Offseason csapatértékelők - 15. New York Jets

Felül tudja-e múlni idén is a Jets a szezon előtti várakozásokat?

Offseason csapatértékelők - 15. New York Jets

NEW YORK JETS
Mérleg: 8-8

Ez történt 2013-ban:
„Make or break” évnek tartotta mindenki a 2013-ast Rex Ryan szempontjából. Villantania kell az új vezetésnek, mindezt újonc QB-val (Sanchez sajnos vagy szerencsére hamar partvonalon kívülre kényszerült), erősen hiányos kerettel és egy szerencsére cseppet sem kritikus helyi sajtóval. Nem túlzás állítani, hogy hullámvasúton telt a szezon jelentős része. Csak a 12. héten szakadt meg a győzelem-vereség sorminta, sajnos vereséggel, majd újabb zakóval zsinórban három, hogy végül a szezon utolsó 4 mérkőzéséből három győzelem. Nem lehetett kiismerni a csapatot, megverték a nemezis Patriotst, ronggyá égtek a Bengals otthonában, majd győzelem a Saints ellen. Hétről hétre rapszodikus teljesítményt hoztak, elsősorban támadóoldalon. Geno Smith rengeteg hibával tarkítva játszott gyengén, az elkapói és a támadófala sem nagyon könnyítette meg a dolgát. A védelem, elsősorban a frontvonalon, a szokott jó színvonalon teljesített, Sheldon Richardson egyenesen az év védő újonca címmel zárta első évét a profi világban. A szezon végeztével, mikor már mindenki az összeomlást várta, végletekig küzdött a Jets, hogy a gyenge AFC-ben szinte bárki számára elérhető utolsó playoff helyet megszerezze. Ez végül nem sikerült, de látványos fejlődésen ment át az együttes (élén Geno Smith-szel), ami a negatív mérleg elkerülését jelentette, a rájátszásra ezúttal nem volt elég. A fiatal játékosok jó teljesítménye és folyamatos fejlődése azonban mindenképpen bizakodásra ad okot, és ezt értékelhette a menedzsment is, amikor úgy döntöttek, hogy a következő évben is Rex Ryan irányíthatja az együttest. Mindamellett, hogy sokan a szezon előtt a leggyengébb csapatok között, a káosz központjaként emlegették a franchise-t, kellemes meglepetés a csoportban megszerzett második hely, és a kilátások is sokkal jobbak, mint egy évvel ezelőtt.

Edzőváltások:
Brian VanDoger LB coach helyett Bobby April (korábbi defensive quality control coach)
Ben Kotwica ST koordinátor helyett Thomas McGaughey (korábbi LSU ST coach)

Draftjogok: 1/18; 2/18, 3/16, 4/15, 5/14, 6/19, 7/18 (A Tampa idei 3. vagy 4. körös választási joga a Jets-et illeti, függően attól, hogy Darelle Revis a Bucs keretéhez tartozik-e március 14-én)

Mozgástér: kb 23.7 millió dollár

Lejáró szerződésű játékosok (UFA): Austin Howard RT, Jeff Cumberland TE, Willie Colon G, Vladimir Ducasse G, Josh Mauga ILB, Ellis Lankster CB, Nick Folk K, Calvin Pace OLB, David Garrard QB, Leger Douzable DE, Isaiah Trufant CB, Joshua Cribbs WR, Kellen Winslow TE, Ed Reed S, Aaron Berry CB , Lex Hilliard RB, Brady Quinn QB, Darius Reynaud RB

Hiányposztok: WR, OG, S, CB, OLB, RB

Várható tervek a holtszezonra:
Ha alapnak vesszük az elmúlt év végén látott fejlődést, akkor kényelmes helyzetből várhatja a new yorki együttes a folytatást. Rendelkezésre áll valamennyi választójog a drafton, minden bizonnyal egy plusz harmadik körrel (#69 overall) is gazdagodhatnak a Revis-trade eredményeként. Pénz is van az igazolásokra, és Woody Johnson tulajdonos megerősítette, hogy a szándékkal sem lesz probléma, aktív lehet a Jets a szabadügynök piacon. Hordoz néhány olyan terhet a csapat, amelyektől relatíve könnyen meg lehetne szabadulni, ezáltal tovább növelni a mozgásteret (Cromartie majd 15 milliót foglal a sapkából, és akkor Sanchezről vagy Holmes-ról nem is tettünk említést). A draftnak is legalább hasonlóan kell sikerülnie, mint a tavalyi évben és akkor merészebb is lehet a Jets, pedig nagy szavakért korábban sem ment a szomszédba Ryan. Pass Rusher és egy coverage-ben erős söprögető is elférne a védelembe, hogy a korábbi fényében tündökölhessen.

Előretekintés:
Munka van hátra az bizonyos, de Ryan megkapta a lehetőséget, hogy maga építse újra a franchise-t és jó irányba indult el vele. Bradyvel és Belichickkel sosem volt egyszerű egy csoportban szerepelni, nem is tudott az ő árnyékukon túllépni a Jets, de az idő nekik dolgozik, és jobb alapokkal rendelkeznek, mint bármelyik másik friss kihívó a csoportban. Idzik keretet szab a működésnek, jó draftokkal segíti a szakmai munkát, Ryannél jobb tanár illetve motivátor kevés van, nem tűnik rossz kombinációnak, már csak egy kis nyugalom szükségeltetne az eredményes munkához.

Zandler Gábor (gabtsi)