszont szeretne elit fizetést kapni, amit a Packers vezetősége egyelőre még nem ajánlott fel számára. Ha távozik, akkor a Green Bay FO kezdhet koncentrálni a 3-4-es védelmi sémában használható DL emberekre. Ez esetben mind a draftról, mind a szabadügynök piacról várok erősítést a védőfalba, akármennyire ritkák a FA igazolások Wisconsinban.

A kezdő LB sor bőven a liga jobbik feléhez tartozna, ha A.J. Hawk mellett lenne még egy jó ILB. A 2013-as idény során a LB-ket sújtotta leginkább feltűnően a sérüléshullám, ez is meghatározó volt gyengébb teljesítményükben. Az ILB azonban szembetűnő hiányposzt, egy fiatal, dinamikus tackle-gép óriási előrelépést jelentene a Packers számára.

Cornerback poszton igen jól állnak a sajtfejűek, Sam Shields viszont igencsak hiányozna a gárdából. Nagyobb a gond a secondaryn belül a safety-k háza táján, meg kell találni ugyanis Morgan Burnett párját, ez pedig a Packers talán legnagyobb hiányposztja. Akár első körben is húzhatnak a drafton valakit Thompsonék, akivel stabilizálódik a viszony a hátsó egységben.

Előretekintés:
Az NFC North megnyerésére akkor is a Packers marad a legesélyesebb, ha a feljebb említett hiányposztokat nem sikerül maradéktalanul megerősíteni, mégpedig Aaron Rodgers személye miatt. Egyértelműen top 3 irányító, aki bármikor képes vert helyzetből is fordítani. A támadósor eddig egyértelműen köré épült, most azonban a fiatal RB páros is kisegítheti gyengébb napjain. A védelem futás ellen egész jó volt a szezon elején, a pass-rusht azonban muszáj fejlesztenie a Packers-nek, főleg, hogy a Bears és a Lions támadófala is stabilizálódni látszódik. Gyaníthatóan idén is ez a három gárda fog versenyezni a csoport első helyéért, a sajtfejűeknek viszont mindegyik ellenféllel szemben előnyük, hogy jobb az irányítójuk. Jelen pillanatban minden esély megvan a csoportelsőség megőrzésére, sőt a védelem helyretételével akár egy PO-menetelésre is.

Molnár Dániel (gyalu)


Hozzászólások

több mint 9 éve
azt a bizonyos meccset a Soldier-en nyertük...
több mint 9 éve
gyalu Minnesota Vikings 1
Valóban, köszönjük, javítottuk